返回列表 發帖

無人知道雙子座 - 容祖兒

單選投票, 共有 205 人參與投票
40.98% (84)
3.90% (8)
7.80% (16)
2.93% (6)
44.39% (91)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: 616.1314

歌曲: 無人知道雙子座
主唱: 容祖兒

收錄大碟: TBA
推出日期: TBA

派台日期: 04/05/2016

歌詞:

作曲:Cousin Fung
作詞:黃偉文
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘

其實我都不夠自信
才大放煙花去冒充
可惜多可愛 未吸引著你
為何照直說 不兜不轉我不懂

其實我只想你望我
才待你苛刻到 密不通風
相反的把戲 最後一發不中 自憐也沒用
討好過萬人 但誘惑你失∼準

不會有人說 明天帶我蜜月
誰知 雙子的心 也盼望 能被當真
講句笑就算 偽裝很不上心
但半夜還是 很在意 錯過那戲份

誰亦說 雙子 太善變
誰亦怨 雙子怕悶 貪新鮮
他的專一你擦掉所有金箔 便能夠復現
可惜也沒誰 又夠耐性識∼穿

不會有人說 明天帶我蜜月
誰知 雙子的心 也盼望 能被當真
講句笑就算 偽裝很不上心
但半夜仍然 會傷心 不被人親吻

花心過萬人 獨對著你專∼心
風相怕被困 人品看似薄倖
誰知雙子把感性脆弱 藏在最深
不要以為我 外表喜歡創新
內裹便同時夠摩∼登
不用人親吻

而家無左MY903, 點樣CONFIRM佢係派左定未派?
anyway  alex fung同JY真係幾夾

Plug  左去邊 ...

評分人數

Plug  左去邊 ...
chanchan0909 發表於 4/5/2016 10:33
plug 左去我資源回收筒裡面

點解會咁。。。
版主點

(⊙.⊙)
(╥﹏╥)  (ㄒoㄒ)  
(✖╭╮✖)  (✖﹏✖)

美祖既歌起CM一般都係最多5分同1分
learn from the past

首歌尾段個arrangement 有點似Ellie Goulding 既love me like you do
3:20 (joey) vs 3:10 (Ellie Goulding)

評分人數

二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

其實隻歌都算大路, 但係joey把聲好似練住練住咁
定係而家興怨婦聲
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

piano version live 會正啲呀
love wins!

鋼琴伴奏令首歌好聽左少少
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

首歌好王菀之,D尾音D氣聲

1分夠喇…………
講過唔鍾意佢嘅發聲方式,好似用嗓過度咁,氣聲都好大
曲又好悶,冇聽完就已經訓咗,差四不像九條街
當然,,,成績好過四不像就肯定嘅喇,豬兒駕到囖
誰又妄想一曲一世,讓人忠心到底~

fb live version 好似仲好聽
616.1314 發表於 2016-5-4 22:25

呢個version確實更好聽!

美祖唱 live不嬲都好聽過cd version
Alex Fung加強左美祖嘅感情 (得佢同何丙可以)
P.S. 愈黎愈期待6/6拉闊

仲想出幾多首雙子歌呀.. 好悶
piano version 好聽 d,
overall, 做 sidetrack 都 ok 既,
主打就搵另一首啦

5分~ 美祖嘅演繹救翻首歌

期待Alex Fung拉闊音樂會上,重新編曲

曲悶,
題材重複,不感興趣,
Vocal唔洗評啦,
總體而言唔好聽,
1分畀多左。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

尋日第1次聽
聽完可以0印象= =

曲詞編都好差
編曲好單調下...

居然有咁多1分!
首歌好王菀之feel。4fun la~

聽聽下又幾好 LOOP

好彩見咁多一分比左五分比早早

容祖兒 1分

好心ALEX咪鬼幫美祖啦
美之先係你大婆呀
其實首歌真係好好LOOP

今年第二首派台歌, 繼我好得閒後,另一首不同風格的慢熱佳作. Cousin Fung 的曲亦開始建立起自己的風格, 黃偉文今次小品式的詞亦不俗. Joey 唱功亦眼前一亮, 而歌曲演譯亦越來越得心應手. 五分之選.

今次Cousin個曲好過拾回,評分好兩極化下

今年第二首派台歌, 繼我好得閒後,另一首不同風格的慢熱佳作. Cousin Fung 的曲亦開始建立起自己的風格, 黃 ...
hkwilliamsiu 發表於 2016-5-5 13:51

沉悶同唔好聽既風格? lol今次最差係個曲, Joey唱的有感情左, 詞就ok la

對一個普通歌手黎講
出首咁嘅歌有3分
對年年攞女金嘅佢黎講
呢首歌只值1分

題材悶 曲炒埋一碟 唱腔無特別 公司態度有問題 唔比0分算係咁

冇一個位係記得,聽左第二次都唔記得。
歌詞只講述自己個星座的特點。
迷信又唔好聽。
p.s. cousiin fung D歌平時實有令人記得既位,LI首竟然冇。

但容E似係想用黎做年度大作,唔知會唔會又藉平庸歌拎四台十大

Cousin Fung --> 謝安琪團隊
Alex Fung --> 王菀之團隊

終於知點解LI首會難聽

越聽越正
5分

每次D人見到topic都係俾5分for首歌, 1分for個歌手.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

容祖兒 1分

好心ALEX咪鬼幫美祖啦
美之先係你大婆呀
其實首歌真係好好LOOP ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-5-5 13:49

咁你俾左幾多分?
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

咁你俾左幾多分?
matthew1990 發表於 2016-5-5 16:19

重要咩

重要咩
屮SiU霖屮 發表於 2016-5-5 16:25

咁我點知你既「好好loop」即係幾多分啫

鋼琴伴奏令首歌好聽左少少
matthew1990 發表於 2016-5-5 00:17

咁你俾左幾多分?

3分

1 for joey
1 for wyman
1 for Alex
到最尾我勝利 我得到你
為何又害怕一世一生對住你
尚要百般遷就你

Cousin Fung同容祖兒 果然無令人失望 1分

vocal 想扮關淑怡用氣聲?

早已fb live version話冇乜機會上電視台唱live...

我幾鍾意雙子座嘅人
so 5分
Happy and Blessed.

我幾鍾意雙子座嘅人
so 5分
jose 發表於 2016-5-5 20:09

How about天平?

Btw5分,因為我身邊都有好多雙子fd嗄
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

原本唔想投, 但係見我係雙子座所以我投左

冇一個位係記得,聽左第二次都唔記得。
歌詞只講述自己個星座的特點。
迷信又唔好聽。
p.s. cousiin fung D ...
jaytang 發表於 2016-5-5 15:01

其實係咪特登玩佢
呢首歌個感覺真係好無誠意... 完全唔知自己聽左D咩咁

講真,雖然我都係雙子座,但係份詞真係麻麻地啊。
曲就更加一般,冇興趣loop,話小眾又唔似。
相對黎講,四不像整體要好好多。

雙子座要入黎留美言
其實聽多幾次都唔錯 個編曲好大歌,不過D詞同曲都無咩記憶點

BTW 見到復現諗起所有下雨天,都係Wyman填

首歌都好悶下
容祖兒咁多慘情歌 呢首肯定會被比下去

首歌都幾悶
似王菀之d舊歌  不過又無咩特別
2-3分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

始終講單一星座會對其他星座的聽眾少左一份共鳴

但如果首歌唔係局限講雙子座
又可能會係另一首很普通講沒自信的人的暗戀/單戀歌

始終講單一星座會對其他星座的聽眾少左一份共鳴

但如果首歌唔係局限講雙子座
又可能會係另一首很普通講沒 ...
masterdragon 發表於 2016-5-6 01:00

我反而覺得依家歌詞唔夠雙子,
其他人套落歌詞度其實都可以搵到自己
詞一定唔係最好,但我搵到自己既共鳴位
利申:非雙子
同埋好多人覺得首歌悶,但我反而覺得依家呢個唱得用力左添
呢首應該係一隻好內心既歌,可以好淡去唱

悶+無內容@@