返回列表 發帖

第27屆台灣金曲獎(2016.6.25)即時帖 + 入圍得獎名單

第27屆金曲獎完整入圍名單:

最佳新人獎:

Hello Nico/熟悉的荒涼

謝震廷/謝震廷/查理PROGRESS REPORTS

柯智棠/你不真的想流浪

岑寧兒/here

張三李四/張三李四

蘇運瑩/冥明

熊仔/∞ 無限

最佳年度歌曲獎:

不要放棄Aka pisawad(母語版)/太陽的孩子Wawa No Cidal 電影原聲帶

母系社會/AMIT2

不為誰而作的歌/實驗專輯 和自己對話

下雨的夜晚/冬 未了

小幸運/我的少女時代

最佳原住民專輯獎:

自由的旅程

洄游

大巴六九部落傳唱歌謠

最佳客語專輯獎:

大嶺腳下

驚喜時刻

靚靚

異鄉人

最佳樂團獎:

麋先生/沒名字的人類

io樂團/lll

宇宙人/一萬小時(10000 hours)

脫拉庫/賀爾蒙先生

旺福/阿爸我要當歌星

蘇打綠/冬 未了

最佳台語男歌手獎:

陳建瑋/古倫美亞

陳雷/懷念你媽媽

許富凱/少年夢

荒山亮/為你活下去

流氓阿德/無路用的咖小

最佳台語女歌手獎:

秀蘭瑪雅/天頂星

黃妃/無字天書

曹雅雯/一生平安

江惠儀/緩緩愛

最佳國語男歌手獎:

黃明志/亞洲通殺2015

李健/李健 第六張 創作專輯

柯智棠/你不真的想流浪

Matzka/東南美

林俊傑/實驗專輯 和自己對話

最佳國語女歌手獎:

許哲珮/搖擺電力公司

小霞/小霞

蘇運瑩/冥明

AMIT/AMIT2

蔡健雅/失語者

彭佳慧/大齡女子

最佳台語專輯獎:

台語新浪潮

歌聲進鄉團

古倫美亞

張三李四

緩緩愛

最佳國語專輯獎:

搖擺電力公司

謝震廷/查理PROGRESS REPORTS

AMIT2

失語者

冬未了

∞ 無限

特別貢獻獎:

黃鶯鶯

最佳演唱組合獎:

cozy diary_輕日記(小路、楊子霆)/好好過生活/夢幻仙境工作室
嬉班子(江鳥(江季鴻)、李冠澐、許文馨、鄭宇孝、林怡帆、楊青樺、唐郁茹、劉美玲、李兆蘋、李函霓、高于敬)/那些非洲人教我的事/三十而立有限公司
玖壹壹(陳皓宇、廖建至、洪瑜鴻)/玖肆伍叁/滾石國際音樂股份有限公司
張三李四(張錫安、李百罡、黃昺翔、馬卲權)/張三李四/安樂茂思國際事業有限公司

最佳客語歌手獎:

秋林/大嶺腳下/同路事業有限公司
羅文裕/驚喜時刻/上行娛樂股份有限公司
iColor愛客樂/靚靚/伊仕寶事業有限公司
黃子軒與山平快/異鄉人/有料音樂有限公司

最佳原住民語歌手獎:

吳昊恩/洄游/風潮音樂國際股份有限公司
巴賴(高仲杰)/古老的透明/木梯創意工作室有限公司
少妮瑤.久分勒分/從未離開/少妮瑤傳統藝術工作室

最佳音樂錄影帶獎:

盛夏光年《盛夏光年》/相信音樂國際股份有限公司﹙導演:蘇建益﹚
如同悲傷被下載了兩次《如同悲傷被下載了兩次》/亞神音樂娛樂股份有限公司﹙導演:談宗藩﹚
I'm Not Yours《呸》/華納國際音樂股份有限公司﹙導演:陳奕仁﹚
I am alive feat. Jason Mraz《新地球》/華納國際音樂股份有限公司﹙導演:劉耕名﹚
我想知道你的一切《機會與命運》/相知國際股份有限公司﹙導演:陳宏一﹚

最佳作曲人獎:

陳建瑋/黑鳥《古倫美亞》/喜歡唱片股份有限公司﹙演唱者:陳建瑋﹚
蔡健雅/失語者《失語者》/亞神音樂娛樂股份有限公司﹙演唱者:蔡健雅﹚
林俊傑/不為誰而作的歌《實驗專輯 和自己對話》/華納國際音樂股份有限公司﹙演唱者:林俊傑﹚
吳青峰/下雨的夜晚《冬 未了》/環球國際唱片股份有限公司﹙演唱者:蘇打綠﹚
JerryC/小幸運《我的少女時代》/華研國際音樂股份有限公司﹙演唱者:田馥甄﹚

最佳作詞人獎:

謝銘祐/生份的情歌《古倫美亞》/喜歡唱片股份有限公司﹙演唱者:陳建瑋﹚
武雄/拆《張三李四》/安樂茂思國際事業有限公司﹙演唱者:張三李四﹚
陳仨/母系社會《AMIT2》/百代唱片股份有限公司﹙演唱者:AMIT﹚
吳青峰/痛快的哀艷《冬 未了》/環球國際唱片股份有限公司﹙演唱者:蘇打綠﹚
吳青峰/他舉起右手點名《冬 未了》/環球國際唱片股份有限公司﹙演唱者:蘇打綠﹚

最佳編曲人獎:

陳建瑋、陳君豪、Jakub Kubi Groos、奧迪、李達文/Would you be my girl《古倫美亞》/喜歡唱片股份有限公司﹙演唱者:陳建瑋、大支﹚
許郁瑛、盧律銘/給提姆波頓先生的一封信《搖擺電力公司》/彎的音樂有限公司﹙演唱者:許哲珮﹚
趙兆/深海之尋《李健 第六張 創作專輯》/海蝶音樂股份有限公司﹙演唱者:李健﹚
常石磊、安棟/活著是最好的死亡《失語者》/亞神音樂娛樂股份有限公司﹙演唱者:蔡健雅﹚
蘇打綠、林暐哲/痛快的哀艷《冬 未了》/環球國際唱片股份有限公司﹙演唱者:蘇打綠﹚

最佳專輯製作人獎:

許哲珮、王希文/搖擺電力公司/彎的音樂有限公司﹙演唱者:許哲珮﹚
阿弟仔、AMIT/AMIT2/百代唱片股份有限公司﹙演唱者:AMIT﹚
安棟、蔡健雅/失語者/亞神音樂娛樂股份有限公司﹙演唱者:蔡健雅﹚
林俊傑/實驗專輯 和自己對話/華納國際音樂股份有限公司﹙演唱者:林俊傑﹚
林暐哲/冬 未了/環球國際唱片股份有限公司﹙演唱者:蘇打綠﹚

最佳單曲製作人獎:

蕭賀碩/呷飽未《台灣美樂地》/大吉祥整合行銷有限公司﹙演唱者:蕭賀碩﹚
謝震廷、蔡政勳/燈光《謝震廷/ 查理 PROGRESS REPORTS》/十全媒體娛樂行銷股份有限公司﹙演唱者:謝震廷﹚
趙兆/深海之尋《李健 第六張 創作專輯》/海蝶音樂股份有限公司﹙演唱者:李健﹚
陳建騏/練習失去《一半。萬芳的小劇場》/滾石國際音樂股份有限公司﹙演唱者:萬芳﹚
陳建騏/大齡女子《大齡女子》/金牌大風音樂文化股份有限公司﹙演唱者:彭佳慧﹚

最佳演奏類專輯獎:

Simple Life/安玓音服文化有限公司﹙演奏者:楊曉恩、Lou Rainone、林煒盛、落合誠治﹚
GRAND BAZAAR/安玓音服文化有限公司﹙演奏者:BAZAAR﹚
聽見 黃裕翔/華研國際音樂股份有限公司﹙演奏者:黃裕翔﹚
SEMIFUSA同名專輯/SEMIFUSA室內樂團﹙演奏者:駱思云、盧思蒨、葉棣綺、張家瑜、洪薇婷、陳羿君﹚
灣生回家/果核有限公司﹙演奏者:鍾興民﹚

最佳演奏類專輯製作人獎:

楊曉恩/Simple Life/安玓音服文化有限公司﹙演奏者:楊曉恩、Lou Rainone、林煒盛、落合誠治﹚
呂聖斐、董舜文/6/威幅音樂有限公司﹙演奏者:無限融合樂團﹚
林強/刺客聶隱娘電影原聲專輯/相信音樂國際股份有限公司﹙演奏者:無﹚
余佳倫、應奇軒/SEMIFUSA同名專輯/SEMIFUSA室內樂團﹙演奏者:駱思云、盧思蒨、葉棣綺、張家瑜、洪薇婷、陳羿君﹚
鍾興民/灣生回家/果核有限公司﹙演奏者:鍾興民﹚

最佳演奏類作曲人獎:

楊曉恩/Simple Life《Simple Life》/安玓音服文化有限公司﹙演奏者:楊曉恩、Lou Rainone、林煒盛、落合誠治﹚
黃裕翔/聽見風《聽見 黃裕翔》/華研國際音樂股份有限公司﹙演奏者:黃裕翔﹚
黃裕翔/高鐵小旅行《聽見 黃裕翔》/華研國際音樂股份有限公司﹙演奏者:黃裕翔﹚
張宜蓁/瑚姬舞《刺客聶隱娘電影原聲專輯》/相信音樂國際股份有限公司﹙演奏者:笛子 邱奕興、笙 楊智博、揚琴 李孟學、打擊 鄭雅心、打擊 馬儁人、中亞弦樂 張宜蓁、烏德琴 阿樂蹦・貴妃﹚
李欣芸 CinCin Lee/海上情書 Love Letter Over the Sea《李欣芸與陳瑞斌的海上情書》/李欣芸音樂製作有限公司﹙演奏者:李家豪Chia-Hao Lee、曾智弘 Chih-Hong Tseng、黃日昇 Jerry Huang、保卜Baobu Badulu﹚

最佳專輯包裝獎:

吳建龍/張三李四/安樂茂思國際事業有限公司
林緯銘 Weiming Lin/一切不滅定律/十一音像有限公司
黃家賢/賀爾蒙先生/華納國際音樂股份有限公司
方序中/東南美/台灣索尼音樂娛樂股份有限公司
趙奕翔/GIGO/禾廣娛樂股份有限公司
聶永真/邱月雲小姐收/蘆葦花開音樂藝術文化工作室

最佳演唱錄音專輯獎:

新的心跳/台灣索尼音樂娛樂股份有限公司 (主要錄音人員:Peter Roberts、Lupo Groinig、Strawberry/主要混音人員:Richard Furch、George Dum/主要母帶後製人員:Reuben Cohen)
光凍/台灣索尼音樂娛樂股份有限公司 (主要錄音人員:李游、竇如意、張博、顏仲坤/主要混音人員:Howie、Joe Hirst/主要母帶後製人員:Ray Stuff)
AMIT2/百代唱片股份有限公司 (主要錄音人員:陳文駿、陳振發/主要混音人員:樊乃綱/主要母帶後製人員:Joe LaPorta)
失語者/亞神音樂娛樂股份有限公司 (主要錄音人員:Kyle Hoffmann/主要混音人員:安棟、Richard Furch/主要母帶後製人員:John Davis)
愛上自己/台灣太陽娛樂有限公司 (主要錄音人員:周志豪、葉育軒/主要混音人員:王俊傑/主要母帶後製人員:Chris Gehringer)

最佳演奏錄音專輯獎:

奇人密碼:古羅布之謎|電影原聲帶/台灣索尼音樂娛樂股份有限公司 (主要錄音人員:楊敏奇、李兆陽、吳榮恩、林孝親、朱敬然、陳以霖、柯宗佑、江松松、楊邦昊/主要混音人員:楊敏奇、Craig Burbidge、王俊傑(小K)、Simon Li/主要母帶後製人員:孫仲舒)
長橋/方舟音樂文化有限公司 (主要錄音人員:鄭李守信/主要混音人員:陳振發/主要母帶後製人員:王家棟)Simple Life/安玓音服文化有限公司 (主要錄音人員:Kyle Cassel/主要混音人員:Dave Darlington/主要母帶後製人員:Dave Darlington)
自己的房間/亞神音樂娛樂股份有限公司 (主要錄音人員:Todd Carder、Pat Noonan (The Bunker Studio)/主要混音人員:Brian Montgomery、魏毓鮮/主要母帶後製人員:Systems Two Recording Studio)
SEMIFUSA同名專輯/SEMIFUSA室內樂團 (主要錄音人員:余佳倫/主要混音人員:余佳倫/主要母帶後製人員:Jeff Lipton、Maria Rice)

評審團獎從缺

寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy

support S02
林家謙太誘人 林家謙太惱人
林家謙跟我 企在銅像前擁吻

我好似淨係識AMIT2
但呢隻碟真係正,百聽不厭

會唔會係歷年最少大牌既一屆金曲獎

GEM點解咁少提名?
fifty可唔可以出嚟解釋下?

許哲珮 & 岑寧兒

失語者n項提名

失語者n項提名
bagfgfcde 發表於 2016-5-13 18:13

煩惱緊plug ng plug多首
我們的總和

冇乜亮點 睇黎都係amit玩哂!

一如所料係冬未了阿密特失語者跑出
三隻得一隻掃獎 我會希望係冬未了

本身以為痛快的哀艷入年度歌曲
而家另一隻入 好似會幫左小幸運
JJ 比想像中多提名 但係今次隻碟比上兩隻都差

Anyways 某兩隻碟想聽好耐 不過太懶太忙
因為呢個提名名單 同埋呢排無歌聽 我應該會有動力

AMIT2

WOO~ hebe入圍歌曲獎,不過唔睇好會拎。
估amei tayna入到國語女歌手last round,但較睇好amei冧;
覺得失語者會拎國語專輯獎。
而國語男歌手獎唔識估。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

失語者n項提名
bagfgfcde 發表於 2016-5-13 18:13

同 AMIT 一樣 6,冬 未了 8
一如所料係冬未了阿密特失語者跑出
三隻得一隻掃獎 我會希望係冬未了

本身以為痛快的哀艷入年度歌曲
而家 ...
-Prince- 發表於 2016-5-13 18:36

「冬 未了」應該係專輯大熱
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

完全唔知今日公布名單

新的心跳個仿killerjo封面點解入圍唔到最佳專輯包裝獎!!!
Happy and Blessed.

回復 15# jose

好唔開心
評審唔識欣賞gem gem 創作 同 演繹 嘅才華!!!
新的心跳 竟然得幕後錄音有提名
唔公平!

真係好sad
真心覺得漿付出同努力不成正比
台灣金曲獎公信力蕩然無存

Rip gem
永遠支持新的心跳
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

不枉我個榜狂推謝震廷同柯智棠
但係無李榮浩

不枉我個榜狂推謝震廷同柯智棠
但係無李榮浩
harry 發表於 2016-5-13 22:33
隻碟唔係下年先有得報名咩 ?

失語者

Tanya

chanchan0909 發表於 2016-5-13 22:53

一言驚醒洛克人

chanchan0909 發表於 2016-5-13 22:53

係喎

不如美版主出個po競猜主要獎項誰屬

http://www.cna.com.tw/news/amov/201605130301-1.aspx

第27屆金曲獎今天公布入圍名單,評審團總召集人周建輝說,這次有5亮點包括新人作品驚豔、主流歌手突破創新、人文關懷、多元化及數位音樂。

第27屆金曲獎下午在台北寒舍艾美酒店舉辦入圍名單公布記者會,共128件作品入圍角逐26獎項,頒獎典禮6月25日在台北小巨蛋登場。

周建輝表示,第1亮點是新人百花齊放,樂風、製作及成熟度,可直接競爭男、女歌手及最佳專輯獎,新人作品非常令人驚豔。

他說,第2亮點是主流音樂多年來面臨挑戰,很多已成熟的主流歌手,作品表現出非常大的自我突破和創新,且不是小規模,很明顯可看到是重新打散習慣的東西,尋求跳躍式延伸,甚至對從前相信的東西有很大質疑及挑戰,這些歌手在市場上已這麼成功,還願意在音樂上有大突破,非常難得。

周建輝提到第3亮點是人文關懷,流行音樂多以情歌為主,現在可大規模看到在各種樂風、題材表現上,對周圍事物包括生活環境、土地關愛,甚至對年輕人及女性主義等,都有非常多探討且轉換成作品。通常這類題材不討喜是容易有距離感,但這些人對音樂技術掌控已達一定程度,作品都非常好聽。

他表示,第4亮點是多元化,不論是曲風突破或樂團成長,很多獨立音樂愈來愈有成熟製作條件,地域多元性也很明顯,不僅是中國大陸,東南亞有很多成熟作品,都是在水平以上。

最後第5亮點是數位音樂,周建輝說,數位音樂已逐漸成為很多人聆聽音樂主要方式,但在數位音樂上評斷什麼是好,坦言還有很多摸索過程,金曲獎一直尋求不斷突破,是很重要里程碑。

啲人問佢點解王力宏同陳珊妮落選,佢竟然答原因複雜,仲落跑唔答記者既追問

羅志祥呢?

都係嚟支持JJ
不過今年競爭真係比上年細好多
今年隻專輯都冇上一隻咁好
但我諗今年歌王都算係大熱
希望可以攞多次
年度歌曲入到圍都算係有交待
不過都有機會嘅

唔知點解我見到個提名名單
覺得失語者會係第二張尋人啟示/太陽

唔知點解我見到個提名名單
覺得失語者會係第二張尋人啟示/太陽
CunninG 發表於 2016-5-14 10:30

一日就說到愛2.0 冬未了複製五月天神蹟
一日就太陽2.0 AMIT掃獎

btw 今年六位女歌手除左張蔡 其他都係首次入圍

一日就說到愛2.0 冬未了複製五月天神蹟
一日就太陽2.0 AMIT掃獎

btw 今年六位女歌手除左張蔡  ...
bagfgfcde 發表於 2016-5-14 11:25

咁你應該希望係前者話晒說到愛最後都叫拎到歌后
太陽就....算啦

新人獎仲激烈過男歌手獎
Hello Nico/謝震廷/SO2 希望其中一個有
男歌手 睇個Llist 甘就jj啦不如 , 不過依隻其實無上隻甘好
帶起音樂 Music Onair
一個推廣本地獨立音樂的平台
https://www.facebook.com/hkmusiconair
IG:music.onair

HUSH同陳珊妮遺珠啊
如文字會生花 也許明天會花開遍地

岩岩睇返先知原來小霞就係黄綺珊 lol
勁唱得同埋睇過篇報導佢都幾想拎金曲獎
唔知有冇機

gemgem
linda 發表於 2016-5-15 14:55

咁多暗星入圍你都冇意見?咁對唔得住自己呀
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

岩岩睇返先知原來小霞就係黄綺珊 lol
勁唱得同埋睇過篇報導佢都幾想拎金曲獎
唔知有冇機 ...
victor1991415 發表於 2016-5-15 14:23

基本上零機會 金曲獎唔會太過偏好唱功超曬班噶人如果唔系黃小琥 ALin一早攞咗
其實今年正路會系兩個親生女爭 就算爆冷都睇好許哲珮

基本上零機會 金曲獎唔會太過偏好唱功超曬班噶人如果唔系黃小琥 ALin一早攞咗
其實今年正路會系兩個 ...
jaydeng 發表於 2016-5-15 16:39

A Lin 真係金曲獎最大遺珠

A Lin 真係金曲獎最大遺珠
victor1991415 發表於 2016-5-15 18:00

我覺得Fish比較慘D 每次有機會拿都會有更加變態噶人擋路
燕尾蝶同崇拜都係大熱但係都係輸

相反A Lin除咗寂寞不痛果一年有少少競爭力 其他入圍年份都係屬於陪跑

HUSH同陳珊妮遺珠啊
rrroooyyy 發表於 2016-5-14 14:05

陳珊妮果隻入唔到都算正常吧
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

陳珊妮果隻入唔到都算正常吧
dongbb2332 發表於 2016-5-16 21:27

但係0入圍真係慘左啲
仲以為首歌會入到下啲獎
佢已經連續三隻碟都拎唔到女歌手提名
(好似都係連續三隻碟捧蛋0入圍 唔係好記得 有錯求指正)

但係0入圍真係慘左啲
仲以為首歌會入到下啲獎
佢已經連續三隻碟都拎唔到女歌手提名
(好似都係連續三隻 ...
bagfgfcde 發表於 2016-5-16 21:50

MV

今隻我都唔鍾意
但係上隻其實唔覺差到咁

完全唔覺 A-LIN 係遺珠

唱功又唔夠張惠妹/小琥玩
音樂性又係差其他對手一截
人氣又唔夠新冒起個班有話題性

KEEP 到入圍已經好好彩啦

完全唔覺 A-LIN 係遺珠

唱功又唔夠張惠妹/小琥玩
音樂性又係差其他對手一截
人氣又唔夠新冒起個班有話題 ...
賴爽 發表於 2016-5-16 22:14

認同佢音樂性唔夠人嚟,人氣佢不嬲都唔見得係個個都爭住擁戴佢
但唱功,A Lin 基本上冇得點挑剔
況且拎過金曲歌后既 唱功都唔一定係上乘 (e.g. Jolin)
正正呢樣嘢 我諗係A Lin 一直拎唔到既原因
佢唱得係好勁 但就係音樂性唔夠強

認同佢音樂性唔夠人嚟,人氣佢不嬲都唔見得係個個都爭住擁戴佢
但唱功,A Lin 基本上冇得點挑剔
況且拎過 ...
victor1991415 發表於 2016-5-16 22:24

拎金曲獎嘅女歌手通常都好有風格,梁靜茹已經食左個情歌天后都無拎過,ALIN 係要諗自己同個團隊點樣 CREATE 一個好鮮明既形象。

JOLIN 拎主要原因佢真係好努力,做跳唱歌手都唔容易,
加上佢有強大 FANS BASE 同埋話題性夠足,個年比佢都好唔意外。

ALIN 唱功當然係勁,但拍起 AMEI,AMEI 把聲有太多可能性,駕馭到唔同類型既曲風,
反之 ALIN 好似突破性唔太高

拎金曲獎嘅女歌手通常都好有風格,梁靜茹已經食左個情歌天后都無拎過,ALIN 係要諗自己同個團隊點樣 CREA ...
賴爽 發表於 2016-5-16 22:28

A Lin 一出道就用天生歌姬呢個名揾食
人人都知佢唱得 但學你咁講一嚟唱功唔係金曲獎考慮最大因素
二嚟A Lin 聲線變化唔太大 剩係睇張惠妹有amei 同amit 兩個分身就知分別係邊
其實我覺得A Lin 早已過左金曲獎對歌手唱功既要求,點樣再令自己再突破,先係佢團隊要諗既嘢

A Lin 一出道就用天生歌姬呢個名揾食
人人都知佢唱得 但學你咁講一嚟唱功唔係金曲獎考慮最大因素
二嚟A L ...
victor1991415 發表於 2016-5-16 22:47

其實A-Lin近兩張專輯睇得出佢接觸不同曲風,效果都幾好,但金曲獎唔受,無辦法
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

其實A-Lin近兩張專輯睇得出佢接觸不同曲風,效果都幾好,但金曲獎唔受,無辦法 ...
fifty1205 發表於 2016-5-16 22:54

罪惡感明顯係有嘢唔同左既
但都剩係入到圍 .....

罪惡感明顯係有嘢唔同左既
但都剩係入到圍 .....
victor1991415 發表於 2016-5-16 23:02

罪惡感太難聽
另外Jolin音樂性同A Lin完全無得比
唔好講舞娘同Muse呢兩隻巔峰之作
就算系呸 都係ALin呢一世基本製作唔出黎噶作品

推下個 post 先

今晚睇唔到 live 了

youtube有直播?