返回列表 發帖
會唔會係歷年最少大牌既一屆金曲獎

岩岩睇返先知原來小霞就係黄綺珊 lol
勁唱得同埋睇過篇報導佢都幾想拎金曲獎
唔知有冇機

基本上零機會 金曲獎唔會太過偏好唱功超曬班噶人如果唔系黃小琥 ALin一早攞咗
其實今年正路會系兩個 ...
jaydeng 發表於 2016-5-15 16:39

A Lin 真係金曲獎最大遺珠

完全唔覺 A-LIN 係遺珠

唱功又唔夠張惠妹/小琥玩
音樂性又係差其他對手一截
人氣又唔夠新冒起個班有話題 ...
賴爽 發表於 2016-5-16 22:14

認同佢音樂性唔夠人嚟,人氣佢不嬲都唔見得係個個都爭住擁戴佢
但唱功,A Lin 基本上冇得點挑剔
況且拎過金曲歌后既 唱功都唔一定係上乘 (e.g. Jolin)
正正呢樣嘢 我諗係A Lin 一直拎唔到既原因
佢唱得係好勁 但就係音樂性唔夠強

拎金曲獎嘅女歌手通常都好有風格,梁靜茹已經食左個情歌天后都無拎過,ALIN 係要諗自己同個團隊點樣 CREA ...
賴爽 發表於 2016-5-16 22:28

A Lin 一出道就用天生歌姬呢個名揾食
人人都知佢唱得 但學你咁講一嚟唱功唔係金曲獎考慮最大因素
二嚟A Lin 聲線變化唔太大 剩係睇張惠妹有amei 同amit 兩個分身就知分別係邊
其實我覺得A Lin 早已過左金曲獎對歌手唱功既要求,點樣再令自己再突破,先係佢團隊要諗既嘢

其實A-Lin近兩張專輯睇得出佢接觸不同曲風,效果都幾好,但金曲獎唔受,無辦法 ...
fifty1205 發表於 2016-5-16 22:54

罪惡感明顯係有嘢唔同左既
但都剩係入到圍 .....

twins居然有份去頒獎禮
jun518 發表於 2016-6-25 14:39

其實Twins 同金曲獎真係大纜都扯唔埋 ....

第18屆台灣金曲獎 - 票選最受歡迎女歌手獎 第七名 Twins
fifty1205 發表於 2016-6-25 15:17

原來真係有關係。。。

D 表演好到喉唔到肺
A Lin 唱左兩首都唔知佢完左 ....

Karen唱得好好聽啊
lokzai 發表於 2016-6-25 21:09

好正!!簡單伴奏配Karen 把聲依經好殺食

其實紀曉君唱蓋亞有少少覺得爆左
一三首都好正

「峰姐」
Evan@LaRossa 發表於 2016-6-25 20:40

其實我覺得紀曉君d live 都依經好神級,但我都覺得蓋亞佢唱得唔夠好,好似有d 唔自然or 唔熟首歌咁。
証明憶連蓋亞隻碟既歌真係好難唱 .....

我希望係大齡女子
fifty1205 發表於 2016-6-25 22:36

Me2 希望係彭佳慧
大齡女子太正

Amei 既壓場係無人能及 ....
超勁

JJ 真係一係唔發市
短時間內封兩次歌王 勁

好感動
彭佳慧真係好正
好發自內心既一段speech
都係因為知佢入圍先揾大齡女子嚟聽
聽完之後真心覺得佢值得封后
Btw 金曲獎好buy 佢,兩項入圍中曬

印像中金曲獎唔太偏好唱功取勝既歌手 ...
彭佳慧今次真係吐氣揚眉 100%全中
幾時到Fish 同A Lin

自由時報TOP

金曲》內幕搶先看 彭佳慧3輪激戰擊退蔡健雅封后
彭佳慧(右)3輪激戰勝出。(影視中心攝影組攝)
〔記者陳慧玲/台北報導〕第27屆金曲獎頒獎典禮,25日在小巨蛋舉行,評審總召周建輝分析評選內幕,歌王、歌后誕生難度大不同,「JJ」林俊傑一次投票就過關,輕鬆再登歌王寶座,但彭佳慧歷經3次投票才擠掉蔡健雅、小霞,首次拿下歌后。
評審總召談到,JJ在首輪投票就以10票過半數一次性勝出,李健、Matzka、柯智棠各獲3票,評審認為JJ對流行音樂的掌握度和情歌的感動度都已到了一個層次。
但國語歌后彭佳慧,歷經3輪投票才以10票擊敗蔡健雅和小霞(各3票),雖然蔡健雅、阿密特等入圍者唱功皆強,但評審認為彭佳慧這次在《大齡女子》專輯改變以往奔放唱腔更為收斂,感動度最深,讓她奪下歌后。
本屆金曲獎最大贏家是蘇打綠,《冬未了》專輯共獲得4座大獎,評審總召周建輝談到,他們在最佳國語專輯首輪就得到11票,最佳樂團獎更是第一輪就獲得16票,另外蘇打綠經紀人林暐哲獲得最佳專輯製作人,3大獎都是一次性高票勝出,評審認為蘇打綠不斷自我挑戰,格局提高到更高層次,困難度可以想像。

女演唱人係彭佳慧,黄媽同Tanya 爭 ...
Amit2 今次相對唔太得金曲歡心

宜家彭佳慧攞咗 真係有d鄧ALin 黃小琥 家家呢d歌手唔抵
jaydeng 發表於 2016-6-26 00:18

都有少少 ..,彭佳慧 A Lin 黄小琥 家家 even 係今屆都有份角逐既小霞都係唱功型歌手 ...
希望金曲獎之後都會對唱功型歌手有偏好啦

今次佢隻碟唔係以唱功致勝啦

同埋今次彭佳慧拎獎都令甄嬛魔咒失效

一個是鐵肺高音不知要飆到 ...
bagfgfcde 發表於 2016-6-26 09:40

睇完之後好欣賞彭佳慧的確相比佢d 舊歌,大齡女子真係內斂好多
相信佢今次贏既原因應該都係呢個突破
唔知有朝一日,宇宙漿會唔會都領略到唱歌唔使下下鐵肺呢