返回列表 發帖
東京奧運羽毛球比賽 女子雙打 半準決賽 賽果 [7.29]

16:00 Greysia Polii / Apriyani Rahayu [印尼] 2 : 1 杜玥 / 李茵暉 [中國]   (21:15 20:22 21:17)
16:00 松本麻佑 / 永原和可那 [日本] 1 : 2 金昭映 / 孔熙容 [南韓]       (14:21 21:14 26:28)
17:30 李紹希 / 申昇瓚 [南韓] 2 : 0 Selena Piek / Cheryl Seinen [荷蘭]   (21:8 21:17)
17:30 陳清晨 / 賈一凡 [中國] 2 : 1 福島由紀 / 廣田彩花 [日本]        (18:21 21:10 21:10)

東京奧運羽毛球比賽 女子雙打 對陣

上半區
Greysia Polii / Apriyani Rahayu [印尼] 2 : 1 杜玥 / 李茵暉 [中國] - Greysia Polii / Apriyani Rahayu [印尼]
李紹希 / 申昇瓚 [南韓] 2 : 0 Selena Piek / Cheryl Seinen [荷蘭] - 李紹希 / 申昇瓚 [南韓]

下半區
松本麻佑 / 永原和可那 [日本] 1 : 2 金昭映 / 孔熙容 [南韓] - 金昭映 / 孔熙容 [南韓]
陳清晨 / 賈一凡 [中國] 2 : 1 福島由紀 / 廣田彩花 [日本] - 陳清晨 / 賈一凡 [中國]

東京奧運羽毛球比賽 男子單打 十六強賽 賽果 [7.29]

16:00 Viktor Axelsen [丹麥] 2 : 0 王子維 [中華台北]       (21:16 21:14)
16:45 常山幹太 [日本] 0 : 2 Anthony Sinisuka Ginting [印尼]  (18:21 14:21)
16:45 Toby Penty [英國] 0 : 2 Anders Antonsen [丹麥]     (10:21 15:21)
16:45 Kevin Cordon [危地馬拉] 2 : 1 Mark Caljouw [荷蘭]   (21:17 3:21 21:19)
18:15 Jonatan Christie [印尼] 0 : 2 石宇奇 [中國]       (11:21 9:21)
18:15 李梓嘉 [馬來西亞] 1 : 2 諶龍 [中國]            (21:8 19:21 5:21)

東京奧運羽毛球比賽 男子單打 對陣

第一半區
許侊熙 [南韓]
Kevin Cordon [危地馬拉] 2 : 1 Mark Caljouw [荷蘭] - Kevin Cordon [危地馬拉]

第二半區
Viktor Axelsen [丹麥] 2 : 0 王子維 [中華台北] - Viktor Axelsen [丹麥]
Jonatan Christie [印尼] 0 : 2 石宇奇 [中國] - 石宇奇 [中國]

第三半區
常山幹太 [日本] 0 : 2 Anthony Sinisuka Ginting [印尼] - Anthony Sinisuka Ginting [印尼]
Toby Penty [英國] 0 : 2 Anders Antonsen [丹麥] - Anders Antonsen [丹麥]

第四半區
李梓嘉 [馬來西亞] 1 : 2 諶龍 [中國] - 諶龍 [中國]
周天成 [中華台北]

二號種子贏咗一號種子

遺憾港隊銅牌賽不敵日本,不過日本確實好有實力
人群是那麼像羊群

二號種子贏咗一號種子

遺憾港隊銅牌賽不敵日本,不過日本確實好有實力
choix 發表於 2021-7-30 15:46
兩場混雙都打得好激烈,呢幾隊都打得幾有水平,港隊其實都好勁,但同前三比可能速度相對上慢左啲,另外阿雪嘅作用唔係好明顯,但前三女成員都好搶眼,如果阿雪嘅進攻好似小組賽對德國嗰場咁,我諗今日呢場日本組合都可能會被阿雪呢點分散左注意力

而金牌戰旗鼓相當,本身都想雅思組合最後拎埋個金牌,但王懿律黃東萍打出黎比我睇過嘅水準要高,可見賽前心理同狀態調動真係好充分。而雅思我覺得可能佢地當時心理質素應該還可以,技術都無變形,只係有一兩球可能有小小心急,但整體上我覺得佢地都打得好可以,但王懿律黃東萍越後越有火令我比較深刻。最後階段我見王黃兩個嘅思路都係有機會殺嘅球就殺,可能已經知道打來回會處下風,畢竟都見到鄭思維進攻好多變化,同埋佢唔介意同對手打來回球,所以我覺得王黃最後思路都好正確,可以話無比太多機會鄭思維。但雅思組合拎唔到係有少少可惜,畢竟一直表現好好

東京奧運羽毛球比賽 女子單打 半準決賽 賽果 [7.30]

08:00 奧原希望 [日本] 1 : 2 何冰嬌 [中國]          (21:13 13:21 14:21)
09:25 陳雨菲 [中國] 2 : 0 安洗瑩 [南韓]           (21:18 21:19)
15:45 Pusarla Venkata Sindhu [印度] 2 : 0 山口茜 [日本]  (21:13 22:20)
17:30 Ratchanok Intanon [泰國] 1 : 2 戴資穎 [中華台北]  (21:14 18:21 18:21)

東京奧運羽毛球比賽 女子單打 對陣

上半區
陳雨菲 [中國] 2 : 0 安洗瑩 [南韓] - 陳雨菲 [中國]
奧原希望 [日本] 1 : 2 何冰嬌 [中國] - 何冰嬌 [中國]

下半區
Pusarla Venkata Sindhu [印度] 2 : 0 山口茜 [日本] - Pusarla Venkata Sindhu [印度]
Ratchanok Intanon [泰國] 1 : 2 戴資穎 [中華台北] - 戴資穎 [中華台北]

東京奧運羽毛球比賽 男子雙打 準決賽 賽果 [7.30]

18:45 Mohammad Ahsan / Hendra Setiawan [印尼] 0 : 2 李洋 / 王齊麟 [中華台北]  (11:21 10:21)
19:20 謝定峰 / 蘇偉譯 [馬來西亞] 0 : 2 李俊慧 / 劉雨辰 [中國]             (22:24 13:21)

東京奧運羽毛球比賽 男子雙打 決賽對陣

李洋 / 王齊麟 [中華台北] VS 李俊慧 / 劉雨辰 [中國]

原來日本不經不覺已經完曬所有比賽 ... 只係收獲一枚混雙銅牌
而家男單冠軍勁難估,我諗完全無人估到 許侊熙 同 Kevin Cordon 會爭一個四強席位

男雙決賽支持台灣!!
頭先泰妹輸咗爆喊好sad :(
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

原來日本不經不覺已經完曬所有比賽 ... 只係收獲一枚混雙銅牌
而家男單冠軍勁難估,我諗完全無人估到 許侊 ...
chanchan0909 發表於 2021-7-30 19:38

本來應該係伍家朗
諶龍唔犯錯的話坐亞望冠
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

男雙決賽支持台灣!!
頭先泰妹輸咗爆喊好sad :(
JasOh103 發表於 2021-7-30 20:22
台灣組合打緊嘅時候因正回家路上無睇到,睇到戴資穎同中馬嘅雙打,戴資穎差啲出局,泰妹最後來回球成個人居然無移動,關鍵分有啲心慌,唔識判斷球路。而男雙首局打左好多板來回,速度超快
本來應該係伍家朗
諶龍唔犯錯的話坐亞望冠
酷愛903 發表於 2021-7-30 20:26
諶龍有保留,而家嘅佢同五年前相比我覺得已經係兩個 level,而家估計熱門應該落喺周天成身上,但佢又好似無咩特別大嘅亮點,再加上日本羽球男女單雙已經全軍覆沒,反而中國嘅除左一隊女雙之外仲全部留得低,比我預期之中有啲唔同,所以淨低呢四項都幾爆同難預測,我估聽日會睇多啲羽毛球

兩場混雙都打得好激烈,呢幾隊都打得幾有水平,港隊其實都好勁,但同前三比可能速度相對上慢左啲,另外阿雪 ...
chanchan0909 發表於 2021-7-30 16:53

完全同意!
你分析得好到位!多謝你
人群是那麼像羊群

而家男單冠軍勁難估,我諗完全無人估到 許侊 ...
chanchan0909 發表於 2021-7-30 19:38

今次奥運會羽毛球的賽果有至少一半是爆冷,真係估唔到,更加完全無想到日本只拿一枚銅牌,而且更是其最弱的混雙!!!
我估疫情對其羽毛球的訓練有很大影響,感覺他們好似打得好吃力,體力和速度完全根唔上對手!!!

完全同意!
你分析得好到位!多謝你
choix 發表於 2021-7-31 02:41
你好客氣
今次奥運會羽毛球的賽果有至少一半是爆冷,真係估唔到,更加完全無想到日本只拿一枚銅牌,而且更是其最弱 ...
universal 發表於 2021-7-31 07:35
混雙唔弱啦,真係有身體素質,移動非常之快,所以一提速對手唔係都有速度嘅都好難同佢地打
其他場嘅比賽就無時間睇所以講唔到啲咩,不過我諗疫情嘅影響大家都一樣吧

東京奧運羽毛球比賽 女子雙打 準決賽 賽果 [7.31]

09:00 Greysia Polii / Apriyani Rahayu [印尼] 2 : 0 李紹希 / 申昇瓚 [南韓]  (21:19 21:17)
11:10 金昭映 / 孔熙容 [南韓] 0 : 2 陳清晨 / 賈一凡 [中國]          (15:21 11:21)

東京奧運羽毛球比賽 女子雙打 決賽對陣

Greysia Polii / Apriyani Rahayu [印尼] VS 陳清晨 / 賈一凡 [中國]

女雙中國大超班贏硬金牌
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

女雙中國大超班贏硬金牌
酷愛903 發表於 2021-7-31 11:43

多謝你燈

女雙中國大超班贏硬金牌
酷愛903 發表於 2021-7-31 11:43
印尼嘅水準都唔係太弱,同埋我覺得佢地嘅冠軍係有少少幸運成份,打法相對穩陣但唔知點解會贏
不過我感覺陳清晨嘅心態好似有啲自信過頭,若果唔夠重視印尼組合隨時功虧一簣

東京奧運羽毛球比賽 男子單打 半準決賽 賽果 [7.31]

08:00 許侊熙 [南韓] 0 : 2 Kevin Cordon [危地馬拉]          (13:21 18:21)
10:20 Viktor Axelsen [丹麥] 2 : 0 石宇奇 [中國]            (21:13 21:13)
12:10 Anthony Sinisuka Ginting [印尼] 2 : 1 Anders Antonsen [丹麥] (21:18 15:21 21:18)
12:40 諶龍 [中國] 2 : 1 周天成 [中華台北]               (21:14 9:21 21:14)

東京奧運羽毛球比賽 男子單打 對陣

上半區
許侊熙 [南韓] 0 : 2 Kevin Cordon [危地馬拉] - Kevin Cordon [危地馬拉]
Viktor Axelsen [丹麥] 2 : 0 石宇奇 [中國] - Viktor Axelsen [丹麥]

下半區
Anthony Sinisuka Ginting [印尼] 2 : 1 Anders Antonsen [丹麥] - Anthony Sinisuka Ginting [印尼]
諶龍 [中國] 2 : 1 周天成 [中華台北] - 諶龍 [中國]

諶龍過左周天成最難呢關,衛冕機會樂觀,今屆奧運羽毛球中國拎哂5金絕不出奇!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

陳雨霏好定,名副其實新一姐,決賽不論對邊個都頗大機會奪金!
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

諶龍過左周天成最難呢關,衛冕機會樂觀,今屆奧運羽毛球中國拎哂5金絕不出奇! ...
酷愛903 發表於 2021-7-31 15:23

周天成唔算最難啦 諶龍之前都無輸過俾佢
雖然係2號種子 但係大賽成日都係得八強命
Ginting前兩三年成日贏諶龍 都唔會易打
上半區仲有安賽龍
不過今次奧運諶龍又真係打得比想像中好

周天成唔算最難啦 諶龍之前都無輸過俾佢
雖然係2號種子 但係大賽成日都係得八強命
Ginting前兩三年成日贏 ...
242125 發表於 2021-7-31 18:59
同意,Ginting 先係最難打
周天成一直都覺得佢無咩特別,但唔知點解又會做到二號種子
亦都同意諶龍打得比想像中要好

東京奧運羽毛球比賽 女子單打 準決賽 賽果 [7.31]

17:00 陳雨菲 [中國] 2 : 1 何冰嬌 [中國]             (21:16 13:21 21:12)
17:50 Pusarla Venkata Sindhu [印度] 0 : 2 戴資穎 [中華台北]   (18:21 12:21)

東京奧運羽毛球比賽 女子單打 對陣 決賽對陣

陳雨菲 [中國] VS 戴資穎 [中華台北]

同意,Ginting 先係最難打
周天成一直都覺得佢無咩特別,但唔知點解又會做到二號種子
亦都同意諶龍 ...
chanchan0909 發表於 2021-7-31 19:06

咁你同唔同意我所講,陳雨霏頗大機會奪金?
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

戴資穎第一局開段都頗多失誤  都係慢熱

咁你同唔同意我所講,陳雨霏頗大機會奪金?
酷愛903 發表於 2021-7-31 19:17
我覺得兩個都好有實力,耐力好強,都係擅長打技巧同變化,所以機會均等
但我感覺以呢場準決賽嘅歡呼聲,好似戴資穎喺主場咁,Sindhu 本身優勢咩都打唔到出黎,我諗去到決賽都會氣氛好好,對陳雨霏黎講可能會有少少壓力

諶龍過左周天成最難呢關,衛冕機會樂觀,今屆奧運羽毛球中國拎哂5金絕不出奇! ...

有d surprise台北男雙贏到

bagfgfcde 發表於 2021-7-31 20:59

燈神真係勁
陳蕾食咗喉糖未?

恭喜麟洋配!
第一場輸印度之後 真係諗住佢地會連小組都出唔到線
所以未到最後一刻真係唔好放棄!

等睇燈到戴資穎金

李洋王齊麟 今日真係打得好快,有機會就殺,救到一個殺一個。而 李俊慧劉雨辰 明明第二局有機會殺嘅波都選擇吊,所以成場見到 李洋王齊麟 好全面,有攻有防,恭喜曬

確實場上嘅打氣氣氛係會對球隊有優勢,所以聽日 戴資穎 VS 陳雨霏 真係好考驗陳雨霏嘅抗壓力 !

其實銅牌戰都好好睇,前段一直 Ahsan 同 Setiawan 佔左上風,但之後 謝定峰蘇偉譯 打出左拼勁,之後越戰越勇去到最後,好唔容易,恭喜佢地

開心

支持台灣成為大國 勇奪兩金!

丹台台印中 就最開心

喜歡男子雙打結果
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

東京奧運羽毛球比賽 男子單打 準決賽 賽果 [8.1]

12:00 Kevin Cordon [危地馬拉] 0 : 2 Viktor Axelsen [丹麥]      (18:21 11:21)
12:50 Anthony Sinisuka Ginting [印尼] 0 : 2 諶龍 [中國]       (16:21 11:21)

東京奧運羽毛球比賽 男子單打 決賽對陣

Viktor Axelsen [丹麥] VS 諶龍 [中國]

兩場準決賽都好一面倒,Cordon 輸實力,好多簡單嘅後場球都送左分,而 Ginting 打得都好好但諶龍勝在洞察能力,預判到 Ginting 嘅防守再出球,基本上喺場上佔據主動

兩場準決賽都好一面倒,Cordon 輸實力,好多簡單嘅後場球都送左分,而 Ginting 打得都好好但諶龍勝在洞察能 ...
chanchan0909 發表於 2021-8-1 13:59

男單決賽你點睇?
不需急切一息間變好
悲觀心態 並不是多糟

男單決賽你點睇?
酷愛903 發表於 2021-8-1 15:50
兩個雖然都高大但特點唔同,Axelsen 比較勇於進攻,而諶龍就擅長調動對手搵機會,因為羽毛球場上變化可以好大,好難講邊個特點強啲,但我估計決賽 Axelsen 會好主動去進攻,諶龍有機會嘅情況應該都會有好多變化,我估唔會太一面倒

Support 穎穎

雨菲第一局贏左好多好貼網嘅網前波

戴資穎加油呀!!

過往通常撐開豔羨雨霏,今次例外

希望佢好似沙灘節個表現咁 走多d音(出多啲界)

過往通常撐開豔羨雨霏,今次例外

希望佢好似沙灘節個表現咁 走多d音(出多啲界) ...
powerful 發表於 2021-8-1 21:19

有個穎字
係霏霏本體

好刺激呀呢局

反Kary一晚
Ooh~Tell me how you feel it
Ooh~ Gonna let you know  Imma let you go
I won't say sorry
Oh feeling so high

似乎播霏霏d歌有啲效果,即刻扳回一局

第二局開局到小戴嘅網前球做得好,去到中段見到陳雨霏心態有啲急,有好想快啲贏嘅感覺,但越急就越打唔好,小戴嘅處理喺關鍵分相對冷靜

某國啲網民會唔會鬧個鷹眼系統

好緊張

就有就有