返回列表 發帖

女子組合唔係冇得做

最近呢幾個禮拜,好幾個女子組合都派出新歌,包括Super Girls 嘅有事發生,As One 嘅 Hey Ya 同 A2A 嘅 You Ain’t Coming Back.

逐首歌評我就唔會喇(有留意本blog嘅都應該估到我一定會偏心SG),我只係想傾下香港女子組合嘅發展。老實講,幾年前我真係唔會留意呢類偶像組合,覺得音樂或者整體可觀性都相當有限。(當然,Twins 都有啲好聽嘅作品,我都有聽冬令時間,不過真係好少囉)

近年呢幾個組合嘅出現,起碼現場冇乜甩拖,甚至有啲唱功聽下,都可以肯定係一個進步。當然,呢三個組合其實音樂上嘅路線係好唔同。

SG 自從離開星煥之後,音樂路線明顯地係脫離初出道時嘅韓風,轉行本土路線得嚟,音樂上都做咗唔同嘅嘗試,選曲上好明顯花咗唔少心思,做到令人期待嘅作用。當然,缺點係唱嘅部份始終太依賴 Cheronna,雖然 Aka 有時都交到貨,但始終其他人唱功真係有限,好聽啲係叫有分工,但係距離每個都獨當一面仍然有段距離。(其實問題喺之前嘅演唱會已經凸顯晒出嚟。)

另一隊受轉公司影響嘅 A2A,我覺得以唱嚟講係三隊中平均最好。佢哋都試過趁轉公司轉型,舊年出過Love Me 想由型格轉行清純路線,我覺得其實算係都好,算夾到形象唔突兀,可惜冇乜noise,You Ain’t Coming Back 又行返初出道嘅硬淨feel ,反差太大,變化之大只係令人覺得有點飄忽,而選曲上未做到一種令人耳目一新嘅感覺。

至於冇轉過公司嘅As One,音樂上都係最統一嘅一隊,一路都係最韓式嘅快歌,甚至要打入返韓國轉頭,韓國製作人做韓文歌。可能係因為有阿Shin 韓裔血統嘅包袱,又或者係公司唔願意改變,佢哋亦是係轉咗成員,風格都係不變,儘管都係努力,唱亦都唔係特別差,但係始終係最固步自封,距離感最遠嘅一隊組合。

儘管佢哋其實都係仲有缺點需要改善,但起碼證明香港要做聽得睇得嘅女子組合,唔係冇可能嘅事。

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=958744300861560&substory_index=0&id=947186585350665

評分人數

• powerful

as one坊間紅過SG 但係電台buy SG多d
舞來舞去 不日內開始錄音。

as one坊間紅過SG 但係電台buy SG多d
黃家正 發表於 2016-5-28 05:52

你認真? 我覺得差唔多咋兩隊野 喺年青market兩隊都會識SG 仲會多左班TVB觀眾認識 因為M CLUB同成日上TVB
AS ONE就算識都應該好模糊 因為換過人

我反而覺得HOTCHA 散左同紅唔起都真係幾可惜
論唱 3位都唔差 特別係Crystal(慢歌) 同 Winkie(組合年代ge快歌LIVE真係幾穩)
Regen 就cd version把聲幾吸引 live都不過不失
起碼佢地MMO唔會有好似ASONE 同少女標本咁大底聲

論跳 HOTCHA跳舞ge力度完全勝過SG 同 少女標本
尚叫齊整 只係可能無A2A 同 ASONE 咁一致
FREESTYLE 跳舞都完全無問題 唔似SG 同 少女標本 只可以跳倒d set好ge舞 (or pose!?!???)

只能怪佢地出道嗰陣無咁多女團 組合方面風頭又比一大堆band +fama蓋過
發展得好好地 最受歡迎ge Regen又走左
加上之後不和 音樂理念唔同 令到一隊有水準ge女團無聲無息咁解散

點睇FFx,HGO Infinity,B. Gs,BINGO,SZSTER。。。
唔想香港樂壇死,聽廣東歌吧!
廣東歌only...

仲有少女標本,唱功屎唔講,啲舞技仲衰過FFx
lourisluk 發表於 28/5/2016 03:35

少女標本啲歌唔係特別差,但係唱功+舞功真係有待進步...
廣東歌only...

一次過答嗰啲少女標本,ffx嗰啲點睇啦:

的確係有唔少膠組合,但係都有分層次,ffx szster 果隻連製作都做唔好

少女標本係現場表演真係唔得

至於bingo 我覺得唔係冇得做

我覺得香港唔係搞唔起女團,唔代表人人做女團都會成功,其實同做男女歌手一樣,只係女團之前實在麻麻地,而家多咗幾個有得搞嘅例子

一次過答嗰啲少女標本,ffx嗰啲點睇啦:

的確係有唔少膠組合,但係都有分層次,ffx szster 果隻連製作都做 ...
Mr_Scanner 發表於 28/5/2016 15:19

Thx
廣東歌only...

你認真? 我覺得差唔多咋兩隊野 喺年青market兩隊都會識SG 仲會多左班TVB觀眾認識 因為M CLU ...
ricorico07 發表於 2016-5-28 12:06

Hotcha應該係近十年跳舞最好嘅女團應該話佢地嘅賣點係激烈/freestyle嘅舞步

三個本身都係跳舞出身,而且啲 了了/我要最喜愛的/變大 果堆歌似係將跳舞作為重點嘅歌,甚至大過演繹/音樂製作本身

所以我覺得跟set跳係一般做法,唔算差啲

Hotcha應該係近十年跳舞最好嘅女團應該話佢地嘅賣點係激烈/freestyle嘅舞步

三個本身都係跳舞出 ...
harryharry 發表於 2016-5-28 17:44

HOTCHA唱方面我覺得以呢種唱跳女子組合黎講 咁多年黎真係第一跳方面 除左freestyle之外 我想講ge係 HOTCHA ge舞都係排出黎ge
但佢唔似SG咁好似好工整,一個STEP接一個STEP咁 (有無人明 唔識表達)

利申: HOTCHA + SG 粉

HOTCHA唱方面我覺得以呢種唱跳女子組合黎講 咁多年黎真係第一跳方面 除左freestyle之外 我 ...
ricorico07 發表於 2016-5-28 18:41

當然組合一班人跳舞一定要排啦唔係點走位
,好似hotcha,di2da依類歌手會係歌曲預空間俾成員自由發揮

同埋組合愈多人走位就複雜左,玩freestyle嘅彈性低左

當然組合一班人跳舞一定要排啦唔係點走位
,好似hotcha,di2da依類歌手會係歌曲預空間俾成員自由發 ...
harryharry 發表於 2016-5-28 18:45

其實SG跳舞 我覺BEMYLOVE 迷失東京 IBELONGTOU 鎂光燈下 都幾好 但有事發生真係好失望 好似擺POSE多過跳舞

其實SG跳舞 我覺BEMYLOVE 迷失東京 IBELONGTOU 鎂光燈下 都幾好 但有事發生真係好失望 好似擺POSE多 ...
ricorico07 發表於 2016-5-28 18:50

我反而想SG走 一拍即愛/無中生有 依類氣質文藝風格,
再擺pose跳依類中板歌
因為無咩組合嘅顏值高到handle依類歌而無違和感

咁男子組合呢
我估錯這個世界得到教訓

跳舞同唱歌
我覺得係HotCha> As One > A2A> Super Girls

而家好似少女標本仲出名過A2A?(睇下youtube hit rate都爭幾遠)

Hotcha的確唱跳都好高質,散咗真係好sad

利申 SG粉, 更係Cookies粉

你認真? 我覺得差唔多咋兩隊野 喺年青market兩隊都會識SG 仲會多左班TVB觀眾認識 因為M CLU ...
ricorico07 發表於 2016-5-28 12:06

如果唔係Regen 俾公司發配邊彊
Hotcha 應該可以玩多幾年
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

鐘意HotCha唔係冇原因
佢地跳同唱真係不得了 跳舞係真係跳到髮曬力
相比之下其餘幾隊真係比下去
同埋HotCha係 真*唱live
利申:唔係鏡粉

回復 17# matthew1990

高峰期係07-10      跟住11開始已經靜左
Regen走埋之後2人HotCha出嘅歌已經冇人識

咁男子組合呢
mrshadowll 發表於 2016-5-28 19:13

c allstar 不在話下啦,天堂鳥我覺得都唔係冇得做,除咗開頭有陣膠味,之後都叫有進步。佢哋同sg 一樣其實都算有明顯分工,各自強項都唔曳喎

我反而想sc走 一拍即愛/無中生有 依類氣質文藝風格,
再擺pose跳依類中板歌
因為無咩組合嘅顏值高到handl ...
harryharry 發表於 2016-5-28 19:01

認同,文藝嘢好似成功率高過快歌

我嘅快歌排名: 鎂光燈下>i belong to u>有事發生>黑色西裝

鐘意HotCha唔係冇原因
佢地跳同唱真係不得了 跳舞係真係跳到髮曬力
相比之下其餘幾隊真係比下去
同埋HotCha ...
tom 發表於 2016-5-28 19:52

加上佢地D歌真係唔差快歌Vanilla不要防曬PartyGirl小野蠻大場面屈尾十素顏假期2beautiful真係好高質
慢歌k歌你的味道YAMBF對我有感覺不愛也是一種愛好姊妹學習期三個人在途上全部都好易上口 (我自己就好鍾意門外門内)
佢地發展得快過而家D組合
出到第2年已經開STAR HALL, 又攞過903組合
每年一碟 相反而家D組合出歌慢到 (ASONE) 不過年代唔同又無得咁比

hotcha散左即刻上神台

回復  matthew1990

高峰期係07-10      跟住11開始已經靜左
Regen走埋之後2人HotCha出嘅歌已經冇人識{:1 ...
tom 發表於 2016-5-28 19:58

Regen走左之後 連萬成永成廣告都冇埋
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

henhenhen 發表於 2016-5-28 21:00

因為HOTCHA嗰陣無咩女子組合 無咩比較 而家多左咁多女子組合 一比較下HOTCHA係無得輸 你話我偏心都咁話

henhenhen 發表於 2016-5-28 21:00

我都想講 仲話佢地唱得好聽 .... 一拆夥就知無個識唱歌

回復 25# ricorico07

話HotCha上神枱lol 明明就係依家呢班女團係比唔上HC唯一唔及近年女團應該係樣同年紀

我都想講 仲話佢地唱得好聽 .... 一拆夥就知無個識唱歌
SAYYO 發表於 2016-5-28 21:46

ASONE SG 少女標本 A2A 4隊 咪得Cheronna Kayan 識唱歌 (A2A 同 Aka還可以)
得罪講句 如果以上組合拆夥 個個單飛 只講唱歌 除左Cheronna 應該無一個可以唱得耐
同埋講真 HOTCHA3條女 以少女組合黎講 LIVE 真係唔差
再比較SG CONCERT GE SOLO PART
利申: SG HEIDI & JESSICA FANS

ASONE SG 少女標本 A2A 4隊 咪得Cheronna Kayan 識唱歌 (A2A 同 Aka還可以)
得罪講句 如果以上組合拆 ...
ricorico07 發表於 2016-5-28 22:04

其實跳唱組合真係無一隊唱得好嘅 .. 只係比較下相對較好 .. 但唔洗捧到上神枱
同埋 HotCha 既星味比起 AS1 SG 甚至 A2A 都更加低,當年 NEWAY STAR 經常將佢地打造成內地人咁

香港跳唱組合通常冇乜訓練就出道,
要佢哋又唱得又跳得又live得又要靚咁完美根本冇乜可能

其實跳唱組合真係無一隊唱得好嘅 .. 只係比較下相對較好 .. 但唔洗捧到上神枱
同埋 HotCha 既星味比起 AS ...
SAYYO 發表於 2016-5-28 22:08

我一路都係喺女子組合嘅角度去講 無捧佢地上神枱 都散左仲捧乜
A2A出到嗰陣咪仲北方味濃 (雖則佢地堅係大陸黎)

竟然有人話HC上神枱
至少佢地三個本身係識跳舞
佢地係大公司既話
可以更紅

回復 16# wilson0091

少女標本啲hit rate好假,照計最受歡迎應該就係Jessica,但都冇乜理由咁多。。。
廣東歌only...

回復  wilson0091

少女標本啲hit rate好假,照計最受歡迎應該就係Jessica,但都冇乜理由咁多。。。 ...
MAPPY 發表於 2016-5-28 23:12

JESSICA顏值好高

認同,文藝嘢好似成功率高過快歌

我嘅快歌排名: 鎂光燈下>i belong to u>有事發生>黑色西裝 ...
Mr_Scanner 發表於 2016-5-28 20:16

同埋行文藝路線符合佢地嘅年紀
2-3年後SG已經有成員到30歲,無可能同你 放過我吧 扮界仔港女/或者 迷失東京 扮崇日少女

同埋行文藝路線符合佢地嘅年紀
2-3年後SG已經有成員到30歲,無可能同你 放過我吧 扮界仔港女/或者 迷失 ...
harryharry 發表於 2016-5-29 00:32

其實今年SG已經有JESSICA都30下年AKA都30

(有傳聞話佢地已經到左30)
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

我就唔要求佢地達到hotcha的水平,有2R嗰隊既水平就夠了

我就唔要求佢地達到hotcha的水平,有2R嗰隊既水平就夠了
lca6 發表於 2016-5-29 20:01

2R

2R
matthew1990 發表於 2016-5-30 00:45

真心係幾高水平
本帖隱藏的內容需要積分高於 1999 才可瀏覽
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

真心係幾高水平**** 本內容被作者隱藏 ****
HOTMAN 發表於 2016-5-30 01:31

你係咪POST左朗拿度同李華度

2R
matthew1990 發表於 2016-5-30 00:45

好靚女架

你set咁高分,點睇?

唔覺2r 有咩咁經典, 唯一賣點係算靚, 美軒追過其中一個, 但被拒絶了

其實我覺得只有twins 毫無疑問係做得住

sg, as one 呢d 只係存在而已, 能否為公司賺錢尚成疑問

唔覺2r 有咩咁經典, 唯一賣點係算靚, 美軒追過其中一個, 但被拒絶了
lblemon 發表於 2016-5-30 09:28

你係咪POST左朗拿度同李華度
abcxyz302006 發表於 2016-5-30 02:07

乜你唔知咩?

其實我覺得只有twins 毫無疑問係做得住

sg, as one 呢d 只係存在而已, 能否為公司賺錢尚成疑問 ...
lblemon 發表於 2016-5-30 09:40

http://onehallyu.com/topic/330713-hong-kong-girl-bands-battle-2016-as-one-vs-super-girls/

twins debuted at a time when hk rlly needed a girl next door type of group so they hit big
super girls..seven #1s ..  as in those really shady payola radio chart?
sales-wise...一拍即愛 is their only top 10 single....
and as one's new single still flopped despite Shin's media hype...
girl groups aren't a thing in Hong Kong anymore..

matthew1990 發表於 2016-5-30 10:44

Mr. Phoenix18 May 2016I like Super Girls.  They can sing, which is important to me.  Dancing isn't really their thing, but they are an effective vocal group.
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

2R

十線男團
EO2
SKY
SQUARE
4ANADA
charcoal

十線女團
糖兄妹
CREAM
COOKIES
MINI COOKIES
蕊蕊果班人

18 May 2016I like Super Girls.  They can sing, which is important to me.  Dancing isn't really the ...
HOTMAN 發表於 2016-5-30 10:50

五個入面Cher 係唱得幾好既
Aka 就正常 剩低三個就