返回列表 發帖
不要離我太遠都好講,你不如話stephy好過2r啦,2r唱片銷量頭兩張肯定有打入三甲,但cookies肯定無一張打入三 ...
AGA 發表於 2016-5-31 14:11

咁心急人上呢???? 做咩唔回應呢首點解兩隊都唔請 但都有唱心急人上 無搵人唱你所謂hit d嘅我們的合唱歌 貪佢無咁hit???

單飛計出個人碟羅,唔通少女標本都叫單飛過咩,crystal單飛成績係$5一張碟,寫真唔係音樂上的單 ...
AGA 發表於 2016-5-31 14:21

單飛計出個人碟 咁Winkie同Miki都係無單飛過架到目前為止組合年代出solo歌有咩咁出奇 你咁講咁Stephy咪02年已經單飛
歌都出埋都叫無單飛過 乜成績真係差到連Race單飛過都承認唔倒咩

單飛=出SOLO歌笑死

單飛=出個人碟羅好無,REGEN,CRYSTAL單飛成績差到無眼睇 ...
AGA 發表於 2016-5-31 14:39

單飛係指組合正式解散 你要講音樂嘅話 繼而組合成員喺歌壇上嘅任何動向
所以組合解散後有出歌就已經係單飛而唔係講有無出個人碟
Race 出左隻十分鐘 所以Race喺歌壇上係有單飛過
而佢係成績差到碟都出唔倒 Hotcha3位單飛成績係差 但起碼作為歌迷 我唔會唔認佢地有單飛過囉

我回左啦,心急人上有咩歌曲獎拎?
AGA 發表於 2016-5-31 14:37

如果你用歌曲獎黎定義一隻歌HIT唔HIT嘅話我都幫你唔倒 不過照答 2002年度勁歌金曲第三季季選 - 新星試打三屆台主《心急人上》
新人出道作仲要組合無歌曲獎是常識吧?
咁我們的合唱歌又攞過咩獎呢請問?

論傅唱度 HIT嘅程度 真心唔明你有咩理據說服倒人我們的合唱歌係HIT D

成大篇野,都無講佢地有咩音樂代表作?2R我們的合唱歌夠KO Cookies啦,
仲有,如果你當cookies組合人氣 ...
AGA 發表於 2016-5-31 12:01

Who's 2R?up得出名嘅歌有冇一張EP
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

你唔識唔代表其他人唔識
AGA 發表於 2016-5-31 15:35

好好笑, 咁你唔識就唔好扮代表. 做完功課睇下歷史先嚟上forum.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

2004年度勁歌金曲季選第一回得獎歌曲:2R- 我們的合唱歌同天王天后一齊得歌曲獎(對手好強)
唔係新人歌曲 ...
AGA 發表於 2016-5-31 15:32

得個優秀選獎你都好意思攞出黎講  你咁大口氣問人心急人上攞過咩獎仲以為我們的合唱歌攞過金曲獎
心急人上hit過我們的合唱歌係fact 我諗真心無咩需要爭論
啊 話事話 講獎嘅話 Hotcha都攞過兩次優秀選 攞過4年勁歌組合 903組合都攞過 我最喜愛組合5強又入過
都未講Star Hall 開過演唱會
請問2R有咩威水史呢

得個優秀選獎你都好意思攞出黎講  你咁大口氣問人心急人上攞過咩獎仲以為我們的合唱歌攞過金 ...
ricorico07 發表於 2016-5-31 15:39

佢覺得04年好多天王天后, 02年佢可能未出世.

千嬅,祖兒,KELLY,劉華唔係天王天后?2R可以同佢地一齊拎優秀選歌曲喎
AGA 發表於 2016-5-31 15:44

你去睇下04年有幾多個仲活躍緊, 再去睇下02年都係邊D人玩先啦.
對手都唔同class, 仲好意思攞出嚟.

02年有4次優秀選,04年有2次優秀選,你知道2004年半年一次優秀選競爭唔會差過2002年嗎?你做好功課先啦 ...
AGA 發表於 2016-5-31 15:47

咁點解2R咁紅總選一個獎都冇? 我們的和唱歌成個冥王星都識wor!

btw, 04年最受歡迎銀獎Cookies, 對手只有一個.

回復 122# AGA

咁第一回優秀選Cookies都冇出席wor

佢覺得04年好多天王天后, 02年佢可能未出世.
風見志郎 發表於 2016-5-31 15:43

同佢嘈我都覺得自己好傻豬 心急人上同我們的合唱歌邊首HIT D都有價值嘈等佢自已攞2R 同唯一一隻叫HIT嘅我們的合唱歌打_啦
總結:
1. 論歌 心急人上 forever friends hit過我們的合唱歌 係唔需要解釋
2. 論獎 Hotcha一個903組合都夠ko啦 優秀選獎都好講
3. 論唱 HOTCHA 3女 加個吳家穎都夠做 2R? 讀番正D廣東話先講啦

回復  AGA

咁第一回優秀選Cookies都冇出席wor
風見志郎 發表於 2016-5-31 15:56

唔好同佢嘈啦 都無POINT嘅佢 2R係天團 BEYOND斬都唔夠抽

易R 我幾鍾意啱啱 (真心)
我記得呢首都hit 爆全城
最少應該hit 過晒Cookies 所有歌
夾嘴形先高質
唱完仲收埋山

首我們的合唱歌hit 到而家落街問人一定全部識
一定唔會以為係sammi 97 年金曲我們的主題曲啦
咩心急人上紅組加油宇宙最強不要離我太遠他不准我哭forever friends 派對動物親朋勿友鬼有人識咩
當年全港d 中小學啦啦隊肯定係跳2R 二人新裝啦 (爭d 唔記得首歌)  
我o個個年代身邊全港人都係焚緊2R d 歌 (定係我未出世?)
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

2R有2隻碟既網仲未死link係咪即係紅到而家

點解會變左討論2R定cookies紅啲
明明依道係研究現存嘅女團

我肯肯定 2000 之後,數完 TWINS 講紅既女子組合一定係 COOKIES

其他個啲返屋企食下奶啦,2R 除左首我們的合唱歌仲有無人識?

我唔否認當年2R有hit歌,當年我們的合唱歌、2人新裝、夾嘴形其實都幾hit
不過hit既程度絕對比唔上cookies……
再講呢個post系討論新女團,hotcha/2r/cookies邊個紅d有咩好爭……
我個人覺得supergirls系最有機會上位  距地d作品進步明顯 曲風都多元化 而且形象的確好左好多
A2A 應該幾難捧紅  華納策略同能力方面有限,捧衛蘭連詩雅都顧唔掂  加埋距地形象真係唔鮮明
AS ONE 就應該會紅一排 畢竟曲風同形象好鮮明(韓風),而且韓國女團一向有機會發圍。
不過距地無咩potential,唱功差之餘又無特破,加埋又無慘情K歌(HK女團多數hit靠呢飯),應該都難不免半天吊
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

得個優秀選獎你都好意思攞出黎講  你咁大口氣問人心急人上攞過咩獎仲以為我們的合唱歌攞過金 ...
ricorico07 發表於 2016-5-31 15:39

有 !
家姐拍女同志戲曾經一時話題,之後消失埋

我唔否認當年2R有hit歌,當年我們的合唱歌、2人新裝、夾嘴形其實都幾hit
不過hit既程度絕對比唔上cookies… ...
CBY0710 發表於 2016-6-1 11:54

Super Girls 輸在細公司,但會喺現時香港最紅女團;
As One 唱功其實唔算差,不過佢地準備攻大陸市場;
A2A 都係唔會紅嘎喇
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

Super Girls 輸在細公司,但會喺現時香港最紅女團;
As One 唱功其實唔算差,不過佢地準備攻大陸市場;
A2 ...
matthew1990 發表於 2016-6-1 12:03

As One  打算唱咩歌攻大陸市場? 我覺得距地唱國語歌=disaster

不過Super Girls就算喺香港最紅女團  程度都應該唔會超過hotcha
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

As One  打算唱咩歌攻大陸市場? 我覺得距地唱國語歌=disaster

不過Super Girls就算喺香港最紅 ...
CBY0710 發表於 2016-6-1 12:11

<Hey Ya> 有國語版

而家Shin 上完韓綜,As One 再喺韓國派韓文版<Candy Ball>、<Hey Ya>
佢地可以用韓團做朵番大陸搵食
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

上網睇返大熱金曲我們的合唱歌優秀選live
聽左幾句忍唔住熄左sorry

Based on我親身認知
易R 點都稱唔上當紅
活躍左2 年都唔夠
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

覺得現時黎講最睇好SG,樣同埋身材質數都唔錯,如果有留意開距地IG都會覺得距地5個都好有特色,相反As One 除左隊長,其他成員真係無咩興趣去了解。A2A就算了,覺得唔系一個leveL 上。
有人羅hotcha同SG比,睇翻d live, 其實hotcha 3個都唔系話唱得,雖然有幾首歌系紅,但始終live都系唔穩定咯。跳舞黎講其實SG唔比hotcha差,睇下youtube就知。
PS:唔系任何一方fans

BTW, 經歷過Twins,Cookies 同2R 全盛期,覺得Cookies 系紅過2R噶, 9餅真系好多人都聽過,記得以前D yes或者yes 卡都係cookies 曝光率多過2R啦。

覺得現時黎講最睇好SG,樣同埋身材質數都唔錯,如果有留意開距地IG都會覺得距地5個都好有特色,相反As One  ...
brianchung 發表於 2016-6-1 22:34

不過Shin 把聲太尖 (特別係啲高音)
香港既廣東歌聽眾唔會鍾意聽佢既唱腔嘎

我真係好鍾意Cookies 每隔一排就狂loop佢地d歌
散咗真係好sad

anyway 2R d無可否認又唔差既
點都好放眼現在會繼續盲撐SG

不過Shin 把聲太尖 (特別係啲高音)
香港既廣東歌聽眾唔會鍾意聽佢既唱腔嘎 ...
matthew1990 發表於 2016-6-1 23:04

禾巧中二萌音牙<333

禾巧中二萌音牙
harryharry 發表於 2016-6-1 23:09
你聽開日本偶像組合實鍾意啦
我相信Shin把聲日韓聽眾會接受到; 但大部分香港聽眾會唔鍾意

竟然冇人提過at17, 仲有Krusty

btw~2r到今時今日都仲有fans打手, 咁係咪紅既表現~~

利申:認為cookies 紅過2r~

btw~2r到今時今日都仲有fans打手, 咁係咪紅既表現~~

利申:認為cookies 紅 ...
kenny1102 發表於 2016-6-1 23:35

at17唔算係偶像組合啦,唔係依度無出現都正常啦

Cookies淨係計影響力已經冇得比
Kary單飛完仲做埋天后 讓世界豔羨 Stephy又係C1話題人物

Twins都得 阿嬌阿sa都紅
at17兩位都闖出一片天 算係咁

之後既女子組合本身都唔多 就無謂多講
綜觀黎睇少女組合最難一關都係唱得兩三年就有好大轉型壓力
好難維持長久
Twins後期已經食老本
at17向來音樂風格都比較長命, 但後期都唱唔返never been kissed before呢類少女歌, 馬雅民歌個d題材又太冇共鳴, 結果都係頂唔到
相對冇咁紅既cookies同hotcha更加快玩完
其中hotcha既成員個人特色唔夠鮮明 同埋冇paco照 變左單飛後成績唔突出
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

利申:認為cookies 紅 ...
kenny1102 發表於 2016-6-1 23:35

你唔講都唔記得左有呢隊

你唔講都唔記得左有呢隊
matthew1990 發表於 2016-6-1 23:58

05年太多勁既新人搞到唔記得左佢地
淨係記得其中一個係STEVEN個家姐

姐係阿當奴嫂
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

05年太多勁既新人搞到唔記得左佢地
淨係記得其中一個係STEVEN個家姐

姐係阿當奴嫂{ ...
abcxyz302006 發表於 2016-6-2 00:06

出左一隻碟就拜拜左

其實無覺得2R有大紅過!
果陣時剩係得 cookies 先可以同Twins fight 得下咁