返回列表 發帖
十線男團
EO2
SKY
SQUARE
4ANADA
charcoal

十線女團
糖兄妹
CREAM
COOKIES
MINI COOKIES
蕊蕊果班人 ...
艾石仔 發表於 2016-5-30 10:52

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

matthew1990 發表於 2016-5-30 10:56

仲有double.r都係十線男團

十線男團
EO2
SKY
SQUARE
4ANADA
charcoal

十線女團
糖兄妹
CREAM
COOKIES
MINI COOKIES
蕊蕊果班人 ...
艾石仔 發表於 2016-5-30 10:52

WTF......
有男人架喎

下,唔紅人?紅RACE羅,2R出道碟同第二張制服碟正到現在拎出黎都唔失禮
AGA 發表於 2016-5-30 12:59

更正: 應該係唔算大紅,而且人氣維持唔到長時間 (Hotcha 應該都玩得耐過佢地)
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

環球2005年起剷走哂偶像派歌手例如夢夢,BOBO,2R
AGA 發表於 2016-5-30 13:03

因為市場容納唔到

HOTCHA根本無紅過我真心認為,唱片銷量完全不及2R,2R其實有得做,可能2R揾到好路數無心唱歌 ...
AGA 發表於 2016-5-30 13:06
初頭谷佢咪係威係勢囉
但好快見真章人氣就趺,唱片亦愈賣愈少 
所以00年代中期,市場咪堆啲半偶像、半實力派歌星出黎囉

呢點同美國樂壇好相似:
近千禧年造左一個Britney Spears,唱片公司就不停推啲類似既純偶像派歌手出道
有少量紅到一兩年,但市場根本只係容納到一個Britney,所以呢啲rip-offs 好快做唔住就人間蒸發

其實2R 2005年第三張碟突然轉左歌路先人氣跌,唱片封面又唔靚又HEA 出,
但2R初出道果勢已經勁過哂HOTCHA咁多 ...
AGA 發表於 2016-5-30 13:11

但2R既人氣 同Cookies/Twins 呢啲又開演唱會又攞獎既組合比較 重差好多喎
況且Hotcha 出道時香港已經唔興女團,同埋個樂壇都已經走下坡

利申 張紋嘉 張惠雅FANS

竟然有人用2R 果陣同HotCha 比..
2R 果個年代一張金唱片講緊25000 HOTCHA 出道果年已經去到15000
一個環球唱片 一個NewayStar
一個既對手係Twins Cookies ...etc 一個個對手係Freeze Fama ...

始終時代唔同...唯一有得比較係唱片既取向 唱歌功力 跳舞力度 同Live 會比較好
近年SuperGirls 同 Asone 算做得唔錯.. 比HotCha 當年比RubberBand / Mr. / FAMA 果D搶晒風頭好好多.
唱歌黎講At17 先係咁多隊中最強既女團... 跳舞我覺得AS1 同 HC 差唔多. 只係AS1 行韓式比較多Pose 無HC 果隻髮力舞

Supergirls 就係偶像包裝得唔錯..
女團肯dum本一定有得做 但回唔回到本就難說

聽講HC 係幫到Neway 賺錢...

2R 果個年代一張金唱片講緊25000 HOTCHA 出道果 ...
釘釘 發表於 2016-5-30 14:47

女子組合黎講,HC 跳舞真係冇得輸
如果唔係冇左個廣告
佢地應該可以繼續玩

abcxyz302006 發表於 2016-5-30 10:30

美軒未紅果時追個race, 不過race 唔騷佢

對2R真係無乜印象
歌唔及Twins,人又唔夠曲奇多,跳又唔夠HC勁
除咗四碟草1

史上最成功Twins第一, Cookies第二. 真係個個都叫得出名, 單飛又ok.
oh at17應該第二. 漏咗
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

女子組合黎講,HC 跳舞真係冇得輸
如果唔係冇左個廣告
佢地應該可以繼續玩  ...
matthew1990 發表於 2016-5-30 14:50

又唔關廣告事ge 係Regen 離心重
繼而Crystal Winkie 不和 3個都無心留HotCha

2R 果個年代一張金唱片講緊25000 HOTCHA 出道果 ...
釘釘 發表於 2016-5-30 14:47

佢地當年大量廣告同極大量商場show架

最成功女團; must twins, then 2r, then cookies
AGA 發表於 2016-5-30 15:53

2R 都叫成功 Cookies 擺明成功好多啦下話

回復 68# matthew1990

成日都會諗番 如果當年Regen冇走HotCha依家會去到幾遠
利申:唔係鏡粉

好想HotCha 重組

回復 73# ricorico07

我都覺得係Regen唔想返HotCha
如果唔係2013都唔會唔返HotCha

回復  matthew1990

成日都會諗番 如果當年Regen冇走HotCha依家會去到幾遠 ...
tom 發表於 2016-5-30 17:58

都會散ge 始終呢類組合做唔長 但一定唔會散得咁樣衰

又唔關廣告事ge 係Regen 離心重
繼而Crystal Winkie 不和 3個都無心留HotCha
ricorico07 發表於 2016-5-30 17:49

冇左個廣告 連喺晚間黃金時段plug歌既機會都冇埋,啲歌更加難hit 得起
而且公司又賺少幾十萬

同埋乜唔係Regen 俾公司流放咩?

回復  matthew1990

成日都會諗番 如果當年Regen冇走HotCha依家會去到幾遠 ...
tom 發表於 2016-5-30 17:58

HC 間接係俾佢公司殺死

cookies都叫成功真係笑死,唱片銷量慘不忍睹,不過都好過Hotcha,hotcha單飛都唔掂 ...
AGA 發表於 2016-5-30 18:09

你係果個時期大嘅定係小朋友? 你睇過yes!未?
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

講真,宜家女子組合真系唔易做...果幾隊:sg,as one,aka果D...宜家或者可以做多幾年,但10年後呢?有邊個可以保證到十年後仲會有人記得呢幾隊組合?10年後呢幾隊系咪仲喺度未拆伙先?當年twins,s.h.e之後都出左好幾隊組合,咩蜜雪薇琪,sweety,cookies,2R,boy'z,shine...結果呢?除左boy'z同shine系耐唔耐返出黎唱下個開下演唱會,其他都冇曬聲氣....

來源:知乎

Twins在2001年出道,打破了香港的組合都不會紅的定律,大紅大紫。
2002年,Cookies出道,當時還是九人,雖然影響力不及Twins,但是絕對算得上超人氣(香港及廣東地區),第壹張EP就賣斷市、獲白金。
九人時期,人氣最高的就是鄧麗欣、傅穎、楊愛瑾三人。香港有壹本雜誌叫《yes!》,是最有影響力的明星雜誌,九人時期,上述三人經常以三人姿態甚至個人登封面。
可惜的是,人氣雖高,但是人實在是太多,EMI對她們的投資在那個年代來說已經很下重本了,現在的歌手根本不可能享受這樣的待遇。她們有壹間宿舍,有壹輛專屬巴士,每次的化妝set頭都要輪幾個小時,壹直耗下去,賺的錢還不夠包裝費。
2003年,壹手打造Cookies的EMI高層陳誌光離職,人事變動加上沒錢賺,Cookies的未來令人擔憂,當時很多報道出來,也許她們要解散。但是由於她們實在人氣很高,EMI就把她們的經理人合約給了當時金牌娛樂的黃柏高。他號稱金牌經理人,陳慧琳許誌安楊千嬅等等都是他捧出來的,眼光獨到。簽約之後Paco密謀縮小隊伍,他知道Cookies有人氣只是部分人,太多人是賺不了錢的。當時外界猜測留下的人,其實和現在的四個基本壹模壹樣,只不過除了她們四個以外還有壹個還挺多人猜的,就是來自澳門的Elaine。最後聽說是她的身高不夠,和另外四人壹起太違和,便決定了四人留下。
不知道是說Paco的眼光好,還是群眾的眼睛是雪亮的,但其實,從壹開始,EMI便有意栽培她們四人:
鄧麗欣是隊長,曝光率自然最高,電影裏基本是壹枝獨秀,是最早有獨唱歌的壹位,此歌還拍了兩支MV,就是現在依舊著名的《不要離我太遠》。鄧麗欣甚至在九人時期就被派去TVB演了部電視劇。不過鄧麗欣的聲線確實是不錯的,而且那時候還沒人在乎她們唱功,偶像組合嘛,CD好聽就行。總之,受寵程度不言而喻;
傅穎在最開始是Cookies的焦點,這個說法壹點也不為過。她和鄧麗欣在剛出道時,外界稱有八成像,她倆那時候甚至就等於Cookies的代表,雖然嗓音壹般,但是勝在有明星相,有觀眾緣,被選去TVB拍電視劇的另壹個就是傅穎;
楊愛瑾那時候的人氣僅次於上述二人,她的五官,在四人乃至九人裏面是最好看的,就算剪了個男仔頭,仍然蓋不住她的好看。但是美女通常是非也多,那時楊愛瑾的緋聞男友有Shine的徐天佑、黃又南,以及小開麥浚龍等等,比Twins的鐘欣桐還多。培養Cookies的陳誌光說過,那時他已經斷定楊愛瑾是有條件在日後會個人發展的壹個;
吳雨霏那時候的曝光度不怎麽多,拍大合照時,往往在壹個不起眼的地方,中間位置多數都是傅穎鄧麗欣楊愛瑾的,甚至連很多媒體說她長的不好看,令16歲的吳雨霏深受打擊,她在這幾年的訪問提到過,可見印象還是很大的。不過好在,吳雨霏的唱功是九人最好的,當年的歌曲甚至要她獨唱錄壹遍,再叫別人跟著唱。
四人選出來之後,在金牌發展越來越順利,壹口氣發了多張唱片,還開了第壹場演唱會。不過,由於人少了,外界對四人越發關註,她們的個人工作也慢慢多了。繼鄧麗欣傅穎在九人時期拍的TVB電視劇《戀愛自由式》,重組後,鄧麗欣最先接拍個人電影《龍咁威》,這部電影其實找了她們四個去試鏡,最終挑了鄧麗欣。之後楊愛瑾客串恐怖片《三更2之餃子》獲得壹致好評,當年還以為她會拿個最佳女配角什麽的。之後楊愛瑾也去了TVB拍電視劇,也拍了部電影《B420》。04年金牌組了個搖滾樂隊,叫Ping Pung,主唱在Cookies裏面挑。唱歌的話,當然是吳雨霏。當年很多媒體猜測她會單飛,但她強調壹切以Cookies為主。傅穎那時候也和鄧麗欣拍了部恐怖片《失驚無神》。
因為那時候四人的個人發展都有聲有色,而且和Twins的競爭壹直處於下風,在所有的組合獎只能拿銀獎,Paco便決定讓她們獨立發展。開始只是暫時性的,但是在那幾年,她們幾個都混得風生水起,所以沒有再壹起出過唱片,壹起出席活動還是不少的。
可惜好景不長,2008年金牌娛樂和內地、臺灣的公司合並,改名金牌大風,而且栽培Cookies的Paco被調職,加上唱片行業開始不景氣,本來準備第四個出個人唱片的楊愛瑾也無奈計劃泡湯,最後她選擇在09年合約滿了就離開金牌,同壹年傅穎也選擇離開。2009年算是Cookies真正解散的壹年,從此,她們各安天命,再沒有合體過。

回顧壹下這個問題,先說說失敗。
其實Cookies壹點也不失敗,從2002年出道直到2005年個人發展,不算之後的單飛不解散,其實Cookies真正存活時間只有三年。但是,她們的人氣卻比現在的新組合高太多,十三年後,依舊是,除了Twins外,無人能比的“香港第二女子組合”。
實在佩服黃柏高,在瀕臨解散危機的九人中挑出了這四位,還把她們的個人魅力發揮得淋漓盡致,至少在金牌時期,她們的前途都是壹片光明。鄧麗欣是歌壇影壇雙線發展;楊愛瑾甚至被稱為影壇新貴;傅穎後來的轉型成了全港宅男的女神,“o靚模”(嫩模)就是她帶動的。可惜這三位離開金牌之後,事業都開始走下坡路。唯獨吳雨霏,金牌時期媒體寫的所謂“壹姐之爭”往往只有鄧麗欣和傅穎,甚至楊愛瑾也有份,就是不提吳雨霏。但是離開金牌之後,她卻混得風生水起,現在已經是壹線女歌手。
不管如何,Cookies在現在的新聞價值依舊非常高,經常還會見到她們上頭條、封面,雖然可能是八卦新聞,但至少說明了人氣和知名度擺在那。

期待她們壹起出現的壹天。

A2A 問題係兩個木口木面冇觀眾緣, 好難有FANS, 要扮COOL, 但冇形格/台形,,...冇大將之風
SUPER GIRLS / AS1 SELL樣, 講跳舞唱歌幾時到佢地, 我覺得香港做多人組合好難
大紅, 因為本地欠綜藝節目,  AIRTIME仲要比咁多隊員瓜分, 好難有觀眾緣, 要靠偶像劇又唔多機會, 好難表現自己...收入又係被瓜分, 做SOLO歌手/雙人組合易D , KPOP 個D 女團如果係香港組合, 根本大部份都唔會有人留意...但因為係KPOP, 所以先會有一大班人死次吹死捧, 但如果要開演唱會, 大部份都唔知
開唔開到一場亞博

糖兄妹都叫女團。。唔好話小塵埃同Fabel都係女團

成大篇野,都無講佢地有咩音樂代表作?2R我們的合唱歌夠KO Cookies啦,
仲有,如果你當cookies組合人氣 ...
AGA 發表於 2016-5-31 12:01

真心問: 心急人上VS我們的合唱歌應該差唔多掛?? 而且一要向組合致敬一定係唱心急人上wor

而家d 細路唔知做乜唔知又要扮知
Cookies 人氣不及2R 都up 得出
畀d 質素黎好wor
(我咁講d 人又當我做cookies fans?)
一刀要兩斷傢俬都要棄掉然後獨處難耐怎麼思念你
想到往日所寫一切篇篇都關於你最後為何離別你

而家d 細路唔知做乜唔知又要扮知
Cookies 人氣不及2R 都up 得出
畀d 質素黎好wor
(我咁講d 人又當我做cooki ...
ricnature 發表於 2016-5-31 13:37

有人係要嘈有乜計
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

cookies都叫成功真係笑死,唱片銷量慘不忍睹,不過都好過Hotcha,hotcha單飛都唔掂 ...
AGA 發表於 2016-5-30 18:09

單飛比較唔掂會唔會係Race佢單飛過出過隻歌叫十分鐘 跟住收左_喇喎
Regen起碼叫出過碟 Qui舞台劇亦都長做長有 Winkie起碼好多人知佢係打拳嗰個
形影不離 心跳500天 自己的情歌 都有唔錯嘅hit rate
Race 碟又無 hit rate都無

成大篇野,都無講佢地有咩音樂代表作?2R我們的合唱歌夠KO Cookies啦,
仲有,如果你當cookies組合人氣 ...
AGA 發表於 2016-5-31 12:01

有無證據先銷量榜 (我係真心想問 因為我真係唔知)但心急人上 Forever Friends 不要離我太遠 傳唱度擺明高好多啦下話
起碼CONCERT YY 兩隊都無請但都有搵人唱心急人上同不要離我太遠

2r都無單飛過,regen單飛個人碟銷量榜十大不入,單飛完全失敗到要出番全女打 ...
AGA 發表於 2016-5-31 14:09

歌都出埋寫真都出埋都叫無單飛過?

你咁講咁cookies hotcha加埋8位都係無單飛過