返回列表 發帖

回復 152# AGA

我覺得Twins勁過Cookies 10條街有餘架
2R好似紅過一排就唔知去咗邊,冇食住個勢,有D可惜

香港有女子組合可以同Twins比人氣?笑左
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

香港有女子組合可以同Twins比人氣?笑左
fifty1205 發表於 2016-6-2 15:15

可以同twins比人氣既,咁耐以來(宜家都系)都只有一隊:s.h.e,其他?最多咪過眼雲煙....

可惜不是香港女子組合呢,當然twins都有打入內地市場
AGA 發表於 2016-6-2 18:05

莫講話香港,宜家華語樂壇上女子組合都買少見少....出親D組合都系得幾年就冇曬聲氣或者解散....

因為本地欠綜藝節目
hkchart 發表於 2016-5-31 11:13

重點呀!!!你咁講香港得星夢可以搞多人偶像組合但可惜星夢係唔會做啲咁大風險嘅事

重點呀!!!你咁講香港得星夢可以搞多人偶像組合但可惜星夢係唔會做啲咁大風險嘅事 ...
harryharry 發表於 2016-6-2 23:29

星夢做綜藝既話集集嘉賓都係金堅若雞方面同爛屎
仲有牙FRED

星夢做綜藝既話集集嘉賓都係金堅若雞方面同爛屎
仲有牙FRED
艾石仔 發表於 2016-6-3 11:53

不如搵欣宜做嘉賓
同埋搵group mate做主持人
-------------------------------------------------
如果當年super girls做簽星夢,可能真係有個綜藝節目

重點呀!!!你咁講香港得星夢可以搞多人偶像組合但可惜星夢係唔會做啲咁大風險嘅事 ...
harryharry 發表於 2016-6-2 23:29

但香港受歡迎既綜藝節目 就係獎門人式既屎尿屁
又或者係美女廚神呢啲物化女性既節目
重有就係俾啲老人家睇既翻唱經典金曲節目
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

但香港受歡迎既綜藝節目 就係獎門人式既屎尿屁
又或者係美女廚神呢啲物化女性既節目
重有就係俾啲老人家睇 ...
matthew1990 發表於 2016-6-3 13:00

如果你咁講,不如唔好話 女子偶像組合從來都係物化女性嘅產物
------------------
今時今日大家都拎吳雨霏燒廚房黎笑,可想而知有幾受歡迎

如果你咁講,不如唔好話 女子偶像組合從來都係物化女性嘅產物
harryharry 發表於 2016-6-3 13:29
咁美女廚神 其實岩賣波、賣cheap既o靚模 or 廚藝超差上節目搞笑既女星去多啲既

今時今日大家都拎吳雨霏燒廚房黎笑,可想而知有幾受歡迎
harryharry 發表於 2016-6-3 13:29
美霏代表作
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

個個都都講2R~有無人記得B2

個個都都講2R~有無人記得B2
艾石仔 發表於 2016-6-6 01:12

記得,但係已經唔記得咗佢哋個名同埋個樣

我覺得Heidi係
一人有一個夢想唱得好咗

我覺得Heidi係
一人有一個夢想唱得好咗
wilson0091 發表於 2016-6-6 11:00

其實佢把聲幾入咪同幾響 佢演唱會solo唱空港都唱得唔差

咁講完星夢個肥佬隨時組個女團嚟繼續毀滅樂壇

咁講完星夢個肥佬隨時組個女團嚟繼續毀滅樂壇
stephybest 發表於 2016-6-6 16:15

星夢就算組個女團
都係要唱啲悶到爆炸既慢版劇集歌

星夢就算組個女團
matthew1990 發表於 2016-6-6 16:19
唔會既 唱哂尖面佬同個硬c既中/快板歌啫
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

唔會既 唱哂尖面佬同個硬c既中/快板歌啫
HOTMAN 發表於 2016-6-6 16:53

咁就大獲啦
不如幾隻是非精組女團囉

2005年前女子組合起碼有得過眼雲煙,但2005年後果堆女子組合如hotcha,super girls等連聲氣都無,人氣只等於2 ...
AGA 發表於 2016-6-2 19:19

組合比個人更加需要曝光率因為要比觀眾/樂迷去了解每一個成員
香港有咩渠道呢?
TVB一定唔會益街外人

AS1肯定去韓/大陸
SG睇下有冇多D機會係電視出現
冇就應該好快散
偶像團體玩到30歲都算係極限啦

星夢就算組個女團
matthew1990 發表於 2016-6-6 16:19

女團唱劇集歌我都想睇下
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

女人俱樂部試過啦,6個女人一齊唱
AGA 發表於 2016-6-7 11:56

唔計啦呢d
我係指星夢整隊好似asone/sg咁既唱劇集歌

果首係A2A+Supergirls+糖兄妹3個女子組合合唱架,仲係星夢出品
AGA 發表於 2016-6-7 12:02

重點係糖兄妹

我反而覺得a2a  新歌幾好
係同期女子組合最好

目前嚟講最中意SG
但綜合實力嚟講A2A其實好好 衰在公司唔力捧
>3<

大家可以係呢到睇返HotCha最後一個show
http://app3.rthk.hk/special/solar2014/ambassador.php?eid=47
~50:00

行stellar路線有得做

其實我覺得A2A跳+唱都好好 偏偏人氣最差

大家可以係呢到睇返HotCha最後一個show

~50:00
freefree321 發表於 2016-6-14 01:03

睇到想喊

twins無論組合獎(四臺全部登頂)定系銷量獎(一張單碟年冠,一次女冠)都算香港樂壇不可打破嘅記錄啦,天時地利人和,應該再無女子組合做得到
還說下次做更好,誰料這刻是尾聲~

其實我覺得A2A跳+唱都好好 偏偏人氣最差
Mr.Bushido 發表於 2016-6-17 09:09

我都覺得佢地真係超有潛力
起碼跳舞同唱歌吸引到人
不過宣傳弱係事實...

TWINS 好聽既作品好少?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

評分人數

• Tonlo

只得TWINS

目前係得super girls 最有希望
但歌路唔夠突出
跳舞歌 唔夠突出 慢歌更加唔使講
希望佢地A&R 再 加強 ...
tributehotel 發表於 2017/1/4 21:21

同意,希望Super Girls有更多人支持!

as one低調解散

as one低調解散
lblemon 發表於 2017/2/27 10:35

雖然我不太熟悉這個女子組合,但是得知這回事感到可惜。越少女子組合反而不會有很多人想組成。

雖然我不太熟悉這個女子組合,但是得知這回事感到可惜。越少女子組合反而不會有很多人想組成。 ...
CLWR 發表於 2017-3-8 18:54

當然,就好似樓價跌時冇人想買樓

張紋嘉離開HotCha一切歸零 入行十年:自覺很失敗!

「其實有時好模糊㗎,成日都話你做自己啦,Be youself!其實係好難㗎,因為有時你生活得耐你唔知自己其實鐘意啲乜嘢。」踏入在娛樂圈第十年的張紋嘉(Crystal)提到去年一部由她自編自演的音樂微劇場《321》時這樣說。舞台劇的「321」代表住一個女生以3人組合形式出道,後來變成2人的關係,最後1個人踏入新旅程,和將與舊公司星娛樂完約的Crystal的經歷不謀而合,事實上亦是一套為自己度身訂造的劇。

入行十年的Crystal即將離開舊公司。

十年前,Crystal以少女組合成員的身分出道,那時候她屬於Hotcha,凡事都要以「大局為重」,她坦言入行的頭五年為了這個組合付出了很多:「我會說不緊要,我去滿足這年事,因為我好喜歡唱歌跳舞,但有時其實我自己會有些想法卻沒機會去發揮。」譬如是Crystal一直都很喜歡卻沒時間去試的舞台劇,Crystal為了組合的利益,所有時間都花在組合上,結果呢,活着活着就忘了自己心底最喜歡的事,自己也迷失了,說理想談何容易呢?

做組合的時候有很多人照顧,現在自由身就要靠自己了。

單飛後的孤獨和苦惱
很多組合出身的人單飛時都總會有一種感覺,過去的日子前呼後擁,很多人在身邊為你計劃,設計好你的形象,自己只需執行任務,做好本分和表演,然而當組合散夥,剩下自己一個人的時候呢,每時每刻都要「停一停,諗一諗」下一步做什麼,「其實做組合是比較輕鬆的,因為我不需去想下一步,現在就有這個煩惱,比以前有趣,但壓力卻大了。」
其實我成日都覺得我係咪唔屬於依個Group呢?
回憶起做組合的日子,當時的Crystal無憂無慮,可以將自己喜歡的唱歌跳舞變成事業,但同時亦在熱鬧中迷失了自己。HotCha的另外兩名成員張惠雅和黎美言都是活潑開朗型,用Crystal的說法是「她們擁有做女子組合的元素」,相反Crystal為人慢熱、比較沉默,和其他成員好似格格不入似的,Crystal也直言;「其實我成日都覺得我係咪唔屬於依個Group呢?」
Crystal坦言從前自己口才不及另外兩位成員,一言一語都會很保守的三思而後行,「還是讓她們兩個說吧,久而久之,經理人會覺得她們的性格是這樣,而我也定了型,連我自己也會覺得我是應該很文靜,那就不如少說話吧,結果自己想搞笑也不敢,我因為個組合冇咗啲性格。」

為了遷就組合,Crystal成為了大家想像中的自己,亦在這段日子中把自己弄掉了。

我覺得自己好失敗,咁大人個人都想不出一個屬於自己的Character。
離開HotCha什麼都不是?
要知道在娛樂圈沒有個性是很輸蝕的一件事,當人要提起你,怎樣介紹你呢?「我問返你吖,你覺得張紋嘉喺樂壇係咩嘅歌手?你都可能會好模糊。」沒有性格成為了Crystal一個很大的絆腳石,每個歌手行出來都有自己的Character,有「歌神」、有「女神」、有「隱世歌手」、有「情歌天后」…而Crystal呢?她坦言:「我覺得自己好失敗,咁大人個人都想不出一個屬於自己的Character,每個人都有,一走出來就會想像到怎樣塑造他,會有歌手的感覺。」
Crystal坦言曾經有一段日子,每兩分鐘就想一次放棄,後來她帶着這個問題去問自己的演戲老師,老師沒有直接的告訴Crystal她算什麼,只是說一番很有智慧的話:「他說正正因為我什麼都不是,所以什麼都是,可以演好多不同的角色,彈性要比誰都大。那時候我就想,或者我沒法令人有即時的反應,但可以用時間去証明我這個女生可以做好多不同的事。」而對於現在的Crystal而言,做戲其實成為了一個尋找自己的旅程。

沒有一個屬於自己的個性,是一件很痛苦的事。

Crystal在離開舊公司前,最後錄了一首新歌《少女的球鞋》,由初出道的跳舞球鞋,到鞋頭越穿越尖,紀錄了人生的轉變,是轉型做戲的里程碑,代表着無論未來挑一雙怎樣的鞋都可以行出一條屬於自己的路:「即使有些路可能你中間會碰釘,但世界好大,你可以做的事有好多。」

Crystal推出離開星娛樂前的最後一首歌,為自己過去十年留一個紀錄。
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

回復 196# 風見志郎

馬後炮d講句由HotCha解散個刻起 已經預左3位成員都會係不久淡出樂壇
利申:唔係鏡粉

如果AKB係香港開分家會叫咩,HKG48

如果AKB係香港開分家會叫咩,HKG48
effy 發表於 2017-3-10 21:09

依個咪分家囉
傳說(中女喪K版) - MKB48(余春嬌、Isabel、Brenda)

可以點做?