返回列表 發帖
咁佢啲飛都幾難散
nicknicknick 發表於 2016-6-10 19:14

凶多吉少
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

好奇search下HKonlineTV咩料,原來真係同一間公司黎:

"Founded in 2013, Sunny Idea is a boutique agenc ...
Crooks 發表於 2016-6-2 18:33

唔怪得矛盾一生出左幾日youtube會無啦啦爆點擊率

680多到咁?
真係肯定有平飛啦咁
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

真係祝佢好運
仲有A行==
02 著地 - 鄧麗欣

真係祝佢好運
仲有A行==
hinz 發表於 2016-6-28 17:44

頂.....好想睇

有預感嘉賓有鄺俊宇
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

真係祝佢好運
仲有A行==
hinz 發表於 2016-6-28 17:44

$680 超級overpriced
成個場勁多位都賣$680, 同自殺冇分別
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

$680 超級overpriced
成個場勁多位都賣$680, 同自殺冇分別
matthew1990 發表於 2016-6-28 23:35

而家(值到呢一秒)1-5 仲賣緊A行
係第一排喎
幾時先清到2-5
甚至3-5
就算係隔離1-4都E行==

一早話左starhall已經好over
仲要一開就兩場
佢又未岀碟
唔似AGA岀左碟
知有個銷量係到
佢真係何來既自信
02 著地 - 鄧麗欣

幾好
JW就係想大家容易買飛 先揀個大d既場
仲要特登留第一行位比大家買 等觀眾可以近距離欣賞
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

一早話左starhall已經好over
仲要一開就兩場
佢又未岀碟
唔似AGA岀左碟
知有個銷量係到
佢真係何來既自信
hinz 發表於 2016-6-28 23:46

只要屋企有錢,到時包底都唔係問題

幾好
仲要特登留第一行位比大家買 等觀眾可以近距離欣賞 ...
John 發表於 2016-6-28 23:49
咁你會唔會買先

幾好
仲要特登留第一行位比大家買 等觀眾可以近距離欣賞 ...
John 發表於 2016-6-28 23:49

專登俾你一個人包哂頭三行

專登俾你一個人包哂頭三行
matthew1990 發表於 2016-6-28 23:57

可以獨佔jw bb
SSN Chart (10 May)  冠軍: 深閨 - 盧瀚霆  |  亞軍: 逐流 - 逆流

可以獨佔jw bb
John 發表於 2016-6-28 23:59

佢個妝咁濃,坐第一行會唔會嚇親寶寶?

$50 會考慮下去睇,當笑下人走音鼓勵下佢都好

$50 會考慮下去睇,當笑下人走音鼓勵下佢都好
賴爽 發表於 2016-6-29 00:14

JW講真唱功係有既
佢上次做衛蘭演唱會嘉賓, 都算係技驚四座

JW講真唱功係有既
John 發表於 2016-6-29 00:14

天台個個?

我發覺我班極少聽開廣東歌既朋友(三堆人)都識得唱矛盾一生同多少年
上次唱K我唱完一段自由飛翔之後,到第二段佢地已經識跟住我唱到七成副歌

JW講真唱功係有既

未親身聽過佢唱Live,但我估應該唔差掛

天台個個?
賴爽 發表於 2016-6-29 00:45

衛蘭2014電單車演唱會「讓我跟你走」

衛蘭2014電單車演唱會「讓我跟你走」
John 發表於 2016-6-29 00:47

電單車演唱會好正。。。

不過上次天台就唔知點解差了。。可能要同電單車鬥過。。搞到有D 位 over 了。。⊙_⊙

多少年。現場Live JW 好似未掌握到。。

而家section 1-5 二連賣到 c 行

好似去得麻麻喎啲飛...

如果有sponsor
CHIVAS呈獻: 王灝兒2016演唱會

如果有平霏我都可以考慮下去睇既

[買碟送飛]
如果用柏宇/ 煎煎方法開show
可能會更多人肯花錢入場

[買碟送飛]
如果用柏宇/ 煎煎方法開show
可能會更多人肯花錢入場
l00540 發表於 2016-6-29 23:11

呢種方法用喺新一代歌手上 應該比較難work

matthew1990 發表於 2016-6-30 00:01

係JW啫
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

係JW啫
HOTMAN 發表於 2016-6-30 00:13

坤哥都未必得啦

坤哥都未必得啦
matthew1990 發表於 2016-6-30 00:17

我就覺得得啦 以佢人氣 唔係賣紅館咁大場就ok

我就覺得得啦 以佢人氣 唔係賣紅館咁大場就ok
HOTMAN 發表於 2016-6-30 00:18
坤哥起霧完/拎903大獎之後咪得

新一代歌手 (esp. 歌迷層歌年輕既歌手) 通常只係單曲型歌手
(所以你會喺iTunes 見到佢地啲歌上榜, 但大碟就比較難上榜)
而且佢地啲fans 通常只會stream 歌,好少會真係俾錢買

坤哥起霧完/拎903大獎之後咪得

新一代歌手 (esp. 歌迷層歌年輕既歌手) 通常只係單曲型歌手
(所 ...
matthew1990 發表於 2016-6-30 00:20

但Aga都係單曲型歌手 碟仍然雄霸樂壇嗄

係睇單曲中發唔發展到一個肯買碟既market啫

但Aga都係單曲型歌手 碟仍然雄霸樂壇嗄
係睇單曲中發唔發展到一個肯買碟既market啫 ...
HOTMAN 發表於 2016-6-30 00:26
我覺得Aga 真係極少數成功例子
不過我都真係恭喜佢嘎

JW講真唱功係有既

不過上次上靚聲王唔係好得

matthew1990 發表於 2016-6-30 00:01

呢種方法只適用于唱live 好得但又唔係好紅的歌手

至少而家jw 唔會被 label 為唱家班吧

呢種方法只適用于唱live 好得但又唔係好紅的歌手

至少而家jw 唔會被 label 為唱家班吧 ...
lblemon 發表於 2016-6-30 11:49

但其實Aga/星夢班人 唱Live 咪重差
不過可能佢地啲目標聽眾群係會洗錢既成年人

FYI:
Streaming Music Finds Sweet Spot as Young Demographic Embraces Mobile

I think she appeals largely to the rich pink dollar - whereas streaming is largely catered to a teen / young adult demographic as it's cheaper. probably explains why her digital sales (singles) are generally quite large as well.
Because her fanbase is mostly younger and can't afford to buy all her music. If her fans have Spotify, Apple Music, etc. because their parents pay for it or they have a free trial, they don't have to buy it. That's my theory.

matthew1990 發表於 2016-6-30 12:42

Alfred hubert fred live點會差過jw呀

Alfred hubert fred live點會差過jw呀
kayzzz 發表於 2016-6-30 12:48

Alfred 好好
但Fred/Hubert 啲 live

Alfred 好好
但Fred/Hubert 啲 live
matthew1990 發表於 2016-6-30 12:52

你聽過幾次jw啲live呀究竟

你聽過幾次jw啲live呀究竟
kayzzz 發表於 2016-6-30 12:55

早幾日上網聽左兩次

而家Fred同Hubert 啲Live 真係冇乜意欲再聽
(我覺得主要係佢地把聲好悶 )

早幾日上網聽左兩次
Fred, Hubert 啲Live 冇乜意欲再聽 (我覺得主要係佢地把聲好悶 ) ...
matthew1990 發表於 2016-6-30 12:56

聽咗兩次就話人live好 搵多幾次live聽包你有驚喜

Alfred Hubert fred音準肯定好過佢

聽咗兩次就話人live好 搵多幾次live聽包你有驚喜

Alfred Hubert fred音準肯定好過佢 ...
kayzzz 發表於 2016-6-30 13:00

我覺得佢Live 正常啦,唔係特別好又唔係特別差咁囉 (其實佢啲新歌比啲舊歌更加適合佢把聲)
(有冇精采Live 推介先? 要美霏有七色尾quality 先好俾我睇 )

我剩係食得落鍾意Alfred 另外兩個你自己哽左佢喇 (有音準但音色悶都冇用 )
不過講番轉頭,KFC 隻碟好似係佢地公司數一數二最好賣添

FYI:
Because her fanbase is mostly younger and can't aff ...
matthew1990 發表於 2016-6-30 12:42

星夢好似得 fred, alfred 開過個唱, 其實佢地2個唱live 都几穩定的, 又有外型, 呢2位live 我覺得都好過aga... curry ng 又話開音樂會, 但呢一刻未有詳情, 唔知有冇變數

球記似乎在 hifi 界好活躍宣傳, 例如某主要由hifi友組成的數字討論區aga post 都几多人發言, 而且呢度都有會員講 多阿叔買aga...睇下到時入場的會員點睇觀眾年齡組成先.

不過, 點講都好, 我覺得aga 係異數, 畢竟佢vocal 即使聽cd 都只係普通, 又唔算靚,  除左作曲才華外冇咩特別, 不得不佩服球記的 marketing

星夢好似得 fred, alfred 開過個唱, 其實佢地2個唱live 都几穩定的, 又有外型, 呢2位live 我覺得都好過ag ...
lblemon 發表於 2016-6-30 13:05

之前睇某無線節目,Fred 話要show quali 俾外國人睇
然後喺鏡頭前唱左成分鐘歌,超級難聽 同埋佢把聲真係好唔吸引人

其實我真心想知點解Aga 咁多呀叔歌迷
不過講真Aga 喺環球咁耐明明冇一姐待遇,但竟然又俾佢紅到

之前睇某無線節目,Fred 話要show quali 俾外國人睇
然後喺鏡頭前唱左成分鐘歌,超級難聽  同 ...
matthew1990 發表於 30/6/2016 13:16

而家環球都開始醒, 幫佢宣傳, 又頒金唱片又開SHOW, 基本上一早如果包裝+宣傳好D & 早D 要
佢學好唱LIVE, 佢已經入左屋, 雖然佢唔配合香港人既審美觀, 但佢比人感覺舒服
&親善 (空姐背景)  加上有才華, 吸引唔到花痴fans, 但路人絕對對佢有好感, 有觀眾緣....
hkchart 發表於 6/6/2016 04:53

呢位hk會員平時講野未必啱聽(佢插Alfred插得好緊要),但佢對AGA既睇法你地同唔同意?
未必靚但有親切感,俾人舒服既感覺,又冇負面新聞,就算唔鍾意聽佢唱歌都好少見人話好憎佢

我覺得佢Live 正常啦,唔係特別好又唔係特別差咁囉  (其實佢啲新歌比啲舊歌更加適合佢把聲)
(有 ...
matthew1990 發表於 2016-6-30 13:01

音準既人live點都好過高音拉牛上樹嘅人啦

音準既人live點都好過高音拉牛上樹嘅人啦
kayzzz 發表於 2016-6-30 13:55

JW 高音拉牛上樹咩?
我睇左兩條fancam 既矛盾一生都覺得佢唱得正常喎
等你俾啲精采Live 我聽 PM me

呢位hk會員平時講野未必啱聽(佢插Alfred插得好緊要),但佢對AGA既睇法你地同唔同意?
...
XYZZY 發表於 2016-6-30 13:40

咁佢又真係冇乜負面新聞同有才華既
但感覺上佢連其他新聞都冇乜

然後喺鏡頭前唱左成分鐘歌,超級難聽  同 ...
matthew1990 發表於 2016-6-30 13:16

其實覺得aga 未算係人紅.  至少仍然唔覺有代言.  你試下問冇留意本地新 歌既人, 應該冇乜人識 a.g.a, 不過好多人都應該對麥記金曲金"一"或"一加一"有印象, 正宗紅歌未紅人

另外, 雖然aga 冇一姐待遇, 但公司有花資源幫佢plug 歌谷歌, 佢d 派台成績係見得人架.  如果要捧紅佢, 公司要突出佢既個人魅力先得.  例如毒坤既超貼地, phil 既親切上進青年形象咁.

其實球記捧人仍然有一定實力, 之前 r&k 頭2隻碟都賣得唔差, 只係後來主力揾人仔, 唔再在香港谷佢地而已.  

再遠d, 捧美之上二線其實都唔易, 因為美之外型完全唔得.

咁佢又真係冇乜負面新聞同有才華既
但感覺上佢連其他新聞都冇乜  ...
matthew1990 發表於 2016-6-30 14:00

冇錯, 唯一有印象的新聞就係家姐病逝

美煎入球記後至少有與美霏不和既新聞

咦,原來依個aga討論區來架?

反OT:

自飛今week唔冠,唔通想長播幫散飛?

本帖隱藏的內容需要積分高於 1000 才可瀏覽