返回列表 發帖
劇集歌part:女人本色-另類男女-(真命天子-Try Again)-人間定格-超速駕駛

睇來你愛我愛不起會唱既機會真係幾高

頭先睇娛樂新聞Mi話side track演唱會會考慮開...如果開係明年 ...
JasOh103 發表於 2016-6-23 19:35

如果係真既就真係好期待
畢竟咁多年follow得最貼, 買碟最齊真係"唯獨你一個"
對佢既side track真係好熟悉
但又好擔心又係會買唔到飛

其實佢而家開始操同排練去到9月就算換全新rundown都排得切
覺得非男非女medley會cut
觀眾最無反應既就係個 ...
JasOh103 發表於 2016-6-23 00:20

其實非男非女果part直情唔應該出現
因為同99年果part一樣唱果三首歌
只係D編曲有唔同

我硬係覺得佢會cut 走追/一追再追
希望快歌part會加叮叮噹
nicknicknick 發表於 2016-6-23 05:58

都有可能
其實"追/一追再追"幾悶 (我承認我對佢09年打後D歌都感覺一般)

我希望佢唱 回來我身邊 跳傘 落錯車 醫生與我 如何掉眼淚 世界之最。

會出DVD
咁真係希望會有大改動
佢話會保留精髓其實都係得神+電影個part係Touch Mi經典
其他可以換曬d歌佢

放不低我OK, 不過默契/不要驚動愛情真係希望cut走佢
今次唔好跳咁多舞啦, 上次Act 1,2,4,6都跳...
成個Act 2換去唱side track就正
Jason's Playlist 2024
Week 19 靈魂有路 - 雷同二友

岩岩推出左新歌"犀利"

岩岩推出左新歌"犀利"
masterdragon 發表於 2016-7-4 00:23

邊到有

岩岩推出左新歌"犀利"
masterdragon 發表於 2016-7-4 00:23

chorus你可以好犀利
唔知係咪陳詠謙填

唔知係咪陳詠謙填
JasOh103 發表於 2016-7-4 01:39

用詞似光頭黃

真心完全唔想聽佢堆新歌,記憶點永遠唔會多過零五年前堆舊歌
king台好多po都提呢首,識做喇

beats好正, 雖然份詞好膠下
人在流汗時你慢條斯理~~ 好上腦

希望九月再派多首

MV D耳仔好似燒雞翼

Btw Mark Lui!!!!!!!!!!!
印象中發熱發亮之後都冇乜點合作

mark lui
同lets celebrate比 好明顯佢hea Kelly

回復 116# uran

作曲,對上一首係失戀有根據
監制,都有好幾首: 别管他(2000),she's a ladie(2001),相信自己(2002)

真心完全唔想聽佢堆新歌,記憶點永遠唔會多過零五年前堆舊歌
king台好多po都提呢首,識做喇
...
lmml4 發表於 2016-7-4 02:50

睇到個po咁多人投為何又是這樣錯真係
係咪傻架, 都唱左12場啦, 又有live cd/DVD
好心就投其餘3首啦 (sorry我當記認透明)

希望side track可以唱全首
唔好好似上次為何又是這樣錯咁cut短哂

回復 119# JasOh103

記認 都好聽呀 不過應該未論到佢lol

回復 121# mc)

我成日都諗咁多人鍾意《記認》關唔關歌詞事
「原來歌聲要有你在旁才動聽」呢句好窩心

回復  mc)

我成日都諗咁多人鍾意《記認》關唔關歌詞事
「原來歌聲要有你在旁才動聽」呢句好窩心 ...
uran 發表於 2016-7-5 19:24

呢句我好鐘意
可以當係唱俾歌迷既歌

如果可以現場聽一次一定好感動

唔知係咪陳詠謙填
JasOh103 發表於 2016-7-4 01:39

其實D歌詞麻麻
不過都好過唱神唱主

而家其實係咪confirm左有一part 唱side track? (source from fb page: "鄭秀文 Touch Mi 世界巡迴演唱會 2014 - 2016")
如果係我真係好想睇啊, 但已經買唔到飛喇

希望電影part d 歌全換
其實重有好多電影歌好耐無唱/從未唱過
最後一次,如果我們不再見,醫生與我....

希望電影part d 歌全換
其實重有好多電影歌好耐無唱/從未唱過
最後一次,如果我們不再見,醫生與我 ...
mr_matchman 發表於 2016-7-22 16:10

最後一次應該會唱啦,希望係加歌唔係換走為何又是這樣錯
另外你愛我愛不起都似乎係必唱了

最後一次應該會唱啦,希望係加歌唔係換走為何又是這樣錯
另外你愛我愛不起都似乎係必唱了 ...
hihi 發表於 2016-7-22 20:02

“你愛我愛不起”會放邊PART?
會加一PART 專唱SIDE TRACK?

“你愛我愛不起”會放邊PART?
會加一PART 專唱SIDE TRACK?
hans_lung 發表於 2016-7-24 21:08

應該未有人知
直覺唔會有part 特登sidetrack
同埋個人覺得一路講既sidetrack 其實都唔係真正既sidetrack,其實以前都有曬mv或者有plug 過(你愛我愛不起、最後一次、心血來潮),只係呀mi咁多年黎都好似遺忘左咁

應該未有人知
直覺唔會有part 特登sidetrack
同埋個人覺得一路講既sidetrack 其實都唔係真正既si ...
mr_matchman 發表於 2016-7-25 16:34

佢地SIDEtrack 的定義 只係 唔係big hit

好想聽 後遺症……

倒數一個月
推推先

聽聽下犀利, 覺得會取代water of love, 做dance medley第一首

到而家都未有犀利mv
又唔派其他新歌   (之前ig提過會唱犀利以外的快歌新歌)
寰亞d marketing 真係呢...

竟然唔cut朝聖
個舞都好似唔同左

好想聽如果你有事.. 龍鳳鬥應該係我最鐘意GE SAMMI 電影

唔知有無人鍾意聽 Stay With Me 呢首sidetrack,最近成日聽

如果佢 Rundown 有回來我身邊

我會好努力咁撲下山頂位!(其實想想地睇山頂但搵唔到人,好多人都無咩興趣)

如果佢 Rundown 有回來我身邊

我會好努力咁撲下山頂位!(其實想想地睇山頂但搵唔到人,好多人都無 ...
賴爽 發表於 2016-8-22 22:21

我有興趣架
不過堅係搵唔到飛囉 (除非牛牛)

我有興趣架
不過堅係搵唔到飛囉 (除非牛牛)
masterdragon 發表於 2016-8-22 22:48

好多睇完 TOUCH MI 話好悶唔想睇

賴爽 發表於 2016-8-22 22:59

其實touch mi比起之前兩次係悶
但有得睇我都想睇, 都係想聽佢唱D未聽過live既歌

但有得睇我都想睇, 都係想聽佢唱D未聽過live既歌  ...
masterdragon 發表於 2016-8-22 23:36

SHOW MI RUNDOWN好好 但把聲一般
LOVE MI 把聲好過SHOW MI
TOUCH MI RUNDOWN OK 不過降KEY 但有SIDE TRACK

期望TOUCH MI2 有齊所有好元素

唔知有無人鍾意聽 Stay With Me 呢首sidetrack,最近成日聽
阿mark 發表於 2016-8-22 22:08

我其中一首最中意的sidetrack 呢, rock rock 地

TOUCH MI RUNDOWN OK 不過降KEY 但有SIDE TRAC ...
hans_lung 發表於 2016-8-23 00:07

TOUCH MI LIVE 其實都好驚嚇 例如火熱動感lalala

賴爽 發表於 2016-8-22 22:59

個人覺得大部分中意mi 的人都係中意佢華納時期的慢歌加電音快歌。show mi rundown 完全做到
但touch mi 有好多新歌同sidetrack,要die hard fans 先識
同埋首首降key,有d 重要超低音eg 捨不得你、一步一生

回復 142# hans_lung

我覺得 Love mi 無論係rundown 定表演都好leung 唔明點解咁多人鍾意
show mi 就真係balance 到performance 又 唔會悶
touch mi rundown 我就好開心 有sidetrack又有新歌

但有得睇我都想睇, 都係想聽佢唱D未聽過live既歌  ...
masterdragon 發表於 2016-8-22 23:36

係呀,同埋想入場感受下個氣氛

Love Mi最差
個English medley都唔知要來做乜

Touch Mi頭幾場把聲好好聽架 (睇YT片)
Show Mi把聲就真係唔得啦

成個show來講, 燈光舞台造型rundown我都係最鍾意touch
有時間之光輸得漂亮為何又是這樣錯真係無得輸
Show Mi其次, 真係無首歌想cut, 只係太多快歌, 好多慢歌都無唱到, 不過唉聲嘆氣+愛是
Love Mi就真係 rock版插曲哭泣遊戲聽到好辛苦

Touch > Show > Love
如果今次有齊Touch既元素, Show跳舞既爆發力 (Touch既快歌好慢熱, 要到信者先high), Love把聲就好啦

犀利MV 9pm!

我們都是這樣長大的
人大了 難得放肆地笑   才會懂 煩惱盡量忘掉
而患病這刻 才發現極渺小   學會珍惜了

TOUCH MI RUNDOWN OK 不過降KEY 但有SIDE TRAC ...
hans_lung 發表於 2016-8-23 00:07

當年Show Mi好慶幸買到頭場, 佢把聲係無問題架不過可能佢太hyper, 之後唱到拆晒, DVD仲要錄尾場, 變左一個小小污點(我覺得)

TOUCH MI LIVE 其實都好驚嚇 例如火熱動感lalala
阿mark 發表於 2016-8-23 00:28

其實信者得愛同呢首都係怪怪地, 因為前幾首個bpm咁高突然轉下, 可能佢想個medley熱熱鬧鬧,
我寧願佢唱下X派對, 熱愛島, 失憶, Valentino果D

Love Mi最差
個English medley都唔知要來做乜

Touch Mi頭幾場把聲好好聽架 (睇YT片)
Sho ...
JasOh103 發表於 2016-8-23 08:12

Love Mi個英文歌medley真係把鬼
果次我都好慶幸有睇到Love Mi尾場, 我反而好surprise佢唱左插曲/哭泣遊戲,
sammi好似有解釋過Love Mi本身有part係rock, 但驚咁多場個vocal handle唔到所以無左
但Love Mi係三次演唱會個vocal最好一次

都係果句, 唱左福音歌之後真係成件事唔同晒
所以對Love Mi / Touch Mi個感覺都係唔夠Show Mi咁好

當年Show Mi好慶幸買到頭場, 佢把聲係無問題架不過可能佢太hyper, 之後唱到拆晒, DVD仲要錄尾場, 變左一 ...
masterdragon 發表於 2016-8-28 19:35

佢唱個兩首我好開心
不過唔係咁既arrangement咁既聲
福音歌其實係佢人生/事業既一個好大既部份
如果好似love/touch做得咁好其實OK
反而想睇下下個tour呢part仲點突破自己, 不過就算cut左福音part都唔緊要其實
話曬兩次好夠

仲有4weeks to尾場!! 期待呀!!
希望今次有休息尾場聲都仲係靚

production嚟講(燈光舞台等等)一定係Touch Mi最好
但個人始終偏好Show Mi, rundown太正+表演好有力量
Love Mi...就算啦 hahahahaha

希望今次多啲side track..