返回列表 發帖
美Yum 某啲歌降key唱唔到,一定要原key低8度唱
(我接受唔到較高個key 再唱低8度) ...
matthew1990 發表於 2016-6-17 01:58

謝安琪d歌真係好難唱
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

救命2個POST我已經笑到收唔到聲
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

hinz 發表於 2016-6-17 02:42

有冇我份
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

真係好期待睇其他美會員設計個演唱會rundown
Jason's Playlist 2024
Week 17 填詞魂 - 謝雅兒

真係好期待睇其他美會員設計個演唱會rundown
JasOh103 發表於 2016-6-17 02:45

你個RUNDOW一晚要聽7次陽光點的歌
02 著地 - 鄧麗欣

你個RUNDOW一晚要聽7次陽光點的歌
hinz 發表於 2016-6-17 02:46

每part都好唔同
不過一定係全場大合唱1234

我好認真咁寫緊
點算好
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

每part都好唔同
不過一定係全場大合唱1234
JasOh103 發表於 2016-6-17 02:48

09. 高山低谷 (Live Take - 釋放版)(with Phil Lam)
10. 高山低谷(Phil Lam)

呢個都好好笑
加埋
國語版啦
02 著地 - 鄧麗欣

我好認真咁寫緊
點算好
matthew1990 發表於 2016-6-17 02:49

我個post開得好有意義
02 著地 - 鄧麗欣

(我接受唔到較高個key 再唱低8度) ...
matthew1990 發表於 2016-6-17 01:58

why?咪一樣係較key

09. 高山低谷 (Live Take - 釋放版)(with Phil Lam)
10. 高山低谷(Phil Lam)

呢個都好好笑
加埋 ...
hinz 發表於 2016-6-17 02:50

咁應該10. 國語版
高山低谷留返encore問觀眾要聽咩歌跟住一路喊一路睇住A4字(lyrics)唱

唉呀
我笑到標眼淚
退出樂壇
02 著地 - 鄧麗欣

why?咪一樣係較key
kayzzz 發表於 2016-6-17 02:53

伴奏既和音會高音得令我覺得好難受
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

30.陽光點的歌(全場合唱)

---2nd Encore---
31.陽光點的歌(全場合唱)

---3rd Encore---
32.陽光點的歌(全場合唱)

30.陽光點的歌(全場合唱)

---2nd Encore---
31.陽光點的歌(全場合唱)

---3rd Encore---
32.陽光點的 ...
John 發表於 2016-6-17 02:55

AKA做嘉賓先pun

AKA做嘉賓先pun
JasOh103 發表於 2016-6-17 02:59

現場出演當年OO情節 網上clickrate一定爆燈

謝安琪d歌真係好難唱
John 發表於 2016-6-17 02:41

其他女歌手既歌都唔洗咁
係佢啲歌勁高音 唔較低唱唔到

連頭號粉絲既rundown都咁難睇我真係祝入場既人好運

JasOh103 發表於 2016-6-17 10:17

02 著地 - 鄧麗欣

其實可唔可以認真咁解釋一次比我聽,點解 CM 咁 anti-坤哥?
我諗我想理解嘅,係 社會角度 多過 音樂角度(音樂嗰邊,我估我明)。

喺我理解當中,CM 代表緊一種我好 respect 嘅社會態度,
所以我好想更加了解呢個社會態度係乜。
我係認真咁問緊個問題,冇諷刺成份。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

hinz 發表於 2016-6-17 10:38

nick

12 謝安琪走音獨唱七月派台新歌

謝安琪感言(10 min) (今日除咗多謝坤哥之外,我好想多謝一個人,呢個人就係兩個月前嘅自己。。。。。。)

由於現場錄影機出現故障,中場休息十分鐘。
02 著地 - 鄧麗欣

JasOh103 發表於 2016-6-17 10:17

咁我嗰個呢?

其實可唔可以認真咁解釋一次比我聽,點解 CM 咁 anti-坤哥?
我諗我想理解嘅,係 社會角度 多過 音樂角度( ...
Bluejays 發表於 2016-6-17 11:22

overrated vs underrated
原理同反容應該差唔多 係攞左over既成就

人係鍾意捧underdog
但吳業坤又唔算真係好underdog
cm人對樂壇認識比較多 會識更加多有才華但冇機會既人
例如高山低谷啱啱出個陣既林奕匡
例如完全冇機會係neway曝光既aga
相比起上黎 吳業坤既慘實在唔見得係咩 佢既才華亦唔見得係咩
加上吳業坤既樣子同身材亦唔係一般cm人喜歡的類型 變相最後一個賣點都冇埋

咁我嗰個呢?
matthew1990 發表於 2016-6-17 11:45

咁我呢。。。

加上吳業坤既樣子同身材亦唔係一般cm人喜歡的類型 變相最後一個賣點都冇埋
John 發表於 2016-6-17 12:02

kary?
02 著地 - 鄧麗欣

咁我呢。。。

你嗰個都未夠爆笑
要多多向nicknicknick呢啲賤咀學習嘎 (我又學吓先)

原理同反容應該差唔多 係攞左over既成就

人係鍾意捧underdog
但吳業坤又唔算 ...

但我對佢攞最男/最歌其實冇咩意見 (會唔會俾人打?)

由於現場錄影機出現故障,中場休息十分鐘。
hinz 發表於 2016-6-17 11:40

我好用心去諗的

我諗我想理解嘅,係 社會角度 多過 音樂角度( ...
Bluejays 發表於 2016-6-17 11:22
CM人應該係唔鍾意佢形象居多
Even佢未攞最男 啲人已經好唔鍾意佢

我唔知佢本人有冇參與製作自己既音樂啦
不過佢頭兩隻單曲係 的確係好副合佢毒男既形象
而且歌又真心唔算差 又可以relatable to target audience
喺marketing角度上 其實都幾成功

砌rundown真係好好玩
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

matthew1990 發表於 2016-6-17 12:11

其實呢樣我都無意見
係無意見 唔代表係認同
始終呢兩個獎係人投岀黎
我尊重ONLY

其實在我好討厭佢態度同形象
睇過尾場謝安琪就知我講咩

而且長期賣廢係唔work
Phil只係高山低谷個期先賣廢
而個期佢的確廢
但吳業坤本身就已經唔係廢
又有大台主持又有劇拍
唔通小巧又要岀黎賣廢?

另外
本身形象都唔討好
再加上長期有個打手係到
形象只會更差
02 著地 - 鄧麗欣

我好用心去諗的
賴爽 發表於 2016-6-17 12:13

去到呢到應該夠鐘完場

Talk - 樂壇小鮮花 J.Arie 衝上台齊齊分享如何追逐夢想,與 Cousin 首次合作心情,及成長的辛酸史,盡訴心中情,同時再次抱頭痛哭。

06. 第一志願 (With J.Arie)
07. 天平先生 (J.Arie 獨唱)
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

去到呢到應該夠鐘完場

Talk - 樂壇小鮮花 J.Arie 衝上台齊齊分享如何追逐夢想,與 Cousin 首次合作心 ...
HOTMAN 發表於 2016-6-17 12:41

不如J.Arie 自己搞個人演講會算

matthew1990 發表於 2016-6-17 12:11

最男無意見
因為舊年其他4個都無乜投得落手
該贏個d又入唔到5強
最歌就真係痴線
就算唔係羅生門都最好的債啦
真心唔明投既人痴左邊條筋
不過都無辦法, 呢樣唔關佢事

其實我本身對佢無乜點反感
原來她不夠愛我派個時係真心覺得首歌好聽又夠K
陽光點的歌簡直係狂loop
佢d翻唱我都有去睇同埋都覺得OK
雖然個時已經有'偽毒'/'賣廢', 不過都覺得由佢啦都係聽歌je

不過去到年尾頒獎禮就開始反感
喊到1/1都要一part表演係有佢
做嘉賓霸住d時間仲要講埋d咁既野
出左幾多首歌呀? 竟然有面目開演唱會

另外(雖然唔關佢事), 百姓咁都可以失禁地播足160幾次
同埋比較起來, 成個香港樂壇好多都係捱 好多比佢更有實力囉
overrated af

明白好多了。

因為我一向以為,純社會角度去理解(不包括音樂),
anti 得一個歌手咁緊要,會同唔 approve 佢嘅支持者有關,
即係牽涉到 對某種社會現象 嘅申訴。

所以我本來係想知道大家係「反偽」定係「反毒」,
(1) 係反對「毒」貶低香港年輕人嘅價值,
(2) 定係反對香港人嘅愚昧,連「偽」到咁都睇唔出,
(3) 定係反對香港人明知「偽」都寧願去信,喺度自欺欺人,
(4) 定係反對香港人就係鍾意啲擺明車馬係「偽」嘅野,太 cynical。

利申: 我由 Day 1 到現在,對 坤哥 都係 neutral。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

開心 我個rundown係暫時唱得最多次陽光點的歌既一個

明白好多了。

因為我一向以為,純社會角度去理解(不包括音樂),
anti 得一個歌手咁緊要,會同唔 approve ...
Bluejays 發表於 2016-6-17 13:00

其實第四點係某程度上,都可以叫 真

其實第四點係某程度上,都可以叫 真
harryharry 發表於 2016-6-17 13:57

我一向對 (4) 都唔反感,真小人永遠好過偽君子,
但比人提起王晶 ... 我又變左冇話可說

設計rundown個post好高質
HotCha 3人當面對質
黎美言同小強紅館MMA
Di_ 點解可以咁funny
搭緊巴士都忍唔住大笑
Cm會員sss真係好有創意
利申:唔係鏡粉

其他女歌手既歌都唔洗咁  
係佢啲歌勁高音 唔較低唱唔到
matthew1990 發表於 2016-6-17 04:06

Kay歌難度比其他女歌手高好多,連面青青都話使唔使咁難唱

所以我覺得kay有時掘個氹俾自己踩

但如果俾其他女歌手唱kay歌,可能直情唱唔上

我個post開得好有意義
hinz 發表於 2016-6-17 02:50

其實真係嬲你呀 衰仔軒,幫人宣傳concert

但見到啲rundown又幾好笑

其實真係嬲你呀 衰仔軒,幫人宣傳concert

但見到啲rundown又幾好笑 ...
kayzzz 發表於 2016-6-17 18:28

真心
d留言好高質
02 著地 - 鄧麗欣

真心
d留言好高質
hinz 發表於 2016-6-17 19:25

rundown排好咗七八成
晏少少先po <3
我們的總和

不如J.Arie 自己搞個人演講會算
matthew1990 發表於 2016-6-17 12:48

講嚟講去三幅被

Kay歌難度比其他女歌手高好多,連面青青都話使唔使咁難唱

所以我覺得kay有時掘個氹俾自己踩

但如果俾 ...
kayzzz 發表於 2016-6-17 18:18

好多歌手都成日鑽牛角尖 為左顯示自己唱得 結果揀d太難唱既歌

CM 又上報
02 著地 - 鄧麗欣

CM 又上報
hinz 發表於 2016-6-17 21:48

CM人係咪要多謝你

CM人係咪要多謝你
timmy 發表於 2016-6-17 22:03

睇完百份蘋果日月都唔見@@

睇完百份蘋果日月都唔見@@
John 發表於 2016-6-17 22:40

頭條呀,但篇報導無開個論壇名