返回列表 發帖
會點?
matthew1990 發表於 2016-6-14 17:02

小心熟了。。

留意到有D新會員狂覆D加分po儲緊分
kayzzz 發表於 14/6/2016 16:54
垃圾

本帖隱藏的內容需要回復才可以瀏覽
[/hide]

**** 本內容被作者隱藏 ****[/hide]
kayzzz 發表於 2016-6-14 18:26

應該都係為左睇ap
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

**** 本內容被作者隱藏 ****[/hide]
kayzzz 發表於 2016-6-14 18:26

see
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

應該都係為左睇ap
kevinlai1621 發表於 2016-6-14 19:31

定係可以投票洗分?

see
hinz 發表於 2016-6-14 20:19

其實無乜好see

之後浸完我走去桑拿房
佢隔一陣又跟埋入泥
攪到我心亂如麻嗄

之後浸完我走去桑拿房
佢隔一陣又跟埋入泥
攪到我心亂如麻嗄
屮SiU霖屮 發表於 2016-6-14 22:31
沒有膽色纏你 心亂如麻
回去吧 回去吧 來讓我傷口結疤
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

就快等到結出爐
無力將天氣逆轉。

跟住呢?
nicknicknick 發表於 2016-6-14 22:43

冇啦
以我咁純情就當然咩都冇野做過啦
熱佐陣就出去lu XD

話說 原來日本人鐘意用凹凸泥分1/0
真係好傳神

冇啦
以我咁純情就當然咩都冇野做過啦
熱佐陣就出去lu XD
屮SiU霖屮 發表於 2016-6-14 22:53

哈哈哈哈哈
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

話說 原來日本人鐘意用凹凸泥分1/0
真係好傳神
屮SiU霖屮 發表於 2016-6-14 22:55

咁兩樣都係呢???

哈哈哈哈哈
matthew1990 發表於 14/6/2016 22:57
嘩咁都比到表情

嘩咁都比到表情
kwanie 發表於 2016-6-14 23:03

實俾到嘎喎
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

pakho睇黎就有新歌

pakho睇黎就有新歌
nicholashin 發表於 2016-6-15 15:21

JANICE睇黎就有新歌

冇啦
以我咁純, 情就當然咩都冇野,
做過啦, 熱佐陣就出,
去lu XD
屮SiU霖屮 發表於 2016-6-14 22:53

你唔用標點係咪要玩暗示

Vani幾耐冇試過半個鐘內播七首
我們的總和

Vani幾耐冇試過半個鐘內播七首
Wonders 發表於 2016-6-15 21:58

快歌短d可以播多首
  重口味真係愈聽愈正
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

你唔用標點係咪要玩暗示
timmy 發表於 2016-6-15 21:39

Y__Y果然並非浪得虛名嗄

你唔用標點係咪要玩暗示

笑死我
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

唱完通宵k起身 得幾首係可以令全場麻甩佬大合唱  其中一首係矛盾一生
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

唱完通宵k起身 得幾首係可以令全場麻甩佬大合唱  其中一首係矛盾一生
HOTMAN 發表於 16/6/2016 18:58
同麻甩佬唱歌唔會點女仔歌~~

好想講噴言
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

kwanie 發表於 2016-6-16 20:37

就係同麻甩佬先要點靚女歌手EG,super girls, 陳詩欣

就係同麻甩佬先要點靚女歌手EG,super girls, 陳詩欣
harryharry 發表於 2016-6-16 20:53
佢地唔會有反應 然後會覺得你聽女歌手係一件好奇怪既事

佢地唔會有反應 然後會覺得你聽女歌手係一件好奇怪既事
nicholashin 發表於 16/6/2016 20:55
wt exact7ly
同埋我覺得男歌手D 歌好唱D~

好想講噴言
John 發表於 2016-6-16 20:53

講啦。講啦

harryharry 發表於 2016-6-16 20:53

射安琪?

wt exact7ly
kwanie 發表於 2016-6-16 21:01
我點男歌手歌 大家就算未聽過都會好有興趣 甚至嘗試跟住唱
so far 我印象中女歌手既歌得mag既歌算比較配合我個range

居然係jay x amei

so far 我印象中女歌手既歌得mag既歌算 ...
nicholashin 發表於 2016-6-16 21:11

what is your vocal range?

what is your vocal range?
kayzzz 發表於 2016-6-16 23:16
我都想知 淨係知mag好幾首歌我都可以幾舒服咁唱

nicholashin 發表於 2016-6-16 23:27

低八度?

低八度?
kayzzz 發表於 2016-6-16 23:28
yes

皓皓好似成日陰陰嘴恥笑Nancy

so far 我印象中女歌手既歌得mag既歌算 ...
nicholashin 發表於 2016-6-16 21:11

Tenor

你唔用標點係咪要玩暗示

YUM...MY

yes
nicholashin 發表於 2016-6-16 23:28

其實佢降四個半度 (Neway降key降到最盡) 可能唔洗低8度唱呢

YUM...MY
matthew1990 發表於 2016-6-17 01:01

要狼狼懲罰

要狼狼懲罰
-Prince- 發表於 2016-6-17 01:03

洗唔洗佢跪係度

nicholashin 發表於 2016-6-16 23:27

條片有兩段scales
頭嗰段係由A4向下唱到E2
尾嗰段係由C4向上唱到E6
(reference note: Middle C = C4)

抄低你唱到既最高音(要有support; 真音可有適量混音, 尖叫聲唔計)
同埋唱到既最低音(要唱得穩, 要hold到2秒以上)

跟住對表可以簡單咁分聲部(其實邊個位啲音唱得靚都好重要):
        男低音 男中音 男高音 
最高音(真音) C4  E4  G4
最低音     E2  G2  B2

之後會視乎你高音靚唔靚, 同埋你假音唱到幾高音
再將你掉去男低音/男高音:
        男低音 男高音 
最高音(假音) E4  G4

香港大部分男人都係男中音

要狼狼懲罰
-Prince- 發表於 2016-6-17 01:03

條片有兩段scales
頭嗰段係由A4向下唱到E2
尾嗰段係由C4向上唱到E6
(reference note: Middle C = C4)

...
matthew1990 發表於 2016-6-17 01:09

結論:即係林欣彤係男中音

結論:即係林欣彤係男中音
harryharry 發表於 2016-6-17 01:29
(扁咀)(扁)

唱完通宵k起身
HOTMAN 發表於 2016-6-16 18:58

你去RedMr 唱左咩歌?

得幾首係可以令全場麻甩佬大合唱

我好多朋友都唔會識唱廣東話新歌嘎
我同佢地唱 通常一開始瘋狂唱番00年代前中期既廣東歌 (好多Eason)
通常唱兩三個鐘佢地謝哂 我就開始solo唱啲(對佢地而言係既)冷門歌
至於啲女仔就狂唱00年代有名既華語女人歌 (SHE, fish)
等佢地慢慢回好氣 我地先再繼續一齊唱
其中一首係矛盾一生

咁你啲朋友都幾update喎

kwanie 發表於 2016-6-16 20:37

我有中同會用大戲腔原key唱Twins

祖兒自言欣賞Kay,更不怕對方爭其一姐地位,
「如果我公司簽多些唱得之人當然好。
(會否怕受威脅?)我當 ...
John 發表於 2016-6-14 02:04

再次爬文先睇到特別之處

wt exact7ly
kwanie 發表於 2016-6-16 21:01

美Yum 某啲歌降key唱唔到,一定要原key低8度唱
(我接受唔到較高個key 再唱低8度)