返回列表 發帖

鄭秀文演唱會公開售票!? 真係公開!?

我愛看廣東流行樂壇的演唱會,我第一個入場的是2006年何韻詩Live IN Unity Concert。當年我是一個高中生,沒有信用卡沒有EPS就只有現金。當年既世界好簡單,優先訂購沒有那麼瘋狂,只要你早少少去排就可以購票甚至等多一兩星期買都可以。

十年後我仍然愛看演唱會,但十年後演唱會門票你想買真係難過登天。唔知幾時開始優先訂購個圖開始黑到不得了,就算你有卡,果個電話同網上訂票系統永遠唔會接得上。當你登入到的時候,已經爆滿。

優先訂購爆滿就等公開發售,你永遠會見到開賣前一日於大會堂門口有一班南亞人等候買票。記得數年前買容祖兒1314演唱會目擊的。那天我於文化中心購票,當然又有十數個南亞人在我前面,他們跟一個西裝友談兩談,那個西裝友就給信用卡南亞人,之後的事?好明顯係一個排隊黨集團啦。我嘗試跟文化中心職員理論但當然沒有結果。

歌手經常呼籲,不要買黃牛票。但有沒有想過做點事去趕絕這班人?或者你會覺得是小事,買不到票就看DVD。但作為真正想入場的樂迷是想入場的。在日本有個特別地方就演唱會門卷是要買唱片,之後會得到一張抽獎卡,如果你得到那張卡就可以用正價優先購票。其實先前陳柏宇謝安琪KOLOR都試過這一個方法,既能公平亦能賣賣給想入場的樂迷歌迷。

買演唱會門票已經不是第一日的問題,應該由陳奕迅DUO演唱會開始?我知道香港是一個公開的自由市場,但自由到可以任由排隊黨搶票然後賣給中介公司再放黃牛?警察時常說謝絕黃牛,又說是犯法,十多年都捉不到一個賣黃牛的黨,他們越做越猖狂。禁黃牛黨以外還要做的是更新購票方法。雖說不是個個可以親臨大會堂買票,大部份都是工作時候上網F5的。十多年後那個成電的電話永遠不會通,那個網永遠都是死機,就連APPS都是廢的。好啦就算你入到去APPS揀位,APPS揀位跟在大會堂買票的分配坐位又完全不一樣。

各位歌手,我知道演唱會對你們歌唱事業很重要,我希望你們做一個有良心歌者。記得這兩年何韻詩演唱會是如何公平讓歌迷購買,我希望各唱片公司大員可以貼貼地,向唔知邊個部門反映一下這方面的機制。

評分人數

• Tonlo

聽講唱片公司同黃牛係有關係 即係一齊賺咁
係真定假呢?

係真定假呢?
721AXA 發表於 2016-6-20 17:08

我成日都覺得點解某堆人永遠都買到一大堆飛
而我就想買兩張都無
飛從那裡來?唔係唱片公司放俾人,唔通佢地有方法大手買飛?
炒高個票價一方面自己有錢可賺,另一方面又做到一票難求個宣傳感覺
可以話雙贏,係小市民輸曬
係香港應該無唱片公司會傻到好似蘇打綠咁花一筆錢搞實名制吧?
又要係義大利特製門票,又要請人驗票驗證件

係真定假呢?

唔出奇
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

各位歌手,我知道演唱會對你們歌唱事業很重要,我希望你們做一個有良心歌者。記得這兩年何韻詩演唱會是如何公平讓歌迷購買,我希望各唱片公司大員可以貼貼地,向唔知邊個部門反映一下這方面的機制。

關歌手咩事...係公司或購票機制既問題~~

估都估到內部有問題啦
成日未公開發售就無鬼曬一大半飛:0)

係真定假呢?

真. 因為滯銷的演唱會要靠黃牛黨幫手減價散飛. 因此, 唱片公司/制作公司與黃牛有合作關係.

其實, 真係好難買票的歌手寥寥可數:
sammi, eason, 五月天, 蘇打綠, 周杰倫---------> 呢几位無論開幾多場都供不應求

joey, 千嬅, 黎明, 城城 呢d 就與場數有關, 場數夠多既話, 不會太難買

黃子華, 劉華和學友屬于邊類, 我就唔清楚了.

其餘人士只要公售第一天准時上網click, 比d 耐性通常都買到

各位歌手,我知道演唱會對你們歌唱事業很重要,我希望你們做一個有良心歌者。記得這兩年何韻詩演唱會是如何 ...
samlau 發表於 2016-6-20 18:00

各位歌手,我知道演唱會對你們歌唱事業很重要,我希望你們做一個有良心歌者。記得這兩年何韻詩演唱會是如何 ...
samlau 發表於 2016-6-20 18:00

歌手係最直接同到唱片公司高層對話既方法

Sorry我睇到呢句笑左︰
「但自由到可以任由排隊黨搶票然後賣給中介公司再放牛黃

D飛越來越難買係真既
09/10果次,十點幾去到,完全唔使排隊 (只係有D場已經冇連位)
上次Part 1,八點零去排隊先至排第四十幾
今次Part 2,七點半去排隊又係排第四十幾

不過今次算有樣野做得好好
公開發售尾果兩場放 (相對) 好多位出來
俾到大家好多希望

至於要買碟先至有抽獎卡/有飛買
香港未必implement到
通常演唱會前早N個月開售
邊有咁快做得好隻碟?

Sorry我睇到呢句笑左︰
「但自由到可以任由排隊黨搶票然後賣給中介公司再放牛黃」

D飛越來越難買係真既
09 ...
uran 發表於 2016-6-20 18:37

打得太快打錯左
ANYWAY URBTIX個網同APPS真係好垃圾下

今朝排我前面個男人勁賤
一路排隊一路狂refresh urbtix
佢話其實都預左入唔到
不過幫手整死個網仲好

我成日都覺得點解某堆人永遠都買到一大堆飛
而我就想買兩張都無
飛從那裡來?唔係唱片公司放俾人,唔通 ...
Wing1211 發表於 2016-6-20 17:49

絕對有依種事發生 前幾個月某世界級天后黎香港哥兩場騷我都系經fanclub同埋信用卡兩次優先訂購
出黎ge飛系好少 尤其是系內場 基本上第一秒已經soldout 我系極好彩用3部機先買到floor seat 公開發售直情系乜都買唔到...
但當日去到現場 內場基本上有一半以上都系娛樂圈入面d人 究竟佢地d飛系點得黎? 連外國歌手d飛都可以內部搶光, 何況本地歌手?

其實 Sammi 上次跨年最後兩場都特登放左八九成出黎賣
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

其實 Sammi 上次跨年最後兩場都特登放左八九成出黎賣
星勤 發表於 2016-6-20 19:35

點解今次又黑哂._.

點解今次又黑哂._.
艾石仔 發表於 2016-6-20 19:39

上次係加到最後兩場,因為黃牛太勁,Sammi 先同公司 bargain 開兩場係放最多位出黎俾人公開賣,連信用卡都無得預售
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

海外仲慘
唔通以後買飛就要飛過來先?
個網係完全入唔到, 電話打唔通
去到4pm先入到不過都係買唔到
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

上次係加到最後兩場,因為黃牛太勁,Sammi 先同公司 bargain 開兩場係放最多位出黎俾人公開賣,連信用卡 ...
星勤 發表於 2016-6-20 19:42

其實今次加個兩場信用卡都無得預售嫁
480 300係明顯放多左
但780係同之前咁多場黑得一樣
Hold左去邊d飛
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

其實, 真係好難買票的歌手寥寥可數:
sammi, eason, 五月天, 蘇打綠, 周杰倫---------> 呢几位無論開幾多場 ...
lblemon 發表於 2016-6-20 18:15

蘇打綠上次有跳樓飛的
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

上一次聽講除夕果場黃牛賣得太貴,唔係咁賣得,同埋所謂內部放飛俾黃牛黨都高過原價好多
我地forum有版主有份賣黃牛

利申,純粹識人做呢d交易

蘇打綠上次有跳樓飛的
hinz 發表於 2016-6-20 20:26

聽聞去年的蘇打綠係,但公售時一樣好快冇晒。有時都唔明,點解跳樓都唔放返去原價公售呢?唔通啲跳樓係贊助商放出黎而唔係主辦單位?

黃牛係唱片公司的dealer
love wins!

有時都唔明,點解跳樓都唔放返去原價公售呢?
lblemon 發表於 2016-6-20 20:48

因為唔可以放番入去
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

因為唔可以放番入去
matthew1990 發表於 2016-6-20 20:54

你意思係唔可以放返去城網賣?

你意思係唔可以放返去城網賣?
lblemon 發表於 2016-6-20 20:55

好黑暗即係唱片公司都賺緊啲非法既錢
少啲黑位係損害公司利益

跨年想睇學友,唔知會唔會好似sammi咁難買?

跨年想睇學友,唔知會唔會好似sammi咁難買?
lblemon 發表於 2016-6-20 20:59

我都擔心緊
好彩城城已經訂左飛

我都擔心緊
好彩城城已經訂左飛
艾石仔 發表於 2016-6-20 21:02

今次學友比返球記主辦,唔知會否又係建行優先訂

因為唔可以放番入去
matthew1990 發表於 2016-6-20 20:54

咁點解有時有d hold起既位到最後又可以係urbtix度買到既?
同埋有時D飛明明已經售罄,但過一排又有得賣返既?

好好彩入到去買到四張飛
有d技巧既

咁點解有時有d hold起既位到最後又可以係urbtix度買到既?
同埋有時D飛明明已經售罄,但過一排又有得賣返 ...
Jacz 發表於 2016-6-20 21:21

其實係會放番入去 之前試過joey/千嬅, 過左開售一段時間會有黑左既位買 仲要靚位

好好彩入到去買到四張飛
有d技巧既
ho_ 發表於 2016-6-20 21:24

跪求tips  

其實係會放番入去 之前試過joey/千嬅, 過左開售一段時間會有黑左既位買 仲要靚位 ...
ho_ 發表於 2016-6-20 21:26

我上次都係好好彩咁樣買到千嬅尾場既飛

成日都有d黑色區域既飛無啦啦出現返
其實係懲罰緊早買飛既人, 有乜理由第一日買就得d核突轉角位, 對正台d好位就慢慢慢慢陰d陰d兩張兩張咁放出黎
成個行業都係超腐敗
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

其實係會放番入去 之前試過joey/千嬅, 過左開售一段時間會有黑左既位買 仲要靚位 ...
ho_ 發表於 2016-6-20 21:26

本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽

1. 內部hold 飛太多, 用唔晒就放返去城網
2. 擠牙膏式售票, 可以減少單丁位

成日都有d黑色區域既飛無啦啦出現返
其實係懲罰緊早買飛既人, 有乜理由第一日買就得d核突轉角位, 對正台d好 ...
John 發表於 2016-6-20 22:00

其實係懲罰緊早買飛既人, 有乜理由第一日買就得d核突轉角位--->同感, 咁樣變相discourage樂迷撲飛, 搞到正價票房變差

回復 1# 艾石仔

HOCC點公平賣飛嘎??

回復  艾石仔

HOCC點公平賣飛嘎??
laukaleung 發表於 2016-6-21 16:59

無優先訂飛/ 贊助

無優先訂飛/ 贊助
l00540 發表於 2016-6-22 19:12

咁咪好慘

無優先訂飛/ 贊助
l00540 發表於 2016-6-22 19:12

hocc最近果兩次都係無信用卡優先訂
同埋只係黑左小量既位,
其他所有位都係公開賣比fans, 但都係一日即爆.....
優先訂購只係比大公司同財團用黎搵多筆錢
從來唔覺得優先訂購d飛係好

hocc最近果兩次都係無信用卡優先訂
同埋只係黑左小量既位,
其他所有位都係公開賣比fans, 但都係一日即爆.. ...
艾石仔 發表於 2016-6-23 09:00

咁佢依家係獨立歌手,無大公司support梗係啦,同Sammi點同
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

hocc個case只係純粹因為佢依家個身份而唔洗hold咁多內部飛
換轉佢依家仲係東亞咪又係要hold
優先訂票從來無人講話係好位,只係確保你一定有飛咋麻
但遲買既位好過早買既位呢下真係好唔fair同好唔make sense
奈何我相信大部份觀眾都唔會知或者覺得呢個問題既嚴重性係邊
呢一年咪算好左,唔知邊個開始肯限第一日賣少過10張/人
根本一早就應該要限,大多數人都好少會一行十個人去睇演唱會喇
4至5張其實已經好合理

聽講有啲歌手嘅大陸歌迷會識得同唱片公司團購
笑笑就美麗