返回列表 發帖

【過百藝人唱《真的英雄》】演藝界自拍 向香港消防員致敬

【過百藝人唱《真的英雄》】演藝界籲今晚fb打tag自拍 向香港消防員致敬

香港演藝界過百代表及9家本地電子傳媒無綫電視、now TV、有線電視、鳳凰衛視、ViuTV、商業電台、香港電台、TVB Network Vision及新城電台等,約今午3時,各大電視台及電台派出代表在尖沙嘴舉行記者會。

他們在會上呼籲市民在今晚(6月26日)7時,用一張白紙寫上「#向前線消防員致敬」及亮著手提電話亮燈或亮起小電筒,影一張單頭相,上載到個人facebook,打hashtag並「#向前線消防員致敬」,希望此項行動,感謝一班永不會退縮的香港消防人員在牛頭角迷你倉四級大火中,日以繼夜去撲救直至任務完成,以同心同步向香港消防員致敬。收集的相片將有機會加插在MV中……

這次行動由演藝界各界別發起,用了兩天時間籌組,活動發起兩天,已有過百位不同界別演藝界人物參與致敬行動,大會亦重新編寫歌詞獻給前線消防人員,有過百歌手及藝人合唱,將陸續進行錄音,由今晚七時開始,9家協助製作電子傳媒機構,均於晚上七時同步播放相關之致敬短片,直至星期二晚上七時,完整版《真的英雄》活動主題曲就會透過上述傳媒機構及各大網絡平台播出。

是次主題曲《真的英雄》由伍樂城監製,音樂編曲是Damon Chui,陳詠謙填詞,歌詞如下:

真的英雄 (原曲:真心英雄)
作曲:李宗盛 填詞:陳詠謙
編曲:Damon Chui
監製:伍樂城 主唱:群星

不敢放鬆 不理火海暗湧
只因背負偉大使命即使極重
大局為重 人間真的英雄
靠兩手 不顧一切勇猛衝鋒

一生救火 卻心中有火
多少過路市民也為此感動過
挨夜又挨餓 真是非走不可
你也不肯垂垂頭和倦意講和

迷途時求求上天帶路啊
平平安安歸家 不用害怕
精英的身軀 總得添傷疤
緊守崗位抵擋風吹雨打
臨危時求求上天庇佑啊
掏出一顆真心 幫人一把
無私的犧牲 可灌溉天下
看灰燼遲或早開花

不敢放鬆 不怕火海進攻
只因套著救人制服阻擋劇痛
大局為重 人間真的英雄
要記得 吹過一片正氣威風

不止救火 救到的更多
多少有難市民也為此生存過
無力又無助 真是非走不可
你也不肯垂垂頭和淚眼講和

迷途時求求上天帶路啊
平平安安歸家 不用害怕
精英的身軀 總得添傷疤
緊守崗位抵擋風吹雨打
臨危時求求上天庇佑啊
掏出一顆真心 幫人一把
無私的犧牲 可灌溉天下
看灰燼遲或早開花  

http://hk.apple.nextmedia.com/enews/realtime/20160626/55279367

矮仔又吹大雞抽水
BTW陳詠謙啲詞照例好膠...

游學修曲到圓
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

Y派係咪一趕時間就用aa韻可惜都係好膠
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

其實我一直都唔明
天災人禍之後演藝界平時不嬲都會做開依D野
抽唔抽水真係見人見智
但點解今次會有咁大反應

其實我一直都唔明
抽唔抽水真係見人見智
但點解今次會有咁大反應 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-6-27 15:35

因為社會氣氛早就唔同哂 睇穿哂原來而家d藝人政治上唔敢出聲 呢d野先出嚟做兩下 所以咪嬲
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

因為社會氣氛早就唔同哂 睇穿哂原來而家d藝人政治上唔敢出聲 呢d野先出嚟做兩下 所以咪嬲 ...
HOTMAN 發表於 2016-6-27 16:15

睇番淺一層
我會理解成網民唔想同班奶共企同一陣線
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

其實我一直都唔明
抽唔抽水真係見人見智
但點解今次會有咁大反應 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-6-27 15:35

因為宜家成個社會都俾政府搞到變得越來越敏感同負面 做任何事d人都會首先從負面方向開始考慮

睇到tvb播環球mv

well done

明知危險, 心中害怕, 仍然去解決險境的人, 就是勇敢的人, 向消防員致敬

好感動
wakakaxp 發表於 2016-6-28 19:53

段片其實睇到好多嘢
關唔係香港人嘅宇宙醬咩事最好笑成首歌個title得佢個名係簡體字
佢同Chilam唔覺得有料可以Solo一句
Amanda美蘭都只係同美雅同Level只可以大合唱

同埋好多都係UMG神檯級歌手
連就過檔美勤都有份唱
啲二三家姐都有出聲大合唱
巨家蛆只係影張相會唔會太忙
(美千美淫無影相當唔唔參與個Project)

咩歌詞黎
不過配上成虫簡直絕配
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

迷途時求求上天帶路啊

呢句個助語詞好奇怪

以前藝人演出都好感動,但今次完全感動不來。第一好明顯請了公關公司安排,除了拍MV,宣傳和鋪天蓋地日播夜播。第二,要hashtag照片,MV好明顯賣廣告,另外改編真心英雄,我覺得是群星拱照成龍,成龍暑假有新戲絕地逃亡上映,經過宣傳後,國內票房有可收多啲。第三,並無後著,例如籌款或特備節目。第四,這兩年香港發生咁多大事,藝人都是潛伏不出聲,今次就突然其來傾巢而出,抽水和宣傳多於一切。