返回列表 發帖

是時候重新定義「J-POP」 – 容祖兒

籌備大約兩年,等到2016年6月終於推出了一張久違的大碟。容祖兒對上一張大碟已經是2013年8月的「小日子」,這回「J-POP」容祖兒找回馮翰銘做全碟歌曲編曲監製部份。聽完整張「J-POP」只能說一句「恨鐵不成鋼」的感覺。所謂「恨鐵不成鋼」是指對唱片的失望。明明已經是樂壇天后,應該有絕對時間自由去做自己主理的大碟,但容祖兒個案就是太多限制,行前多一步又怕失去市場,唱多一隻情歌又令唱片失去完整性,就連吳雨霏都做得出一張全自我主理的「艷羨」,為何容祖兒不可以?2006年開始容祖兒已經想做一張完整求變的唱片,「Ten Most Wanted」的虎頭蛇尾浪費了好的上半場;《愛一個上一課》的原版亦破壞了「Close Up」的美感;就如「Joey & Joey」亦被《花千樹》破壞了。多年來只有2008年的「In Motion」做到音樂個性上的完整性,可惜同年遇上謝安琪的「Binary」,最終亦失落至尊唱片大獎。這次「J-POP」音樂進取可聽性奇高,但可惜又被兩隻K歌破壞唱片靈魂。

講歌曲前先要提提「J-POP」的三首過場音樂,馮翰銘利用三隻音樂穿透了整張唱片,完勝容祖兒以往唱片的純音樂。開首《黃昏點唱機》是2015年尾的作品,起初派歌時歌者說這張唱片會Urban一點會UN一點的感覺。《黃昏點唱機》無論曲詞編唱都是眼前一亮,歌詞貼地講這個城市,找來林海峰FEAT. 更令歌曲起了化學作用。誇年派的《Gotta Get High》帶點歐美感覺,比起過去容式快歌,這回多了時代感。玩完歐美風,年頭的《我好得閒》帶來點韓國感覺,延續《Gotta Get High》《黃昏點唱機》的感覺,帶點少女味,十分跳脫。

唱片中段突變是甚麼一回事?《新貴》是2014年錄的,作曲的是新朋友名字叫做鄺尚開,是很重陳輝陽的味道。容祖兒唱腔亦很HEA,《新貴》就似以前的《身驕肉貴》那種K歌格調。如果《新貴》《無人知道雙子座》是收錄在下張新曲加精選的新歌我覺得可以的,但收錄於這回的「J-POP」立刻令唱片降格。明明可以做得出《飄紅》的感覺但為何又走回頭路。比起《雙子情歌》,《無人知道雙子座》其實突出不了雙子座的個性,明明每個人都有幾面個性,但黃偉文寫到是雙子座專有的。音樂部份大熱作曲人馮家俊亦交不了一首順耳的曲,馮翰銘編曲過火了,特別是最後那段的爆發。

失望過後到帶點黑色味道的《玩家》,作曲的亦是新朋友陳建樂,填詞是久違了的林夕。《玩家》是成熟了的容祖兒,其實她已經不用再以情歌去「守業」,由《破相》開始我一直覺得她的情歌應該要完結。骨子裡《玩家》是情歌,但馮翰銘神一樣的編令這首歌更動聽,開首結他到中段暗黑風格的編曲是很有型的。比起《新貴》,《玩家》的唱腔更有味道,更有個性。

之後兩隻《鴛鴦襪》及《閃光彈‬》亦是很高質的歌曲。先前已經在拉闊上聽了《鴛鴦襪》,一聽就愛上了這種曲風。《鴛鴦襪》延續《黃昏點唱機》的URBAN風格,林寶的歌詞搞鬼配合了這首輕快的曲調。《鴛鴦襪》的優勝之處就是馮翰銘的電子音樂,不慍不火配合得剛剛好,加上馮翰銘的和音令《鴛鴦襪》成為整張唱片的亮點。《閃光彈‬》亦延續了《Gotta Get High》的歐美感覺,《閃光彈‬》是那種很隨意的快歌,不用刻意的舞步亦可以型得起。

來到2016年,陳奕迅謝安琪小休楊千嬅轉場何韻詩唔玩就連吳雨霏都淡出的時候,理應這個至尊唱片容祖兒可以手到拿來。偏偏遇著「我是歌手」大熱以及「刻不容緩」巡唱令到佢本人忙到不可開交,就連拉闊都是草草綵排,浪費了馮翰銘的幫忙。要是容祖兒真的有決心要在唱片獎項上得到一個肯定,先要停唱容式的口水情歌,或者可以唱但不要收錄於大碟內。找對了編曲人製作人,但歌詞亦是很重要一環,希望可以唱除了黃偉文以外的歌詞。

評分人數

• powerful

其實點解咁著重份詞先?08年喜帖街咪又系k歌,點解容祖兒唱k歌就破壞專輯完整性而kay唱k歌就摞到滿堂彩?唔明。

如果雙子座同新貴唔入碟, 然後用me re-do嘅飄紅同樂觀甚至天然呆黎replace就好喇

一路睇都好認同, 好欣賞容祖兒唱飄紅, 真係有feel
尤其最後一句更認同, 所以見到有林夕填詞比佢真係好好好開心

隻碟嘅快歌係唔錯, 慢歌只有玩家係覺得好聽
始終覺得小日子比較好 可惜嗰年比左eason
小日子又係有兩隻同其他歌唔夾嘅歌 另眼相看同天窗
如果雙子座同新貴唔入碟, 然後用me re-do嘅飄紅同樂觀甚至天然呆黎replace就好喇 ...
Polcat 發表於 2016-6-30 23:59

我都覺得天然呆放入呢隻碟唔錯
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

得新貴聽得入耳,唔plug無天理

其實點解咁著重份詞先?08年喜帖街咪又系k歌,點解容祖兒唱k歌就破壞專輯完整性而kay唱k歌就摞到滿堂彩?唔 ...
teennum1 發表於 2016-6-30 23:54

喜帖街係情歌仲有講緊香港文化喎,
配合得到KAY既草根IMAGE~所以唱K歌唔係唔得, 但唔好再好似以前咁唱完得個K字

一路睇都好認同, 好欣賞容祖兒唱飄紅, 真係有feel
尤其最後一句更認同, 所以見到有林夕填詞比佢真係好好好 ...
hehemamama 發表於 2016-7-1 00:00

天然呆 飄紅 樂觀是但一隻REPLACE新貴+雙子座咪好

小日子又係有兩隻同其他歌唔夾嘅歌 另眼相看同天窗

hehemamama 發表於 2016-7-1 00:00

嗰兩首冇今次咁格格不入嘅
好彩j-POP個flow有下心思 (快-慢-快), 如果唔係仲奇怪

Alex
可能有人覺得新貴和無人知道雙子座和其餘的格格不入,這正正是這大碟的精髓。What's Urban? 淨係NewYork meatpacking 同 London Soho? 香港呢?點解唔可以有 Canto-Urban? 聽完Ellie Goulding再聽[雙子座]我唔覺得有事喎。

仲有"首爾風"添,咪好似乜都炒埋一碟囉 lol

其實點解咁著重份詞先?08年喜帖街咪又系k歌,點解容祖兒唱k歌就破壞專輯完整性而kay唱k歌就摞到滿堂彩?唔 ...

物以罕為貴你聽過未

嗰兩首冇今次咁格格不入嘅
好彩j-POP個flow有下心思 (快-慢-快), 如果唔係仲奇怪 ...
Polcat 發表於 2016-7-1 00:14

點都好過JOEY & JOEY個FLOW
快慢快慢聽到人格分裂
蜉蝣/13點->戀人未滿->澎湃->花千樹

要一個K歌天后大碟入面冇K歌真係好難
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

點都好過JOEY & JOEY個FLOW
快慢快慢聽到人格分裂
蜉蝣/13點->戀人未滿->澎湃->花千樹 ...
stephybest 發表於 2016-7-1 00:20

咪同BI-HEART一樣聽到死

可能有人覺得新貴和無人知道雙子座和其餘的格格不入,這正正是這大碟的精髓。What's Urban? 淨係NewYork meatpacking 同 London Soho? 香港呢?點解唔可以有 Canto-Urban? 聽完Ellie Goulding再聽[雙子座]我唔覺得有事喎。
stephybest 發表於 2016-7-1 00:15

但係都唔洗揀雙子座個曲掛
相反新貴較為順耳, 易接受啲

但係都唔洗揀雙子座個曲掛
相反新貴較為順耳, 易接受啲
Polcat 發表於 2016-7-1 00:32
因為容祖兒鍾意雙子座個曲 堅持要揀

另外六首你都會feel到個主題係岩“城市人既生活態度”,新貴同雙子座呢兩首係關於私人情感,唔多對個感覺
另外曲風呢兩首都係同其他六首唔多相近,
所以唔夾問題就出現左
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

loop得最勁反而係樓主彈的果兩首, 十卜K祖
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

要一隻碟入面冇k歌系好難既事,你睇王菲...98年唱遊其實好多另類歌喺入面,但始終都系要擺隻紅豆/償還入碟,冇一間唱片公司會肯做蝕本生意,就算比你有張浮躁咁統一性又點,銷量差到乜咁...

回復 17# p74d47

寓言都係有首k爆噶給自己的情書

如果雙子座同新貴唔入碟, 然後用me re-do嘅飄紅同樂觀甚至天然呆黎replace就好喇 ...
Polcat 發表於 2016-6-30 23:59

天然呆、樂觀入碟的話
可能仲大爭議

得新貴聽得入耳,唔plug無天理
on07111 發表於 2016-7-1 00:01

雖然話《新貴》格格不入
但已經榮登JOOX(KKbox)榜首(亞軍)

Canto-Urban似乎很受樂迷歡迎

雖然話《新貴》格格不入
但已經榮登JOOX(KKbox)榜首(亞軍)

Canto-Urban似乎肯受樂迷歡迎 ...
l00540 發表於 2016-7-1 10:44

咁美祖唱呢啲歌不嬲都好煞食嘅
而且新貴雖然副歌好K, 但題材都偏向成熟, 有別於以往架

要一隻碟入面冇k歌系好難既事,你睇王菲...98年唱遊其實好多另類歌喺入面,但始終都系要擺隻紅豆/償還入碟 ...
p74d47 發表於 2016-7-1 09:03

但時代轉變
而家去到容巨星出咩都死播爛播嘅時代
去到真容粉聽咩噴歌都覺得好聽嘅時代
去到愈來愈少街客聽容巨星K歌嘅時代
去到賣幾千都當白金嘅時代
強公司其實係咪咁太保守

作為一代女皇去造一隻破格而有完整音樂性嘅碟都好似咁難
真係情願佢一隻全破格一隻全K歌情歌
有時真係成隻碟因為一隻跳脫嘅歌破壞晒

有K歌有咩問題 ?
人地張惠妹都有接K歌喇,亦聽唔出有咩突兀

K歌唔係問題 唔夾係問題丫嘛 人地放k歌落去但冇人話啫係放得醒目/岩/好囉

唔係話難聽wor 但既然呢張係一隻大碟 自然唔係話單單首歌好聽就過關 可以落碟啦

Anyway其實隻碟對容祖已經好大進步,至少值得認真討論,其實艾石都讚左隻碟好多野,唔洗淨係反擊佢批評既
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

K歌唔係問題 唔夾係問題丫嘛
唔係話難聽wor 但既然呢張係一隻大碟 自然唔係話單單首歌好聽就過關 可以落碟 ...
HOTMAN 發表於 2016-7-1 17:22

係...一早強調左唱K歌唔係問題
但唔好放落呢隻碟到

天然呆、樂觀入碟的話
可能仲大爭議
l00540 發表於 2016-7-1 10:42

天然呆幾岩呢隻碟

佢最大噶問題 仍然系中意挑戰高難度噶歌 但係唱得好難聽
墻紙 七不思議 玩家 全部都唔掂
同埋放新貴同雙子座唔覺得有問題 無K歌就唔系容祖兒噶J POP

同意換天然呆、飄紅入碟會高汁好多
新貴同雙子普通到爆

艾石仔 發表於 2016-6-30 23:21
所謂「恨鐵不成鋼」是指對唱片的失望。明明已經是樂壇天后,應該有絕對時間自由去做自己主理的大碟,但容祖兒個案就是太多限制,行前多一步又怕失去市場,唱多一隻情歌又令唱片失去完整性,就連吳雨霏都做得出一張全自我主理的「艷羨」,為何容祖兒不可以?

tmw的確係巧遇 之後唱片已經無左呢個感覺

有時未必係公司既限制
歌手對音樂 MUSIC 既sense 都好重要
JM 2016

+1  其實都系D人咬住不放..我就覺得一張大碟入邊應該要有不同類型嘅曲風去滿足各種歌迷。你中意另類系你嘅事,亦都有大把人中意K歌。

K歌唔係問題 唔夾係問題丫嘛 人地放k歌落去但冇人話啫係放得醒目/岩/好囉

唔係話難聽wor 但既然呢張係一隻大碟 自然唔係話單單首歌好聽就過關 可以落碟啦

Anyway其實隻碟對容祖已經好大進步,至少值得認真討論,其實艾石都讚左隻碟好多野,唔洗淨係反擊佢批評既
HOTMAN 發表於 2016-7-1 17:22

與其用kay比較,我覺得joey更加應該學下eason,你話eason啲碟無 K歌咩,又唔係,但佢擺K歌入碟又真係同其他歌好夾
H3M/The Key 真係好好例子俾joey學下咩係風格統一嘅碟

與其用kay比較,我覺得joey更加應該學下eason,你話eason啲碟無 K歌咩,又唔係,但佢擺K歌入碟又真係同其 ...
kayzzz 發表於 2016-7-2 18:55

其實eason近年都無咩風格可言 只係佢一隻碟唔會比太多人造 聽落統一d 同埋佢音樂sense好咁解

其實eason近年都無咩風格可言 只係佢一隻碟唔會比太多人造 聽落統一d 同埋佢音樂sense好咁解 ...
HOTMAN 發表於 2016-7-2 19:12

係,我認同,佢造碟嘅風格統一但近年真係無十年前style咁出
(但講緊風格統一所以先揾佢做例子)

其實我覺得K歌唔係問題
叫得 JY&JY / J POP
K歌本身就係容祖兒music portfolio不可或缺既一部份
一隻花千樹完全唔係問題
但係隻K歌低質先係問題

P.S. 本身就唔覺 JY X AF 真係咁有火花

新貴係成個feel唔夾既問題
明明去緊尖沙咀, 你同我講下一站深水埗
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

睇得出容祖兒想突破,不過又唔系好想放棄自己優勢(K歌市場)
所以造出嚟成日有d兩頭唔到岸

新貴系好聽,不過同整體真係唔算好夾
希望距keep住有突破喇
可能要到收山果時先唔會成日霖住唱K歌搏獎
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

難道得我自己一個覺得系純音樂嘅位置出咗問題?
笑笑就美麗

難道得我自己一個覺得系純音樂嘅位置出咗問題?
Trahaearn 發表於 2016-8-5 11:04
agree
呢隻碟既純音樂link唔到前後既歌 反而仲破壞左個flow
然後joey亦都完全演繹唔到個神緒 絕對係力不從心
而且段音樂本身都幾難聽下

agree
呢隻碟既純音樂link唔到前後既歌 反而仲破壞左個flow
然後joey亦都完全演繹唔到個神緒 絕對係力不從 ...
nicholashin 發表於 2016-8-5 12:14

一句講曬: 畫蛇添足
笑笑就美麗

其實佢自己中意快歌多過慢歌,我諗佢都想真係做隻全快歌噶碟。
但係事實係點又邊個知呢?
你話美霏都可以自己話事做隻艷羨,但係佢出完之後就收山啦喔
尋找一息間的美好。

tmw的確係巧遇 之後唱片已經無左呢個感覺

張少 發表於 2016-7-2 11:28

冇錯Ten Most Wanted 都有K歌,但成件事系好順,J-POP我覺得在容祖兒來說都只系三流作品。

但偏偏呢隻碟 拎至尊碟。雖然主題和曲目編排未盡完善, 曲風突破性又不及TMW , 但J pop 可取之處係大部分 ...
tributehotel 發表於 2017-1-9 00:11

Joey我覺得系2010年打後d碟全部都系一個模式,根本d歌可以撈亂聽,小日子應該最多人中意但我覺得成隻碟個音樂方向好夾硬黎,有好多歌聽得出本身個風格唔系咁,最後先remix到全部歌好統一咁...
我覺得Ten Most Wanted後A Time For Us先系正野,撇除3首廣告歌咁聽,成個mood好正。算啦我都系覺得2003年前Joey定位系最好

Ten most wanted,close up, a time for us 呢三隻碟算係可聽性最高,就算廣告歌都好夾隻碟既氣氛。近年諗法多,但次次都係雷聲大。黃昏點唱機係岩佢唱,但跟住出雙子座跌哂watt啦。

Ten most wanted,close up, a time for us 呢三隻碟算係可聽性最高,就算廣告歌都好夾隻碟既氣氛。近年諗 ...
powerful 發表於 2017-1-9 22:23

D人個陣插天窗, 但起碼天窗K得夠徹底
但雙子座係一隻悶爆既罐頭歌, 編曲仲要娘到爆

唔知有冇人覺
其實最好聽亦算做得好既係Something About You
歌好聽又keep到陣少女味
In Montion, TMW嗰堆唔係唔好但已經冇左嗰陣「除」

唔知有冇人覺
其實最好聽亦算做得好既係Something About You
In Montion, TMW嗰堆 ...
hehehaha 發表於 2017-1-11 20:43

x2Something About You 絕對系容祖兒天碟,佢哥時把聲真系好正。

唔知有冇人覺
In Montion, TMW嗰堆 ...
hehehaha 發表於 2017-1-11 20:43

我的麻煩男友正到