返回列表 發帖
今日隻10km終於孵出伊貝
lblemon 發表於 2016-9-26 00:17

我第2次,CP/iv都高過第1次少少,進化出來的水伊貝亦有HYDRO PUMP
你要去哪裏 不必講太多 我們同一夥
想我跨刀山撲火 你說即可

今日野生捕獲CP837/iv 86.7%(13/15/11)的喇叭芽,計過若進化成大食花CP將高達1913,如果兩技都係草技(最好特攻係SOLAR BEAM)的話,再強的水伊貝都要命喪在我呢朵超級大食花之下
儲夠糖進奇異花之後,一於轉BUDDY做喇叭芽!

精靈巢穴換位了, 菊石獸去左香港公園, 六尾去左維園
lblemon 發表於 2016-9-27 14:22

仲有D咩大變動(我主要想知九龍區)?

摩士變左蛋蛋巢穴

圓方變左鬼斯巢穴
lblemon 發表於 2016-9-28 09:14

我仲未有椰樹獸,至今更只捉到兩隻蛋蛋(較高CP嗰隻只不過係CP三百幾),第日去多D摩士先!

我仲係零
屮SiU霖屮 發表於 2016-10-1 23:08

我有兩隻,都係孵10KM蛋,第一隻iv 82.2%,FROST BREATH/BLIZZARD(已POWER UP至CP2188),第二隻iv 97.8%,FROST BREATH/ICE BEAM

尋日進左第一隻怪力,但特攻係STONE EDGE
今早進左第二朵霸王花,卒之啱技喇(RAZOR LEAF/PETAL BLIZZARD)!
小弟行多5.5KM就可以進第一朵奇異花!

點解會係0岩技
harry 發表於 2016-10-3 09:11

兩招都係草技
我第一朵霸王花特攻係MOONBLAST

可能佢唔鍾意solar beam
nicholashin 發表於 2016-10-3 10:54

SOLAR BEAM=靚技
靚技就一定係啱技(i.e. 有STAB),但啱技唔等於靚技

繼rules of 1872之外又有 rules of solerbeam

如果同屬性就叫0岩技咁雷伊水伊火伊乜Q技都叫0岩技啦
你同 ...
harry 發表於 2016-10-3 12:15

我隻CP1591/iv 80%雷伊貝就係DISCHARGE

你咪試下拎去打囉
雷伊3招二技最廢就係discharge
but that's under your definition of 0岩技

b ...
harry 發表於 2016-10-3 14:39

我玩左咁耐捉到GE伊貝最高CP都係786,咁啱佢就進化成CP1591的雷伊貝

守館好似都係Hydro pump最好  你唔識power up咩?雖然你呢隻唔值得投資 ...
nicholashin 發表於 2016-10-3 15:08

我都係揀另一隻iv>90%且有THUNDER的雷伊貝黎POWER UP,雖然佢CP較低

同隻BUDDY奇異種子同行69KM後終於儲夠糖進第一朵奇異花(CP1452/iv 91.1%),係RAZOR LEAF/SOLAM BEAM!!
好!! 聽日即刻派佢上GYM打水伊貝先
而家轉左BUDDY做喇叭芽,直至儲夠糖將我隻CP1298口呆花進化成大食花為止

大岩蛇巧想要  
唔明點解喇叭芽都唔夠糖...同埋千四ge奇異花可以打到幾高ge水伊? 2000? ...
harry 發表於 2016-10-4 00:21

今早我就係用呢隻奇異花KO隻CP1793, AQUA TAIL的水伊貝

呢D係應該...
我尋晚用2千2背背打左2隻>2900 啟暴
都仲係叫正常 :o)
harry 發表於 2016-10-5 09:28

兩隻?? 要DODGE到人地特攻先得喎!我到而家仲未係好識得用DODGE(但近排有幾次DODGE到卡比獸的HYPER BEAM)...
P.S. 我尋日試過用隻CP1458/iv 93.3%/FURY CUTTER+BUG BUZZ的飛天螳螂冇用一次DODGE之下打贏CP20XX的椰樹獸

梗係要dodge
呢D係技巧

sor 我用14xx 飛天螳螂係打嬴自己2600GE椰樹獸 ...
harry 發表於 2016-10-5 10:06

隻飛天螳螂同椰樹獸係咩技?
如果隻椰樹獸特攻係PSYCHIC會難打好多

2 km 都話出過3隻比卡超, 仲有少量車厘龜和奇異種子 (係冇小火龍), 10 km 都話出過菊石獸, 電擊獸, 化石 ...
lblemon 發表於 2016-10-5 11:44

5KM護主犬都未出過??
蟲技4x super effective 椰樹獸打唔贏真係唔好玩啦
究竟d玩家可唔可以識個super effective chart 先 ...
siongguan 發表於 2016-10-5 11:46

SUPER EFFECTIVE CHART我當然識啦!
雙倍SUPER EFFECTIVE威力係(1.25)^2=1.56

一問:點解我而家係lv27,但孵出來的寵都是lv20??
我2k主要係出雀同蟲 最近兩次出小拳石同皮皮已經好開心 出過一次比卡超同奇異種子嘅
5k蛋最多係水系公廁  ...
nicholashin 發表於 2016-10-5 13:36

點解唔買多幾個孵蛋器?一次過最多可以孵9隻蛋!

今日下午一手將君頤峰GYM由LV5煲上LV6

爆佐袋+50
齋轉齋行唔捉廢寵
屮SiU霖屮 發表於 2016-10-5 23:50

我而家都盡量唔捉6大公廁(ZUBAT/PIDGEY/RATTATA/SPEAROW/WEEDLE/CATEPIE)

今日好似又轉哂巢穴!

終於升至LV28!!
同時儲夠糖進化第一隻HYPNO
另外進化左至今最靚GE奉神犬: iv 97.8%/FIRE FANG+FIRE BLAST!!

今日孵到第3隻背背龍喇!

其實啟暴靚技是否:
攻=dragon breath + hyperbeam
守 = steel wing +  dragonpulse
lblemon 發表於 2016-10-9 14:43

攻最好係DRAGON BREATH + DRAGON CLAW
而家好少有得搶
kevinlai1621 發表於 2016-10-10 13:22

朝頭早咪少D人打/搶GYM囉XDDDD

孵左咁耐蛋,終於第一次孵到蛋蛋!
好!等我儲夠糖將CP1298口呆花(iv 86.7%)進化成大食花之後,一於轉蛋蛋做BUDDY先!
不過唔熟果頭既人, 都幾難揾到樓梯上去, 同埋好鬼多級樓梯...
lblemon 發表於 2016-10-10 21:33

如果由新清水灣道彩雲邨對出入去應該唔駛行樓梯同埋好似近D

啱啱孵到隻喇叭芽後終於儲夠糖進化CP1913大食花,點知又係ACID+LEAF BLADE

去完坪石食小火龍放題, 已進了噴火龍, 而家都選左 爛泥獸同行, 欠好多粒糖

揾日去九龍仔捉小海獅先 ...
lblemon 發表於 2016-10-12 15:46

我差4粒糖就進爛泥怪
但我會轉蛋蛋做BUDDY先,我想要椰樹獸多D(而家差18粒糖)

POKEMON GO最新UPDATE:
1. 若捉到一定數量的某類精靈可增加捉該類精靈的機會
2. 打自己GYM可以用6隻寵,煲館難度大減!

第二次孵到蛋蛋後儲夠糖進第一隻椰樹獸,可惜係CONFUSION+SEED BOMB
而家轉左GRIMER做BUDDY,差3粒糖就搞掂!

終於進左第一隻MUK,點知居然係LICK+DARK PULSE

今朝成功將openU個gym由level 9煲上LEVEL 10!!

今早10KM蛋第一次出萬年蟲,終於儲夠糖進化第一隻鐮刀蟲!

今日又轉巢(部分):
護主犬: 摩士、青衣碼頭
小火馬: 坪石公園
小火龍: 動植物公園
行路草: 維園
迷你龍: 海港城(呢個由始至終都冇變)
P.S. 荔枝角公園得返一大堆廢寵

今日去摩士捉寵,個半鐘內捉左隻4隻護主犬,可惜走甩左1隻,否則剛好夠糖進另一隻奉神犬
除左護主犬外亦兩次見過電擊獸個影,可惜搵唔到~
吸取上次教訓,呢次教啱喺兩隻蛋孵出前開LUCKY EGG!!

今早捉多隻護主犬終於儲夠糖進另一隻奉神犬(CP1843, iv>80%),BITE+FIRE BLAST
捉多3隻鯉魚王就可以進第2隻鯉魚龍!
你課金課到每孵兩隻蛋要開一次lucky egg?
nicholashin 發表於 2016-10-23 22:35

我尋日去摩士,原本打算行到體育館先至開LUCKY EGG,但由黃大仙下邨剛入公園時發覺有兩隻蛋就快孵出,於是提早開LUCKY EGG
P.S. 尋日一共用左3隻LUCKY EGG

我第2隻鯉魚龍居然又係最爛的TWISTER,100% iv嘥哂!!
你課咗幾錢
nicholashin 發表於 2016-10-24 11:26

總之我一得返<1000 POKECOINS就會一次過課$788買14500個金幣,平均每個月課一次
應該好多人未有耿鬼,催眠獸
lblemon 發表於 2016-10-25 00:49

我已經進左兩隻催眠獸,但仲未有耿鬼(已有鬼斯通,差32粒糖)

剛才食完LUNCH去紅磡MTR巴士總站煲館,將個LEVEL 7 GYM煲上LEVEL 8!!

今朝真係周街鬼斯+食夢獸(間唔中仲有進化版!),我不但儲夠糖進第一隻耿鬼(SHADOW CLAW/SHADOW BALL),仲進多兩隻催眠獸!
但波音蝠唔覺比平時多好多,可能本身已經係頭號公廁XDDDD,反而CUBONE/MAROWALK都多左出現
終於進左第二隻椰樹獸(iv 88.9%),係ZEN HEADBUTT/SOLAR BEAM呀!!!!!!!!!!

最正都係行路攞糖
  話說鬼斯放題好快就會儲夠, 反而我想要食夢獸多d ...
kevinlai1621 發表於 2016-10-27 00:03

呢個時候最好用5KM拎1粒糖GE寵做BUDDY(變1.25KM拎1粒糖),我都轉左迷你龍做BUDDY,而家差48粒糖就可以進第一隻啟暴龍

我已經有三隻沙古拉 比華拉一隻都無  結果出咗隻76% IV錯技鴨嘴火龍   {:1_112: ...
nicholashin 發表於 2016-10-28 19:38

我雙"拉"都有
我10KM蛋已經孵過N隻鴨嘴火龍,但冇一隻係EMBER+FIRE BLAST

今日去海港城捉左兩隻迷你龍,加埋行路儲糖,而家差12粒糖就可以進第一隻啟暴龍!
今日又孵多兩隻卡比獸,而家有成7隻,但仲未有一隻有HYPER BEAM

今早升LV30,有MAX REVIVE!!
終於儲夠糖進化第一隻啟暴龍,係DRAGON BREATH/DRAGON CLAW呀!!

POKEMON GO預告11/12-25/12又搞大獎賞,會好似HALLOWEEN咁派糖雙倍計、BUDDY 4倍計,出現率增加變左以下精靈:小火馬/烈焰馬/背背龍/貝殼獸/鐵甲貝/小海獅/白海獅/紅唇娃

而家大贈送仲未完??

我就係以為尋日係最後一日,校啱下午放工就快行到屋企時啱啱好儲夠糖第5次POWER UP隻啟暴龍之後轉返奇異種子做BUDDY
都好,而家差10粒糖就進化第二朵奇異花
5KM終於出左蛋蛋
終於夠糖進化
艾石仔 發表於 2016-11-2 14:44

兩技如何??
我之前5KM蛋已經出過兩次蛋蛋,加上BUDDY,已經進化兩隻椰樹獸,其中一隻iv高達88.9%仲要係ZEN HEADBUTT/SOLAR BEAM!!

尋日轉奇異種子做BUDDY錯有錯著:今日下午就快返到屋企啱啱好儲夠糖進第二隻奇異花,仲要係VINE WHIP/SOLAR BEAM!!

兩隻完全唔同moveset 但都令你咁高興 睇黎你要進化多啲伊貝 實中技  

Btw 10k又出鴨嘴火龍 而家成 ...
nicholashin 發表於 2016-11-3 02:00

我覺得SOLAR BEAM好緊要嘛!所以就算第一隻一技唔算太靚都已經幾興奮!

今日話咁快又轉巢:
萬年蟲: 摩士(回歸!!)
小火馬: 荔枝角公園
大岩蛇: 九龍公園
車厘龜: 香港公園、維園

尋日進左第2隻爛泥獸,雖然一技啱左,但二技都係DARK PULSE
而家轉左小火龍做BUDDY
今日去科學園個創新科技嘉年華,原來嗰度係小磁怪+霹靂蛋巢

今日進左第4朵大食花,CP近1900且iv都有7成幾,但同之前3朵都係ACID/LEAF BLADE

尋日10KM蛋孵到第一隻吉利蛋,差立方獸就畢業(而家用緊小火龍做BUDDY,差7粒糖進噴火龍,好快啫!)!
原來有update
每日第一隻同第一個pokestop有bonus
一定要打嬴先可以放gym
嬴得多可以削個gym快d

話 ...
kevinlai1621 發表於 2016-11-9 22:40

怪不得呢幾日唔見哂D N層塔