返回列表 發帖
官方公布道館重大UPDATE,不過睇到我頭暈都睇唔明
你要去哪裏 不必講太多 我們同一夥
想我跨刀山撲火 你說即可

UPDATE後STAB由1.25縮小至1.2,但相剋殺傷力由1.25加大至1.4,換言之雙倍相剋將加大至1.96!! 攻擊無效就由0.8縮小至0.51((1/1.4)平方)
今日終於進左隻靚技老噴,iv更高達97.8%(14/15/15)!!

今天開返GYM,轉用新玩法,今早擺隻幸福蛋守左1hr50min館,差10min拎到2個金幣(每1hr拎1金幣)

今早第一次打4星GYM,10人合力KO隻大班(打剩57秒),雖然之後捉大班時煙左,但最大收獲係第一次拎到一般招式學習器,將我隻100iv鋼翼+逆鱗快龍變成最靚技!!

尋日捉到第一隻小智版比卡超!

今日食完LUNCH去打大班RAID,得6個波之下煙左,又冇TM

傳閒香港時間23/7會推出傳說精靈RAID!

今早唔知點解打RAID無啦啦變難左,現已回復正常

今日開始有急凍鳥(CP37XXX)/利基亞(CP42XXX)5星RAID打,用普通PASS就得
我到而家都仲未有......
另外, 昨日在西灣河打左半粒鐘道場,嬴都進唔到既@@" ...
Evan@LaRossa 發表於 2017-7-22 21:06

我捉到N隻喎

剛剛第一次打急凍鳥RAID,共12人打,有300秒時間,我6寵全死但其他人幫手下剩返100秒就KO左隻急凍鳥,可惜得8個波之下煙左SSD

今日係咪DOUBLE 糖?去到幾時?
Kaybb 發表於 2017-7-23 14:27

利基亞打完但捉唔到8號風都大把人係到打
kevinlai1621 發表於 2017-7-23 21:20

尋日中午時分喺我屋企樓下個GYM有12人打急凍鳥,今日同一個GYM就出利基亞(15人打),兩次都打贏但煙左SSD(黃隊太少人,冇計!!)
發現道館有急凍鳥, 想問係咪應該用火屬性精靈去打佢?
lblemon 發表於 2017-7-24 11:41

YES,但記住咪用老噴(帶飛行系,無法抵抗冰系)
其實最快係岩招,對急凍鳥雙倍剋制,但滾動岩帶地面系被冰系反剋有危險,用STONE EDGE大班或雙岩招多刺菊石獸(帶水系能抵抗冰系)較好

LATEST NEWS: 所有優惠延長至HKT 28/7 08:00
今日捉到第一隻急凍鳥!!!!!!!!!!

3大神鳥開放日子
急凍鳥: 23/7-31/7
火鳥: 31/7-7/8
雷鳥: 7/8-14/8

好似去到星期5 唔太sure

今日終於捉到利基亞^^順便捉多佐隻急凍烏
29lv表示每次都死6隻以上先捉到{: ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-7-26 20:58

多人打同埋隻寵技不太強就唔會死哂6隻,我前日打左3次急凍鳥,第一次係暴風雪有12人打死哂6隻(大班X2+火伊X3+大狗X1),但第2,3次分別係冰凍之風/冰凍光束且有15-16人打,唔駛分半鐘就KO隻急凍鳥且只死4隻

最後紀錄
見到7隻利基亞
捉佐1隻 煙佐5隻 1隻差1%血夠鐘飲恨
點解個5隻要走吾cum with me

打完既感 ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-7-27 21:36

我暫時:
急凍鳥: 2/5 (另外有一次唔夠人打)
利基亞: 0/4
尋日同今日食完LUNCH去尖沙咀捉利基亞都煙左

其實究竟NOKIA出到幾時
有D想捉多條
屮SiU霖屮 發表於 2017-7-28 22:10

官方冇講到幾時

今日食完LUNCH後去法國醫院附近個GYM打利基亞又煙左,至今5利全煙SSD
最激氣係明明我係黃隊人打黃塔,佔領道館隊伍居然係0,9波變7波!!

今早去君頤峰黃塔打利基亞(第6次打呢隻神獸,龍尾+預知未來),第一次只得7人唔夠打,第2次有18人用左170秒KO佢,我有10個波,掟左4次就中,終於捉到第一隻利基亞!!
聽日開始疊埋心水捉火焰鳥

今早7點幾已經開始出火焰鳥

剛才於POLYU捉到第一隻火焰鳥,18人用左100秒就KO對手,仲要一擊即中!!

尋日打左4場火焰鳥,只得中午POLYU一隻捉到,其他全部煙哂,下午愛民邨黃塔12個波都煙左SSD

今日捉到第3隻火鳥,又一擊即中!!

今早果然7點幾就出雷鳥
收到兩件一武器,一件係令Pokémon 識"a new fast attack" 而另一個係 "a new charged attack"。 想問有乜 ...
AntoniaC 發表於 2017-8-5 14:48

前者係一般TM,只轉細技不轉大技;後者係特殊TM,只轉大技不轉細技
用TM時:
1. 一定唔會變返原有技能
2. 一定唔會出已絕版的技能

食完LUNCH去始創中心黃塔第一次打雷鳥,20人用100秒KO佢,我有11個波,但隻雷鳥成日上上下下左左右右郁黎郁去,好多球都掟唔中,煙左!
雷鳥難打過火鳥好多
l00540 發表於 2017-8-8 09:34

冇雙倍剋屬,但都係落石+尖石攻擊滾動岩最好,帶地面系,電對地攻擊無效(X0.51)

下午於POLYU又煙一隻雷鳥

剛才於九龍公園捉到第一隻雷鳥,8個波,第3個搞掂,93%iv(15/14/13或15/13/14)仲要係十萬伏特!!

今日灣仔捉到雷鳥,10白波第6,7個捉到了。係充電光束和電磁炮,如何? ...
lblemon 發表於 2017-8-9 14:34

我上某網查過電磁炮攻擊效率同十萬伏特一樣

今日食完LUNCH特登塔車去重慶大廈揀個黃塔打雷鳥(超多人!!),有11個波都煙左!! 至今8中1

今日打左3次雷鳥,3次都係黃塔有11-13個波,捉到1隻

今日最後一日出雷鳥,今早捉到第3隻,紅塔9人打完剩返1分鐘多D,6+3+0+3=12個波,第4個搞掂,CP1881(91iv)+電磁炮!!

橫濱有超夢夢捉,唔通聽日HK都有??

今日起3神鳥+利基亞一齊出現直至HKT 1/9為止
Exclusive Raid Battles are similar to existing Raid Battles, with a few notable differences. Exclusi ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-8-15 01:36

要喺過去打贏過RAID(咁幾乎所有人都係啦!!)才會被INVITED而收到VIP券

小弟今日捉到冰火雞各一,命中率百分百!!
P.S. 5人僅僅打贏火雞剩返30幾秒真係好險

今日分別於包美達社區中心及黃埔號(兩個都係黃塔)捉到雷鳥各一,其中今早包美達嗰場只得6人打,打完剩返30幾秒!! 我第一次拎捉14個波!!
P.S. 今日開始打RAID派D垃圾POTION

Mewtwo 幾時會出現呢
xteve 發表於 2017-8-22 12:08

我諗會到2/9先出

我得隻火鳥
KITSTON 發表於 2017-8-31 21:39

雷: 8/19
火: 8/22
急: 5/13
利: 1/10

在朗豪坊現了身
l00540 發表於 2017-9-1 17:37

我尋日午後去太空館第一次打水君,但煙左!

今早終於喺何文田體育館捉到第一隻水君,9個波,尾二個波先至捉到!!

HK就快會收到VIP PASS打超夢夢

今早N記改為爆RAID前1小時出蛋顯示距離爆蛋所剩時間,RAID時間亦由2hr縮短至1hr

我今日捉到第3隻水君,CP係3隻最高: 1602,iv 93%(15/15/12)!!

今日台灣朋友開始收到VIP券,HK都應該就快有超夢夢打

基本上好少最後一個波先中我多數@5個波以內.....

同埋點都餵金莓同蕉 (如果d飛黎飛去o個D)

有兩隻水君 ...
Evan@LaRossa 發表於 2017-9-13 18:07

尋日我捉到第4隻水君,8個波,尾二個才捉到
之前3隻都係尾二/三個波才捉到
我最後一隻火鳥仲要係LAST BALL CATCH!!

今早喺理大捉到第5隻水君,黃塔10波,最後一個波才捉到!!

BAD NEWS: EX-RAID暫停,超夢夢登陸HK遙遙無期!

D_u nei
諗住今日係咁行 出門口上車先同我死SERVER
有病? HEA NINE JOR 幾粒鐘 好啦入得番啦
行佐廿幾k一隻 ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-9-26 23:43

今早整返好喇!
特別活動延長一日

今日3大狗移位
亞太: 雷公
歐非: 水君
美洲: 炎帝
小弟今日第一次打雷公,20人用左80幾秒就搞掂,8個波,一直用紅莓,第4個就捉到!

剛才捉到隻100%iv雷公,但最後一個波才捉到!!!!!!!!!!!

今日終於喺紅磡新圍街捉到第一隻未知圖騰!