返回列表 發帖
仲未捉到啟暴龍 / 卡比獸 / 化石飛龍揮手區
賴爽 發表於 2016-8-1 22:35

揮手
我上週三開始玩,而家LEVEL 8
你要去哪裏 不必講太多 我們同一夥
想我跨刀山撲火 你說即可

o岩o岩升到14
nicholashin 發表於 2016-8-4 00:46

我早過你玩都係啱啱升到lv10
咁我都算唔好彩, 真係捉黎捉去都係個d

對我黎講, 好多都係稀有
kevinlai1621 發表於 2016-8-4 10:01

我都係,唔係ZUBAT就係PIDGEY
但因為捉到勁多呢兩隻野,加上將一大堆低CP野TRASFER出去,進化左幾隻GOLBAT/PIDGEOT

捉到隻CP300的WARTORTLE!!
但距離進化至水箭龜的路途仍遙遠(而家只得13粒SQUIRTLE CANDY)...

今日捉到隻CP>300的伊貝,計過若進化成水伊貝CP會有>800!!

FULL左好多蟲出黎
BTW到而家我都未有10KM蛋
今日終於捉左小火馬同蛋蛋獸 ...
艾石仔 發表於 2016-8-4 20:22

終於捉到小火馬X2
仲要有CP451

今日下午去摩士公園體育館,D精靈真係密集式大爆發!捉左幾隻伊貝,最高CP嗰隻進化成CP890的水伊貝!
現已升呢至LV13!!

我o個次去尖沙嘴商場遊捉左十幾隻伊貝
CP最高三百幾,IV最高有91% ...
KITSTON 發表於 2016-8-6 21:06

摩士公園有更多伊貝
我好似做左尖沙嘴旅遊大使,不斷鼓勵人地去尖沙嘴咁
KITSTON 發表於 2016-8-6 21:10

好!等我黎緊去完會展美食博覽會+電腦節返黎塔天星去TST海傍捉精靈先

我今日喺MK捉到隻CP828的尼多王
已升至LV14

我要快啲升級!!!!!
利申淨係用咗一隻lucky egg
nicholashin 發表於 2016-8-8 01:03

利申我未用過LUCK EGG
之前我隻尼美后都係一個波就走佐

摩士真係寶地泥
差唔多日日都有啟暴龍 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-8-8 01:13

我過去兩日食完LUNCH去摩士體育館都搵唔到啟暴龍
利申:前日玩到2:25就走,尋日就1:30走

Lv13 咋頂你
matthew1990 發表於 2016-8-8 09:47

我只不過高你一個LV
20LV之後真係好Q難升
屮SiU霖屮 發表於 2016-8-8 09:46

因為愈來愈高LV需要愈來愈多XP才可升呢
LV10-13拎到10000XP就可升一個呢,但LV14起要15000XP

去到後期就知道.. 因為我最近打道館.. 我隻背比隻水E貝屈死了. CP 高唔代表好勁-  - 屬性 + IV 值高 ...
釘釘 發表於 2016-8-8 10:32

背=??(英文名係咩??)
冰系啱啱好剋住龍系/飛系(冰攻龍.飛攻擊力X2,相反龍/飛攻冰威力減半,啟暴龍雙屬性更加係X4!!(可惜我冰系精靈一隻都冇SSD )),反而冰攻水威力減半
所以屬性相剋好緊要,如果見到人地派隻火系精靈守館,你派隻水系精靈就算CP比佢低少少都好易打瓜佢

去到後期就知道.. 因為我最近打道館.. 我隻背比隻水E貝屈死了. CP 高唔代表好勁-  - 屬性 + IV 值高 ...
釘釘 發表於 2016-8-8 10:32

水槍=WATER GUN??
我前日進化嗰隻水伊貝個特攻係HYDRO PUMP,只需儲一格氣就可以用而且殺傷力高達90!!
水槍同HYDRO PUMP邊個勁D??
背背龍
所以睇屬性好緊要
而我隻背背龍水系. 水e貝都用水系大招攻擊我. 正常係唔會有太高傷害. 但佢 ...
釘釘 發表於 2016-8-8 10:45

好多時我見我D寵攻擊招數屬性都同隻寵本身屬性唔同,例如我幾隻大口蝠普攻都係暗系的BITE,部分大比鳥亦有鋼系的STEEL WING及龍系特攻,我尋日捉到隻尼多王個特攻亦居然係蟲系(但普攻係毒系)!

HYDRO PUMP 係水系最強果招.  發唔發揮到最強係要睇番你隻寵物係唔水系..但呢隻中招係Translate to 水柱 ...
釘釘 發表於 2016-8-8 11:43

睇黎我呢隻水伊貝真係值得重點培養,升多幾多呢再POWER UP先踢人館...

又升一呢至LV15!!
第一次捉到EXEGGCUTE,仲要一捉就CP389!! 若進化成EXEGGCUTOR CP將過千(最高可達1237!!)

今日捉到隻CP495的GRIMER,若進化成MUK CP將過千,加上IV SCORE高達8X%,真係好想捉多D GRIMER黎進化佢!!
o岩o岩更新完,其實有咩唔同左?唔覺o既
KITSTON 發表於 2016-8-9 11:36

又有UPDATE??

我今日下午首次捉到鐵甲犀牛

我都有火伊貝喇!!
恭喜 快D去換啦

我係咁 橫橫斜
KITSTON 發表於 2016-8-8 21:17

我就有4行

快D去換啦
KITSTON 發表於 2016-8-10 10:56

我27/28日先至得閒

剛上lv17!!

今日捉到隻CP448的伊貝,計過進行成水伊貝CP好大機會>1200,正呀!!!!!!!!!!

摩士公園邊個部分最多人捉寵, 想揾日去試吓, 同埋想知幾點開始有好野捉
lblemon 發表於 2016-8-12 23:54

摩士體育館最多人捉寵,下午開始多人,夜晚更多人!
今日過海, 但係都係無咩特別捉
去到隧道口時見過海獅, 貝殼嘅影, 但係咩都捉唔到 ...
kevinlai1621 發表於 2016-8-13 17:10

我尋日喺POLYU捉到隻CP756的SEADRA,計過iv score高達82%

正確泥講係已經有3隻
屮SiU霖屮 發表於 2016-8-14 19:47

我一隻都冇
好開心
今日終於捉到隻Clefairy
JasOh103 發表於 2016-8-14 20:54

CLEFAIRY我已經捉到幾隻!

終於有第一隻CP過千的寵:將隻CP448的伊貝進化成CP1217的水伊貝!!!!!!!!!!
但佢GE特攻係威力遠遠不及HYDRO PUMP的WATER PULSE~
lv18 now

捉都有6成算好, 普遍我都係得4成
kevinlai1621 發表於 2016-8-15 17:24

我上週五捉到隻CP756, iv score 82%的SEADRA
今日仲要喺屋企附近首次捉到化石飛龍!!

皮皮其實係繼波音蝠/波波之後最公廁既寵
屮SiU霖屮 發表於 2016-8-15 18:47

我唔係捉到好多皮皮,反而RATTATA/SPEAROW/WEEDLE更多
例如邊啲你係邊度捉到化石飛龍
nicholashin 發表於 2016-8-15 20:47

確實地點恕我無可奉告(費事俾你知道我住邊度),只可以話係九龍城區某個不大的公園

我去唔同地方都會見到比卡超 奇異種子週圍都見唔到
nicholashin 發表於 2016-8-16 15:45

我暫時捉到兩隻奇異種子,但一隻比卡超都未見過

今早捉到第二隻化石飛龍,地點:公主道/衛理道交界

終於孵到隻卡比獸,CP1579,iv score高達九成!!!!!!!!!!

咩技先
賴爽 發表於 2016-8-19 09:14

普攻ZEN HEADBUTT
特攻EARTHQUAKE

恭喜
KITSTON 發表於 2016-8-19 19:02

我仲孵到兩隻SLOWPOKE並將較高CP嗰隻進化成CP >1300的SLOWBRO

終於捉到化石飛龍同升到lv.20
KITSTON 發表於 2016-8-21 20:21

我上週五已升至lv20
今日係會展電腦節,返黎塔天星去TST,尖碼真係勁多野捉,好多傻鴨+鯉魚王,我儲夠傻鴨CANDY後將之前孵嗰隻CP58X的傻鴨進化成CP12XX的金鴨(CHECK過平均iv score有7成幾)! 之後捉到隻金鴨CP都只係八百幾

咁橋, 我都係剛捉到化石飛龍
lblemon 發表於 2016-8-21 20:48

我上星期早已捉到

今日隻10KM蛋孵左隻鴨嘴火龍出來,CP1252,iv score 80%

今早升至LV21!!
尋日下午孵左隻CP七百幾GE護主犬,並進化成CP1655的奉神犬(小弟暫時CP值第2高的寵,之前孵嗰隻卡比獸經過7次POWER UP CP已升至1886),iv score高達80%!!

今日隻10KM蛋孵到隻電擊獸,CP1184,iv 8成幾,但普攻係FIGHTING
CM人大部份都係黃隊,我係第二個

出年5月,咁12月倒應該已經棄左game

笑{:4 ...
KITSTON 發表於 2016-8-24 21:10

我都係黃隊

第一次打GYM,見到係自己TEAM,唔知係咪我部手機LAG LAG地,原本以為得一隻雷伊貝,我派隻低少少CP GE SANDSLASH都輕鬆KO佢,點知後面仲有隻椰樹獸就真係俾佢屈死~

呢兩日開始打館,今日終於霸到POLYU V BLOCK個GYM,但擺隻卡比獸入去都好快俾人隊冧左

剛才10KM蛋孵到第二隻卡比獸,但iv只得約7成(我第一隻卡比獸iv有接近9成),而且雖然特攻都係地震,但普攻係弱好多的LICK(第一隻普攻係ZEN HEADBUTT),所以我都係優先POWER UP第一隻卡比獸先,而家佢CP已經>2000!!
P.S. 尋日已升至lv22

最近POKEMON GO又有UPDATE,每隻寵CLICK "APPRAISE"就有隊長評價,但幾乎隻隻都讚到天上有地下無咁,真係廢廢地!
我第一隻10 km蛋就孵左成龍出黎

成龍=乘龍(背背龍大陸譯名) ...
KITSTON 發表於 2016-8-26 17:32

我第一隻10KM蛋就孵左卡比獸出來,今日仲孵左第2隻
我今日亦孵左第一隻比卡超

話說我懷疑屋企變左鉗刀甲蟲個巢, 連續兩晚係屋企樓下都捉到
kevinlai1621 發表於 2016-8-27 00:17

我呢幾日成日喺POLYU捉到鉗刀甲蟲,尋日捉到嗰隻仲要係CP>1200/iv>90%!!

而家捉到爛泥怪 / 毒氣丸最開心

我要將毒毒發揚光大
賴爽 發表於 2016-8-28 10:40

但如果俾我見到你用毒毒守塔我好容易會隊冧你,因為我隻CP二千卡比獸iv接近9成,且普攻ZEN HEADBUTT同特攻地震正好剋住毒系,我亦有隻普攻、特攻都屬於超能系GE SLOWBRO(CP接近1400)!!
頭先又去左摩士, 食左萬年虫, 紅唇娃放題, 捉左萬年虫X8, 紅唇娃X5
lblemon 發表於 2016-8-28 18:53

我午後都去左摩士,但只捉到3隻CP好低GE萬年虫,反而CP五百幾GE萬年虫就走甩左,紅唇娃更一隻都捉唔到(但之前孵10KM蛋已經孵左兩隻)!
今日亦隊冧左公開大學個LEVEL 3 GYM,頭兩關係同屬火系GE鴨嘴火龍同火伊貝,我用一隻高超鴨已經KO哂兩隻(我隻高超鴨特攻係HYDRO PUMP),但最後一關我用隻CP二千GE卡比獸撼人地CP千九GE卡比獸就真係轟烈!! 幾經辛苦之下我隻卡比獸KO左對手,但都打到得返<20% HP(我食左幾招人地GE HYPER BEAM)~
終於進化左第一隻大力蛙(CP 13XX)!!
今日去摩士用左兩隻LUCKY EGG狂刷XP之下,而家差萬幾XP就升至lv23!!

第一級評價IV% 一定過82,83%...不過好少第一級評價哩

goldeen, tangela, pinsir, staryu比較容易捉到高 ...
lblemon 發表於 2016-8-28 21:20

我上星期就係捉到隻CP 12XX/iv>90%的PINSIR
我講緊係拎隻野去打gym
大部份守gym都係啟暴龍/水伊貝/鯉魚龍/奉神犬/貝貝龍/大呆獸/卡比獸/椰樹獸/大力 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-8-29 01:50

所以啱技好緊要,本來妖精系正好剋住龍系並可抵擋龍系攻擊,但我隻皮可斯普攻係一般系的POUND,正好俾龍系擋住,根本就冇用!

攻館: Hyper Beam>Body Slam>Earthquake
守館: Hyper Beam>Body Slam=Earthquake

破壞光束同千斤頂都同 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-8-29 11:37

普攻的話ZEN HEADBUTT一定好過LICK吧?

今日首次進化WEEZING同RHYDON,但隻WEEZING錯哂技(TACKLE+SHADOW BALL)SSD

我隻毒氣雙子都係錯技
lblemon 發表於 2016-8-29 14:07

我進RHYDON時都有注意呢點,我之前孵左兩隻鐵甲犀牛,CP都>600(較高CP嗰隻比另一隻高9CP),兩隻特攻一樣,較高CP嗰隻普攻係FIGHTING系的ROCK SMASH,但CP低少少嗰隻普攻係GROUND系的MUD SLAP,所以我決定進CP低少少嗰隻
我攻火系精靈又多一個選擇鳥

都係果句: 唔可以單睇cp 判斷邊隻精靈係可造之材
lblemon 發表於 2016-8-29 16:57

其實我隻WEEZING iv score有9成幾架!! 咁GE技真係嘥哂!!

今早進化第二隻SLOWBRO(都係用5KM蛋孵出來的SLOWPOKE進化),普攻同第一隻一樣都係CONFUSION,但特攻居然係ICE BEAM...又錯技!!

終於進左第一隻奇異草,希望儲夠糖進奇異花!
呢兩日打GYM打到上哂癮

今早進化第二隻SLOWBRO(都係用5KM蛋孵出來的SLOWPOKE進化),普攻同第一隻一樣都係CONFUSION,但特攻居然係I ...
酷愛903 發表於 2016-8-30 08:59

終於發現呢隻SLOWBRO的用處,我今早就係用佢第一次打贏啟暴龍!!
今早進化第二隻多腳水母,同第一隻都係ACID+SLUDGE WAVE,CP1265,iv更高達97.8%!!!!!!!!!!
今日10KM 蛋出 90% 的化石飛龍(可惜錯技)
5KM 蛋出 80% 的儍鴨
2KM 蛋出68% weedle虫

我拎過5隻10KM , 分 ...
lblemon 發表於 2016-8-30 23:16

我孵過7隻10KM蛋:卡比獸(X2)、紅唇娃(X2)、鴨嘴火龍、電擊獸、HITOMONCHAN
可惜鴨嘴火龍同電擊獸都錯技(兩隻普攻都係FIHGTING)

可能佢隻多腳水母好稀有呢
kevinlai1621 發表於 2016-8-31 10:19

未試過有咁高iv GE寵,所以咪咁興奮囉!!