返回列表 發帖

B面第一首 - 梁詠琪

單選投票, 共有 127 人參與投票
77.95% (99)
9.45% (12)
4.72% (6)
0.79% (1)
7.09% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲: B面第一首
主唱: 梁詠琪

收錄大碟: BeSide Me
推出日期: 2016-8

派台日期: 2016-7-6

作曲:梁詠琪
填詞:黃偉文
編曲:于逸堯 / Soni@Gdjyb
監製:于逸堯

反 假使美麗有它極限
反 交給背後智慧支撐
反 僭建物還是真我耀眼
今天我已不必個個都稱讚

如少女的情懷還剩幾千幾百日
新角色 我不要演含情脈脈
我已奮勇跳過很多 障礙物
真心來做餘生的 這個人專輯

A那面嘗試帶給旁人娛樂幾千幾百日
B這邊 也許我想完全自立
我貢獻過數闋人人傳誦的金曲
下半生 下半生 為理想為我愛的轉個韻
新的舊人 整裝上陣
請聽背面 新的氣韻

反 假使正面奏得局限
反 翻開背面再唱一番
反 趁氣力還在一切未晚
青春過了曲風變了都璀璨

如少女的情懷還剩幾千幾百日
新角色 我不要演含情脈脈
真心來做餘生的 這個人專輯

A那面嘗試帶給旁人娛樂幾千幾百日
我貢獻過數闋人人傳誦的金曲

演畢别人 給的戲份
箱底計劃 今天進行
窩心女神 終於可卸任
以後無意 討好各人

隨性去找被錯過的小確幸
四出收割忘了吻的吻

聽到喊詞曲編唱都好正
一生懇請你導航 尋覓我 烏托邦

衝入來俾5分!
近來聽返好多Gigi舊歌, 一開始唱真係有份感動
把聲都仲係好好聽呀

國語好似好聽d
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

感覺佢可以憑首歌企返起身
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

Gigi復出吧....
舞來舞去 不日內開始錄音。

Gigi作既抒情歌係有種吸引力
但青峰國語歌詞比較動人

From: GIGI Facebook
梁詠琪 Gigi Leung Wing Kei 新歌<B面第一首>率先在KKBOX獨家試聽!錄音帶A面已播完,翻到《B面第一首》繼續播放,B面代表的不是不值得提起的小小配角,而是一個階段新的開始。經歷、面對、吸收、看透、自在,從人生的A面翻到B面,Gigi 說:「知足讓我幸福,也是這份幸福讓我知足。」

《B面第一首》粵語與國語歌詞特別邀請到黃偉文及吳青峰兩位創作人,分別以細膩的筆觸傳達同一個主題概念。青峰像是在一首歌內描繪了踏上另一段旅程的過程,以「人生嚐了一半 現在還半熟 半雨晴的天空 有彩虹」給歌曲下了一個充滿希望的結尾。而黃偉文則是切身描寫Gigi的心境,「我貢獻過數闋 人人傳誦的金曲 下半生下半生 為理想為我愛的轉個韻」,過了一個關卡後,更了解真正重要的是什麼。

好感動嘅歌詞完全寫到當年Gigi喺娛樂圈努力,依家到咗人生另一階段,過自己想要嘅生活,無需再討好別人嗰種雲淡風輕嘅感覺。

呢句GIGI唱到好楊千嬅

聽完1230叱咤個訪問, 好大誠意, 概念好好, 不過點解我對呢首歌好失望.

完全冇夏花秋葉俾到我嘅感動.
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

曲麻麻地....有點失望

KEN5200 發表於 2016-7-6 16:18

可能阿于關係啩⋯

Btw, 5分誠意之作

嘉姐、李志剛、羅敏莊等DJs都有正面評價

粵語版歌詞好好多

寫中曬梁詠琪(或者同期出道二十年的女歌手)心聲

希望903可以俾D support GIGI啦

不過聽到佢今次唔出CD

真的有點sad...

歌曲: B面第一首
主唱: 梁詠琪

收錄卡帶: BeSide Me
推出日期: 2016-8

派台日期: 2016-7-6

作曲:梁詠 ...
Nicholas 發表於 2016-7-6 15:19

呢首歌,作為廿周年紀念既主題歌,絕對交足功課,
特別係廣東版Wyman既歌詞,聽到人好感動,好有感觸~
作為陪伴左佢多年既歌迷,好滿意啦~

好鐘意GiGi唱出淡淡然既感覺,始終覺得于逸堯既編曲最適合佢,
上次夏花秋葉如是,呢首歌如是~
相比起國語版,今次我更鐘意廣東版,
無得傾,Wyman既歌詞真係令人無話可說!
粵語版歌詞好好多

寫中曬梁詠琪(或者同期出道二十年的女歌手)心聲

希望903可以俾D support GIGI啦

不 ...
laukaleung 發表於 2016-7-6 17:00

其實我覺得出卡帶反而好特別,
始終CD依家已經無乜人會買,
既然係咁,倒不如出一啲有紀念價值同埋值得收藏既野啦~
加上佢出道出國語時都係出卡帶,咁樣好似帶返所有歌迷去返以前既時光咁~

B面第一首
作曲: 梁詠琪
填詞: 吳青峰
編曲: 于逸堯 / Sonic@Gdjyb
監製: 于逸堯@人山人海

風帶來了雨後的黎明
我靜靜懷想昨日潮汐
時間像是從暗門中溜走
嬰兒啼聲從記憶變成延續

人生的收音機 傳來你我的曲折
多少歌 唱著唱著 就成熟了
一段回憶一段旋律
交織成 逝去時光的海洋 我還在帆上

輕聲問 浪花是一種存在 還是一種虛幻
多少人 走著走著 就走散了
音樂漸漸無聲 卡帶還固執旋轉
翻過一面再唱 還有更多難預料的精彩

雲過來了 影子來了
影過去了 我又亮了

我的腳步寫下我的心
第一根白髮變得華麗
斷殘為何能夠看作寧靜?
有些問號就是生命的魅力

人生的收音機 傳來你我的曲折
多少歌 唱著唱著 就成熟了
一段回憶一段旋律
交織成 逝去時光的海洋 我還在帆上

輕聲問 浪花是一種存在 還是一種虛幻
多少人 走著走著 就走散了
音樂漸漸無聲 卡帶還固執旋轉
翻過一面再唱 還有更多難預料的精彩

主打幾首 我都唱過
人生不會 總是轟動
現在是我 B面第一首
傳唱不多 卻最像我

人生嚐了一半 現在還半熟
半雨晴的天空 有彩虹

國語歌詞 可以對比下

呢首歌,作為廿周年紀念既主題歌,絕對交足功課,
特別係廣東版Wyman既歌詞,聽到人好感動,好有感觸~
作為 ...
dorispeko 發表於 2016-7-6 17:14

我也偏愛廣東版
Wyman的歌詞係度身訂造俾雙十年華嘅GIGI

好90年代的曲風, 唱法亦好穏陣,首歌幾好聽,但聽一兩次就開始有點膩,可能是音樂編曲太保守. 4+1=5分.

KEN5200 發表於 2016-7-6 16:18

Gigi 呢首都好高質
呢句真係好有楊千嬅feel..完全想像到呢首歌俾千嬅唱都一樣會好正

nice song

完全冇夏花秋葉俾到我嘅感動. ...
風見志郎 發表於 2016-7-6 16:24

夏花秋葉太神曲了 我唔覺得Gigi會有機會超越依首

久違了既聲線,感動!

太后也聽到起雞皮

希望今次突破死位

覺得好似某首舊歌 似曾相識
overall幾順耳
5分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

窩心女神 終於可卸任

Gigi照顧家庭...得閒都要唱下歌開下演唱會呀

5分

先聽國語版覺得一般,但係廣東班個feel真係超正。希望首歌有好成績,5分。

個歌詞MV做得好簡單但係非常有feel,希望真人版mv拍得靚d

先聽國語版覺得一般,但係廣東班個feel真係超正。希望首歌有好成績,5分。 ...
YoYoSainty 發表於 2016-7-7 10:02

相隔14年,Wyman再度身訂造歌詞俾高妹
沒有交行貨呢!
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

回復 28# l00540

Wyman今次份詞真係無hea佢,好高質 一句廢話都無

個曲好普通,詞算不錯,首歌好gigi

個歌詞MV做得好簡單但係非常有feel,希望真人版mv拍得靚d
Bearjaijai 發表於 2016-7-7 10:09

Gigi尋日話下星期中左右會去台灣拍MV,應該好睇!

Gigi尋日話下星期中左右會去台灣拍MV,應該好睇!
dorispeko 發表於 2016-7-7 12:00

琪待
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

其實算唔錯
成功打開西班牙老母既新一頁

首歌唔錯,雖然啲歌詞有啲怪,但有情懷,5分

其實算唔錯
成功打開西班牙老母既新一頁
Lewis 發表於 7/7/2016 12:31
難以置信
成版都無出現Sergio 呢個字

btw 份詞真係好怪

好好聽好冧啊GiGi咬字好清楚把聲聽得好舒服~

旋律好簡單 本來應該可能好悶 但係編曲同演唱實在好好彌補左旋律的不足。份詞亦唔錯

好好聽好冧啊GiGi咬字好清楚把聲聽得好舒服~
Unclepear 發表於 2016-7-8 09:54

阿于應記一功

聽完起雞皮
5分

梁詠琪的歌聲仍然都係咁好聽~~

話時話,今次project無左陳少琪、趙增熹嘅

回復 42# l00540

可能之後會有?依家就知好似會有一首係由少琪個女作⋯

話時話,今次project無左陳少琪、趙增熹嘅
l00540 發表於 2016-7-8 21:48

總共7首歌,依家知既作曲就得Eric Kwok、林一峰同少琪爸爸個女,填詞人都無講過,應該有既~

有D悶

903可唔可以俾十大呢首歌唔該!

903可唔可以俾十大呢首歌唔該!
Chelsea2012 發表於 2016-7-9 18:49

發夢啦 903不嬲對佢咁差

忠粉表示5分for sure

要彈嘅地方唔係冇,主要係旋律唔流暢
感覺似幾個bar幾個bar拼拼貼貼夾埋一首歌咁
同埋明明02年開始Gigi轉左個紮實唱腔,今次嘅唱腔有小小去返99-00時期咁,假音略嫌太多

其實我更concern嘅反而係到時出cassette唔出CD,實買唔到架喎...點算

忠粉表示5分for sure

要彈嘅地方唔係冇,主要係旋律唔流暢
感覺似幾個bar幾個bar拼拼貼貼夾埋一首 ...
Riverfish 發表於 2016-7-9 19:59

紮實唱腔由《像你》之後,已漸被捨棄⋯

[曲風變了都璀璨]
由《北京之夏》到《夏花秋葉》
GIGI重新摸索到適合自己的聲音⋯
這演繹方法放到《B面第一首》不是更恰到好處嗎?

今天只想發光亮
五十那天 哭笑也好 想與你分享
回望我高低地飛翔 直至去到天國
願向天使回答 生命便是歌唱

A那面嘗試帶給 旁人娛樂 幾千幾百日
我貢獻過數闋 人人傳誦的金曲

謝安琪有過一隻歌叫3/8
梁詠琪其實已經走到4/8
偶像真的老了

btw個曲有d位我諗起「如你肯緊緊牽我手 讓熟悉的你作嚮導 地廣天高 總怕一個慌張找出口」
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

wow GiGi首新歌幾有水準喔 把聲好穩定 充滿氣質同情懷 贊!