返回列表 發帖

B面第一首 - 梁詠琪

單選投票, 共有 127 人參與投票
77.95% (99)
9.45% (12)
4.72% (6)
0.79% (1)
7.09% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲: B面第一首
主唱: 梁詠琪

收錄大碟: BeSide Me
推出日期: 2016-8

派台日期: 2016-7-6

作曲:梁詠琪
填詞:黃偉文
編曲:于逸堯 / Soni@Gdjyb
監製:于逸堯

反 假使美麗有它極限
反 交給背後智慧支撐
反 僭建物還是真我耀眼
今天我已不必個個都稱讚

如少女的情懷還剩幾千幾百日
新角色 我不要演含情脈脈
我已奮勇跳過很多 障礙物
真心來做餘生的 這個人專輯

A那面嘗試帶給旁人娛樂幾千幾百日
B這邊 也許我想完全自立
我貢獻過數闋人人傳誦的金曲
下半生 下半生 為理想為我愛的轉個韻
新的舊人 整裝上陣
請聽背面 新的氣韻

反 假使正面奏得局限
反 翻開背面再唱一番
反 趁氣力還在一切未晚
青春過了曲風變了都璀璨

如少女的情懷還剩幾千幾百日
新角色 我不要演含情脈脈
我已奮勇跳過很多 障礙物
真心來做餘生的 這個人專輯

A那面嘗試帶給旁人娛樂幾千幾百日
B這邊 也許我想完全自立
我貢獻過數闋人人傳誦的金曲
下半生 下半生 為理想為我愛的轉個韻

演畢别人 給的戲份
箱底計劃 今天進行
窩心女神 終於可卸任
以後無意 討好各人

隨性去找被錯過的小確幸
四出收割忘了吻的吻

本來以為今次係出廣東大碟,點知……
阿mark 發表於 2016-8-24 11:33

如果出隻好似成長的短髮, 花火, G For Girl, Suddenly this summer咁高質既碟就好
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

回復 118# l00540

仲有一首係英文?A定B

阿mark 發表於 2016-8-24 11:33

卡帶:
A side = 國語版
B side = 廣東版
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

紅棉路上勁正
第一次聽覺得chorus唔夠搶
但loop多兩次就好順
Gigi唱歌演繹技巧已經到左爐火純青地步 可惜應 ...
loowee 發表於 2016-8-23 19:50

B面第二首好高質
l00540 發表於 2016-8-23 12:06

確實喜愛粵語比國語..多多點點

紅棉路上勁正
但loop多兩次就好順

相信還是有機會.等到GIGI廣東大碟...

紅棉路上勁正
但loop多兩次就好順

Eric Kwok、GIGI真係perfect match

紅棉路上勁正
但loop多兩次就好順
Gigi唱歌演繹技巧已經到左爐火純青地步 可惜應該以後都冇機會再出廣東大碟...

紅棉路上 感覺好似迴旋木馬的終端(即係遇見)
副歌第一句好唔似副歌

回復 110# l00540

QQ音樂收費
笑笑就美麗

回復  nigelwu
Trahaearn 發表於 2016-8-23 14:16

JOOX免費收聽

回復 108# nigelwu

笑笑就美麗

回復 107# Trahaearn

唔係瀉出,係QQ音樂已經上架有得購買啦~~

B面第二首好高質
l00540 發表於 2016-8-23 12:06

GIGI吧已經有歌詞,相信碟已經瀉出。。。

http://tieba.baidu.com/p/4746144023
笑笑就美麗

『BeSIDE Me』第二波主打一樣系國粵雙版——《你不是一個人》(p)、《紅棉路上》(c)。 ...
Trahaearn 發表於 2016-8-23 08:55

B面第二首好高質

『BeSIDE Me』第二波主打一樣系國粵雙版——《你不是一個人》(p)、《紅棉路上》(c)。 ...
Trahaearn 發表於 2016-8-23 08:55

今次至少歌名唔同咗
一生懇請你導航 尋覓我 烏托邦

『BeSIDE Me』第二波主打一樣系國粵雙版——《你不是一個人》(p)、《紅棉路上》(c)。
笑笑就美麗

今週有冠

回頭=卡帶翻到B面
l00540 發表於 2016-8-21 09:26

原來係咁解

Melody 好,詞都好好,Wyman 寫得比女神更傳神,不過Gigi 把聲太單薄,唔能夠令首歌更sharp

之前講錯,新歌歌名係《紅棉路上》唔係《紅棉道上》

B面第一首粵/ 國語/ Vani live都會分開計
l00540 發表於 2016-8-22 15:10

咁点解 我的志愿原版 同 沒完沒了版 唔分開計?!
笑笑就美麗

B 面第一首 暫時領先 我的志願 1ap (個人覺得 原版 同 沒完沒了版 應該分開計) ...
Trahaearn 發表於 2016-8-22 14:41

B面第一首粵/ 國語/ Vani live都會分開計

回復 96# Trahaearn

如果最終係呢2首最高,就應該好似劉華/四不像果週,gigi冠

睇下早霸王同口水,冠軍歌一定係週末之前日日播果首。14-15點個節目都會優先播冠軍歌,目前全數符合...
ScorpioPhil 發表於 2016-8-19 17:01

B 面第一首 暫時領先 我的志願 1ap (個人覺得 原版 同 沒完沒了版 應該分開計)
笑笑就美麗

唯獨覺得"演畢別人" 個位其實應該再上再一次副歌先出.....

如果連“別了依然相信 以後有緣再聚 未曾重遇以前 要珍惜愛自己〞
真係唔好話自己聽過廣東歌 ...
張少 發表於 2016-8-21 11:05

無可能未聽過人人傳誦的金曲 — Today、嫌棄、灰姑娘⋯

唔好扮後生喇
點都會聽過花火同兩個人的幸運掛
616.1314 發表於 2016-8-19 23:18

如果連“別了依然相信 以後有緣再聚 未曾重遇以前 要珍惜愛自己〞
真係唔好話自己聽過廣東歌
JM 2016

睇MV先認真dap到首歌
不過佢成日回頭都係同一個樣,好似成日重播咁 ...
KITSTON 發表於 2016-8-20 22:51

回頭=卡帶翻到B面

我剩係覺得佢d咪咀好奇怪
kevinlai1621 發表於 2016-8-20 23:03

好似D老人家口up up

不過佢成日回頭都係同一個樣,好似成日重播咁 ...
KITSTON 發表於 2016-8-20 22:51

我剩係覺得佢d咪咀好奇怪
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

MV
616.1314 發表於 2016-8-20 22:01

不過佢成日回頭都係同一個樣,好似成日重播咁

MV
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

唔好扮後生喇
616.1314 發表於 2016-8-19 23:18

去Youtube search先知自己聽過

可能梁詠琪唔係我個年代 無乜聽佢嘅歌
但呢首歌無論粵語版定國語版都感動唔到我
大家就吹捧到十大  ...
nicholashin 發表於 2016-8-19 21:31

唔好扮後生喇
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

B面第一首冠完之後,廣東歌第二plug《紅棉道上》都會出街,期待~
ScorpioPhil 發表於 2016-8-19 12:06

(記住係FF) FF 緊903 今年送個女金比GIGI, 反正之後都唔會有機會

不過有十大都好開心啦
上個星期唱K 唱左幾首GIGI 代表作, 好有回憶
BTW 《紅棉道上》會唔會係 芬梨道上2.0

收山味濃.. 呢幾日搵番佢以前隻 愛上下雨天 聽..
鼻子突然一酸

B面第一首冠完之後,廣東歌第二plug《紅棉道上》都會出街,期待~
ScorpioPhil 發表於 2016-8-19 12:06

個名...值得期待喎
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

回復  ScorpioPhil

云妮鍾情?

但系依家仲喺死位喔。。。
Trahaearn 發表於 2016-8-19 14:48

睇下早霸王同口水,冠軍歌一定係週末之前日日播果首。14-15點個節目都會優先播冠軍歌,目前全數符合依家10比11~過咗週末應該可以反cup 希望反規律這種事唔好偏偏發生在gigi身上

回復 79# ScorpioPhil

云妮鍾情?

但系依家仲喺死位喔。。。
笑笑就美麗

回復  ScorpioPhil

其中一台冠?覺得903已經去到最盡。。。
Trahaearn 發表於 2016-8-19 14:21

今次903對佢算real nice,可能都系因為要合作搞音樂會~

really?但B面真係會冠嗎?
nigelwu 發表於 2016-8-19 14:13

會噶,由佢地播歌嘅規律可以睇得出

回復 75# ScorpioPhil

其中一台冠?覺得903已經去到最盡。。。
笑笑就美麗

really?但B面真係會冠嗎?

回復  nigelwu

我都覺得應該系國語 畢竟大陸巡唱即將開鑼
Trahaearn 發表於 2016-8-19 10:25

回復 73# nigelwu

我都覺得應該系國語 畢竟大陸巡唱即將開鑼
笑笑就美麗

8.22 Hit FM 首播 梁詠琪 第二波主打 你不是一個人
Trahaearn 發表於 2016-8-18 15:31

唔知邊個寫嘅,聽落應該係國語歌

8.22 Hit FM 首播 梁詠琪 第二波主打 你不是一個人
笑笑就美麗

如果成功入紙紅館,首歌會更hit吧。。。
笑笑就美麗