返回列表 發帖
睇得出上一代係時候要交捧
z6yhk159 發表於 2016-7-9 12:02

上一代都未上到位,點交棒呀?   
上上一代仲霸住個位

上一代仲有Kay(同Janice?)既
XYZZY 發表於 2016-7-9 12:51

你get唔到佢諷刺緊?

林奕匡真係要多謝2年前既自己
高山低谷之後首首都勁
仲有首暫時今年最高點擊率既歌
...
bagfgfcde 發表於 2016-7-9 13:24

Kay粉mode:暫時今年最高點擊率既仲係 山林道(計埋官方lyrics video嗰90幾萬)
暫時今年最高點擊率既歌MV 就係一雙手

咁phil都有條跨年既片
如果將佢地count哂落今年 兩條片夾埋係phil高啲
不過學樓主話齋 跨年都定 ...
bagfgfcde 發表於 2016-7-9 13:41

計官方video點擊率係 山林道 高啲(官方video最多2個,lyrics video or MV, 啱哂唔想煩嘅你)
我認為計晒官方video係最公平嘅做法,一來有太多歌官方lyrics video分薄點擊率,二來方便統計(上面講咗)
當然兩首歌都非常受歡迎,其實係不相伯仲
歡迎指正

咁有啲非官方既片都好高點擊率
比如係羅生門 其實仲高過個mv
咁應該點計? 計哂官方video定計最高兩條{:4 ...
bagfgfcde 發表於 2016-7-9 14:21

計官方

羅生門 啲view rate只可以講係不幸 少數遲推出又極度趕客嘅MV

但人人都知首歌係上年最hit㗎啦,直情係viral, hit rate對首歌嚟講如浮雲

咩一姐天王個啲半個影都無隻食老本最叻
Lewis 發表於 2016-7-10 00:28

Eason今年無出歌,至於其他嗰啲.......

其實youtube clickrate唔覺係一個重要指標, 始終刷點擊率係一件容易既事
真係要搵youtube數字資料嚟講既話, ...
timmy 發表於 2016-7-10 01:23

唔見得睇share數量好準確喎,矛盾一生 擺明hit過 女神 好多,但share數量竟然兩個差唔多
高山低谷hit足2年,share數量竟然仲少過  女神

咁計點擊, 好好過/我的宣言 咪擺明hit過 矛盾一生 ?
btw, 我唔知分享次數係youtube幾時加入的,  ...
timmy 發表於 2016-7-10 01:46

我綜合周圍朋輩得出嘅觀感真係 矛盾一生 hit過女神 好多喎
其他online streaming app,例如joox/kkbox,都係 矛盾一生 成績好過 女神 好多,itunes成績都好似係 矛盾一生 好好多

黑洞今年先派台、出Lyrics Video同MV 但計埋跨年既Unofficial MV都唔過一百萬。
nicholashin 發表於 2016-7-10 03:42

黑洞好明顯係上年嘅歌仲要係sidetrack啦
隻碟仲要係上年年中出,係隔硬今年搵歌派下
你要隔硬話係今年歌 我都無話可說

雙雙hit rate個走勢 明眼人都知乜事

其實雙雙根本係hit,只不過CM唔承認
fifty1205 發表於 2016-7-10 15:23

喺麥記真係幾hit

ITUNES 大概銷量, 可以作對比/參考

Artist         Song         Sales
Kay Tse        山林道        5983
JW        矛盾一生        6796
鄭欣宜         ...
hkchart 發表於 2016-7-16 02:40

啲銷量你點計㗎

如果數據係算準嘅話,itunes喺香港市場都幾細喎

但要睇一首歌係咪真係受歡迎,依啲數據都值得參考嘅,始終係用真金白銀買歌嘅銷量
btw有無 羅生門 嘅數據?

我每24小時自動下載佢即時排名 & 百分比   (即係24小時內既銷量), 睇百分比大概可以計算出當日銷量, 用EXCEL加埋
咁多日既銷量一齊就大概知道賣左幾多, 羅生門大概賣左二萬二

CD 都係賣一萬幾千張, 而且唔係得ITUNES賣歌
hkchart 發表於 2016-7-16 11:59

Thanks
死囉,咁hit先賣到2萬2,如果係真架話都幾可悲,相信已經係近年香港歌最高個數

唔只itunes 市場細啦 (吳若希早兩三年啲歌喺TVB播到失急咪賣過萬囉 )
連真正買碟既人都少 (一年 ...
matthew1990 發表於 2016-7-16 12:20

好多人俾錢streaming任聽