返回列表 發帖

JC登場驚艷 張美儀風格更強烈

【#撞鬼專欄】最近樂壇又有個未見其樣,先聽其聲嘅JC,用有如蔡健雅咁嘅聲線帶來一首說散就散,都算係帶來一陣驚豔。未有廣東歌都要提提JC,因為我其實想講,自己都係偏好聲線不是相差太遠嘅張美儀。

之前其實都有略略介紹佢第一首歌化夢。比較鍾意Jaymie嘅原因,聲音其實都係其次,正如前面所講係同 JC 類似,其實近年成個大中華都不乏呢類聲底嘅女歌手,Joanna Wang、曲婉婷都係歸同一類;而創作歌手更加係大量。以第一首派台歌化夢嚟睇,Jaymie 獨特之處,係在於佢創作嘅旋律、chord progression係極具個人特色(甚至比王菀之有過之而無不及),而聲音係可以完全融入到落去首歌。不過,歌詞係有進步空間。

JC 把聲其實都係有味道嘅,其實可以繼續留意呢位新人之後落嚟嘅其他作品,尤其是可以觀察做廣東歌嘅chemistry 係點。雖然伍樂城係交出咗一首好唔似自己嘅作品,但係流行元素都係強,交俾任何一個力量夠強嘅歌手(例如宇宙漿),做出嚟嘅效果都應該唔錯。當然亦都係因為咁,暫時睇 JC 跑出嘅機會又真係大少少。

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=982184668517523&substory_index=0&id=947186585350665

評分人數

• powerful

JV>JC>JW

回復 2# kayzzz

唱功?個兩個j都係偽實力派
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

回復  kayzzz

唱功?個兩個j都係偽實力派
HOTMAN 發表於 2016-7-10 23:56

個人喜好
邊兩個係偽實力派先?
可能3個都係呢

【#撞鬼專欄】最近樂壇又有個未見其樣,先聽其聲嘅JC,用有如蔡健雅咁嘅聲線帶來一首說散就散,都算係帶來 ...
Mr_Scanner 發表於 2016-7-10 23:06

如果用番你講既兩個例子比較
我會話張美儀音色比較似Joanna Wang (但又唔算真係好似); JC音色比較似曲婉婷
但無論如何呢種兩種類型聲線都幾難做得長

歐美選秀節目(e.g. The Voice) 經常有呢種音色既女歌手入圍, 但幾乎全部參加比賽完之後都會立即消失
而華語類既Joanna Wang 同曲婉婷雖然紅左一排, 但好快就打回原型

我認為個問題係出於呢類聲音好難有mainstream appeal
當佢地岩岩出道、尚新鮮感既時候, 大眾或者都重會肯聽一兩首佢地既歌, 但未必有好多人會想繼續聽佢地之後出既歌
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

JV>JC>JW
kayzzz 發表於 2016-7-10 23:35

依個係咪身高排名

依個係咪身高排名
harryharry 發表於 2016-7-11 01:04

港女--------ABC
Jaymie>JC>JW
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

如果用番你講既兩個例子比較
我會話張美儀音色比較似Joanna Wang; JC音色比較似曲婉婷
但無論如何呢種兩種 ...
matthew1990 發表於 2016-7-11 01:02

Jaymie 難做得長我都認同,JC 真係要睇下之後打乜嘢歌,我覺得似嘅蔡健雅都last 到咁耐啦。 曲婉婷同 Joanna 打回原形嘅原因唔只係聲線嘅,而係歌路始終唔係會大紅類型。

Jaymie 難做得長我都認同,JC 真係要睇下之後打乜嘢歌,我覺得似嘅蔡健雅都last 到咁耐啦。 曲婉婷同 Joa ...
Mr_Scanner 發表於 2016-7-11 01:18

好奇問下: 你覺得佢地音色邊方面似蔡健雅?

某程度上我會覺得曲婉婷同Joanna係俾自己既聲線局限左歌路
不過講番轉頭, 就咁聽Jaymie 首出道作, 我會覺得Jaymie (如果唔刻意將啲字連住唱既話) 其實係可以用番「正常聲線」唱歌

好奇問下: 你覺得佢地音色邊方面似蔡健雅?

某程度上我會覺得曲婉婷同Joanna係俾自己既聲線局限 ...
matthew1990 發表於 2016-7-11 01:27

JC 沉啲,有少少似,Jaymie 唔太似。JC 唔使大改唱腔,歌路catch到mainstream 係last 到,Jaymie 自家創作係特別,係有型嘅,但如果繼續呢條路相信會曲高和寡行唔遠。

JC 沉啲,有少少似,Jaymie 唔太似。JC 唔使大改唱腔,歌路catch到mainstream 係last 到,Jaymie 自家創 ...
Mr_Scanner 發表於 2016-7-11 01:37

如果用蔡健雅黎比
我會覺得佢低音既音色同JC/曲婉婷有少少似
但整體上佢把聲(尢其係中音至高音部分) 相對上比較pop
所以即使要蔡健雅唱華納時期嗰啲大路歌都唔會覺得突兀

但曲婉婷既唱腔其實比較偏門同埋有爭議性
有好多人其實都覺得曲婉婷係俾人overrated
例如會話佢唱腔造作 扮偽ABC唱歌 同埋把聲唔耐聽
重有曲婉婷把聲都幾局限佢既歌路 (佢要唱某類型既歌先至有效果)

如果JC 繼續用曲婉婷音色唱歌
(老實講我想像唔到佢會點樣用呢種唱腔唱廣東歌)
我都唔知JC究竟會唔會俾香港聽眾接受到

我估Jaymie 遲早要去玩Hifi 音樂

如果用蔡健雅黎比
我會覺得佢低音既音色同JC/曲婉婷有少少似
但整體上佢把聲(尢其係中音至高高部分) 相對 ...
matthew1990 發表於 2016-7-11 01:58

所以真係要睇下 JC 點處理廣東歌

黎明手下的jc, 唔睇好佢d歌路

兩個個樣都好普通,JC係Facebook/WeChat個d好友,而張美儀直情係我高中音樂班嗰個同學。PS.真係好似~~
我估錯這個世界得到教訓

please aware this is not chat post, thanks

期待JC唱廣東歌會點

我又唔覺得曲婉婷同JC有咩咁似, 單聽呢首說散就散, JC把聲放得比曲婉婷前而有共
鳴+厚, 曲把聲薄好多, JC中高音至高音BELT得有爆發力同有歐美主流歌手個種粗線
條狂野剛強既感覺, 根本同曲&蔡根本完全不一樣,  唯一同曲相同只係兩人咬字口
型都好有美國SOUL/JAZZ類型音樂唱腔

我自己就覺得JC唱歌好聽, 把聲厚得黎沙啞有磁性, 中高/高音有少少撕裂感, 唱
歌有細節, 有收放有層次, 演繹重西洋味道, 但有東方人唱歌既細膩...問題係外表
非常唔討好, 我覺得大紅機會唔高, 只能靠歌紅, 除非可以找到大眾有共鳴既形像定
位, 例如走叛逆頹喪路線, 舞台上比到觀眾呢種畫面, 歌路配合, 比到人深既印象...就可以OK紅

張美儀, 除了開始個度有少少模仿JAZZ類型歌手唱腔之外,
其實就係香港歌手個D 薄+清既女仔聲, 比我感覺就係登唔上大雅之堂既感覺, 好小
眾, 適合INDIE 多一D

我又唔覺得曲婉婷同JC有咩咁似, 單聽呢首說散就散, JC把聲放得比曲婉婷前而有共
鳴+厚, 曲把聲薄好多, JC中 ...
hkchart 發表於 2016-7-19 10:24

咁我相信樓主用佢做例子比較 係因為香港人比較熟悉曲婉婷掛
佢地兩個最相似喺低音既音色(咬字), 到中高音其實已經唔似

個人認為似Wanting多啲
把聲辨識力好強, 不過佢既歌路係要有返D特色
一般K歌會令感覺好唔知點
寒樂欣選2023 已開波,視乎幾時得閒就更新。
IG: lyric.alligraphy