返回列表 發帖

今生不回家 - 周國賢

單選投票, 共有 95 人參與投票
78.95% (75)
5.26% (5)
5.26% (5)
1.05% (1)
9.47% (9)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 今生不回家
主唱: 周國賢

派台日期: 2016-07-20

http://www.joox.com/#/albumDetail?id=1518245

作曲:周國賢
填詞:黃偉文
編曲:孔奕佳
監製:周國賢 / 孔奕佳 / Goro Wong

你我那美滿過去多添幾個箱才能搬走
還是 這裡有某對愛侶畢生耕種的 沉重到多五千個貨櫃都不夠
真不想失去這地那熱荳漿 熱麵包 或這街坊唱片舖
你的襯衫歸你 我的結他歸我 有些卻不可帶走
美夢離床太遠了 完全像子虛烏有

當一個新移民 切斷上半生 找一個新祖國繼續做人
回望每一組歸家腳印 沒想到 護照要蓋滿新的印
曾以為有家就是安穩 當天氣改變世道人心
再溫馨都感覺似被幽禁 至發現城牆外面曠野那天空不算暗

過去我怪責老友不肯忍到底離場出走
誰料 我愛你愛到最尾都不可永久 盡最大努力可以忍我都忍夠
真不想家裡有道闊大裂口 自睡房 裂出深海與山丘
切一半山給你 切一半海給我 有些愛無人願收
這段情來到這裡 回頭是一雙手扣 

當一個新移民 切斷上半生 找一個新祖國繼續做人
回望每一組歸家腳印 沒想到 護照要蓋滿新的印
曾以為有家就是安穩 當天氣改變世道人心
再溫馨都感覺似被幽禁 至發現城牆外面曠野那天空不算暗

自願流落遠方找一塊地可親吻
也好過愚昧到 留在絕情地方等
舊風景過份夭心 舊相好見亦不忍
走 我不要等到就往生
還在講當日為何不做 當日為何無力勇敢

當一個新移民 窮途後再生 開一塊荒土盼黎明時份
年月已偷走烏黑髮鬢 奈何還是決定要分你已與我不相襯
曾以為有家就是安穩 怎知道深愛會淪為被困
我清楚走出去宇宙多暗 卻更是明瞭現在愛你也不可走太近
就算親別要走那麼近 就算親避到隱世小鎮

盲投5fun
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

5分,超正,編曲好加分,
如果佢vocal進步一下會更好。
終於有2首粵語新歌可以loop勒。
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

盲粉5分

整係個intro同段music break 都值5分
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

五分
編曲已經值五分 黃偉文又交到功課
算唔算我們都不是無辜的續集?

好q正 期待個靚mv
好彩冇叫做新移民

反了反了
編曲幾正

編曲正到爆 intro同music break都好正~  Vocal依然有待加強

五分
編曲已經值五分 黃偉文又交到功課
算唔算我們都不是無辜的續集?
721AXA 發表於 2016-7-20 12:05

就係 我們都不是無辜的 續集
無力將天氣逆轉。

music break 正到

編曲真係好豐富
同 我們都不是無辜的 一樣,聽落就好有畫面

今生不回家出碟仲會有多個版本

十大格

曲編都好好好正
但唱真係好難聽
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

淨係「熱荳漿 熱麵包」呢句都值5分

盲粉表示唔識欣賞
雷聲太大 結果失望
可能本身唔係特別會J詞嘅人
都係J返推銷員之死算

其實我覺得好亂
同埋佢唱得都真係幾難聽
利申:唔係鏡粉

曲詞編係好正,但唱真係幾麻麻,個腔太作狀
但曲詞編係好到我完全ignore左唱而畀左5分.
差少少就年度歌,但唱得太重口味
FIGHT for 陳柏宇

再溫馨都感覺似被幽禁

呢句咁似回去哪要時光機器

唱係硬傷 (連CD Version 都頂唔順)
曲編點好都救唔番, 3分

全首歌編曲最帶感係段Intro
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

評分人數

聽到起雞皮
韓國的音樂文化 就是用最好的包裝 將最難聽的噪音送出

MV高質
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

MV好q正

佢啲cd version既vocal永遠都係扯蝦咁款,
學習下juno執音先出街啦好冇

缺氧系歌手周國賢
曲詞編一流
可惜唱就....
佢真係做幕後好D

個編曲好L正
比另一個歌手唱拎硬十大都得
唱真係扣好多分
值3 FUN
私心俾5 FUN

編曲其實都幾特別 段music break系正 不過整體聽落有d亂
可能系本身聲線問題,周國賢呢首歌vocal都幾差,其實距唱高音少少既歌就聽得好辛苦
感情投入的確夠,不過個唱腔真係唔好聽
4分比首歌本身
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

淨係「熱荳漿 熱麵包」呢句都值5分
ed8671ed 發表於 2016-7-20 18:56
你好 bad taste 囉

上次話我們都不是無辜的有弦外之音,可能係過份解讀; 今次既詞有中港關係既描寫,係開門見山喇卦。
首歌應該好岩沈旭輝心聲。

加多句,查實我覺得周國賢回歸後每首主打歌,都好似講香港感情咁。當然佢個人經歷都有投入落去啦,但放返去香港社會真係字字有血有淚。

仲正過蘑菇
份詞好到肉 既然已家不成家, 真係好難留底
Bridge再去music break真係痴線
5分都唔夠比
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

周爸爸有樣有身材寫歌又正
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

周爸爸有樣有身材寫歌又正
disappoint 發表於 2016-7-26 16:47

仲生到三個
好有精力
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

聽到上哂癮
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 12
1. 自我反省 2. Little Love 3. Control Freak

仲生到三個
好有精力
hinz 發表於 2016-7-26 16:57

baba好有精

btw換個歌手唱會點呢
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

曲詞編都好高質但當曲詞編都高質嘅時候
爸爸把聲嘅缺點有少少拖累咗首歌
主要係爸爸嘅音質追唔上咁高質嘅歌
但都五分

如果早出2個月
呢首90%會俾張志文拎黎tag 許家屯
首歌個精神完全大過晒D 曲詞唱
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

CD version 都唱到咁
唔知道唱live效果係咪更驚人呢?

歌詞好有意思!
笑笑就美麗

超正喎首歌
個編曲有星塵既感覺

其實不如搵個素人翻唱哂佢近年既歌再出道啦
明明d歌本身好好聽, 但就唱衰哂
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

佢由出道到而家都唔係賣唱功
只係唔知點解從Live A Life開始就突然唔同左
JM 2016