返回列表 發帖

[其他分享] <重要宣佈> 唱作分享區版規詢問處

唱作分享區版規現已正式公開,請到以下連結瀏覽。如有任何疑問,歡迎於此帖留言發問
唱作分享區版規

註1:即日起至2016年9月9日為過渡期,期間將不對任何會員作出處分,唯請各會員合作。
註2:獎勵政策適用於所有由2016年9月1日起發表的帖文。

高質留言獎勵計劃:
版主由
2017年6月1日起將於唱作分享區試行實施<高質留言獎勵計劃>,目的為鼓勵各會員積極留言,推動本版之唱作交流文化。同時發帖榜將於6月起停止更新,其後各帖所得分數將依舊派發,但將不設冠亞季軍獎勵。

版主將按以下準則評分,最多為5分:
1. 是否能指出作品值得欣賞的地方
2. 是否能指出指出改善空間,並提供實質改善建議
3. 評價者語氣/態度是否良好

其餘細則:
1. 以上評分準則只供參考,並非格式限制,會員可自由對其他會員作品作出評論交流,唯需保持尊重同時避免離題。
2. 只有具建設性留言會獲得獎勵。
3. 每位會員於每個唱作帖只能有一個留言獲得評分,版主會以較佳者為準。一經評分,任何額外留言或編輯將不影響評分(冒犯留言除外)。
4. 此計劃只適用於2017年6月1日起之發言。
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

留位
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

歡迎各會員作出查詢

我想問「出道」既定義係點呀

nicholashin 發表於 2016-9-2 12:05

最簡單o既定義係簽左歌手約/Plug過歌
不過只要係他人作品,自己無參與就唔可以分享

nicholashin 發表於 2016-9-2 12:05

簽左歌手約/有歌派過台 都當出左道
廢事羅霖又喺度自plug歌啦

簽左歌手約/有歌派過台 都當出左道
廢事羅霖又喺度自plug歌啦
matthew1990 發表於 2016-9-2 12:42

直接
可能係馬嘉均呢

直接
可能係馬嘉均呢
KITSTON 發表於 2016-9-2 12:43

我要好似馬德鍾咁扣羅霖50分
馬生我當佢未出道啦 都冇人識佢

下,以後依個區唔可以呃post??

kayzzz 發表於 2016-9-5 23:54

最好就唔好啦
太over 我同K版主會先警告你既

幾多可笑諾言被作廢了?
SSN Chart (22 Mar)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 當 我 迷 失 時 聽 著 的 歌 (1 Week No.1) - 陳 蕾
2. 和 懷 念 講 再 見 - 吳 業 坤
3. 明 陣 - Robynn & Kendy

矛盾只因深愛著,你知嗎?
SSN Chart (22 Mar)  自唱新歌「百年樹木」(17 Dec)
1. 當 我 迷 失 時 聽 著 的 歌 (1 Week No.1) - 陳 蕾

幾多可笑諾言被作廢了?
John 發表於 2016-9-6 10:03
John 發表於 2016-9-6 19:55

FYI

即日起至2016年9月9日為過渡期,期間將不對任何會員作出處分,唯請各會員合作。
4. 如發現會員於短時間內重覆張貼無意義回覆,版主會先給予警告;若屢次警告無效,版主有權刪帖及扣分處理。

John 發表於 2016-9-6 19:55

我知

詳情請聽我唱矛盾一生

我知

詳情請聽我唱矛盾一生
HOTMAN 發表於 2016-9-6 20:39

2. 嚴禁廣告宣傳,如有發現,版主將不予警告,即時刪除該帖並扣分處理。

讚美唱歌者聲線可以嗎。。???

即係我讚TIMMY BB 聲音MAN  了。。M 版主聲音騷了。。可以嗎???

即係我讚TIMMY BB 聲音MAN  了。。M 版主聲音騷了。。可以嗎??? ...
kk8733 發表於 2016-9-6 22:17

5. 會員應互相尊重,理性討論,嚴禁罵戰。作出不尊重或具挑釁性言論的會員將會被警告;若屢次警告無效,版主有權刪帖及扣分處理。

5. 會員應互相尊重,理性討論,嚴禁罵戰。作出不尊重或具挑釁性言論的會員將會被警告;若屢次警告無效 ...
kayzzz 發表於 2016-9-6 22:32

我好尊重佢地。。

即係我讚TIMMY BB 聲音MAN  了。。M 版主聲音騷了。。可以嗎??? ...
kk8733 發表於 2016-9-6 22:17

你咁係算挑釁佢地對你作出行動

難道我存在是為了你?

你咁係算挑釁佢地對你作出行動
KITSTON 發表於 2016-9-6 22:44

下。即係咩評論都唔可以。。

如果當事人無投訴。唔算有問題啦。。

下。即係咩評論都唔可以。。

如果當事人無投訴。唔算有問題啦。。
kk8733 發表於 2016-9-6 23:48

講笑 只要你評論有意義而又唔傷害到當事人就可以
難道我存在是為了你?
John 發表於 2016-9-6 23:42

註3:雖然過渡期內不進行處分,不過版主保留權利於過渡期後補回。

咁就要落力聽歌 & 留言啦
例如我的情書cover + bonus tracks

反OT: 分係每個月加一次?
Jason's Playlist 2019 Week 12
代你白頭 - 何韻詩 // Peer Pressure - James Bay

反OT: 分係每個月加一次? ...
JasOh103 發表於 2016-9-9 01:39

是厚

請勿當chat post, thanks

既然推左上黎咁不如係度問
點解有一個指定格式?出個post開心share都要講格式我覺得無乜需要, 我個人覺得一 ...
John 發表於 2016-11-15 21:11

係呢邊傾啦
其實格式你除左o個幾行簡單資料之外可以任加任何野架,o個幾樣野本身你應該都會列,只係希望個格式可以幫大家列得整齊D

"會員可自由加入對作品的簡單介紹" <-- 呢度其實表達得未夠好,其實係想講格式以外o既任何野,圖又得片又得,感想又得,都仲有一定程度o既自由o既

例如我呢個post咁,有一堆格式以外o既野:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=12153&extra=page%3D2

仲有咩唔明都可以問清楚

高質留言獎勵計劃:
版主由2017年6月1日起將於唱作分享區試行實施<高質留言獎勵計劃>,目的為鼓勵各會員積極留言,推動本版之唱作交流文化。同時發帖榜將於6月起停止更新,其後各帖所得分數將依舊派發,但將不設冠亞季軍獎勵。

版主將按以下準則評分,最多為5分:
1. 是否能指出作品值得欣賞的地方
2. 是否能指出指出改善空間,並提供實質改善建議
3. 評價者語氣/態度是否良好

其餘細則:
1. 以上評分準則只供參考,並非格式限制,會員可自由對其他會員作品作出評論交流,唯需保持尊重同時避免離題。
2. 只有具建設性留言會獲得獎勵。
3. 每位會員於每個唱作帖只能有一個留言獲得評分,版主會以較佳者為準。一經評分,任何額外留言或編輯將不影響評分(冒犯留言除外)。
4. 此計劃只適用於2017年6月1日起之發言。

高質留言獎勵計劃:
版主由2017年6月1日起將於唱作分享區試行實施,目的為鼓勵各會員積極留言,推動本版之 ...
KITSTON 發表於 2017-5-21 12:00

好呀
等我多多留下美言先

你好呀,請問下係要點樣先可以係呢個區開Post架? 個Forum話我無權限,但Hyperlink去個原因度又404
還自己一趟旅行

你好呀,請問下係要點樣先可以係呢個區開Post架? 個Forum話我無權限,但Hyperlink去個原因度又404 ...
aamusictravel 發表於 2017-9-14 11:41

你好,剛註冊會員是不能發帖的,需要達到60積分(或是70,不太肯定)才可以
可以透過回覆各主題賺取分數,回覆唱作/唱片/演唱會區/Cool Hot Hits主題每次可獲加1分

可唔可以一日出10個post

回復 31# RVHOCPC

最好GROUP埋一兩個PO出哂