返回列表 發帖

[其他分享] <重要宣佈> 唱作分享區版規詢問處

唱作分享區版規現已正式公開,請到以下連結瀏覽。如有任何疑問,歡迎於此帖留言發問
唱作分享區版規

註1:即日起至2016年9月9日為過渡期,期間將不對任何會員作出處分,唯請各會員合作。
註2:獎勵政策適用於所有由2016年9月1日起發表的帖文。

高質留言獎勵計劃:
版主由
2017年6月1日起將於唱作分享區試行實施<高質留言獎勵計劃>,目的為鼓勵各會員積極留言,推動本版之唱作交流文化。同時發帖榜將於6月起停止更新,其後各帖所得分數將依舊派發,但將不設冠亞季軍獎勵。

版主將按以下準則評分,最多為5分:
1. 是否能指出作品值得欣賞的地方
2. 是否能指出指出改善空間,並提供實質改善建議
3. 評價者語氣/態度是否良好

其餘細則:
1. 以上評分準則只供參考,並非格式限制,會員可自由對其他會員作品作出評論交流,唯需保持尊重同時避免離題。
2. 只有具建設性留言會獲得獎勵。
3. 每位會員於每個唱作帖只能有一個留言獲得評分,版主會以較佳者為準。一經評分,任何額外留言或編輯將不影響評分(冒犯留言除外)。
4. 此計劃只適用於2017年6月1日起之發言。
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

留位
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

歡迎各會員作出查詢

我想問「出道」既定義係點呀

nicholashin 發表於 2016-9-2 12:05

最簡單o既定義係簽左歌手約/Plug過歌
不過只要係他人作品,自己無參與就唔可以分享

nicholashin 發表於 2016-9-2 12:05

簽左歌手約/有歌派過台 都當出左道
廢事羅霖又喺度自plug歌啦

簽左歌手約/有歌派過台 都當出左道
廢事羅霖又喺度自plug歌啦
matthew1990 發表於 2016-9-2 12:42

直接
可能係馬嘉均呢

直接
可能係馬嘉均呢
KITSTON 發表於 2016-9-2 12:43

我要好似馬德鍾咁扣羅霖50分
馬生我當佢未出道啦 都冇人識佢

下,以後依個區唔可以呃post??

kayzzz 發表於 2016-9-5 23:54

最好就唔好啦
太over 我同K版主會先警告你既

幾多可笑諾言被作廢了?
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

矛盾只因深愛著,你知嗎?
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

幾多可笑諾言被作廢了?
John 發表於 2016-9-6 10:03
John 發表於 2016-9-6 19:55

FYI

即日起至2016年9月9日為過渡期,期間將不對任何會員作出處分,唯請各會員合作。
4. 如發現會員於短時間內重覆張貼無意義回覆,版主會先給予警告;若屢次警告無效,版主有權刪帖及扣分處理。

John 發表於 2016-9-6 19:55

我知

詳情請聽我唱矛盾一生
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我知

詳情請聽我唱矛盾一生
HOTMAN 發表於 2016-9-6 20:39

2. 嚴禁廣告宣傳,如有發現,版主將不予警告,即時刪除該帖並扣分處理。

讚美唱歌者聲線可以嗎。。???

即係我讚TIMMY BB 聲音MAN  了。。M 版主聲音騷了。。可以嗎???

即係我讚TIMMY BB 聲音MAN  了。。M 版主聲音騷了。。可以嗎??? ...
kk8733 發表於 2016-9-6 22:17

5. 會員應互相尊重,理性討論,嚴禁罵戰。作出不尊重或具挑釁性言論的會員將會被警告;若屢次警告無效,版主有權刪帖及扣分處理。

5. 會員應互相尊重,理性討論,嚴禁罵戰。作出不尊重或具挑釁性言論的會員將會被警告;若屢次警告無效 ...
kayzzz 發表於 2016-9-6 22:32

我好尊重佢地。。

即係我讚TIMMY BB 聲音MAN  了。。M 版主聲音騷了。。可以嗎??? ...
kk8733 發表於 2016-9-6 22:17

你咁係算挑釁佢地對你作出行動

難道我存在是為了你?

你咁係算挑釁佢地對你作出行動
KITSTON 發表於 2016-9-6 22:44

下。即係咩評論都唔可以。。

如果當事人無投訴。唔算有問題啦。。

下。即係咩評論都唔可以。。

如果當事人無投訴。唔算有問題啦。。
kk8733 發表於 2016-9-6 23:48

講笑 只要你評論有意義而又唔傷害到當事人就可以
難道我存在是為了你?
John 發表於 2016-9-6 23:42

註3:雖然過渡期內不進行處分,不過版主保留權利於過渡期後補回。

咁就要落力聽歌 & 留言啦
例如我的情書cover + bonus tracks

反OT: 分係每個月加一次?
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

反OT: 分係每個月加一次? ...
JasOh103 發表於 2016-9-9 01:39

是厚

請勿當chat post, thanks

既然推左上黎咁不如係度問
點解有一個指定格式?出個post開心share都要講格式我覺得無乜需要, 我個人覺得一 ...
John 發表於 2016-11-15 21:11

係呢邊傾啦
其實格式你除左o個幾行簡單資料之外可以任加任何野架,o個幾樣野本身你應該都會列,只係希望個格式可以幫大家列得整齊D

"會員可自由加入對作品的簡單介紹" <-- 呢度其實表達得未夠好,其實係想講格式以外o既任何野,圖又得片又得,感想又得,都仲有一定程度o既自由o既

例如我呢個post咁,有一堆格式以外o既野:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=12153&extra=page%3D2

仲有咩唔明都可以問清楚

高質留言獎勵計劃:
版主由2017年6月1日起將於唱作分享區試行實施<高質留言獎勵計劃>,目的為鼓勵各會員積極留言,推動本版之唱作交流文化。同時發帖榜將於6月起停止更新,其後各帖所得分數將依舊派發,但將不設冠亞季軍獎勵。

版主將按以下準則評分,最多為5分:
1. 是否能指出作品值得欣賞的地方
2. 是否能指出指出改善空間,並提供實質改善建議
3. 評價者語氣/態度是否良好

其餘細則:
1. 以上評分準則只供參考,並非格式限制,會員可自由對其他會員作品作出評論交流,唯需保持尊重同時避免離題。
2. 只有具建設性留言會獲得獎勵。
3. 每位會員於每個唱作帖只能有一個留言獲得評分,版主會以較佳者為準。一經評分,任何額外留言或編輯將不影響評分(冒犯留言除外)。
4. 此計劃只適用於2017年6月1日起之發言。

高質留言獎勵計劃:
版主由2017年6月1日起將於唱作分享區試行實施,目的為鼓勵各會員積極留言,推動本版之 ...
KITSTON 發表於 2017-5-21 12:00

好呀
等我多多留下美言先

你好呀,請問下係要點樣先可以係呢個區開Post架? 個Forum話我無權限,但Hyperlink去個原因度又404
還自己一趟旅行

你好呀,請問下係要點樣先可以係呢個區開Post架? 個Forum話我無權限,但Hyperlink去個原因度又404 ...
aamusictravel 發表於 2017-9-14 11:41

你好,剛註冊會員是不能發帖的,需要達到60積分(或是70,不太肯定)才可以
可以透過回覆各主題賺取分數,回覆唱作/唱片/演唱會區/Cool Hot Hits主題每次可獲加1分

可唔可以一日出10個post

回復 31# RVHOCPC

最好GROUP埋一兩個PO出哂