返回列表 發帖

梁天琦提名無效 選舉主任:料成議員後仍繼續主張港獨

參選立法會選舉新界東地區直選的「本土民主前線」發言人梁天琦的提名被選管會確認無效。梁天琦在其facebook上載選舉主任12頁紙的回覆,當中詳述選舉主任決定提名無效的理據,包括選舉主任認為梁為晉身立法會,會採取任何方法,包括指稱他不再主張『港獨』,但認為他一旦他成爲立法會議員,他仍然會繼續主張及支持香港獨立
早前表明支持港獨的梁天琦報名參選時,有簽署擁護《基本法》聲明,但拒簽今年新增的確認書。他其後收到選舉主任早前電郵,要求他回覆是否仍會推動或主張港獨。梁天琦在限期前回覆,答案是「否」(No)。他指自己是真誠簽署擁護基本法聲明,並清楚了解確認書上指明的3條條文,又指舊facebook專頁的內容,非由自己上載,已於7月23日關閉,該fb其中包含一些語句與他現在的立場不一致,並已開通一個新的fb專頁及指示選舉代理人更改網上的競選廣告信息。
選舉主任在回覆「提名無效」的信件中,稱梁天琦在回覆查詢立場的電郵中,沒有提供充分理由或證據,說明傳媒報道他主張「港獨」是失實或與事實不符,又指梁天琦開設新的facebook,並在其私人facebook形容為「頭盔版」,「反映他掌控或有能力影響相關facebook網頁」,亦顯示他「用該網頁內容嘗試模糊其真正政治主張」。
選舉主任又指梁天琦回覆查詢立場的電郵之前,「從沒有表明他已改變立場,不再繼續主張及支持香港獨立」,「儘管他可能認為我在法律上沒有理據(但我不同意)查詢他對香港獨立的立場,所以起初沒有回答我的問題」,梁天琦在被多次追問下,「梁先生並沒有指出他不再主張『港獨』。」
選舉主任續指出,梁天琦以「否」回覆查詢立場的問題,首次表示不繼續主張及支持香港獨立,但選舉主任認為梁的意思「應是為了晉身立法會,他會採用任何方法,包括指稱他不再主張『港獨』;而一旦他成爲立法會議員,他仍然會繼續主張及支持香港獨立」,故檢視資料及考慮律政司的法律意見後,「我認為我不能信納梁先生真正改變了他過去主張及支持香港獨立的立場」。
選舉主任認為梁主張及支持香港獨立,明顯與《基本法》按一國兩制原則製定的目的和有關特區是中華人民共和國不可分離的條文互不相容,即使充分顧及香港居民在《基本法》下享有的被選舉權及言論自由,仍與《基本法》有根本性牴觸,因此認為梁實際上並不、亦無意擁護《基本法》。
選管會至今拒絕6人成為候選人,除梁天琦外還包括香港民族黨召集人陳浩天、民主進步黨總代表楊繼昌、城邦派中出羊子、要求香港歸英的保守黨賴綺雯及沙田區議員陳國強。
Source: http://news.mingpao.com/ins/inst ... 00001/1470128341680
======
雖然呢到向來到呢D咁沉重既話題無乜興趣 但都想開post講呢件事

以政治立場審查候選人資格係好有問題 亦睇唔到合理原因解釋梁天琦新界東補選過到呢次過唔到
梁天琦的提名被單方面判定為無效或許是意料中事
但政府以保護人民的憲法剝奪市民被選權 以「人治」既形式行使「法治」 實在令人憤慨

嬲既同時更加係好無奈
無論制度內定制度外 勇武定和理非 都唔見得有力改變現狀
然後大家係Facebook打幾句說話 畀幾個「嬲」 咁又當無左件事
呢種無力感 係咪無完結既一日

希望有人討論
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

痴線, 事情都未發生就先入為主咩如果做左議員就一定會推港獨
剩係呢個point都夠理選舉呈請/司法覆核

講真, 而家連梁天琦都被block, 今次真係會間接推高本土派選情
上次又唔block, 等人攞過6萬幾票先知驚, 係人都知你剩係要搞佢
本身你唔搞佢地, 照計頂盡都係得佢一個夠票, 而家咁樣只會愈黎愈多反彈
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

口口聲聲話包容多元文化,
但偏偏地區選舉就唔能夠做到包容
仲叫香港人點包容你地D大陸狗

講真, ...
kevinlai1621 發表於 2016-8-2 23:56

「我認為」就得,玩_哂
全部都狗官黎
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

乜都唔講, 引隻野入黎再慢慢_ 佢
呢D 話題無佢點成事

乜都唔講, 引隻野入黎再慢慢_ 佢
呢D 話題無佢點成事
kwanie 發表於 2016-8-3 01:33

守住關鍵一席,支持醫委會引入更多港共委任成員!
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

份確認書本身已經係極不合理的僭建啦!梁天琦簽左確認書選管會仲可以夾硬話唔信佢唔港獨,學梁天琦話齋:佢係我肚條蟲咩?!選舉主任邊可以做埋法官架?? 簡直係越權!! 根本係人治!! 徹徹底底剝奪參選權利及破壞選舉制度!! 今日可以封殺港獨人士,明日喊平反六四、結束一黨專政、反23條甚至唔愛國都可能被封殺冇得參選,一國兩制已名存實亡!!
你要去哪裏 不必講太多 我們同一夥
想我跨刀山撲火 你說即可

我覺得呢個人相當有嫌疑你老母行政主導
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

食屎啦,連被選舉權都無埋,燒左本基本法佢啦!

唔系唔報 時辰未到 冇眼睇個選舉主任
笑笑就美麗

如果人大釋法就慘啦。。。香港正式玩完(︺︹︺)

香港只有兩條路: 大陸化 VS 港獨
想行邊條路, 大家自己揀, 係一定無中間路線架喇
BTW DQ左5條友擺明係試緊水溫
之後選舉前仲可以DQ更多唔岩阿爺心水既人
當然泛民係一定無事, 因為係民建聯B隊

BTW DQ左5條友擺明係試緊 ...
Lewis 發表於 2016-8-3 13:08

http://www.am730.com.hk/article-323788
47. Bring Him Home
week17
1 . Pandora        緊急應變逃生法

kk8733 發表於 2016-8-3 12:14

未必 中央唔敢去到咁盡 畢竟 800w人喔 少嘢嘎
笑笑就美麗

香港果然係中國一部分

kk8733 發表於 3/8/2016 12:14
有分別麼。

有分別麼。
kwanie 發表於 2016-8-3 15:03

99年已經釋左

熱普城無被dq 即係佢哋又係民建聯b隊?

真係咁愛基本法
第一時間DQ左私煙高達班仆街先啦
垃圾港共 狗都不如

b01091018 發表於 2016-8-3 13:24

楊xx連表都未填完呀大哥
咁都當dq呀?

熱普城無被dq 即係佢哋又係民建聯b隊?
nicholashin 發表於 2016-8-3 16:32

你肯定佢地之後會無事?
話說選管會已經審視緊候選人既文宣

if ((ReturningOfficer.decide(nomination_form) == invalid) || (candidate withdraw)){
    nomination = invalid;
} else if (Cap542.s10() && Cap542.s11() && Cap542.s37() && Cap542.s39() && Cap542.s40()) {
    nomination = valid;
}

Definition of Nomination_form :{
     class declaration{
         Private Boolean upholdBasicLaw ;
         Private Boolean pledgeAllegianceHKSAR ;
    }
    if (Cap542.s38() && this.section.Condition)
       nomination_form = valid;
    Condition:{
       ...
        (4) Each candidate on a nomination list must make the declarations and promissory oath required by section 40(1)(b) of the Legislative Council Ordinance (Cap 542) in the appropriate place on the nomination form.
       ...
    }
}

Definition of Cap 542, s40(1)(b)(i) :{
     ...
     if (nomination_form.declaration.upholdBasicLaw && nomination_form.declaration.pledgeAllegianceHKSAR ){
         return true

}
   ...
}

Nomination_form 梁天琦 = new Nomination_form();
梁天琦.declaration.upholdBasicLaw = true;
梁天琦.declaration.pledgeAllegianceHKSAR = true;

何麗嫦: 我認爲不能信納梁先生真正改變了他過去主張及支持香港獨立的立場

外掛CODE
何麗嫦{
    decide(nomination_form){         
         BYPASS ALL THE BASIC LAW CODE;
         if (I DONT LIKE HIM)
             return invalid;
    }
}

IT狗 你的資訊很有用
FROM 高登

我看完都好唔開心,香港每一個政府機構都慢慢中國化,但嬲怒都要冷靜處理,小心誤中別人圈套,今次可能是689任務,如果立法局建制派最終取得關鍵的一席,那麼他就可以連任。

我看完都好唔開心,香港每一個政府機構都慢慢中國化,但嬲怒都要冷靜處理,小心誤中別人圈套,今次可能是68 ...
hkwilliamsiu 發表於 3/8/2016 18:58
一席

一席
kwanie 發表於 2016-8-3 19:03

上屆民主派就靠直選多了一席,保持高於三分之一否決權,最終否決行政長官選舉的修改的方案,亦稱為831政改方案。

笑死人咩

政府議案只係在席議員過半讚成已經可以過
我們的總和

上屆民主派就靠直選多了一席,保持三分之一決選權,最終否決網絡23倏。 ...
hkwilliamsiu 發表於 2016-8-3 19:15

雖然唔知咩係決選權,
不過網23係拉布拉死左,唔係投票否決左
831政改方案就係投票否決

楊xx連表都未填完呀大哥
咁都當dq呀?
Lewis 發表於 2016-8-3 17:41
咁畀選舉主任否決提名咪就係dq囉 :o)
雖然佢無咁值得同情 但選舉主任否決提名嘅部份原因係同佢政治立場有關
你肯定佢地之後會無事?
話說選管會已經審視緊候選人既文宣
Lewis 發表於 2016-8-3 17:44
無人可以肯定之後有無事 但最少而家係確認咗提名

咁畀選舉主任否決提名咪就係dq囉 :o)
雖然佢無咁值得同情 但選舉主任否決提名嘅部份原因係同佢政治立場有關 ...
nicholashin 發表於 2016-8-3 19:32

《蘋果日報》今天(8月1日)頭版報道,報名參與九西直選的香港民進黨第二參選人楊繼昌被拒絕參選事件,以「今屆第2人被拒參選」來形容楊繼昌,將楊看成另一個陳浩天,相關報導在《蘋果日報》Facebook Page刊出後,旋即惹來網民洗版,不停重覆留言譴責相關報導失實及扭曲。  網民洗版之留言指,「你哋真係痴線喎,佢明明係因為持外籍戶照,特登唔填齊聲明,所以無得選,完全唔係陳浩天果種政治審查。蘋果記者(SORRY你哋應該係作者),你哋其實驚唔驚全家生CANCER但死唔去全部由你照顧㗎呢?」  
事實上,楊繼昌之被拒參選,難以跟陳浩天相提並論,因提名時需要交出兩份基本文件:
一、提名表格
二、參選人會擁護《基本法》和保證效忠香港特別行政區聲明(下稱:聲明)  此兩份為基本文件,每屆每位參選人都必須填妥才能參選;但選管會在今年7月14日外加了一份俗稱「確認書」的文件,聲稱是確認參選人認知當中列明的基本法條文,是一份沒有法律效力的文件,原則上是可簽可不簽的,如泛民各黨沒簽署,亦可參選。  

陳浩天被拒原因: 已填妥提名表格及聲明,即是已完成基本參選手續,但沒有簽署新增的確認書,因為陳認為確認書與聲明內容重疊,簽署是多餘的,亦沒有回覆選舉主任追問港獨取態的,選舉主任認為陳「言行不一」,所以取消其參選資格。  

楊繼昌被拒原因: 只填了提名表格,但就沒有填寫聲明及確認書,即是基本參選手續仍未完成,而被取消資格;雖然楊額外提交了一份「不擁護基本法」的聲明,但此聲明並非主因。而據《蘋果日報》報導,「何楊二人話唔會簽確認書,楊仲話更加唔會簽署報名表入面擁護基本法聲明,話不認同不合時宜嘅《基本法》,希望藉拒簽聲明而被取消候選人資格,藉以對《立法會條例》相關條文進行司法覆核」,由此可見,楊的目的並非參選,而是司法覆核。  

傳媒的基本操守就是報導真相,就算有政治立場,也不能扭曲真相,作為「民主大報」的《蘋果日報》已違反此基本原則,到底香港的媒體為何會如此墮落的呢?

大佬呀,連application form都未填好呀
就好似你報學校填form,名又未簽,科又未揀好一樣,人地唔通仲會受理你?

至於熱血係咪鬼,現時都未下到定論
但今時今日都仲有人信泛民就真係得啖笑
帶住香港遊足花園20年,究竟呢20年佢地做過d咩係有用架呢?爭光環?和理非非?投下反對票就當同到選民交到?
難怪醫委會單野,二讀咁q多泛民投贊成依家都好似無左回事咁啦
anyway一句講曬,泛民呃左20年飯食已經夠曬皮
香港既然得兩條路,撐泛民根本就係同任由建制擺佈一樣,繼續赤化是預料中事

其實真係衰d講
可能689連仼仲好
始終佢係港獨之父
可能會整醒更多人
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

kk8733 發表於 2016-8-3 12:14

其實人大已經釋過4次法

《蘋果日報》今天(8月1日)頭版報道,報名參與九西直選的香港民進黨第二參選人楊繼昌被拒絕參選事件, ...
Lewis 發表於 2016-8-3 20:14
楊繼昌同梁天琦陳浩天單單因政治立場被拒參選既情況當然無得比
佢專登交份「不擁護基本法」聲明都顯示左佢唔係真正想參選
但如果睇翻選舉主任比楊繼昌解釋提名無效既信 當中係有對佢進行政治審查
我地睇下第三點 呢個同佢份form有無交齊係無關係 而係選舉主任自行查核佢既政治立場
再睇下第八點 選舉主任寫「經考慮上述所有事項……決定……提名無效」 就顯示左第三點係其中一個拒絕佢參選既原因
而根據選舉主任係第八點所講 可解讀未交齊文件係提名無效既主因 但並非唯一原因
報學校填form 名又未簽 科又未揀好 但人地唔單單因為填唔齊資料唔受理 而同時攻擊你既出身 又係乜問題都無?   
再強調多次 楊繼昌無得選係佢預期之內既事 以未交齊文件否決佢既提名亦係正常 但選舉主任將佢既政治立場視為拒絕佢參選其中一個原因 都顯示左當中存在政治審查

同埋我由頭到尾都無話信泛民 佢地做左咁耐有咩結果相信你我都好清楚
不過本土勢力(準確黎講係非建制非泛民)近年係有所提升 但大眾始終支持泛民多過支持本土 (例如新界東補選投楊岳橋既遠多過投梁天琦)
所以都係算吧啦 就算行焦土完全赤化 本來醒覺既無能力改變到 本來唔醒覺既繼續不問世事 其實無得搞架啦

港島東人表示四眼仔支持四眼仔

雖然唔知咩係決選權,
不過網23係拉布拉死左,唔係投票否決左
831政改方案就係投票否決 ...
John 發表於 3/8/2016 19:31
丫你又咁好心走去幫佢解答既

政治機構係骨牌式咁腐敗落去,好快蔓延落社會度
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

聽日要去金鐘呀!!
死賤人梁振英林奠!!

聽日要去金鐘呀!!
死賤人梁振英林奠!!
John 發表於 2016-8-4 22:55

去金鐘做咩?
去抗議嗎?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

去金鐘做咩?
去抗議嗎?
matthew1990 發表於 2016-8-5 00:16

浩天集會呀
冇事架, 講明和理非

輕輕一推
今晚要去金鐘呀!

浩天集會呀
冇事架, 講明和理非
John 發表於 2016-8-5 00:30

咩呀,,,去金鐘捉夢夢呀

咩呀,,,去金鐘捉夢夢呀
艾石仔 發表於 2016-8-5 12:11

咩都好啦

推推推
金鐘金鐘金鐘

推推推
金鐘金鐘金鐘
John 發表於 2016-8-5 13:55

到未?
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

睇下你地氣急敗壞既樣,想笑死人咩。

睇下你地氣急敗壞既樣,想笑死人咩。
kissk 發表於 2016-8-7 13:13

黃絲笑得出未

港島東人表示四眼仔支持四眼仔
賴爽 發表於 2016-8-3 21:38

我都係四眼仔wor
請支持我

講真, ...
kevinlai1621 發表於 2016-8-2 23:56

可惜最尾本土派比雷動雷死左
人地雷動一雷, 就即刻幾萬幾萬票倒落民主黨