返回列表 發帖

TVB音樂節目討論 (2016.08-10)

第6集 - 周國賢、徐天佑送上親自作曲的作品
播出日期: 2016.08.07 (日)       

周國賢(Endy)早前往夏威夷唱歌,接著又忙於籌備演唱會及新專輯,他帶來新歌<今生不回家>,作品是<我們都不是無辜的>的延續?被問到對「家」的看法時,Endy為何指自己的身分有點尷尬、模糊?

吳若希(Jinny)獻唱劇集《完美叛侶》主題曲<最後一次分手>,歌曲道出「想出軌」的矛盾,若是要跟另一半分手,希望會是最後一次。Jinny經常演繹一些慘情歌,她會擔心自己會被潛移默化,對愛情失去信心嗎?

新晉歌手羅啟聰(Kris)的新歌<牧羊少年獅子山>,意念來自一本書,講述牧羊少年夢想探索世界,見識更多,於是放下家人、職業、伴侶出走,在旅程上遇到很多千奇百趣、始料不及的事情。Kris想把歌曲送給最近DSE放榜的學生,鼓勵他們放膽去做想做的事情,一定能夠找到出路。

徐天佑拿著結他自彈自唱親自作曲的<史上最遠離家出走>,歌詞提到去太空又離開地球,是否想帶出離開煩囂之意?天佑十七歲時創作這首歌曲,現在人長大了,想給歌曲一個結局,他從中悟出甚麼道理?

「走過樂壇大地」與樂迷分享「坤哥的紅館夢」,看看即將舉行首次個人紅館演唱會的吳業坤的練舞情況,坤哥還透露演唱會主題會圍繞他入行六年發生的事及成長經歷。本周「勁歌金榜」冠軍歌是陳柏宇的<上集大結局>;「超級勁歌推介」會播放群星<乘風>、容祖兒<無人知道雙子座>、許廷鏗<我的志願>的MV。

羅賓會唔會係最真心一對2.0呢?Jason首首冠!

恭喜Jason仍然係TVB愛將
又幫坤哥宣傳

其實絕對唔介意tvb比最男Jason, 雖然可能性係0....

其實絕對唔介意tvb比最男Jason, 雖然可能性係0....
matt0605 發表於 2016-8-6 14:25

只要軒仔唔去,都唔是話無可能

回復 4# matt0605

宜家tvb最男,兩年換一人

小猫子222016 發表於 2016-8-6 18:28

如果真係應該全香港都會服,除左EEG

熊貓同0鏗都有機

原來勁歌早左半個鐘做

佢點會唔去

天佑d live...
利申:唔係鏡粉

美扯得到神級待遇!

哎頂
唔聲唔聲變左10半 miss左冇睇
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

勁歌金曲
天后李蕙敏再戰樂壇,帶來新歌<不分不散>;近期人氣急升的張彥博,獻唱親自作曲、作詞的<我長大了>;鍾舒漫送上以父母和子女間的感情為主題的新歌<苦茶>。本周「勁歌金榜」冠軍歌是許廷鏗的<我的志願>。
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

勁歌金曲
天后李蕙敏再戰樂壇,帶來新歌;近期人氣急升的張彥博,獻唱親自作曲、作詞的;鍾舒漫送上以父母 ...
hinz 發表於 2016-8-10 18:07

李蕙敏宜家仲係天后咩

回復 15# PangChiYeung

20年前應該係,1996年係最女5強

李蕙敏宜家仲係天后咩
PangChiYeung 發表於 2016-8-10 19:17

禮貌上都要加個title俾呢D前輩級呱

2016.08.14 - 「細寶」張彥博獻唱親自作曲、作詞的<我長大了>
播出日期: 2016.08.14 (日)       

有好一段時間沒有作客《勁歌》的天后李蕙敏(Amanda),帶來網絡小說主題曲<不分不散>;對於再戰樂壇,她有何感受?新歌散發著幸福的感覺,與Amanda昔日所唱的慘情歌不同,她想改變歌路嗎?

張彥博(Bob)在劇集《一屋老友記》飾演「細寶」一角而人氣急升,令觀眾關注到他的歌手身分,他獻唱親自作曲、作詞的<我長大了>。Bob在劇中飾演富音樂才華的「宅男」、「廢青」,角色跟現實中的他像嗎?

充滿活力的新晉女子組合Bingo,新歌<Crush On You>講述女生暗戀男生時,那份蠢蠢欲動、想「撞上」對方的心情。歌曲籌備多時,五人又接受了一年的訓練才出道,當中學習了甚麼?

鍾舒漫(Sherman)的新歌<苦茶>是她與林家謙一同作曲,陳詠謙填詞,以父母和子女間的感情為主題,她可有讓父母聽過?最近Sherman和妹妹拍攝短片放到網上,獲網民大讚二人有喜劇細胞,她們這樣做有何目的?

本周「勁歌金榜」冠軍歌是許廷鏗的<我的志願>,他會現場演繹作品。另外,「超級勁歌推介」會播放許廷鏗<我的志願>、吳若希<最後一次分手>、群星<乘風>的MV。

我的志願如果997冠埋便四台冠了。

勁歌金曲J2版

2016.08.14 - 「細寶」張彥博獻唱親自作曲、作詞的<我長大了>

有好一段時間沒有作客《勁歌》的天后李蕙敏(Amanda),帶來網絡小說主題曲<不分不散>;對於再戰樂壇,她有何感受?新歌散發著幸福的感覺,與Amanda昔日所唱的慘情歌不同,她想改變歌路嗎?

張彥博(Bob)在劇集《一屋老友記》飾演「細寶」一角而人氣急升,令觀眾關注到他的歌手身分,他獻唱親自作曲、作詞的<我長大了>。Bob在劇中飾演富音樂才華的「宅男」、「廢青」,角色跟現實中的他像嗎?

充滿活力的新晉女子組合Bingo,新歌<Crush On You>講述女生暗戀男生時,那份蠢蠢欲動、想「撞上」對方的心情。歌曲籌備多時,五人又接受了一年的訓練才出道,當中學習了甚麼?

鍾舒漫(Sherman)的新歌<苦茶>是她與林家謙一同作曲,陳詠謙填詞,以父母和子女間的感情為主題,她可有讓父母聽過?最近Sherman和妹妹拍攝短片放到網上,獲網民大讚二人有喜劇細胞,她們這樣做有何目的?

本周「勁歌金榜」冠軍歌是許廷鏗的<我的志願>,他會現場演繹作品。另外,「超級勁歌推介」會播放許廷鏗<我的志願>、吳若希<最後一次分手>、群星<乘風>的MV。
02 著地 - 鄧麗欣

勁歌金曲J2版

2016.08.14 - 「細寶」張彥博獻唱親自作曲、作詞的

有好一段 ...
hinz 發表於 2016-8-12 13:41

點解超級勁歌推介又係呢幾首

勁歌金曲J2版

2016.08.14 - 「細寶」張彥博獻唱親自作曲、作詞的

有好一段 ...
hinz 發表於 2016-8-12 13:41

希望張彥博快D簽唱片公司出歌啦,如果唔係唱黎唱去都係我長大了架啦

我的志願如果997冠堆便四台冠了。
Ching2015 發表於 2016-8-12 12:00

今次唔好又話tvb斷四台冠了

今次唔好又話tvb斷四台冠了
阿mark 發表於 2016-8-12 17:37

DBC落左榜未?有無機會5台冠呢

回復 24# KITSTON

第2

DBC落左榜未?有無機會5台冠呢
KITSTON 發表於 2016-8-12 21:08

睇黎有機會5台冠。其實同時冠903同勁歌都已經有難度。Alfred出道以來只有一首出走同時冠兩台。

睇黎有機會5台冠。其實同時冠903同勁歌都已經有難度。Alfred出道以來只有一首出走同時冠兩台。 ...
Ching2015 發表於 2016-8-12 21:33

903黎緊o個week冠啦,5台冠standby

Sherman似咪嘴喎

鍾舒漫 竟然唱苦茶 都要mind咀 仲要帶ear mon
佢想點?!

苦茶好掂between 九成係咪嘴
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

鍾舒漫 竟然唱苦茶 都要mind咀 仲要帶ear mon
佢想點?!
阿橋 發表於 2016-8-13 22:50

為左扮唔係咪嘴
BTW 我聽報榜真係聽到亞軍歌係JW o既豉油飛牆

周志康送上「勁歌金榜速遞」,公佈「勁歌金榜」頭十位上榜歌MV,冠軍歌是胡鴻鈞<命運的意外>,還有群星<乘風>、容祖兒<無人知道雙子座>、草蜢<行者>、譚嘉儀<扯線木偶>及周國賢<今生不回家>等。

JW bye?
C.Y. Music Awards 2021 [完, 多謝支持 !]
Cyrus Top 20 2022 [WEEK #17]
01 醫生我無病 / 藍奕邦 (Ft. Matt Force) [2 Weeks No. 1] 02 兩種語言 / 鄧小巧 03 半意識 / Edward.C

今年組合金仲唔係草猛?xD

勁歌金曲

2016.08.21 - 剛完成個唱的吳業坤、連詩雅帶來新歌
播出日期: 2016.08.21 (日)       

胡鴻鈞(Hubert)送上劇集《超能老豆》主題曲<爸爸>,不少歌曲都歌頌母愛,他對於這首以爸爸為主角的作品有何看法?如果他要寫歌獻給父母,會選擇甚麼題材?他可有試過瞞著雙親,做出一些有違他們意思的事情?Hubert還憑劇集《純熟意外》主題曲<命運的意外>,拿下本周「勁歌金榜」冠軍位置。

連詩雅(Shiga)的新歌<一走了之>描述情侶分手,她怎樣演繹那種悲傷感覺?歌曲MV中,男方被發現有第三者,但哭的卻不是女生,這種處理手法是Shiga的主意?現實中,要是Shiga發現男友出軌,會如何處理?

新青年理髮廳最近忙於音樂劇,三子有感城市人生活忙碌,忘記了每個人的獨特性及想做的事情,所以創作了新歌<齒輪>,提醒自己和身邊的人不要只像齒輪般去迎合工作。他們穿著「恐龍衫」拍攝MV,背後有何用意?

「坤哥」吳業坤剛完成紅館演唱會,他帶來新歌<被單身的人>,對於主持問及「想騙人到幾時」,他如何回應?<被單身的人>講述暗戀,坤哥形容那是一種內斂、被動、只有自己才知道的甜蜜和苦笑,這是他的親身經歷嗎?

最近大家應該都熬夜欣賞巴西里約奧運盛事,趁著賽事進入白熱化階段,Hubert、谷微及四位《勁歌》主持鄭世豪、林師傑、譚嘉儀、謝文欣一同獻唱<乘風>,向各位運動員致敬。另外,「超級勁歌推介」會播放吳若希<最後一次分手>、許廷鏗<我的志願>、鍾舒漫<苦茶>的MV。
02 著地 - 鄧麗欣

乘風都有live版
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

周志康送上「勁歌金榜速遞」,公佈「勁歌金榜」頭十位上榜歌MV,冠軍歌是胡鴻鈞,還有群星、容祖兒、草蜢、 ...
cymusic 發表於 2016-8-18 00:41

草蜢

奇袋乘風live
利申:唔係鏡粉

如果乘風冠軍
係咪九十幾位藝員一齊去唱live
咪話我知播mv就算數

如果乘風冠軍
咪話我知播mv就算數
林仔 發表於 2016-8-20 11:58

星夢群星合唱
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

其實華納為咩同tvb疑似反面?好多節目都有佢地人出現,連勁歌都間唔中上.... 做咩係都唔去頒獎禮:(

如果乘風冠軍
咪話我知播mv就算數
林仔 發表於 2016-8-20 11:58

Hubert、谷微及四位《勁歌》主持鄭世豪、林師傑、譚嘉儀、謝文欣

以上呢幾位唱LO

RE: TVB音樂節目討論 (2016.08)

其實華納為咩同tvb疑似反面?好多節目都有佢地人出現,連勁歌都間唔中上.... 做咩係都唔去頒獎禮:( ...
matt0605 發表於 2016-8-20 12:25

應該未至於反面,但因為講唔掂數無大獎至唔出席掛。但如果大獎比佢地到英皇唔出席。

其實華納為咩同tvb疑似反面?好多節目都有佢地人出現,連勁歌都間唔中上.... 做咩係都唔去頒獎禮:( ...
matt0605 發表於 2016-8-20 12:25

又唔算反面,唔plug歌去tvb啫

舊年華納都去埋勁歌記招啦 可能傾唔到大獎咪集體缺席咯

又唔算反面,唔plug歌去tvb啫

舊年華納都去埋勁歌記招啦 可能傾唔到大獎咪集體缺席咯 ...
PangChiYeung 發表於 2016-8-20 19:46

上年華納得三個單位爭獎,都傾唔掂

上年華納得三個單位爭獎,都傾唔掂
阿mark 發表於 2016-8-21 09:51

好似話分三首二十大比華納同男演繹比柏豪,女演繹比Shiga, 但分唔到三個大獎,最後唔出席。最女一定係祖祖,但如果最男或金曲金比左華納,咁Hins同弱雞點?

好似話分三首二十大比華納同男演繹比柏豪,女演繹比Shiga, 但分唔到三個大獎,最後唔出席。最女一定係祖祖 ...
Ching2015 發表於 2016-8-21 09:58

好似華納想分最男俾pakho啊 不過其實我都冇咩異議 pakho我都可以接受

好似華納想分最男俾pakho啊 不過其實我都冇咩異議 pakho我都可以接受 ...
PangChiYeung 發表於 2016-8-21 18:36

This is the main point. 就係因為知道最男分比Hins所以柏豪唔出席。身為903男金唔想勁歌只有男演繹。其他人都拉隊一齊唔去。

This is the main point. 就係因為知道最男分比Hins所以柏豪唔出席。身為903男金唔想勁歌只有男演繹。其他 ...
Ching2015 發表於 2016-8-21 19:32

如果雙方仲係有依啲分獎思維,就成世都傾唔掂

如果雙方仲係有依啲分獎思維,就成世都傾唔掂
kayzzz 發表於 2016-8-21 19:35

根本唔夠豬肉(大獎)分,勁歌應該考慮下加個阿太最男最女比英皇。

根本唔夠豬肉(大獎)分,勁歌應該考慮下加個阿太最男最女比英皇。
Ching2015 發表於 2016-8-21 19:39

最白痴係cut咗亞太男女歌手獎