返回列表 發帖
睇完尾場,氣氛唔使講。完勝!
選曲方面,真係好大路,但其實明白既,畢竟呢個show 多左好多街客。
真係要一讚係編曲,快歌編曲係一流!
Hocc 唱功一向都係幾好,今晚都唔差,當然有幾首歌可以更好啦。
唯一唔鍾意就係唔係太想親愛的黑色同光榮之家唱2次 .... 其實佢仲有大把歌未唱 ... e.g 忘,沙,我找到了,露絲瑪莉,水花四濺,娃鬼回魂,元神出竅,願我可以學會放低你 ....太多啦

舊編曲黎, 2011 年E館既編曲黎
kanxd 發表於 2016-10-10 13:41

謝指正,呢個編曲真係正好多,啱演唱會用。
之前未有時間分享,整體嚟講都係水準之上,唔可以用以前佢演唱會的揼本程度去比,因為佢以前不嬲超支慣,只係靠林建岳埋單,而家冇得咁任性了。
演唱會每部份連接得好好,一氣呵成冇悶場,而且有幾段都幾印象深刻,如勞斯萊斯的舞台效果好靚、金剛經用好多人但又可以走位好齊好有氣勢,睇得出有用心去設計同排練。
同意木紋部份有少少喧賓奪主,唔應該安排魔術,不過可能當中有寓意我唔明而已。
另外呢度好多人話選曲太大路,不過其實何都唱咗10幾年,歌曲開始多,好難唔唱咁多大路歌。仲有佢都話紅館演唱會做法同細場唔同,太多side track都唔係好得。花見同勁愛你都有點side track feel,雖然當年係主打但傳唱度一般,都有唱算係咁。
可惜係國語歌基本上全部唔揀,其實佢啲國語歌好正,唔唱有啲嘥,唔知係咪刻意咁做。

始終都無願我可以學會放低你
三次都無唱
Btw 有無錄影?
fifty1205 發表於 2016-10-11 01:00

超想聽呢首,好似好少唱,唔知同祖有冇關?

今晚好多人嗌水花四濺但佢死都唔肯唱

今晚好多人嗌水花四濺但佢死都唔肯唱
966 發表於 2016-10-11 03:05

勁多人嗌小丸子

勁多人嗌小丸子
艾石仔 發表於 2016-10-11 08:34

佢話版權太貴

每晚ENCORE唱唔同歌真係好好

我好想佢唱元神出竅 同畸后.
明明呢2隻可以好型.. 但佢永遠都唔會唱==

我好想佢唱元神出竅 同畸后.
明明呢2隻可以好型.. 但佢永遠都唔會唱==
快劍俠 發表於 2016-10-11 11:21

live in unity part 2 唱過

元神出竅 放左係opening果PART
畸后 replace左娃鬼

BTW CAS入埋後台同HOCC影相支持佢 ,
總好過果D懶係熱血怴係關心社會既樂隊乜都唔做既

其實唔一定要side track,至少唔係又係個啲歌,金剛經 如無 舊約 都好耐無唱過
不過睇落rudown個flow真係可以改善下
我想問 佢話無換衫 咁佢有無落過台其實 唔換衫明明應該多左時間至少唱多兩三首 lol

live in unity part 2 唱過

元神出竅 放左係opening果PART
畸后 replace左娃鬼

BTW CAS入埋後台同HOCC影 ...
艾石仔 發表於 2016-10-11 11:26

你思想都幾膠喎關心社會一定要去支持hocc?

你思想都幾膠喎關心社會一定要去支持hocc?
721AXA 發表於 2016-10-11 13:42

我無話關心社會=聽佢D歌喎,

我無話關心社會=聽佢D歌喎,
艾石仔 發表於 2016-10-11 14:15

「BTW CAS入埋後台同HOCC影相支持佢  ,
總好過果D懶係熱血怴係關心社會既樂隊乜都唔做既」

你講架wor
定係同hocc影張相支持佢就係好熱血好關心社會?
如果你話無關係, 咁拉埋黎講做乜?

CAS出現撐hocc, 關第二D樂隊事咩?
你想插你唔鍾意既樂隊都搵個好D既位啦

「BTW CAS入埋後台同HOCC影相支持佢  ,
總好過果D懶係熱血怴係關心社會既樂隊乜都唔做既」

你講架wor
...
721AXA 發表於 2016-10-11 14:54

同左膠一樣要拎下光環嘛

ANYWAY 見好多人都係 FACEBOOK 讚好好睇,下次佢開演唱會,應該會去除對佢政客呢個身份嘅立場,入場支持作為歌手嘅佢

同左膠一樣要拎下光環嘛

ANYWAY 見好多人都係 FACEBOOK 讚好好睇,下次佢開演唱會,應該會去除 ...
賴爽 發表於 2016-10-11 15:20

完左個show, 佢應該諗下以後音樂路係點
社區係可以有好多possibilities,
但下下主題都係社區社區團結團結, 是有種人x親愛的黑色題材loop十億次
你唔煩我都煩

不過, 我深信HOCC已成為宗教, 佢做乜都是好的

完左個show, 佢應該諗下以後音樂路係點
社區係可以有好多possibilities,
但下下主題都係社區社區團 ...
721AXA 發表於 2016-10-11 18:27

佢又唔係做咩都係好……佢音樂上一直都keep住水準above先吸到咁多人姐
你睇下佢做戲做劇有無咁多人支持……
作為一個gootoe,真係好唔好意思講我對佢d戲無乜興趣Haha
希望佢黎緊唱多d細場喇

2020年前有冇機會出到廣東碟?

gooloo 發表於 2016-10-11 21:26

之前整緊 不過搞演唱會 又停曬做碟 無左大公司人手緊絀嘛

gooloo 發表於 2016-10-11 21:26

可唔可以出番一兩隻情歌

同左膠一樣要拎下光環嘛

ANYWAY 見好多人都係 FACEBOOK 讚好好睇,下次佢開演唱會,應該會去除 ...
賴爽 發表於 11/10/2016 15:20
今次呢個吸街客RUNDOWN 可以話係高招
年尾最女唔係無機

佢又唔係做咩都係好……佢音樂上一直都keep住水準above先吸到咁多人姐
你睇下佢做戲做劇有無咁多人支持… ...
kanxd 發表於 2016-10-11 19:14

其實係普遍人唔接受佢演員的身份吧。講真,佢拍咁少戲但有金像奬女配提名同金馬女主角提名,証明佢係好有潛質的演員。唱歌唔計香港頒奬禮都有兩次金曲奬提名,可以話係呢個年代少有的全能藝人。只係佢唔想走大明星路線而已。