返回列表 發帖

紅棉路上 - 梁詠琪

單選投票, 共有 88 人參與投票
86.36% (76)
6.82% (6)
0.00% (0)
1.14% (1)
5.68% (5)
您所在的用戶組沒有投票權限

歌曲: 紅棉路上
主唱: 梁詠琪

收錄大碟: BeSide Me
推出日期: 2016

派台日期: 2016-8-24

作曲:Eric Kwok
作詞:林若寧
編曲:張子堅
監制:Eric Kwok

等待 等待 幾次 尋尋找找挑選
一位 一位 人潮兜兜轉轉
天高 海闊 渴望找到落腳點按你的意願

感動 感慨 難逃多番失戀
只怕 只怕 連人生都虧損
幾經 波折 盡頭始終會看到如願那天

誰人與你見證花開幾轉
誰人與你到老所有結局難預算
誰人與你到死終生取暖
喜怒 苦樂 共存

等待 等待 等到 紅棉開出花瓣
一歲 一歲 年華高飛不返
一生 一世 你像高攀最遠的那個山

忍耐 忍耐 幾次 情形偏偏相反
只要 只要 虔誠一絲不減
不卑 不亢 未來即將會碰到和善臂彎

誰人與你見證花開幾轉
誰人與你到老所有結局難預算
誰人與你到死終生取暖
喜怒 苦樂 共存

期待 花開 取暖 無人終生空等
始終 有日 紅棉花的花粉
沾滿世上路人 肩膊挨得很近

Ho ho tan
舞來舞去 不日內開始錄音。

雖然曲風好Eric Kwok,工整得嚟唔突兀。而且Gigi把聲好入咪,五分!

頭兩粒音我諗起遇見……
不過個曲麻麻地,好dum下……

每隻字都食正哂每粒音 好正
love wins!

Surprisingly good!!

初時聽未算搶耳,覺得旋律有d怪,但聽多幾次,覺得好好聽,尤其gigi把聲,好適合個melody.

第一句 等待
好似孫燕姿首《我懷念的》

[5分之選]
Eric Kwok 同 GIGI 真係perfect match
將啖啖仙氣散發出來

Vani 推介Eric X GIGi 仙氣歌曲仲有:
《煙霧瀰漫》、《荷花》⋯⋯
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

[5分之選]
Eric Kwok 同 GIGI 真係perfect match
將啖啖仙氣散發出來

Vani 推介Eric X GIGi 仙 ...
l00540 發表於 2016-8-25 09:42

and 北京之夏
一生懇請你導航 尋覓我 烏托邦

and 北京之夏
ScorpioPhil 發表於 2016-8-25 09:46

Yes, 但《北京之夏》唔係Eric Kwok 嘅作品啊...
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

回復 11# l00540

oh right...淨係睇住vani同“仙氣”呢啲point唔記得咗eric

咁除咗vani嘅推介,仲有我自己好鐘意嘅《失散車站》都幾“仙氣”
一生懇請你導航 尋覓我 烏托邦

真係好好聽 無講笑
JM 2016

俾5分~

好聽過B面
5分!!
>3<

好聽 無B面咁悶

第一次聽 chorus係有啲怪
但聽多左越黎越正 好舒服 5

不過新碟得四首新歌

好不容易遇見愛 個班底 除左填詞人

5 分.
十大please

呢首好好聽
【This is MC】澳門見

好聽過B面... 諗起好不容易遇見愛

Gigi把聲好穩好好聽

Eric Kwok 收埋D藏底貨終於出啦。
呢首同懶人包一樣勁高質。

正呀
原來eric kwok用同一種曲風配落唔同歌手度
感覺真係會唔同

我覺得調番轉, 呢plug比較悶d, eric kwok個曲都係麻麻
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

非常有感觉的一首歌

有d位好諗起荷花
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

首歌好掂!雖然都係首典型eric kwok, 但我好buy

首歌好正,但可惜應該唔會播太多了,quota用晒:(

首歌好掂!雖然都係首典型eric kwok, 但我好buy
Kyle_ 發表於 2016-8-26 00:42

Eric Kwok寫比佢最喜愛女歌手(GIGI、千嬅、Gin Lee) 都係佳品

可惜無quota狠心遺棄都好高質

B面第一首 & 紅棉路上 make me think of her 2006 songs 成長的短髮 & 北京之夏 respectively.

I think it's cool she has a song for her daughter (My Little Sofia) in 2016 and one for herself in 2006 (給自己的情歌).

可惜無quota狠心遺棄都好高質
ccalven 發表於 2016-8-26 23:33

邊度有得試聽?

回復 33# l00540

QQ音樂有 狠心遺棄 同埋 My Little Sofia
紅棉路上/Aura/Diamond Heart

狠心遺棄 is about a cat - Gigi sings from the point of view of an abandoned cat, so touching

However, for me, 紅棉路上>狠心遺棄>B面第一首

全碟連封面已經在Apple Music/QQ Music推出。

今次呢隻卡色帶(唔可以講係新碟XD)啲歌真係好高質素,
本身個人唔太鐘意廣東翻國語/國語翻廣東既人,但今次真係好滿意~

上次B面第一首我鐘意廣東版,今次"紅棉路上"vs"你不是一個人",
我就比較鐘意"你不是一個人",因為鐘意國語版既歌詞多過廣東詞,
不過Eric Kwok既曲真係無令人失望,第一次覺得唔太搶耳,但聽多幾次,你會聽出當中既味道~

四年既等待,換黎一隻"BeSide Me",足夠了~特別係"My Little Sofia"收錄埋囡囡Sofia既聲音,太得意啦~~~

P.S. Itunes有全碟下載啦~

今次呢隻卡色帶(唔可以講係新碟XD)啲歌真係好高質素,
本身個人唔太鐘意廣東翻國語/國語翻廣東既人,但今次 ...
dorispeko 發表於 2016-8-28 12:42

我貪心d, 想要廣東大碟lol
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

我貪心d, 想要廣東大碟lol
John 發表於 2016-8-28 12:46

其實作為20周年紀念既專輯,佢做一半廣東一半國語係無可厚非,
始終話佢自己話齋,好少歌手可以好似佢咁咁多年黎都可以隔住一隻廣東碟一隻國語碟咁出,
而以佢依家既狀態同情況,佢一定唔可以係一年內出一隻廣東碟加一隻國語碟,
最折衷同最可以照顧哂中港台既歌迷黎講,就係將一隻碟分廣東歌同國語歌咁出,
咁一黎可以喺香港宣傳,一黎又可以去大陸同台灣宣傳~
所以,佢呢個做法,我係明白同理解既~
只係無諗過,會得7首歌咁少啫~可能限於casette帶既關係卦~

B面/紅棉路上無論國語定廣東都一樣好聽,可能因為一齊出,所以唔會好似以前咁硬係其中一個版本聽極都聽唔慣。其實上次出完國語EP今次應該輪到廣東EP,不過要巡迴又冇得唔出國語歌...

夏花秋葉
紅棉路上
未來的未來
B面第一首
后會無期

成長的短髮開始之後d廣東歌真係好高質,反而禮物同Butterfly Kisses 幾老土幾難頂...
唸緊去唔去深圳/廣州睇show..香港哥場分分鐘搞唔成

邊度有得試聽?
l00540 發表於 2016-8-27 00:01

APPLE MUSIC 有得聽

呢首慢熱d
暫時覺得旋律一般
4分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

真係幾好聽,尤其係gigi把聲同咬字,正!

B面/紅棉路上無論國語定廣東都一樣好聽,可能因為一齊出,所以唔會好似以前咁硬係其中一個版本聽極都聽唔慣 ...
loowee 發表於 2016-8-28 14:48

Butterfly Kisses我都接受到,禮物就真係...sorry...

Butterfly Kisses我都接受到,禮物就真係...sorry...
dorispeko 發表於 2016-8-29 23:05

《禮物》專輯棄用咗李偲菘等大師級團隊嘛
《Butterfly Kisses》專輯起用番金培達、李偲菘等監制,即刻脫胎換骨

言歸正傳,《紅棉路上》MV係唔係台灣拍嗰一個?琪待

《禮物》專輯棄用咗李偲鬆團隊嘛

言歸正傳,《紅棉路上》MV係唔係台灣拍嗰一個?琪待 ...
l00540 發表於 2016-8-29 23:18

鄭元暢謝依霖

講真一開始聽冇特別,前幾日聽唔知邊段令到我覺得成首歌超好聽,今日已經LOOP左廿幾次

呢首好高質

第一次聽覺得麻麻
後來越聽越正
Gigi把聲真係勁好聽 份詞都填得好好
5分
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

慢熱到不得了
不過呢兩首都係聽左國語會易鍾意d 唔知點解

慢熱到不得了
不過呢兩首都係聽左國語會易鍾意d 唔知點解
kwanie 發表於 2016-8-30 13:20

《B面第一首 - 粵》、《紅棉路上》的歌詞都是歌者真切的見到

填詞人應記一功