返回列表 發帖
唔知尾場有無下次愛你/ 高八度
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

唔知尾場有無下次愛你/ 高八度
l00540 發表於 2017-2-17 09:36

尾場一定有高八度喇。

我懷疑每晚Encore solo都會唔同。

唔佢哋唱太多膠歌冇乜點唱自己歌先覺唔夠長掛
勁歌熱舞搞兩part做咩
想睇唱跳駛乜睇張敬軒王菀之
入場睇張敬軒王菀之又有幾個想睇佢唱跳膠歌

頭場氣氛好差,櫻花樹下佢遞麥都冇人合唱
encore嗌得又亂
希望今晚氣氛好啲

張軒紅色高踭鞋同背後deep V嚇到我,以為佢會唱紅

對比同樣Crossover ge jxh,差幾十條街
佢地起碼互保長短,而且真心落左好多功夫演繹d歌~同埋成個rundown好流暢好緊湊,主題連貫,而且兩個好多互動,最重要編曲有心思,一首罪人x一拍兩散已經好出色

尋晚一開場我以為睇緊新城show,張敬軒唱完一首講堆嘢又唱另一首...
然後中段你有你唱我有我唱,本身互唱都唔多,張敬軒仲要唱其他歌...咩事

然後王菀之d快歌...真心唔熟...

個舞台,有好幾個位激似jxh

總之似音樂會多過紅館製作

對比同樣Crossover ge jxh,差幾十條街
佢地起碼互保長短,而且真心落左好多功夫演繹d歌~同埋成個rundown好 ...
Flambeau 發表於 2017-2-17 10:05

Wyman都話budget唔夠啦
或者衰啲咁講,有啲人適合做朋友但唔適合合作
佢地之前都有講傾極都傾唔掂個rundown
齋睇啲歌其實無flow又每part同每part無連接
但係用一個童話故事包裝佢地所有既歌黎做一個好流暢既flow其實好難咩?
我就真係唔知佢地呢半年用左幾多心機落呢個演唱會到
認真,呢個演唱會製作似「尹光X朱咪咪金雞報喜伊館新年檔期演唱會」

Wyman都話budget唔夠啦
或者衰啲咁講,有啲人適合做朋友但唔適合合作
佢地之前都有講傾極都傾唔掂 ...
Wing1211 發表於 2017-2-17 10:35

Budget係咪應該同個舞台設計多啲關呢?

宜家最大問題係兩個根本無點認真crossover過

都係各自唱自己歌

睇Rundown見到相逢何必曾相識 / 叉燒包 / 牛油蛋撻 / 邊個話我傻 叫救命
點解兩個藝術家級歌手整個Rundown可以整到咁 仲衰過拉闊
依家真係0意欲去睇,原價放返星期六張飛出去算
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

星期六日先睇,睇左大家評語,我都覺得失望,冇crossover就唔好一齊開紅館啦

而且個騷好早之前已經售票,有咁多時間都唔計劃好。。。唔怪得之一直唔覺佢地夾時間排練

突然覺得JY * HACKEN做得勁好~

開 4 場 4 面台都唔夠 budget?佢想造到成個台識飛?定全部觀眾啲凳變 4D 影院?
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

個生命樹同個星空環係靚既
但除此以外咩機關都冇lol
咁就已經唔夠budget 個兩舊野好貴?

突然覺得JY * HACKEN做得勁好~
低bb 發表於 2017-2-17 11:06

同樣有搖搖板,JY X HACKEN都高級啲

一場就可以用劣評如潮咁形容

唔夠budget你都唔好整個迴旋壽司咁膠啦,
Medley已經膠,個idea又膠,
唱又各有各唱咁,以為唱硬既歌又唔唱,
我本身尾場睇都冇咩期望

同樣有搖搖板,JY X HACKEN都高級啲
Wing1211 發表於 2017-2-17 12:14

星空環都係

唔夠budget你都唔好整個迴旋壽司咁膠啦,
Medley已經膠,個idea又膠,
唱又各有各唱咁,以為唱硬既歌又唔唱 ...
stephybest 發表於 2017-2-17 13:13

“圈內”人士已經讚到個show飛上天

兩睇啦
呢種搞笑無厘頭係佢地兩個走埋一齊先會出現既風格
但個show音樂上crossover既位又真係唔係幾夠

廢禮同麻利班商台dj 讚到天上有地下無喎

其實個台都真係幾睇得出budget有限但盡左最大努力去做好件事
所以棵樹呢個係簡單野但我覺得出黎效果好靚
反而又係吊光環落黎果下我覺得幾多餘,近年用太多同埋呢隻環都幾明顯次一級
壽司part更加唔洗講,得啖笑,完全破壞左友誼的小船首歌

唱的確係無乜crossover,part與part之間係無乜抖氣位但做唔到連貫既效果
其實樹果part完左直接友誼的小船果part都幾怪
小船part應該推前d,反正我覺得做唔到happy ending既效果
除左 等 可以解釋到點解揀上台之外其他唔係佢兩個既歌根本就cut得,完全係浪費歌list quota

好喇衰既係咁上下,但佢地認真唱果d我覺得係幾吸引好睇
overall會係合格但唔會高分

cathay1996 發表於 2017-2-17 15:06

我見麻利ig以為佢恥笑添

cathay1996 發表於 2017-2-17 15:06

有邊個演唱會佢地係會話唔好睇

個個都話正嫁啦..

使唔使講到咁 個舞台簡單但係D燈光咁靚 JXH開十場佢地先開得個四場 budget方面係會緊拙d架啦
佢地d服裝全部搵designer做 點同JXH有sponsor演唱會都係想帶多d歡樂比觀眾姐 唱左咁多sad歌最後唱返d搞笑開心d ge有咩問題???
歌真係好好聽 狀態好好
不過我都認同佢地crossover唔夠同排得唔夠熟 特別係軒好唔熟d走位

唔會上網睇片住
星期六入場留名待笑
大家對個show期望太大,點知hea到乜咁

個個都話正嫁啦..
hehe 發表於 2017-2-17 16:25

有邊個DJ話皇上皇后演唱會唔好睇, 蛋記殺死你!打死你!勁減你廣告費!

有邊個DJ敢話皇上皇后演唱會唔好睇, 蛋記殺死你!打死你!勁減你廣告費!  ...
boy4dudes 發表於 17/2/2017 20:34
老老豆豆蛋記有幾何903 落廣告呢又。

個個都話正嫁啦..
hehe 發表於 17/2/2017 16:25
駁唔到~
加上本身fd 底佢地又點會彈

不過講氣氛差就預左架啦, 無乜show 頭場就叫到飛起架喎

今晚有無人去左睇?張軒係咪真係話要暫別樂壇去讀書?
好突然,第一次想佢放飛機...
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

今晚好正
如果琴晚50分,今晚一定100

好突然,第一次想佢放飛機... ...
uponand 發表於 2017-2-17 23:12

yes...但佢話唔會消失太耐

yes...但佢話唔會消失太耐
effy 發表於 2017-2-17 23:26

好傷心,佢心情點樣?
真係好擔心佢,睇左今日d 報道
覺得年初單野對佢打擊好大,佢只係唔想歌迷擔心而硬撐...
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

Rundown有咩唔同~

Rundown有咩唔同~
doughnut 發表於 2017-2-17 23:37

今晚Rundown一樣

睇完剩係想問其實佢地啲心機係咪攞哂嚟度Show名碟名影poster

畫意今晚都係原詞?

傷心就旅行 盼會遇上安份
love wins!

成個show Ivana好睇過敬車好多
酷愛live _打CD版

下???????真架???????

睇完個show 更愛之之
之之d 歌真係唔係個個都唱到
該死的快樂真係大車禍

反而酷愛好有驚喜
但極度不滿下次愛你比人食咗

好傷心,佢心情點樣?
真係好擔心佢,睇左今日d 報道
覺得年初單野對佢打擊好大,佢只係唔想歌迷擔 ...
uponand 發表於 2017-2-17 23:29

冇野ge 我諗佢想抖下姐

對於佢兩個既友情係感動既 最後唱完手望「好想你擁抱」之後即刻擁抱係真係幾感動
但成個show真係太各唱各 好多時軒唱緊之真係企係隔離唔知做乜咁真係少尷
另外有時軒唱幾句之d歌硬係覺得唔好聽 寧願聽之唱番成首
。。。
軒抖下都好 呢幾年d歌真係。。。
希望抖完大勇
SUNDAY MUSIC CHART WEEK 15
1. 無答案 2. 念 3. 現任榮譽顧問

小賓女今日都有捧場sweet

有無人諗起14年佢地一齊做果個拉闊
一樣係有限budget 有唱其他歌
但果次佢兩個揀歌 唱 娛樂性 默契 連埋觀眾都完勝今次

17/2 後評
------------------------------------------------------------------------
Mmm. 其實佢地太貪心啦
可能始終兩位都仲係想多 d 人認識對方既音樂啦
所以真係太。多。各。自。唱。

有得唱既時候又暴露缺點
軒仔同 Ivana 唔係唱唔到低既 range
但個個 range 真係麻麻地表現到把聲
所以軒仔每次唱 Ivana 個幾句...真係玩軒仔 wor

其實一開始 medley 都幾有佢地風格既
不過如果 d 歌可以 cut 短 d
唱多 d 其他歌/合唱歌(係咪版權太貴...?)就好啦
p.s. 好多好多 Ivana 既歌...好似商業版既作品賞...

編曲 wise 係”大路” d
都係預期之內

講到個台
我”形住”佢係隻煎蛋 (真係幾唔好睇....)
尤其係軒仔第一次 solo 個陣 + 下面個 d led
悶到以為翻翻 10 年前去紅館睇 show
d 射燈就好明顯係 Ivana 個陣靚過軒仔個陣
可能因為要照顧四面台,兩位成日都係兩極企...
不過睇睇下個台係好 d 既
噴完紙碎個台七彩錦
後面 d 起碼有趣 d,壽司個 part 算幾好睇,
個 gag 有 d 爛但係 visual上好過頭個 part 太多
兩位都 carry 到既

大部份衫真係好靚 (下刪五百字)

兩位把聲都 keep 得好好 (喂大家買飛入黎睇你兩個 li 樣野係預左架)
之前冇去兩位既紅館演唱會
今次 d 聲/ sound system 真係咁多次以黎最靚聲既一次

好似好多劣評,只係大家都好緊張佢地
好想兩位再做得好 d
唱歌方面當然係冇咩難度
但演出細節上有待完善
訓完一覺諗翻其實都唱跳得好既,每一 part 都係好睇好聽既(我冇 follow 開軒仔所以我唔知佢...
Ivana 就歌曲處理上成熟左
佢把聲係變左
不過依家佢就唱到多 d 唔同類型既歌
可以比以前 powerful 既演出)
大家要求更完整既 show je

p.s. 畫意好似係 cd 版個詞... (?) 聽到畫意已經傻左

全晚最好睇我會首選ivana solo 畫意 水百合 酷愛 留白 果part
睇到目定口呆, 因為真心覺得好正
同埋果part叫做有善用到舞台效果

相比下我覺得軒仔表現有D比下去
除左有D演唱上既車禍 (特別係唱IVANA既歌時)
佢果PART既舞台效果有D leung

美軒有無話幾時開始暫別樂壇?

美軒有無話幾時開始暫別樂壇?
1d14 發表於 2017-2-18 10:35

「完左呢幾晚演唱會之後」

「完左呢幾晚演唱會之後」
hehehaha 發表於 2017-2-18 11:16

間接宣布男金退位,Pakho大機會重奪男金,三甲讓左個位出黎,送禮勤成功重奪tbb最男

暫別一陣都好,自從青春常駐之後,覺得佢在事業上有啲迷失

全晚最好睇我會首選ivana solo 畫意 水百合 酷愛 留白 果part
睇到目定口呆, 因為真心覺得好正
同埋果part ...
CunninG 發表於 2017-2-18 10:24

好認同 我真係好鐘意佢依堆由INTRO慢慢好輕力柔弱去唱
然後到後期一野爆上泥既歌 (雖然美之大部份既歌都係咁<3)
雖然佢好明顯唱唔番前期個種溫柔天使既聲
但係把聲就越黎越POWERFUL 水百合後個段個種震撼係
如果比我排我會將最好的/ 迷失藝術 擺上泥依PART 留白掉番後面先唱

其實我覺得畫意唱番原版
係因為始終過唔到電檢處
我成日覺得之前我來自火星/水百合個演唱會
因為班人唔識CHECK唔識美之既歌
(水百合會唱原版 可能係因為想當年本身跟本冇諗住出DVD)
可能之後事後CHECK番比人警告過唔可以再唱原版
之後個幾次會出碟既SHOW 都冇再唱畫意
就算上次文化中心都只係唱英文版

再加上因為今次有EGG係到唔可以亂博
如果因為一句歌詞攪到出唔到碟就IS SO LOWB
雖然可以後期改佐佢既

其實我覺得畫意唱番原版
係因為始終過唔到電檢處
我成日覺得之前我來自火星/水百合個演唱會
因為班 ...
屮SiU霖屮 發表於 2017-2-18 13:58

所以如果有留意,唱畫意套衫個吊飾係支槍