返回列表 發帖
其實張軒自己都有講ivana藝術 自己啲歌商業啲
分開solo都幾體現到呢一點
軒solo嗰part真係氣氛好好咯,又有high又有感動真係好享受enjoy嗰氛圍
唱都好過第一晚好多,握手位唱 羅賓 真係
頭髮亂了 我估係因為上唔到嗰個節目先攞黎演唱會唱,其實想知原本兩首係咩,flow應該會好好多

認同,佢而家又唔寫歌出碟又為出而出唞下都好
佢話想去學古典音樂,令自己可以寫到多啲歌
直情好期待 ,始終最愛都係佢自己唱作既歌

回復 239# kwanie

thx,Blessing 應該係 末日 之後

估唔到咁多老野睇

回復  kwanie

thx,Blessing 應該係 末日 之後
effy 發表於 18/2/2017 15:35
應該係一頭一尾
頭係鋼琴
尾係降緊落去先有和音一段

在只音post左對演唱會既總結,有興趣去睇睇:
http://cmusichart.com/discuz/red ... o=lastpost#lastpost

//王菀之與張敬軒這一對幕前拍檔,從緋聞情侶過渡到最好「姊妹」(《擁抱一個人》歌詞中的稱呼),從合唱單曲到一同開演唱會,默契與火花早已受業界與樂迷肯定,然而兩人的音樂方向卻大有不同,如同地球與「火星」(《我來自火星》中王菀之的自我定位) – 張敬軒以商業自居,稱許王菀之為藝術家,就表明兩人風格的分野。他們首個大型紅館表演的合作,要調和大路與另類,同時面向大眾娛樂,平衡高雅與凡俗,就要找到兩者的共通點。於是有了派台歌《友誼的小船》、演唱會的名字 – Magical Teeter Totter (搖搖板)、海報上的色彩、表演者的服裝與表情,在在展示他們要打造的感覺 – 歡笑、繽紛的童趣。//

使唔使講到咁 個舞台簡單但係D燈光咁靚 JXH開十場佢地先開得個四場 budget方面係會緊拙d架啦
佢地d服裝全 ...
janice001 發表於 2017-2-17 18:14

杨千嬅开7场,舞台同特效都唔见得好高级。。。。   我一直觉得,全港一线歌手,杨千嬅演唱会舞台特效最hea
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

唱太多王苑之既歌。唔係平均既

邊個comment話演唱會hea啊?
明明超正好唔好?
個rundown都好唔錯
而且又好笑
正過JH多多聲(JH個rundown頭半段啲歌悶到一個點同個點唱環節全部都係一段真係勁冇癮)

尤其今晚之之真係超級無敵靚聲
水百合留白最好的嗰段簡直
今晚我俾99分
差一分係冇高八度

成個show我覺得就係張軒用佢嘅人氣嚟幫Ivana sell歌
因為真係唱好多Ivana
而Ivana亦都不負所望 全晚近乎完美演繹

樓上反白啲歌名啦~~~~

好正呀今晚 啲visual effect / lighting 真係無得彈
Ivana今晚彈琴前講嗰返說話真係令我呢個fans差啲喊/_\
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

邊個comment話演唱會hea啊?
明明超正好唔好?
個rundown都好唔錯
而且又好笑
正過JH多多聲(JH個rundown頭 ...
JayantL 發表於 2017-2-18 23:56

今晚先睇,本身係零期望入場,預左佢地無乜crossover
無期望咁睇又真係唔錯,今晚之之表現真係超曬班
全晚最鍾意佢part solo,畫意酷愛水百合正到喊,酷愛唱得仲有感情過cd ver
之之solo壓場感好勁,但係真係擺明少一截歡呼聲:0)
張軒不過不失,佢似嘉賓多啲,佢唱得唔多,羅賓仲要甩曬beat咁制
其實迴轉壽司係膠,不過氣氛唔錯,好多人都睇得好開心

成晚最大問題係各有各唱,得十首歌度係一齊唱
同埋成日有個唱緊就另一個起台上做配襯:0) 演員咩
如果單論歌曲演唱、歌單、流暢度係好唔錯,值80分,時間過得好快,無乜悶場
但為左張王crossover而入場睇就一定中大伏,絕對係唔合格,成場得1/3時間係合唱
同埋兩條友講野既時間佔左成半粒鐘都有,雖然場show都有成170mins

無高8度唱擁抱一個人完全唔知係咩揀歌策略-_-
睇crossover演唱會緊係想睇合唱架啦大佬,jam番自己啲歌架啦
要jam都jam原版摩天輪/高8度,而唔係首擁抱一個人囉

樓上反白啲歌名啦~~~~

好正呀今晚 啲visual effect / lighting 真係無得彈
Ivana今晚彈琴前講嗰返說話真係 ...
hehemamama 發表於 2017-2-18 23:58

佢講左D咩?

我睇果場佢好少講野,但咁樣個音樂flow更加正

雖然合唱歌係少,但我覺得Alex 同Hobing 個part各自歌對唱歌詞好似講緊故事咁,好有意思,自己覺得帶出活在當下及要愛你身邊每一個人的意思。

雖然合唱歌係少,但我覺得Alex 同Hobing 個part各自歌對唱歌詞好似講緊故事咁,好有意思,自己覺得帶出活在 ...
joyjoyee 發表於 2017-2-19 00:29

合唱少都算,連交換唱對方啲歌都無乜咁制
下次愛你直情消失埋,派黎唔知為乜

今晚先睇,本身係零期望入場,預左佢地無乜crossover
無期望咁睇又真係唔錯,今晚之之表現真係超曬班
全 ...
Lewis 發表於 2017-2-19 00:10

似就美之把爛聲轉走咗高八音
以呢個態唱完畫意嗰段尾段再唱高八度應該會炒車

睇到好多地方話今場好正好過頭兩場
我睇完頭兩場comment無期望咁入場
成體無想像中咁差OK唔錯但crossover真係好少

畫意嗰段雖然爛聲但仍然有爆發力同驚豔
迷失藝術加埋美莖單嘢變到似美之對美莖唱成件事突然好感動

睇到好多地方話今場好正好過 ...
Frankiekiekie 發表於 2017-2-19 01:11

樓上話近乎完美演繹,你話爛聲,平行時空?

樓上話近乎完美演繹,你話爛聲,平行時空?
kayzzz 發表於 2017-2-19 01:16

我係Feel到佢爆Seed去唱畫意嗰段
令到成段performance仍然好有爆發力同震撼
但感覺美之其實無態同把聲唔係算靚
佢一講嘢同唱啲輕聲位

Frankiekiekie 發表於 2017-2-19 01:11

啊?
完全唔覺爛聲
我周圍個個都話美之今日靚聲
反而張軒把聲開頭完全俾美之搶曬
到中後段先開始出狀態

其實Opening大可用茶想曲換走柳暗花明
開籠雀就夠喇 兩首歌實在太似
啲人應該都分唔清
壯舉又係完全可以擺落rundown 嘅歌
擺Opening或者表參道嗰part 都夾到

畫意水百合嗰part 真心震撼
真心好中意新版酷愛 live更加分
無奈呢幾隻歌起嗰陣啲觀眾都係0反應
係唱完先拍下手掌

其實Opening大可用  換走
有 就夠喇 兩首歌實在太似
啲人應該都分唔清
又係完全可以 ...
jasonng 發表於 2017-2-19 01:27

柳暗花明係全個show最可有可無既歌,你既建議好正,唔講茶想曲我都諗唔起,或者轉詩情都得

可能我坐$480聽唔清楚囉
但佢solo個part真係聽到起雞皮,超有感情勁屈機

係全個show最可有可無既歌,你既建議好正,唔講我都諗唔起,或者轉 都得 ...
powerful 發表於 2017-2-19 01:34

詩情 / 真心話 / 融了鐘的時間 都可以夾落其中一part 快歌度
而且應該多人識啲
係冇諗到會揀低科技粒糖兩隻咁side嘅歌
街客對美之啲歌幾乎0反應

都可以夾落其中一part 快歌度
而且應該多人識啲
係冇諗到會揀同 ...
jasonng 發表於 2017-2-19 01:47

咁唱多D On Wings of Time 既歌真係唔拘

成個show我覺得就係張軒用佢嘅人氣嚟幫Ivana sell歌
因為真係唱好多Ivana
而Ivana亦都不負所望 全晚近乎完美演繹
JayantL 發表於 2017-2-18 23:56

我都覺得軒仔有少少想幫Ivana拉人氣,唱咗好多Ivana既歌。不過事實上軒仔又冇乜快少少既歌,所以好多時合唱都用返Ivana既歌。
Ivana把聲呢期應該唔係最好(佢都話佢氣管有事),但完全夠唱呢個騷,冇乜瑕疵,而且明顯佢落多啲力去預備個演唱會多過軒仔。軒仔有少少交行貨感覺。
至於少合唱係有失望,但今晚發現原來佢哋個key係唔多夾,如果要唱原key基本上唔可以就晒兩個,所以我都寧願佢哋各唱各算,或者唱啲真係有合唱過既如高八度、日與夜呢啲會好啲。最後一提,Ivana solo嗰part真係超正,不過我諗現場啲人會覺得悶,因為大部份似乎只係軒仔歌迷。我都擔心Ivana連唱幾首偏鋒的作品有點趕客成份。其實佢可以攞啲大路既永遠幾遠、下次愛你、一秒感動、月亮說、大笨鐘去吸下客,不過我諗佢都唔介意豁出去唱呢啲舞台感重既作品。

詩情 / 真心話 / 融了鐘的時間 都可以夾落其中一part 快歌度
而且應該多人識啲
係冇諗到會揀低科技同粒糖 ...
jasonng 發表於 2017-2-19 01:47

低科技有派台嫁 有mv 仲有係m記播過嫁

今晚睇左,對我黎講完全滿足,非常享受,明晚繼續睇尾場,希望佢地繼續Good show!

歌曲rundown 相信係佢地為左照顧唔同觀眾而設計既,Ivana既歌迷、張軒歌迷、喜歡張軒菀之crossover既歌迷

演唱會後感等睇完聽晚再一次過講
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

佢講左D咩?

我睇果場佢好少講野,但咁樣個音樂flow更加正
powerful 發表於 2017-2-19 00:12

節錄自王擊凡微博,手機唔方便轉繁體,sorry

http://m.weibo.cn/1647081117/4076664973915485

在红馆后台排着队,站在看不到龙尾的走廊上等合影,张生离远见到我,就大喊了我的名字:“王击凡!”然后就是一个结实的大大的拥抱。此时此刻,我也想把所有的祝福送给你啊,亲爱的皇上。
很惊讶Ivana居然看了我之前写这个Show的文章,而且还给我下了“有力量的文字”如此受之有愧的评语。之所以有灵感写作,都是因为,你们有力量的音乐与创作啊。做人,写歌,写作,大概都需要以真心去换真心,才能看得见更大的力量。
这些年,采访过轩仔、Ivana无数次,见证粤语乐坛起起落落,特别是这一年多,陪着皇上经历不少风风雨雨,来到2017年四场的皇上皇后联名演出,特别感慨。
今晚的第一个泪点,来自皇后对即将前往游学的皇上之“临别赠言”。要知道,没人能休学好吗,有的话,真的只有懂你的好朋友才说得出来:“轩仔是一个热爱艺术的人,他渴望去进修、学习,说想有一天跟我一样,成为一个他口中的艺术家。其实,艺术就是时刻的捕捉,以及充满感情、人性的演绎方式。张敬轩,其实你是一个艺术家,你要记住这一点。”
张生,你好像不应该再“自卑”自己不是像皇后一样出身于音乐世家啦,你对艺术的那份Passion,我们都有眼见,其实,源自民间的你,就是一个艺术家,你要记住!
每个人“自卑“的点有一些不一样,皇后最胆怯的不是高音,而是没人来听她有点曲高和寡的indie味流行曲:“轩仔Fans多,我有同情分囖!我係一样咁开心,可以在你一些这么好的歌迷面前,分享我的音乐。”——真的不是,我保证,王小姐,有超多人是专程来看你的!

(下略)

節錄自王擊凡微博,手機唔方便轉繁體,sorry

在红馆后台排着队,站在看不到龙尾的走廊上等合影,张生 ...
uponand 發表於 2017-2-19 07:36

仲有話就算台下有一個定一百個觀眾佢地會咁比心機去唱 都會咁開心 但當然多啲會開心啲 唉其實都真係 軒仔一唱歌勁多人用電話開電筒 出場又會嗌
Ivana乜都無
感覺軒仔多啲唱ivana嘅歌 比大家認識佢多啲
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

如果hins 唔好咁長氣,可以唱多兩首記好啦,每次唱前佢都講一番引言先帶出首歌。

低科技有派台嫁 有mv 仲有係m記播過嫁
屮SiU霖屮 發表於 2017-2-19 02:20

第四plug 呀嘛
我話side 嘅意思係比起詩情嗰啲嚟講

BTW 唔記得係最好的小團圓嗰陣好多人去廁所

咁唱多D On Wings of Time  既歌真係唔拘
powerful 發表於 2017-2-19 01:59

唱咗四隻真係算幾多
唔知係咪特別揀多啲嚟唱
仲要係冇月亮說

如果張軒唱 巴黎沒有摩天輪
一定好好聽

樓上話近乎完美演繹,你話爛聲,平行時空
kayzzz 發表於 2017-2-19 01:16

[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

第四plug 呀嘛
我話side 嘅意思係比起詩情嗰啲嚟講

BTW 唔記得係最好的小團圓嗰陣好多人去廁 ...
jasonng 發表於 2017-2-19 09:49

其實係每當ivana唱, d人就去廁所
跟住軒唱又勁多燈海, ivana就咩都無
我睇到咁真係好sad

利申: 其實係想睇ivana多過軒

其實係每當ivana唱, d人就去廁所
跟住軒唱又勁多燈海, ivana就咩都無
我睇到咁真係好sad

利申: 其實係想 ...
CunninG 發表於 2017-2-19 12:05

同感,我都覺得Ivana有啲慘,係除咗迷失藝術有多少少燈之外,基本上其他都冇乜反應。我後面個男人仲成日喺佢唱完之後大大聲打呵欠,好討厭。軒仔出場係好好反應,但呢個show舞台表現好平淡,大部份時間係棟篤唱。

利申:Ivana歌迷

同感,我都覺得Ivana有啲慘,係除咗         有多少少燈之外,基本上其他都冇乜反應。我後面個男人仲成日 ...
Serendipity 發表於 2017-2-19 12:22

可能 ivana d 歌迷文靜 d la都學識佢唱歌個陣靜靜地欣賞佢就好la

我睇第二場佢唱個陣係無咩燈海
但係我真的受傷了都有細細聲既 “大” 合唱既...
街客都係似睇軒仔多 d...
始終 Ivana 係香港算曲高和寡, 有 d 人會覺得佢雞仔聲得慢歌...
無得怨既

其實比我想象多勁多 Ivana 既歌
都感受到可能軒仔好想多 d 人認識 Ivana 既作品

Btw 軒仔咁落力同觀眾傾下  vs Ivana 一粒聲都唔出呢...
唔熟既真係會斷定佢“高冷”...
Cm 以外既世界 依然係商業歌為主既世界

可能 ivana d 歌迷文靜 d la都學識佢唱歌個陣靜靜地欣賞佢就好la

我睇第二場佢唱個陣係無咩燈海
但係我真 ...
mix_nzi 發表於 2017-2-19 13:35

ivana點會高冷,第三場係咁同張軒鬥嘴搞爛gag...
睇佢地既show,對話係精華,可惜唔係好多人識欣賞

ivana點會高冷,第三場係咁同張軒鬥嘴搞爛gag...
睇佢地既show,對話係精華,可惜唔係好多人識欣賞 ...
uponand 發表於 2017-2-19 16:25

我睇第二場佢冇咩出過聲軒仔就每節都講下野
都幾大反差
不過都冇咩所謂 X) 佢專心唱

好慘,昨日腸胃炎,床都起唔到,被迫浪費左張飛

今日好返8成,好彩買埋尾場咋

好時辰 --> 下次愛你
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

下次愛你

hinz 發表於 2017-2-19 21:00

wa

其實呢個SHOW唔使好高BUDGET都可以好好睇
只係睇下佢地有冇心
果D咩相逢何必曾相識....可以唔要

兩個人兩部琴
唱下對方既歌...或夾下一D歌
已經可以好正

可惜......而家搞到個SHOW質感唔較高
IVANA果PART好好睇
但張敬軒就HEA HEA地
好似出黎間場咁
同埋勁似歡樂滿東華出黎夾番一part咁

hinz 發表於 2017-2-19 21:00

好似第二場都有唱

之岩岩獨唱part講話知道入場既好多都係睇軒, 好小人入場係為左睇自己 類似咁既野
聽佢講完之後成晚都好depress, 連唱水百合留白都覺得佢好慘
之獨唱part真係好高汁
但畫意真係跌左watt
水百合果次真係好震撼 唱入心咁

我真係想睇hins多啲 但而家rundown相反.

哥歌半首

好時辰呢?????????

睇Ivana solo有少少Bjork feel
但下一秒去張敬軒度即刻變返我是歌手, 係咁飆高音+拉長
頭髮亂了啲dancer完全有東莞舞女嘅影子

睇完唯一感覺係希望Ivana快啲有個人紅館演唱會

尾場rundown點?

尾場rundown點?
JayantL 發表於 2017-2-19 23:50

到最尾都係無高八度。

音樂上crossover唔多,合唱都係一般合唱,冇軒仔上次演唱會合唱嘅火花。

不過美之把聲好入咪,控制得相當唔錯,唱、跳都好,比美軒搶鏡。

聲效好,尤其是冇用絃樂都做到唔錯嘅音效

最大敗筆係選左幾隻膠歌,令個騷格調下降