返回列表 發帖
好期待!好興奮!恨睇排骨蒸五花腩好耐...
好耐無見張軒,一定撐場!
佢呢大半年都無番過內地活動,今次會有好多內地粉絲,
除左廣東歌迷、仲會一批非粵語區嘅歌迷會黎香港睇佢演唱會
預祝加場再加場!
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

佢仲有內地fans咩?佢俾淨__bb鬧唔愛國喎
kayzzz 發表於 2016-8-25 20:00

就係因為陳某人,搞到張軒幾乎番唔到內地活動...
所以fans一定會黎香港支持張軒

上屆咪王爭霸冠軍係C AllStar...

美軒應該唔係玩咪王啦, 我估.
lblemon 發表於 2016-8-26 22:41

正是嘜王爭霸,出左新聞啦...

咪王本質上係素人比賽, 美軒去做參賽者, 定做隊長之類?

美軒同素人比既話, 贏硬喎 ...
lblemon 發表於 2016-8-26 23:13

上年無太留意呢個節目,唔清楚賽制,不過訪問講張軒作為明星嘉賓參賽,我都覺得實力太懸殊,
樓上有話係好聲音+我是歌手混合版,具體係點要睇過先知

東亞訂飛好定等公售好?
mainlib 發表於 2016-9-18 21:40

有得訂梗係訂啦,如果預訂好爆,公售咪乜都買唔到?(除非你等加場)
隔離壇見到訂票都係越早訂越前,都幾公平

我仲等緊歌迷會消息,希望會有團購...

歌迷會一定會幫會員訂吧
lblemon 發表於 2016-9-18 22:11

到今日都未落實有團購,如果最後無團購就等公售啦

軒仔香港冇歌迷會. 可能因為咁,冇得做歌迷會訂票?
lblemon 發表於 2016-9-18 22:30

佢係廣州有歌迷會,雖然無專人管理,
之前逢大show/舞台劇都會幫歌迷訂飛,
今次唔知英皇係咪有咩特別安排啦

加了19號
小猫子222016 發表於 2016-9-19 20:07

消息來源?

唔識貼圖,環亞Facebook有
小猫子222016 發表於 2016-9-19 20:48

搵到啦,thanks

睇黎降兩度嘅曲線宣傳都幾有效,係香港都係要搞d gimmick 先有人知道
兩位主角未正式宣傳就宣佈加場,應該仲有得加,
期待ing

睇慣佢哋互動嘅人
一定覺得友誼的小船超match佢哋兩個嘅性格
而且只有同皇后一齊
張敬軒d歌先會敢咁癲 ...
JayantL 發表於 2016-9-26 11:02

講得好中,原來你咁留意佢地架,
曲風好配合演唱會主題

今晚有無人去左睇?張軒係咪真係話要暫別樂壇去讀書?
好突然,第一次想佢放飛機...

yes...但佢話唔會消失太耐
effy 發表於 2017-2-17 23:26

好傷心,佢心情點樣?
真係好擔心佢,睇左今日d 報道
覺得年初單野對佢打擊好大,佢只係唔想歌迷擔心而硬撐...

今晚睇左,對我黎講完全滿足,非常享受,明晚繼續睇尾場,希望佢地繼續Good show!

歌曲rundown 相信係佢地為左照顧唔同觀眾而設計既,Ivana既歌迷、張軒歌迷、喜歡張軒菀之crossover既歌迷

演唱會後感等睇完聽晚再一次過講

佢講左D咩?

我睇果場佢好少講野,但咁樣個音樂flow更加正
powerful 發表於 2017-2-19 00:12

節錄自王擊凡微博,手機唔方便轉繁體,sorry

http://m.weibo.cn/1647081117/4076664973915485

在红馆后台排着队,站在看不到龙尾的走廊上等合影,张生离远见到我,就大喊了我的名字:“王击凡!”然后就是一个结实的大大的拥抱。此时此刻,我也想把所有的祝福送给你啊,亲爱的皇上。
很惊讶Ivana居然看了我之前写这个Show的文章,而且还给我下了“有力量的文字”如此受之有愧的评语。之所以有灵感写作,都是因为,你们有力量的音乐与创作啊。做人,写歌,写作,大概都需要以真心去换真心,才能看得见更大的力量。
这些年,采访过轩仔、Ivana无数次,见证粤语乐坛起起落落,特别是这一年多,陪着皇上经历不少风风雨雨,来到2017年四场的皇上皇后联名演出,特别感慨。
今晚的第一个泪点,来自皇后对即将前往游学的皇上之“临别赠言”。要知道,没人能休学好吗,有的话,真的只有懂你的好朋友才说得出来:“轩仔是一个热爱艺术的人,他渴望去进修、学习,说想有一天跟我一样,成为一个他口中的艺术家。其实,艺术就是时刻的捕捉,以及充满感情、人性的演绎方式。张敬轩,其实你是一个艺术家,你要记住这一点。”
张生,你好像不应该再“自卑”自己不是像皇后一样出身于音乐世家啦,你对艺术的那份Passion,我们都有眼见,其实,源自民间的你,就是一个艺术家,你要记住!
每个人“自卑“的点有一些不一样,皇后最胆怯的不是高音,而是没人来听她有点曲高和寡的indie味流行曲:“轩仔Fans多,我有同情分囖!我係一样咁开心,可以在你一些这么好的歌迷面前,分享我的音乐。”——真的不是,我保证,王小姐,有超多人是专程来看你的!

(下略)

可能 ivana d 歌迷文靜 d la都學識佢唱歌個陣靜靜地欣賞佢就好la

我睇第二場佢唱個陣係無咩燈海
但係我真 ...
mix_nzi 發表於 2017-2-19 13:35

ivana點會高冷,第三場係咁同張軒鬥嘴搞爛gag...
睇佢地既show,對話係精華,可惜唔係好多人識欣賞

白痴FC!個個趕住去攞簽名唔帶頭嗌second encore,結果唔駛五分鐘成場差唔多走哂
最抵死係以為諗 ...
Ki 發表於 2017-2-20 01:38

佢係慶功酒店外面同fans簽名、合照,剛剛先上車番屋企

我都好愕然尾場無second encore:(

白痴FC!個個趕住去攞簽名唔帶頭嗌second encore,結果唔駛五分鐘成場差唔多走哂
最抵死係以為諗 ...
Ki 發表於 2017-2-20 01:38

要補充一下,張軒歌迷會無提前走,

你可以埋怨佢地唔帶頭嗌second encore,
不過唔應該武斷認為佢地為左攞簽名而提前離場

利申係呢兩個人既死忠但都有小失望
覺得用心程度低過佢兩個自己係紅館開 特別係軒
定係我個人太耐無聽佢兩 ...
Carmen. 發表於 2017-2-20 01:40

唔知點講,可能佢地既唱歌風格真係差太遠,受眾既喜好又唔同,真係順得哥情失嫂意,
個show焦點太多,變得唔夠統一。

我睇左第三、第四場,我覺得星期六晚氣氛好過尾場

順帶係呢度講埋我睇呢個show既一d感受,

作為張軒十幾年fans,睇住ivana出道,
分別睇過張軒、Ivana紅館演唱會既人,
我入場睇呢個show 除左想睇到佢地舞台上既火花,
仲有情意結,因為我見證左佢地十幾年既友誼,
係呢個舞台上我睇到好多都係佢地友誼既寫照,
佢地訪問鍾意搞爛gag,不過有d gag真係爛到唔識俾反應咯
張軒成日笑ivana肥,攞佢黎開玩笑,難得ivana唔嬲佢,
佢地平時就鍾意互窒鬥嘴,聽佢地訪問就可以感受到,
佢地既互動帶有童趣、通俗講係“低B”XDD,
佢地呢個特質好難係各自既音樂範疇見到,
所以當《友誼的小船》出街時,好多人聽唔明、甚至覺得難聽,
其實呢隻歌正好說明左佢地平時既相處方式,

演唱會上既諧趣歌集、壽司船呢兩part,
我都覺得好係佢地既相處風格,睇埋佢地對唱時張軒嘴藐藐既表情,
佢地分明將平時既嗌交既情形搬上舞台;
不是愛情,勝似親情,呢種關係真係好珍貴,
呢四場show之後佢地又多一個關於彼此既難忘回憶。

佢地個性互補;
Ivana唔鍾意係台上講野,而張軒語言天份好高,
無論係幽默、抑或講歌手事件後既體會,都好容易就感染到觀眾,
有人唔想佢講太多野,想睇佢唱多幾隻歌,
佢既諗法係當觀眾係朋友,希望可以同觀眾多交流,
畢竟演唱會係最直接既面對面交流,
觀眾緣就係靠呢d慢慢積累番黎
Ivana亦表示有張軒係度,佢會淡定好多,
因為佢第一次做四面台,難免緊張,

音樂風格卻各走極端,Ivana 既音樂好藝術性,曲高和寡,
張軒因為經歷AMPM 慘淡銷量後,走向商業化,
張軒從不吝嗇對Ivana 音樂既讚嘆,
佩服佢可以堅持自己既音樂理想,
Ivana亦唔鍾意張軒d 流行曲,
理所當然地,佢地crossover 會大量採用Ivana 既歌,
成晚落黎,有一刻覺得變左張軒之王菀之音樂推介會XDDD
我諗張軒都好想有更多人聽到、喜歡上Ivana既音樂!

Solo部分,呢度好多人都讚賞Ivana既演出,
我就唔多講啦,只希望喜歡Ivana音樂既人可以用實際行動支持,
買CD、買佢演唱會飛,令佢有資源可以繼續做自己既音樂!

張軒部分,呢度無乜張軒fans,
我聽到我身邊既張軒fans 抱怨佢唱太少自己歌,算係另外一種聲音;
佢選擇翻唱 等,算係歌手事件後剖白內心,
見到第一場有觀眾話佢笑忘書用哭腔,我諗係當時情緒到了所致,
第三場提及歌手事件,已經係輕描淡寫,
笑忘書亦少了傷感,多了一份窩心及溫暖;

全晚最鐘意:小團圓 / 青春常駐 / 迷失藝術/ 笑忘書/ 末日 ,
佢地係台上并唔係各有各唱,Ivana 唱迷失藝術時張軒有伴舞,
舞台劇嘅鍛煉令佢越來越懂得用肢體去表達,
諗到張軒年初嘅經歷,好有代入感,一度聽到眼濕濕...
迷失藝術係我最鐘意Ivana嘅歌,我覺得歌詞寫得超級好,Ivana 真係好有才華!

最high:張軒唱頭髮亂了,因為之前羅賓係握手位,前面全部人都企曬起身,一齊跟住un、尖叫...
張軒跳舞好好睇呀,好可惜羅賓無認真咁排舞,大家唔鐘意佢翻唱同跳舞,我偏偏好鐘意;

相信無論係Ivana 定張軒嘅唯粉,對今次演唱會都唔會太滿意,都覺得自己偶像唱得太少,
所以大家一定要買飛睇佢地個人嘅演唱會啊(好hardsell XD),
無論Ivana 嘅藝術性、定張軒嘅流行性,都可以做一場音樂盛宴,
音樂係可以雅俗共賞嘅,我鐘意張軒、亦欣賞Ivana 嘅音樂;

P.S. 尾場后慶功,有等佢出黎,排隊攞簽名時問左佢兩句,佢話讀書可能去一年半載;
又話出碟唔會停,意思係英皇係呢段時間會幫佢出碟,仲話英皇唔會放佢太長時間,報告完畢!

你係歌迷會嘅人?
咁請問下佢地唔帶頭嗌encore坐喺度做咩,靜坐示威?
可否都提下佢地上連登望 ...
effy 發表於 2017-2-20 11:43

我唔係歌迷會嘅人,張軒係香港都無官方歌迷會,
舉燈牌嘅都係佢地自發組織嘅