返回列表 發帖
希望真係草蜢
RVHOCPC 發表於 2016-9-26 19:48
草蜢邊首呀 係咪 一二三四五六七八九十根指頭
芝麻開門
希望唔好中伏
Wonders 發表於 2016-9-26 19:49
我不嬲都唔伏 答錯係你嘅問題
不過今次答啱

2016 CBM 第 3 季季選

歌曲評選 第八位
Gin Lee - 芝麻開門 [4.07]

作曲 : Fergus Chow / Gin Lee | 填詞 : 陳詠謙 | 編曲 : Fergus Chow | 監製 : Fergus Chow / Gin Lee
5 - 9 | 4 - 9 | 3 - 6 | 2 - 1 | 1 - 1 | 0 - 0

加上未認證評分的排名 : 6
4.25(5)4.00(6) → 4.09(6) → 4.00(9)4.00(9) → 4.07(8)

歌曲評選 第七位

啱啱提到有人願意喺困難裡面尋找機會, 而有一班人就相反, 喺困難裡面收埋左自己, 甚至唔想比人知佢自己遇到困難 ... 其實每個人都會受傷, 點解仲要成日保持一個完完整整不受傷嘅自己呢 ?

歌曲評選 第七位

啱啱提到有人願意喺困難裡面尋找機會, 而有一班人就相反, 喺困難 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 19:54

小巧嚒
我們的總和

歌曲評選 第七位

啱啱提到有人願意喺困難裡面尋找機會, 而有一班人就相反, 喺困難 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 19:54

孤雛!

草蜢邊首呀 係咪 一二三四五六七八九十根指頭
我不嬲都唔伏 答錯係你嘅問題
不過今次答 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 19:52

中返條都好丫
我們的總和

孤雛!
RVHOCPC 發表於 2016-9-26 19:55
唔估草蜢啦
小巧嚒
Wonders 發表於 2016-9-26 19:55
中返條都好丫
Wonders 發表於 2016-9-26 19:56
咁我話比你聽 再中

歌曲評選 第七位
鄧小巧 - 強弱 [4.07]

作曲 : 王菀之 | 填詞 : 藍奕邦 | 編曲 : 謝國維 | 監製 : 謝國維
5 - 11 | 4 - 5 | 3 - 6 | 2 - 1 | 1 - 2 | 0 - 1

加上未認證評分的排名 : 10
3.88(12) → 3.70(13) → 3.91(9) → 4.00(8) → 4.00(8) → 4.07(7)

歌曲評選 第六位

愛情係其中一個困難嘅課題, 亦都係最難解釋嘅課題, 當你投放左好多心機落去嘅時候, 反而唔知點解就好似橡筋咁越拉越遠, 最後兩邊都受傷 ...

歌曲評選 第六位

愛情係其中一個困難嘅課題, 亦都係最難解釋嘅課題, 當你投放左好 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 19:58

似學而^^
我們的總和

唔記得入場
結點解硬係咁低
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 唯美本尊 - 李駿傑

歌曲評選 第六位

愛情係其中一個困難嘅課題, 亦都係最難解釋嘅課題, 當你投放左好 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 19:58

愛情小品!

唔記得入場
結點解硬係咁低
kevinlai1621 發表於 2016-9-26 20:00
welcome 呢首排名一直都好穩定
似學而^^
Wonders 發表於 2016-9-26 20:00
WOW !

愛情小品!
RVHOCPC 發表於 2016-9-26 20:02
一走了之 !!!

歌曲評選 第六位
趙學而 - 其實怕選擇 [4.14]

作曲 : 許創基 / Edmond Tsang | 填詞 : 林夕 | 編曲 : 許創基 / Edmond Tsang | 監製 : 許創基 / Edmond Tsang
5 - 9 | 4 - 10 | 3 - 4 | 2 - 0 | 1 - 1 | 0 - 2

加上未認證評分的排名 : 4
4.00(8)4.00(7)4.00(8) → 4.08(7) → 4.08(6) → 4.14(6)

歌曲評選 第五位

跟住我地講下另一個課題, 快樂。

其實真正嘅快樂在於享有而唔係擁有, 點解有人成日都唔開心就係因為成日都唔滿足。『擁有的愈多,享有的能力就會愈差』就如擁有人間一切榮華富貴同美食, 都不一定比一無所有嘅安貧樂道嘅人黎得快樂 !

welcome  呢首排名一直都好穩定
WOW !
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:02

i mean 明明咁高質, 仲要成隻碟偏得黎易入口個首, 但係到到d成績都係咁差

歌曲評選 第五位

其實真正嘅快樂在於享有而唔係 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:03

fantaz首happy!

歌曲評選 第五位

其實真正嘅快樂在於享有而唔係 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:03

之 之
我們的總和

i mean 明明咁高質, 仲要成隻碟偏得黎易入口個首, 但係到到d成績都係咁差 ...
kevinlai1621 發表於 2016-9-26 20:04
我諗大部分都係覺得 vocal 扣分掛 份詞真係一流
fantaz首happy!
RVHOCPC 發表於 2016-9-26 20:05
將首歌 re 上冠啦
之 之
Wonders 發表於 2016-9-26 20:06
今次錯啦

歌曲評選 第五位
MastaMic Feat. Jerald - Good Times [4.31]

作曲 : 陳瑋洛 / Joey Lam 填詞 : MastaMic 編曲 : 陳瑋洛 / Joey Lam / MastaMic 監製 : 陳瑋洛 / Joey Lam / MastaMic
5 - 11 | 4 - 5 | 3 - 5 | 2 - 2 | 1 - 0 | 0 - 0

加上未認證評分的排名 : 5
4.14(6) → 4.11(5) → 4.10(5) → 4.18(5) → 4.25(5) → 4.31(5)

歌曲評選 第五位
MastaMic Feat. Jerald - Good Times [4.31]
作曲 : 陳瑋洛 / Joey ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:11

呢首入選唔錯唔錯
我們的總和

呢首入選唔錯唔錯
Wonders 發表於 2016-9-26 20:12
大家應該估唔到
因為 Good Times 已經 4.31 分 , 高過 SG , 所以今季第 4 名嘅歌曲都有得入圍 LU , 究竟係邊首呢

歌曲評選 第四位

所以大家一定要好好享受自己可以快樂嘅時間呀 ! 其實困難唔可怕, 可怕係你唔想去面對, 唔想去接受, 咁樣就搞到件事更加複雜啦 !

其實身邊好多人都會願意去幫助, 有時可能幫唔到手, 但只要喺身邊默默去支持佢地就已經足夠, 跟住由自己慢慢去重新行返出黎呢個世界, 重回自信, 重新接觸呢個世界, 所以人唔係孤單架 !

歌曲評選 第四位

所以大家一定要好好享受自己可以快樂嘅時間呀 ! 其實困難唔可怕,  ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:16

草蜢首我們!

原來今日季選
support chanchan
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

草蜢首我們!
RVHOCPC 發表於 2016-9-26 20:17
好想恭喜草蜢 今晚掃左好多獎
原來今日季選
support chanchan
616.1314 發表於 2016-9-26 20:19
下 咩原來張 form 我無講返係今日 ? sorry

歌曲評選 第四位
小塵埃 - 卜卜卜 [4.36] [獲得 CBM 2016 我最喜愛的歌曲候選資格]

作曲 : 小塵埃 填詞 : 阿凡 編曲 : 李一丁 @emp 監製 : Edward Chan / 李一丁 @emp
5 - 14 | 4 - 3 | 3 - 4 | 2 - 4 | 1 - 1 | 0 - 0

加上未認證評分的排名 : 7
4.50(2) → 4.40(3) → 4.45(3) → 4.42(4) → 4.46(4) → 4.36(4)

歌曲評選 第三位

「離開的人越來越多,留下的人越來越重要。」

不如問大家一條問題呀, 如果你身邊嘅人嘅困難可能只有 1% 機會可以解決到, 你會唔會留低幫手 ?

歌曲評選 第四位
小塵埃 - 卜卜卜 [4.36] [獲得 CBM 2016 我最喜愛的歌曲候選資格]
...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:22

估唔到

歌曲評選 第三位

不如問大家一條問 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:22

purple首知己!

歌曲評選 第三位

不如問大家一條問 ...

當一個新移民
我們的總和

估唔到
kevinlai1621 發表於 2016-9-26 20:23
係個 tag 定首歌
purple首知己!
RVHOCPC 發表於 2016-9-26 20:24
中 ! 獎品係 purple 姐姐攬枕一個 !
當一個新移民
Wonders 發表於 2016-9-26 20:24
easy

係個 tag 定首歌
easy
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:26

好想要!

歌曲評選 第三位
周國賢 - 今生不回家 [4.58] [獲得 CBM 2016 我最喜愛的歌曲候選資格]

作曲 : 周國賢 | 填詞 : 黃偉文 | 編曲 : 孔奕佳 | 監製 : 周國賢 / 孔奕佳 / Goro Wong
5 - 13 | 4 - 7 | 3 - 3 | 2 - 1 | 1 - 0 | 0 - 0

加上未認證評分的排名 : 3
4.50(4) → 4.38(4) → 4.45(4) → 4.50(3) → 4.54(3) → 4.58(3)

係個 tag 定首歌
easy
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:26

both la

歌曲評選 第二位

「每一個人都需要有人和他開誠佈公地談心。
一個人儘管可以十分英勇, 但他也可能十分孤獨。」--- 海明威

當你有困難嘅時候你希望身邊嘅人喺你身邊, 同樣地你身邊嘅人都希望喺佢地有困難嘅時候喺佢地身邊 !

歌曲評選 第二位

一個人儘管可以十分英 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:27

A迦
我們的總和

好想要!
RVHOCPC 發表於 2016-9-26 20:27
要你自己獎勵比自己
both la
kevinlai1621 發表於 2016-9-26 20:27
我仲以為好易

要你自己獎勵比自己
我仲以為好易
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:29

可能無expect卜卜卜有咁高

歌曲評選 第二位
AGA - 孤雛 [4.71] [獲得 CBM 2016 我最喜愛的歌曲候選資格]

作曲 : AGA | 填詞 : 林若寧 | 編曲 : Johnny Yim | 監製 : 舒文
5 - 17 | 4 - 2 | 3 - 4 | 2 - 1 | 1 - 1 | 0 - 1

加上未認證評分的排名 : 2
4.50(3) → 4.60(2) → 4.64(2) → 4.50(2) → 4.69(2) → 4.71(2)

歌曲評選 第二位

一個人儘管可以十分英 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:27

誠實的善美

歌曲評選 季度歌曲

「快樂是一種遍布在生命之中,滿足和幸福的感受,而喜悅則像煙火,迅速爆炸也很快消失。」--- 威爾.鮑溫

歌曲評選 季度歌曲

「快樂是一種遍布在生命之中,滿足和幸福的感受,而喜悅則像煙 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:32

之! 之!
我們的總和

歌曲評選 季度歌曲

「快樂是一種遍布在生命之中,滿足和幸福的感受,而喜悅則像煙 ...
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:32

點解今季d tag唔誤導我估安守本分咖

A迦
Wonders 發表於 2016-9-26 20:28
對對對 係咪好易
可能無expect卜卜卜有咁高
kevinlai1621 發表於 2016-9-26 20:31
DAY 1 就第 2 , 但係如果加曬所有評選者就得第 7 了
誠實的善美
RVHOCPC 發表於 2016-9-26 20:32
公佈左啦 錯呀

之! 之!
Wonders 發表於 2016-9-26 20:33
去到最後都無懸念
點解今季d tag唔誤導我估安守本分咖
RVHOCPC 發表於 2016-9-26 20:34
你唔好扮 D tag 好難唔識估黎誤導我

歌曲評選 季度歌曲
王菀之 - 該死的快樂 [4.86] [獲得 CBM 2016 我最喜愛的歌曲候選資格]

作曲 : 王菀之 填詞 : 黃偉文 編曲 : 馮翰銘 監製 : 馮翰銘
5 - 18 | 4 - 2 | 3 - 2 | 2 - 2 | 1 - 0 | 0 - 2

加上未認證評分的排名 : 1
4.88(1) → 4.90(1) → 4.91(1) → 4.92(1)4.85(1) → 4.86(1)

季度歌手 候選人
Fabel
五月天
Kolor
王菀之
JW

究竟今季係邊個拎呢 ???

去到最後都無懸念
你唔好扮 D tag 好難唔識估黎誤導我
chanchan0909 發表於 2016-9-26 20:36

五月天排第幾
我們的總和