返回列表 發帖

友誼的小船 - 張敬軒 / 王菀之

單選投票, 共有 116 人參與投票
56.90% (66)
3.45% (4)
5.17% (6)
4.31% (5)
30.17% (35)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

歌曲: 友誼的小船
主唱: 張敬軒 / 王菀之

派台日期: 26/09

歌詞:
作曲:王菀之
填詞:黃偉文
編曲:馮翰銘
監製:馮翰銘

I:Ivana H:Hins 合:Ivana + Hins

I:一起上船
同時在撐
即使不見岸 也一去不返
一起坐船
狂潮共挽
划槳的快慢 合拍不到會散

合:大家 一世有幾晚 知己的小船 其實客位有限 若知道 找到你多棒 將翻舟之時 別太小心眼

H:一起跳船 為時未晚 假使不快樂 你總有得揀 一起撐船 如何習慣
I:將彼此當做 外置的手與眼 (H:請將心相連 外置的手與眼)

合:大家 一世有幾晚 知己的小船 其實客位有限 若知道 找到你多棒 好應該不時 贈你心心眼

H:多一個人 I:若你想散
H:平衡未慣 I:任意飲食 再加兩磅
H:相處的美學 也不太簡單 I:這小艇必翻
H:少一個人 I:若怕解散
H:誰來互撐 I:別去攀越 同伴的界限
H:想一起啟航 做對方的重擔 I:壞笑話 太冒犯

合:大家 一世有幾晚 知己的小船 其實客位有限 若知道 找到你多棒 不必等吉時 贈你一千個讚

I:能同船遊覽 撐過暖跟冷 H:人的臉 太易就會翻
I:相識很多人 留下卻很有限 H:最鐵那 友誼能 變平淡
I:大海裡 找到你多棒 H:愛似巨輪 也能 擊破於一旦
I:舢舨傾側時 H:你別亂唱心淡
I:好應該堅持
合:遇上急灣
H:換個空翻
合:再撐

唔知點解一聽就諗起天然呆

但依首唱得好D,又對兒童有教育意義多D,起碼歌詞唔會一味woooo~~~

依D歌聽一次咪覺得幾得意,但唔會想翻聽

其實我覺得好ok
軒仔把聲應該係要黎襯番ivana把雞仔聲
成個感覺係好有以前中學一班fd無厘頭個feel
我就俾5分啦
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 念 - 陳蕾

羅賓聲線的延續。。

我个轩粉都忍不住想打一分
不过轩唱的好过王

任意飲食 再加兩磅 這小艇必翻
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

第一次聽個時一路聽一路笑
本身諗住美之痴埋軒仔到會變pop d
點知拖埋軒仔落水
其實d詞都唔錯呀 拎撐船泥比喻友誼
真係真心知己先會有共鳴會一齊唱既歌
係就係唔主流嫁啦
不過都好既 鐘意得佢地兩個就係鐘意佢地份不平凡
成個香港樂壇應該真係得佢兩個敢咁玩法
出埋d同類型悶歌咩你唔厭我都厭啦大佬
最慘隔離又真係有一大堆人唔厭仲俯首稱臣tim
全首歌最鐘意就係babababababababababa 個part
做得玩歌 去到最盡便是型
5分for sure

幾得意 但又有d噴
照比5分
利申:唔係鏡粉

衝入黎俾一分

不過支持呢首衝入十大

第一次聽個時一路聽一路笑
本身諗住美之痴埋軒仔到會變pop d
點知拖埋軒仔落水
其實d詞都唔 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-9-26 14:41

之前 d 合唱歌都好認真估唔到今次咁癲,傻個種癲

任意飲食 再加兩磅 這小艇必翻
John 發表於 2016-9-26 14:41

由 ivana 唱出真係好好笑 (雖然隻船有冇咁易反呀!!!!)

之前 d 合唱歌都好認真估唔到今次咁癲,傻個種癲
由 ivana 唱出真係好好笑 (雖然隻船有冇咁易反呀!!!! ...
mix_nzi 發表於 2016-9-26 15:16

跟據美之d歌路就係成日太認真 要癲番次

本身已經排骨蒸五花腩 再肥應該真係會反

衝入來俾5分平衡翻隻船

跟據美之d歌路就係成日太認真 要癲番次

本身已經排骨蒸五花腩 再肥應該真係會反 ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-9-26 15:20

如果隻船要一個左一個右我怕菀之就算減肥都會反
(點解唔見曬 d 字既 = =")
其實都幾好呀,起碼幾隻歌各有特色

p.s. 隻歌名好 rthk/ 國語勵志歌 Orz
但成首聽落好日本卡通

呢首歌真係好兩極,一係超like,一係就超憎
我就好鐘意,很切合演唱會的氣氛
亦只要皇上皇后才能有如此氣場駕馭這首潮味兒歌
5分for sure

唔知點解一聽就諗起天然呆

但依首唱得好D,又對兒童有教育意義多D,起碼歌詞唔會一味woooo~~~

依D ...
kayzzz 發表於 2016-9-26 13:45

你一定冇細味過天然呆既歌詞
首歌要深度有深度 仲教識小朋友社會上發生既唔同事件
絕對係祖祖既代表作
唔信你睇下啦
http://www.cmusichart.com/discuz ... amp;extra=page%3D10

Joey appears in this song 你別亂唱心淡

其實美之婚後 真係任意飲食

好彩佢而家減緊, 瘦返d

lblemon 發表於 2016-9-26 17:09

佢除佐每次演唱會之前係咁易忍下口
佢有吾係任意飲食過咩

一入曲就念起天然呆,Ivana一开口唱就變左兒歌,到左軒哥唱就有賀年歌的感覺。

點解唔自己寫返詞
JM 2016

好鐘意個曲風同埋佢地嘅演繹,編曲好正!
首歌好配合演唱會主題 The Magical Teeter Totter ,
一邊聽一邊笑, 中間個d babababa ,我幻想緊佢地係度鬧緊交XD
聽得出佢地唱得好enjoy,期待排骨蒸五花腩係台上嘅火花^^
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

佢除佐每次演唱會之前係咁易忍下口
佢有吾係任意飲食過咩  ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-9-26 17:55

水百合果次真係有減到肥

呢隻歌做佢地兩個既友誼主題曲真係perfect,
好有佢兩個既character.
FIGHT for 陳柏宇

好鐘意佢地做呢首歌的心態!Have Fun!!
橫掂呢個演唱會都係滿足自己同fans!街客鐘意係bouns,唔鐘意都冇問題呀。

佢地兩個都咁鐘意玩,呢首歌啱曬佢地啦
一棵樹要成長得茂盛,根一定要札實。無論我去到哪裡,我都會記住,我的母語是廣東話。我只愛廣東歌

好正
好有呢兩條友嘅性格
有意思又Playful

其實幾得意幾cute
可以當兒歌咁聽

我仲以為呢種歌放係佢地身上大家會覺得好度身訂造添
我幾buy下,但唔知點解成日諗起水舞間隻小艇XD
同埋首歌幾日式卡通片feel,alex編曲真係好鬼正
ivana就不嬲呢類歌都唱得好,係軒仔我覺得佢唱唔到果種玩味
佢個唱腔有刻意配合但效果唔夠ivana果種自然

好正
好有呢兩條友嘅性格
有意思又Playful
Frankiekiekie 發表於 2016-9-27 11:08

係佢兩個唱先岩FEEL
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

友誼的小船= Friendship
Hi

回復 20# 張少

Ivana+ Hint + Wyman + Alex = Friendships
Hi

點解唔自己寫返詞
張少 發表於 2016-9-26 20:08

Ivana+ Hint + Wyman + Alex = Friendships
Hi

友誼的小船= Friendship
Monday 發表於 2016-9-28 00:48
回復  張少
Monday 發表於 2016-9-28 00:56
Monday 發表於 2016-9-28 00:57

得喇知道喇,使唔使講咁多次?
btw人地叫hins

lblemon 發表於 2016-9-26 17:09

瘦左都136.......
成班垃圾打手俾人BAM極都仲有面死出黎柒

俾咗1分,聽一次夠喇,頂唔順個唱腔,究竟想唱粵劇定係兒童歌曲吖
誰又妄想一曲一世,讓人忠心到底~

依首歌係咪由kk8733唱?

依首歌係咪由kk8733唱?
harryharry 發表於 2016-9-29 13:52

你指男聲定女聲???

你指男聲定女聲???
kk8733 發表於 2016-9-29 14:02

你唔係陰陽兔嚟嫁咩?

聽黎聽去都係翻艇同跳船冇友誼可言
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

好熱鬧歡欣.....正到dum一聲 ~ 5分

MV

評分人數

友誼的小船要看用什麼心情去聽. 如果以小朋友角度可以作兒歌, 聽完後都幾得意. 但作為演唱會主題曲,雖然配樂用了很多弦樂, 唱法亦用非常的聲線, 聽上去都好熱鬧, 但如果心情不好時, 聽完後就覺得好煩擾.因為是玩嘢之作,好難比分.

其實聽多幾次都勉強接受到
不過張敬軒把聲真係好造作
王菀之就無咩問題
2-3分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

首歌幾好呀 好啱佢地兩個
張生今年嗰 3 首新歌終於有個正式版 MV 啦

評分人數