返回列表 發帖

獨一無二 - AGA / Gin Lee

單選投票, 共有 105 人參與投票
68.57% (72)
7.62% (8)
5.71% (6)
2.86% (3)
15.24% (16)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 獨一無二
主唱: AGA / Gin Lee

派台日期: 2016-9-26

曲:AGA江海迦 / Gin Lee李幸倪
詞:林若寧
編:Johnny Yim
監:舒文@Zoo Music

盡量避免剖析這件事
我恐怕聽見你跟他的戀愛史

自問自己只不過第二
更了解沒理據爭取你這位置

我恨我諸多猜疑 幼嫩如此
你髮絲於他衣領好比根倒刺~

問二人處決誰更易 苦況何其相似
和你這種尷尬狀態何時開始

Oh…no… 情人為何要跟你對分
為何同情你還是痛恨
殘忍分兩份
同時分享臉上唇印
給愛情圍困 誰離去也不甘心

漸漸學會「分享」這定義 (i used to be the only one)
太可笑你戴我都戴他的戒指
自問自己比起你大量
說到底讓你吻他總會有怒意
怪就怪彼此堅持 這男孩子
更暗中綁起雙眼准許他放肆
論罪人三個人也是 三角如何處置
矛盾也許太過類似 誰人羞恥 Oh…no…

情人為何要跟你對分
為何同情你還是痛恨
殘忍分兩份
同時分享臉上唇印
給愛情圍困 從來沒有哪個更開心 baby

情人同時愛得太過深
如何成全你然後卸任 明知都故問
懸崖邊一路地行近
三個人囚禁 誰人會首先犧牲

兩者也好應該慶幸 同時分一半幸福加一半殘忍
討厭又夾雜憐憫 二人同生
是命運作弄人

情人同時愛得太過深
如何成全你然後卸任
明知都故問 懸崖邊一路地行近
三個人囚禁 三個人囚禁
誰人會首先犧牲 Ha...

鬥放手總是及時
成熟女子 別要戀愛換來反智

一加一幼稚
一加一結果

不智

首歌真係越loop越正.

但其實係愈聽愈上癮架
李奧 發表於 2016-10-23 13:48

真系會上癮...唔系講笑!越聽越正....

但其實係愈聽愈上癮架

两把声的确好好听 但喺相比之前嘅一 旋律同入耳程度 首歌唔算出色
问这快乐为何来去如飞

唱live , gin lee too powerful la.

可能係我少去M記
今日先第一次係M記聽到
利申:唔係鏡粉

【RnK萬聖節專輯】頭七無異 (OT: 獨一無二)

聽完原版可以去睇下改編噴水詞

第一次live

都ok好聽。
有冇人覺得「誰人會首先犧牲」果到,好似某一首歌?
側田:嚐過勾結醜惡的世間 了解到何謂卑鄙

好想聽下Aga個demo
佢話日本曲式Demo 幾吸引
Btw 首歌一貫AGA慢熱風格,要聽多幾次先有feel,5 fun
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

認真

呢首歌 AGA 唱得好過 GIN LEE

麥當勞見啦~ 5 分

好少可而家仲做5 分鐘既歌出黎

題材上差左D咯
#姊妹花
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

個人覺得好聽到爆啊
題材正 啲詞好到位 首曲就見仁見智 我就覺得好有層次
論唱功 aga差過gin一大截就無可否認啦 但聽gin嘅高質再加aga嘅獨特唱腔 我又好受落
呢首佢兩個合唱好啱feel 唔好再鬧過左去"一加一"啦 加上呢首都已經自抽左啦 "一加一幼稚 一加一結果不智"

Youtube點擊率好似唔系幾樂觀....

我都想聽獨唱版!希望錄個獨唱版

可唔可以各自唱返個獨唱版,反而有興趣多D

AGA繼 能說不的秘密、哈NO、一、one day at a time、問好
又有一首歌係度no no no ...
harryharry 發表於 2016-10-5 22:51

你想笑死我咩~~

btw, 佢可以試下換下 d adlib
例如 yeah yeah yeah
ya ya ya
all all all
yee yee yee

好想 AGA 攞叱咤唱作人
如果孤雛唔係離奇地 0 AP
呢首又正正常常咁播 雖然要除二 但要入三甲本來唔係冇可能

呢首歌落好多廣告wor
睇viu tv都見到佢

AGA繼 能說不的秘密、哈NO、一、one day at a time、問好
又有一首歌係度no no no ...
harryharry 發表於 2016-10-5 22:51

其實好怪。。

又有一首歌係度no no no

Outro 好想接 我不是你的觀賞魚

個編曲好公式化, 旋律冇特色&記憶點, 面目模糊既港式K 歌, AGA 既歌黎講除左
認, 呢首都算係第二悶... 2 fun

兩PLUG都唔係咁討好, 如果係咁既方向, 唔知隻碟仲會唔會買, 買AGA碟既FANS應
該唔係貪佢D 歌夠K 掛

歌詞仍堅持留返上首 "一加一" 的餘韻......
首歌...... 過門開始才算精彩,之前的節奏太慢,如果快一點會好好多。
但呢首總比 "一加一" 好,"一" 唔錄首合唱仲好。
不過,遲下 M 記不停咁 LOOP "獨一無二",不斷洗腦,首歌到時個個都會被 5 分。
讓我美麗 有甚麼可以阻我
尤物要走過 才不要問你許可

首歌就想去到好POP好K咁,但又唔夠盡。。。

個MV可以話系rubbish
好肉酸
比一差好多陪

《一加一》是為了乘勝追擊, 在獨唱歌《一》的基礎上衍生的合唱歌, 我由頭到尾都覺得《一》比《一加一》好, 比較乾淨及純粹.
Gin Lee及AGA合唱的新歌《獨一無二》, 由二人合譜旋律, 一早已決定是合唱歌, 留了足夠空間做二步合唱, 和音位亦較合理, 成績明顯比《一加一》理想. 兩位環球女將今年成績不俗, 靠這首歌在年尾再衝刺, 聰明.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

overall 唔錯既
但兩個人真係唔算太夾 ...
Gin Lee 的確係想爆想爆咁,幾時先有首可以俾佢show off 下
佢依家d 歌對佢黎講實在太易唱 ...

首歌岩aga唱,gin Lee 唔岩唱

幾好聽但係兩把聲唔夾,加上Gin咬字差。4分!

一段尾Gin Lee已經想爆出黎,AGA完全招架唔到
lmml4 發表於 2016-9-28 16:24

或者呢種叫 AGA 的獨特唱腔~
聽錄音室版本應該冇咩事 ... ...
(我記得佢個 Ginadoll Live ... ... 買飛入去聽現場感覺唔錯,
但睇返 ViuTV 個現場錄音就覺得係災難 ... ...)

首歌其實係幾感動, 曲唔錯, 詞好到肉
唱的話, AGA 都係一貫的唱腔
李幸倪就好刻意咁放輕了去唱, 另外佢上高音真係輕而易舉

首歌好好 loop, 5分

同意美煎和美迦 唔適合合唱
lblemon 發表於 2016-9-28 13:56

一段尾Gin Lee已經想爆出黎,AGA完全招架唔到

曲好似 認 咁慢熱
根本gin lee同aga合唱係唔夾,gin lee要就aga唔可以爆得太勁,aga又要格硬谷盡 ...
kayzzz 發表於 2016-9-27 18:43

同意美煎和美迦 唔適合合唱

曲真係麻麻,好重AGA風格,唔多鐘意
份詞好好,俾5分個詞同盲撐GinLee,
2人合唱兩首歌都係鐘意GinLee把聲,AGA唱功真係差,低音鼻音重,高音都好驚佢出問題
誰又妄想一曲一世,讓人忠心到底~

平時aga嘅歌要聽多幾次先好聽
但呢首聽左一次就愛上
利申:唔係鏡粉

副歌係咪心足d fd lol
感覺gin lee 負責chorus
其他都係aga :)

期待大
失望大
冇火花
唯一歌詞好
KYC0347 發表於 2016-9-27 23:52

Agree x 2
Hi

個曲雖然兩個人合寫
但仍然好重AGA感覺
想聽AGA獨唱
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

期待大
失望大
冇火花
唯一歌詞好
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

m記呢排好多新主題曲

曲好似 認 咁慢熱
根本gin lee同aga合唱係唔夾,gin lee要就aga唔可以爆得太勁,aga又要格硬谷盡 ...
kayzzz 發表於 2016-9-27 18:43

認同

越loop越好聽 不過呢首曲真係襯男女合唱多D,女聲分部唔夠明顯,同時唱o既位有少少鬥大聲o既感覺{ ...
KITSTON 發表於 2016-9-27 16:15

可能遲啲有男女合唱版featuring Adrian Fu & Yan Ting
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

越loop越好聽 不過呢首曲真係襯男女合唱多D,女聲分部唔夠明顯,同時唱o既位有少少鬥大聲o既感覺{ ...
KITSTON 發表於 2016-9-27 16:15

曲好似 認 咁慢熱
根本gin lee同aga合唱係唔夾,gin lee要就aga唔可以爆得太勁,aga又要格硬谷盡就gin lee,兩面唔討好
而且aga唱功差唔止一皮,成首歌唔係好balanced

想穩個人唱AGA部分同我合唱
好好聽!

越loop越好聽 不過呢首曲真係襯男女合唱多D,女聲分部唔夠明顯,同時唱o既位有少少鬥大聲o既感覺

琴日無歌詞我聽左  
吻二人處決需更衣
矛盾也許太過類似 誰人手指

5fun ... 冇得講!越聽越正~

好正
仲好聽過孤雛
5分
>3<

比想象中好聽wor夠哂pop
5分