返回列表 發帖

[Oct/6/2016] Vibes - 張敬軒 (EP)

歌手:張敬軒
唱片名稱: Vibes
唱片封面:

推出日期:2016/10/06
唱片類型:EP

TrackList:
CD
1. 羅賓
2. 風起了
3. 不同班同學
4. Make Me Proud
5. 羅賓 (CP Up version) featuring MC Jin

附加資料:
感受澎湃洶氣氛  享受一息共振
張敬軒 [Vibes]

羅賓 – 給身邊為你願打願捱的那位
不同班同學 – 不同班 不同級 一同學
風起了 – 不圓滿的感情 留在回憶 卻最美
Make Me Proud – 給自己發個享樂為先的白日夢

出處: Sky Music
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

隱藏歌唔會plug吧
阿mark 發表於 2017-1-15 17:46

《你救哪一個》可能是降兩度演唱會主題曲
梁詠琪 《時間遇上我們- 台北小巨蛋》 口碑載譽
Side-track音樂會再見

專輯得翻呢首未plug了翻唱歌一般來講應該唔會plug
moxy 發表於 2017-1-3 17:55

隱藏歌唔會plug吧

而家先去買
Yo man

好嘢,值得聽,去買

呢首真係好難聽....
cathay1996 發表於 2017-1-3 15:58

佢係唱 mick me 拋

moxy 發表於 2017-1-3 17:55

最尾果句說話唔適用於星夢 / 胡鴻鈞
本週冠軍歌: 白髮齊眉 - 鄧小巧

咁即係下首派make me proud?
hehemamama 發表於 2017-1-3 16:49

無力將天氣逆轉。

咁即係下首派make me proud?
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

呢首真係好難聽....
cathay1996 發表於 2017-1-3 15:58

首歌唔係話好差,係個唱腔唔知想點

XYZZY 發表於 2017-1-3 05:42

呢首真係好難聽....

XYZZY 發表於 2017-1-3 05:42

專輯封套MAKING OF ...

原唱人歌合一, 配合佢「好勝港女」形象, 所以一入副歌就爆, 同條仔發爛渣, 梁小姐嗌得幾好
「就留下我  ...
John 發表於 2016-11-17 04:51

你的解讀跟Wyman同歌者原意有很大出入

原唱人歌合一, 配合佢「好勝港女」形象, 所以一入副歌就爆, 同條仔發爛渣, 梁小姐嗌得幾好
「就留下我  ...
John 發表於 2016-11-17 04:51

新一代表示呢首已經唔太港女 而家起碼要瘋狂出歌數臭個男人先叫港女
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

我都好認同,原唱好帶到個種要裝堅強嘅感覺出黎。軒仔呢個版本,聽咗半首就飛咗 … ...
Carina~ 發表於 2016-10-7 10:40

「就留下我 自己爭最後一口氣」直情好似女仔嗌交嗌到尾講「我唔使你理呀, 我自己識走, 哼哼」咁款

翻唱版本今日聽左兩次, 似係自己係暗角匿埋亂諗野, 而唔係同條仔嗌交既感覺
但個唱腔略嫌太chok太濃,
雖然本身歌詞內容都有點兒搵野黎講, 張敬軒呢個誇張化既演繹可說將「你救哪一個」呢條問題既唔討好一面展現出黎

(不過其實唔嗌版既「你救哪一個」梁小姐當年都有個remix做過, 收錄左係國語碟bonus track)
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

張敬軒 《Vibes》 -- 穩陣為主 略添新意
不經不覺, 已經來到張敬軒加盟英皇後的第三張唱片. 與之前兩張專輯 ...
hiraoka 發表於 2016-10-26 00:51

翻唱好差就真

張敬軒 《Vibes》 -- 穩陣為主 略添新意
不經不覺, 已經來到張敬軒加盟英皇後的第三張唱片. 與之前兩張專輯不同, 《Vibes》的賣點在於張敬軒減少參與, 放手讓製作團體策劃. 背後的動機, 當然是希望做出不一樣的曲風, 這種野心可見於首波主打《羅賓》.
顧名思義, 《羅賓》的主角是蝙蝠俠的副手, 這種配角化身主角的設定, 本來就有點反傳統. 負責作曲的是化名Cleanup Hitter的團隊, 拋開了張敬軒聲線高昂的特質, A段用上《酷愛》式的低音, 旋律有別與一般的張氏快歌. 再配合充滿音效及捽碟效果的編曲, 整首歌漫畫感十足, 屬張敬軒未試過的曲式, 的確是成功的試驗品. 敗筆在於碟末的remix, 畫蛇添足, 編曲及rap都老氣, 令人失望.
事實上, 張敬軒一直努力尋找合適唱快歌的唱腔, 碟內的另一首快歌《Make Me Proud》, 在唱腔上也屬新嘗試, 唱得比以往放, 也不似《Morph》專輯的《Do What You Want》那樣過份扭音, 聽得較順耳. 不過, 論旋律及編曲, 這首新歌不及《Do What You Want》, 當然更不及上唱作水準都更佳的《Deadline》.
三首慢歌當中, 以主打歌《不同班同學》最穩陣. 題材完全承接張敬軒及黃偉文近年叫糊的成長歌路線, 作曲人是合作多次的Edmond Tsang, 張敬軒在柔和的編曲下有不錯的發揮. 作為年過三十的聽眾, 聽著聽著, 不禁有點感概, 但做到專輯期望的別樹一格嗎? 著實未有. 更大路的是《風起了》, 陳耀森的詞寫得不錯, 每句都有畫面, 甚得我心, 可惜旋律一般, 整體效果只屬普通, 浪費了一首好歌詞. 翻唱梁詠琪的舊作《你救哪一個》, 要比原唱唱得好, 對張敬軒來說不是難事, 但這首同時也是他全碟唱得最投入的一首. 第一段副歌不論用力或用氣, 都有著絲絲的哀傷, 完美演繹歌詞中的無奈, 末段副歌在想爆之際收了少許力, 傷心而不過火, 也是水準以上的發揮.
認真講, 我一直希望張敬軒能夠花更多力氣在創作之上, 但我同時亦意識到, 張敬軒近年個人親自作曲的作品, 不少俱非我的心頭好. 今次放手讓創作團隊把關, 希望找到新方向, 其實是不錯的嘗試, 只是在商業考慮下, 未有真正新到底, 倒是有點遺憾. 明年的重頭作, 應是與王菀之合作的演唱會, 《友誼的小船》後, 還會有其他玩味搞作嗎? 期待中.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

張軒逐條回應高登巴打走數清單:

https://www.youtube.com/watch?v=9IEKoB-6DPc
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

我宜家先發現EEG Youtube果度將 羅賓歌詞MV 改咗變Official MV

一直有買軒仔所有非精選的專輯, 但呢隻我真係好猶疑, 而家仲未買.

相對之下, 上隻都係EP嘅Felix高質好多,
如果佢keep住出Felix質素嘅EP我又無所謂

不過軒仔表示有歌迷鼓譟,因他簽約英皇後只推出EP,但他直言這個是自己的意願,因為這樣就可以集中火力攻主 ...
fifty1205 發表於 2016-10-17 18:57
一個出EP嘅歌手將自己同一個同年出20+1首歌雙大碟嘅歌手相提並論

不過軒仔表示有歌迷鼓譟,因他簽約英皇後只推出EP,但他直言這個是自己的意願,因為這樣就可以集中火力攻主打歌,更不排除會跟方大同一樣只造歌唔出碟。

咁我寧願佢湊夠十首Single先出碟好過
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

«羅賓»係最差嗰首囉唔該
csy1106 發表於 16/10/2016 23:58
你呢句其實同我果句係無衝突既
佢唔係最差亦都無阻佢係差呢個事實
一首咁既歌吹到四台冠你唔覺得係好笑架咩

雖然口味人人唔同但係顯然你對張生既要求真係好低
kwanie 發表於 2016-10-16 23:53

«羅賓»係最差嗰首囉唔該

回復  nicholashin

其實羅賓都幾好聽啊...
wewa1001 發表於 12/10/2016 10:39
雖然口味人人唔同但係顯然你對張生既要求真係好低

風起了>羅賓>你救哪一個=不同班同學>Make Me Proud>羅賓(CP Version)
其實成隻碟除羅賓(CP Version)都幾耐聽,不過下次唔好再買外國歌,用10隻歌既錢做8隻歌好啦,無人聽到有咩分別。

回復 161# nicholashin

其實羅賓都幾好聽啊...

風起了>你救哪一個>>不同班同學>羅賓>>Make Me Proud>羅賓 (CP Up Version)

其實軒仔不如做cover歌手算啦 連一首好聽嘅原創歌都做唔到
Make Me Proud個唱腔令我好擔心佢仲識唔識唱快歌

同埋外國作/編曲人做嘅廣東歌好明顯唔掂 希望佢明白貴精不貴多唔係倒錢買次貨

同意,軒仔不如望望佢朋友Ivana幾堅持,只出單曲都唔會交行貨。近年軒仔啲歌真係失色過之前,變咗年 ...
Serendipity 發表於 2016-10-9 03:44

KINGJER 應該係EGG 集團重要幾員, 集團式經驗

其實出EP 絕對冇問題
但唔該自己作番哂啲歌, 出番張有主題既EP
唔好再搵啲劣質外國demo 東併西凑合埋就當 ...
matthew1990 發表於 2016-10-10 14:47

明明Twins既LOL已經係一個好例子啦,出邊貴價做Mixing,但係鬼佬聽唔明廣東話,唔知應該點搞
整完返黎唔岩心水,又要駛多筆冤枉錢係香港做多次

佢自己個日都話外國人睇我地唔起,唔會將好野俾我地,咁點解仲要貴價(講緊十倍價錢)去做一首歌呢(不過撇除份九唔搭八既歌詞之外,首歌其實係掂既)
而家啲香港人係咪唔識寫字
>吾
>甘
>米
>尼

咁咪變張敬仙XDD
佢地係咁架啦,正面d 睇,佢地對張軒都係恨鐵不成鋼啫...

睇完個分享會,發現唔自己創 ...
uponand 發表於 2016-10-9 22:26

宣傳冇問題,但要黐埋瓊姐(i.e.英皇打手)度嚟搞宣傳,如果真係事先夾定都幾令人失望。唔好忘記瓊姐以攻擊他的同行歌手為樂,連容祖兒都唔敢跟瓊姐扯上關係,張敬軒都係唔好理瓊姐為妙。
另外,同意你恨鐵不成鋼的講法,正正是我對他的感覺。有了天時地利,但交唔到功課只以固有人氣頂住,跟食老本歌星無異。

咁咪變張敬仙XDD

睇完個分享會,發現唔自己創 ...
uponand 發表於 2016-10-9 22:26

其實出EP 絕對冇問題
但唔該自己作番哂啲歌, 出番張有主題既EP
唔好再搵啲劣質外國demo 東併西凑合埋就當一張碟
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

Wyman出手都食白果⋯⋯
所以《羅賓》個MV一直石沈大海⋯

我估黎明/ 明蝠俠同YY可能無緣再合作了 ...
l00540 發表於 2016-10-9 09:59

黎明點會show佢
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

同意,軒仔不如望望佢朋友Ivana幾堅持,只出單曲都唔會交行貨。近年軒仔啲歌真係失色過之前,變咗年 ...
Serendipity 發表於 2016-10-9 03:44

今時今日既瓊姐
同一個收錢幫人宣傳既Youtuber無異

軒仔透露今日推出新碟:「呢張碟醞釀多時,依家貴精不貴多,寧願每年集中火力做好歌,希望有首歌可以流行。尋晚凌晨12點上架,已經登上咗數碼音樂平台嘅冠軍,算係先拔頭籌。」問到今次用了多少錢製作新碟?他坦言用了七位數字:「雖然得五首歌,但我哋當十首歌嚟做,因為實體碟開始式微,所以我地揼咗好多錢去做靚個Package,而且除咗一首歌,其他歌都有拍MV,依家做音樂又要面對韓國、內地競爭。」
阻住 發表於 2016-10-6 20:56

睇唔明

我估黎明/ 明蝠俠同YY可能無緣再合作了 ...
l00540 發表於 2016-10-9 09:59

黃偉文幾年前係專欄數過黎生鍾意改佢歌名
自從黎生連續自己改左「為了對你更想念」同「愛瘋了」兩個歌名之後, 成間A Music都極少搵黃偉文寫詞

站係黎生角度, 大家本身唔係熟, 你自己又唔係冇自力更生能力, 幫你做乜
SSN Chart (19 Apr)  冠軍: 慢性分手 - 雲浩影  |  亞軍: 也許沒有未來神 - per se

你地真係好清高做宣傳都錯
張軒返去煉仙啦
littlek 發表於 2016-10-9 17:43

咁咪變張敬仙XDD

睇完個分享會,發現唔自己創作,由公司揀歌都咁難湊夠10隻新歌,乜真係咁揀唔落手咩?
marjoice 都係揀demo搵番黎,陳耀森填緊詞時唱片公司先知道原來首歌有出版過
仲要用10倍價錢做隻make me proud,

寧願佢還原基本步,自己寫曬成隻碟,等兩三年都唔係問題,
不過都係想想就好啦...
或者等佢好似eason ,sammi 咁唔再活躍係頒獎禮時就有機會

P.S. 陳耀森嘅詞真係好正,希望張軒以後多d 搵佢填詞
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

绝对系宣传伎俩,真系呢件事,觉得佢无咗“节操”
   而且佢真系有预谋翻唱《你救哪一个》,哎 ...
kenny211 發表於 2016-10-9 15:10

你地真係好清高做宣傳都錯
張軒返去煉仙啦

边个系罗神?
kenny211 發表於 2016-10-9 15:12

羅力威呀
Top 3
1.3AM - AGA
2.天敵  - 衛蘭
3.他狠過你(Live Version) - 容祖兒
3.
</strong>

8:33 - 不同班同學live
15:51 - 風起了live
另外吹水果時話風起了原本係揀俾羅神... ...
阻住 發表於 2016-10-9 00:45

边个系罗神?
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

绝对系宣传伎俩,真系呢件事,觉得佢无咗“节操”
   而且佢真系有预谋翻唱《你救哪一个》,哎
朝朝暮暮讓你猜想如何馴服我。

個cover咩事?頭痛牙痛定頸痛?
bellajo 發表於 2016-10-8 12:04

可能係下體某部位痛吧

09年(h3m嗰期)eason仍然係絕對強勢,hins個勢追貼到算偷笑

年頭佢見黎明紅咪邀請佢拍mv嘅,唔知leon有 ...
kayzzz 發表於 2016-10-8 13:32

我估黎明/ 明蝠俠同YY可能無緣再合作了

呢張碟醞釀多時,依家貴精不貴多,寧願每年集中火力做好歌,希望有首歌可以流行。

係呀?咁不如做一隻歌 ...
John 發表於 2016-10-7 02:02

同意,軒仔不如望望佢朋友Ivana幾堅持,只出單曲都唔會交行貨。近年軒仔啲歌真係失色過之前,變咗年年出首食糊慢歌爭奬嗰種歌手,有點失望。佢仲未去到神枱位唔應該咁快就hea...
尤其是最近佢居然玩埋降兩度,真心覺得無聊。總覺得呢壇嘢係佢公司同瓊姐夾埋玩的宣傳把戲...

09年(h3m嗰期)eason仍然係絕對強勢,hins個勢追貼到算偷笑

年頭佢見黎明紅咪邀請佢拍mv嘅,唔知leon有 ...
kayzzz 發表於 2016-10-8 13:32

10年Eason已經唔想玩頒獎禮啦,只不過無人取代到距地位先繼續攞獎,如果有人上到位距都退落黎

8:33 - 不同班同學live
15:51 - 風起了live
另外吹水果時話風起了原本係揀俾羅神...

美軒永遠系上位關鍵期偷懶,09年明明勢可取代Eason,結果10年情緒病同去左演舞台劇。2016年只要距出隻正常8 ...
1d14 發表於 2016-10-8 00:09

回復  hehehaha

出第二版要銷量好先得

不過羅賓都無拍
mc) 發表於 2016-10-8 13:15

年頭佢見黎明紅咪邀請佢拍mv嘅,唔知leon有無蘇佢

回復 125# hehehaha

出第二版要銷量好先得

不過羅賓都無拍