返回列表 發帖
雖然作為fans 好想佢出大碟,不過依架市道咁差,
唱片公司已經唔想做d 唔派台嘅歌,
出一隻10首歌嘅大碟,派兩年又唔實際
係咁嘅環境下,一年出一隻EP (四隻歌) 係有經濟效益嘅對策

不過都係藉口,當年my way 都係用左5萬人仔,
可能搵唔到好歌,又無靈感寫歌啦(不過佢又話寫左幾首歌俾其他歌手)
都係等佢自己宣傳時點解釋啦

澳門演唱會后,佢休息左幾個月...
其實除左擔心佢身體,仲好擔心佢抑鬱症復發(因為佢不斷俾內地某d網民攻擊)
所以,依家只希望佢身體健康同開開心心就足夠...

亦明白大家對佢音樂有要求,出發點係好嘅
只希望各位高抬貴手,唔好因為佢係英皇歌手就反佢
偶像全部也不倒  爸媽以後也安好
最好 我在意的 任何面容都 不會老

側田快d 強勢回歸啦, 而家根本無人有力同美軒爭
lblemon 發表於 2016-9-29 09:21

機會好微,等eason出碟派歌可能仲快d

話成隻碟都係快歌,有節奏既,又吹到好多唔同國家既作曲人,然後搞咁耐
其實得羅賓、羅賓remix同make me pr ...
Wing1211 發表於 2016-9-28 17:17

之前有電台訪問佢講過做呢隻碟收到外國demo,
但填完廣東詞後覺得唔適合,最後無用到個demo
我覺得香港樂壇太缺乏幕後創作人才

因為賺唔到錢,好少人入行全職做音樂創作

幫羅賓做宣傳個陣,先話啲樂手十年都無加過價,甚至被壓價,仲慘過啲運動員

↓訪問講 ...
Ki 發表於 2016-10-3 16:16

第一個問題,羅賓佢係國外係成個production 一齊買,已經包埋編曲,
不過佢嫌外國個編曲未夠好,又搵本地編曲人重新編曲、搵樂手重新彈奏,
所以佢話羅賓嘅成本係其他歌三倍

同埋佢講嘅野真係聽一成好啦,尤其係出碟前講嘅野,一切以實物為準...

就係咁所以話連樂手都被壓價既時候,寫歌個班可以搵得到好多咩?

不嬲都知佢啲野信一成都死,又唔係第一 ...
Ki 發表於 2016-10-3 16:53

可能係國外買歌翻黎貴呢
又可能覺得辛苦做隻歌個出黎,唔派台好浪費
以前唔派台都hit得起,依架派台個d 都好難hit,唔好講side cut...

如果真係因為市道唔好(入碟嘅都係派台歌),我覺得不如索性唔好出EP,單純網上發行單曲,儲夠10首再出album
反正英皇都唔係國際公司,無話每年設好出碟指標,點都要谷你出碟

自己揀英皇果時 話一定會准時交歌出碟 結果呢 越做越hea
今年cut埋翻唱+remix 實際上先得3首原創歌 講好嘅 ...
moxy 發表於 2016-10-6 18:22

你地可以大大聲話佢懶,話佢d 歌難聽、唔值男金、唔值十大,etc.
但係點可以話佢向錢看?!  一d 都唔make sense...

講番隻碟,我自己最鐘意風起了,之後到羅賓>不同班同學>make me proud,
好珍惜佢仍然出新歌嘅日子!

你地真係好清高做宣傳都錯
張軒返去煉仙啦
littlek 發表於 2016-10-9 17:43

咁咪變張敬仙XDD
佢地係咁架啦,正面d 睇,佢地對張軒都係恨鐵不成鋼啫...

睇完個分享會,發現唔自己創作,由公司揀歌都咁難湊夠10隻新歌,乜真係咁揀唔落手咩?
marjoice 都係揀demo搵番黎,陳耀森填緊詞時唱片公司先知道原來首歌有出版過
仲要用10倍價錢做隻make me proud,

寧願佢還原基本步,自己寫曬成隻碟,等兩三年都唔係問題,
不過都係想想就好啦...
或者等佢好似eason ,sammi 咁唔再活躍係頒獎禮時就有機會

P.S. 陳耀森嘅詞真係好正,希望張軒以後多d 搵佢填詞

張軒逐條回應高登巴打走數清單:

https://www.youtube.com/watch?v=9IEKoB-6DPc