返回列表 發帖
都掃得幾多下
kevinlai1621 發表於 2017-1-6 00:03

掃除一切牛鬼蛇神
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

你最喜愛走勢
ed8671ed 發表於 2017-1-6 00:12

比大家欣賞下本榜華麗走勢sss
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

以前我一直以為我和何寶榮不一樣,原來寂寞的時候,所有的人都一樣。

最喜愛走勢 我錯
最中意2>1
stopzi 發表於 2017-1-6 12:10

識揀

多謝支持

投票

那麼為什麼是我 我真的脆弱
記憶丟石頭 偷襲便逃走
John 發表於 2017-1-6 17:38

唔係tag緊呢首嗄

詳情請留意1.11本人頒獎禮

又呃一個廣告位

多謝你咁包容!!  
我覺得自己玩緊火 又無時間check反錯誤
以後可以寫得簡短d 或者提早就寫{:1_1 ...
JasOh103 發表於 2017-1-6 21:52

唔緊要 做得好好睇丫加油

軒仔都去馬
kevinlai1621 發表於 2017-1-9 12:07

佢去玩岩哂啦

過客別墅成為全國金曲

唔係仲被大陸ban緊咩
kevinlai1621 發表於 2017-1-9 12:12

睇guanxi架啫 有就有人講得通 幫你搵藉口/辯護

佢之前都上得廣東個d節目都ok啦
係驚有人搞事先左阻右阻佢

本帖隱藏的內容需要積分高於 2900 才可瀏覽

頒獎頒到有d頭暈....可唔可以比個micstand 我

2009-03-29 謝安琪,祝你好運 (明報)
我有理由相信,這片大碟製作時間短促,對歌手的要求也是太過分地高。像演唱會的主題曲《吶喊》,為什麼要迫她最後踩高幾個海豚高潮音,而感覺是她像快要休克過去?

主打歌《年度之歌》中,有兩句是「得到過又猝逝╱也有一種智慧」。謝小姐是唱了「得到過又『撮』逝」。黃錫凌的《粵音韻彙》中, 「猝」可以讀「撮、卒、捽」三個音,為什麼會選了「撮」音呢?

《囍帖街》的國語版《歡送會》,編曲跟廣東版一模一樣。把歌傳給台灣朋友,他一聽,回了一句: 「哈哈哈,香港人的國語,我真的一個字都聽得不明白。」幾乎在每一句,不論是要唱的音或要咬的字,如:來到、乾一杯、未來、耶誕、拭目以待、殘酷、表白……都好像咬不實穩似的。

這不可以怪她。她的母語是廣東話,不是國語。這是唱片監製的責任,究竟他們是為了什麼要做這一首國語歌?他們知不知道,如果做一首會羞於人前的國語歌,不做或許會比較好?

各位歌迷,別誤會,我不是針對任何人的。我做日本偶像文化和粉絲族群的研究,我也知道跟粉絲溝通的天條,是「別跟他們的偶像過不去」。因為粉絲們狂熱的愛,是短暫而不理性的。

但聽完《Yelling》大碟後,你會覺得她的監製真的知道謝安琪需要什麼嗎?抑或,大家都知道在香港這個市場,歌手只是瞬間和即時的消費品。做唱片,目的只是快,只要有東西給粉絲買,給你們這些只要消費不要質素的香港人可以即時下載新ringtone 和在K 場扮謝安琪。各位,請記住,謝安琪是一個人,是一個歌手。任何人都需要人愛惜,對他們坦白。真相是,謝小姐需要更多時間唱歌,需要更多時間練歌,需要更多好聽的歌,而不是一些創作人們認為「需要寫的題材」,如已經OUT 了十世的《祝英台》。

謝安琪,你自己都在唱「誰又妄想一曲一世╱讓人忠心到底」。你應該明白,我說這些話,不是要令你難受。祝你好運。

文/健吾

扮無事發生過得唔得?
matthew1990 發表於 2017-1-14 16:35

Mom: can't touch this

本帖隱藏的內容需要積分高於 2900 才可瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
matthew1990 發表於 2017-1-15 15:51

唔夠分呀

出多個post咪得
John 發表於 2017-1-15 15:55

咁出多個啦 點解而家d分唔升?

你去非共出個林姓歌手專榜咪有分
nicholashin 發表於 2017-1-15 15:58

其實而家邊度先有分 好想做金牌會員維持治安

時事體育鞭屍區
John 發表於 2017-1-15 16:00

Wow有lu 你去開個容祖兒獎項分享區就好

matthew1990 發表於 2017-1-15 15:51

本帖隱藏的內容需要積分高於 2940 才可瀏覽

成日講架啦
kwanie 發表於 2017-1-15 15:52

matthew1990 發表於 2017-1-15 16:06

本帖隱藏的內容需要積分高於 2000 才可瀏覽

nicholashin 發表於 2017-1-21 00:43

訪問既時候

一陣行山 但而家腳痛

有個fd突然話鍾意林奕匡 好想同佢絕交

你地之間既友情經唔起呢個小人既考驗 基礎都算好薄弱下喎
kwanie 發表於 2017-1-23 00:03

講下啫

想知林奕匡有幾小

有個fd話藍奕邦隻一雙手好正
好想同佢絕交
-Prince- 發表於 2017-1-23 00:37

可能佢真係想講藍奕邦隻手好正

佢有冇聽吳若希首我本人

開頭四平八穩
我聽到「捐」字之後唔小心大笑左
John 發表於 2017-1-23 13:12

我睇完呢句但都係大笑左

唱衰左就望後面 抄美淫

到底我喜歡誰 也許我喜歡孤獨

點算 飲醉左
John 發表於 2017-1-27 19:27

誰活在你心?

希望寫首愛情小品俾美祖
JasOh103 發表於 2017-1-28 00:57

希望下隻碟cousin fung同林奕匡包碟

滿身光榮 淪落到分開

La La Land主題曲

好煩
John 發表於 2017-1-29 15:28

我都係

錄播部分Autotune 完先出街是常識吧
matthew1990 發表於 2017-1-29 19:35

[跟]嘩你好醒呀

屮SiU霖屮 發表於 2017-1-31 01:15

請問最尾個句係咪國際天后Karry既禮物既改詞版

希望有人可以洗我個snapchat洗100秒

唔知kaybb有冇係CM見到堆fans不停串佢

我要停止繁殖難得一遇同愛徙生的錯
matthew1990 發表於 2017-2-4 23:11

你有冇得錄電腦系統播既聲

美匡係我愛徙
matthew1990 發表於 2017-2-4 23:35

matthew1990 發表於 2017-2-4 23:35

我個app有 可以mute人聲比你

原來我個投票post鎖左
John 發表於 2017-2-5 00:03

唔緊要 相信中央已經好清晰民意

我要
matthew1990 發表於 2017-2-4 23:39

等等比你

希望計分員會重酬報答你
-Prince- 發表於 2017-2-5 02:20

以身相許會唔會更有誠意

我把這看法告訴麻雀王,雀王說未必,比如現在四位候選人,剛好湊夠一檯麻雀,若大打出手會是個什麼場面。很容易想像,也很精彩。胡官會一路指正誰犯規,誰上錯了碰錯了,因為有心理準備是躉腳的,不惜賠上時間金錢,也要成全雀局該有的規矩與氣氛。薯片會一直四萬咁樣,頭四圈雖然形勢落後,被人誅章時會賣弄小幽默回應,不埋怨不罵街,不做大牌嚇人,密食當三番。奶媽話唔打又打,一坐下來卻原來好打得,連骰仔都袋定,進取有為,有人要上七萬,不惜拆爛自己7789萬,也要惡碰人家的七萬,又懷疑別人的籌碼可能違法,自己背後卻一大堆塘邊鶴,幫她打開口牌,她卻說不能阻止別人幫她出千,到她論論盡盡打錯牌,又謙稱她不會打麻雀仔,她擅長的是跟財金大鱷對賭。葡萄儀全場最多聲氣,人家碰發財,就說我二十年前早已碰過這隻發財啦,我食大三元時你們連牌都未識摸,對家吃了雙辣,她說這是一步登天時運高,她自己是一把一把雞糊打上來的,說着一把眼淚一把鼻涕的,弄得全場尷尬。最搞笑的是打到北圈尾,她才抗議原來不是打廣東牌,上海牌規則有利奶媽,好像忘記了當初她也有份建議打上海牌似的。

夕爺

葉劉同林病都有聲
John 發表於 2017-2-6 15:19

咩聲

而家慣左facebook add一個fd就會禁入去佢個2014年9月尾至10月既post睇

不安 要讀兔兔邏輯

Stupid boii 5分
呢首頂盡 3分
matthew1990 發表於 2017-2-8 19:14

超級agger

好啦我貼條EXCEL LINK 嘥左個位佢算~
kwanie 發表於 2017-2-10 00:02

而家del左個cm就可以掟比ed計

好唔想寫呢週冠既文
JasOh103 發表於 2017-2-12 01:19

捐?