返回列表 發帖

銀髮白 - 林二汶 / 岑寧兒

單選投票, 共有 70 人參與投票
90.00% (63)
4.29% (3)
1.43% (1)
1.43% (1)
2.86% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲宣傳人員: chanchan0909

歌曲: 銀髮白
主唱: 林二汶 / 岑寧兒

派台日期: 20/10

歌詞:
作曲:馮穎琪
填詞:周耀輝
編曲:蘇道哲
監製 : 蘇道哲 / 謝國維 / 馮穎琪

髮是一撮歲月碰著一彎新月變的銀
髮是一寸赤地碰著雪地忽然成了白
髮是一切發生之時仍舊黒的  就算將當時無情剪去
仍舊有一些思緒最後仍舊變做 光環

髮是一次愛恨繼續一些思念變的銀
髮是一個渴望繼續渴望雖然成了白
髮是一切發生之後仍舊輕的 就算將當時無情剪去
仍舊有一些思緒 最後仍舊變做 桂花

世界再壞 仍舊不怕
只要微風 慢慢如食指勾畫
若有乾雷 遠遠從右耳刮下
願意梳一撮撮像白銀但青春的髮嗎
永遠再大  仍舊靠一旦
遇上秋色時可如金
遇上春光時可能匆匆變做紅
誰都擔心變做誰
誰都焦急變做誰
臨別贈你一束黑髮
還是贈你一撮銀髮

髮是一撮歲月變做不得不斷變的銀
髮 是一次意外變做我便忽然留了白
髮是一切發生的但仍舊輕的
願意嗎天地悠悠千歲
仍舊有一些思緒最後仍舊變做桂花(仍舊有一..... 遍地白髮)

世界再壞 仍舊不怕
只要微風 慢慢如食指勾畫
若有乾雷 遠遠從右耳刮下
願意梳一撮撮像白銀但青春的髮嗎
永遠再大 仍舊靠一旦(青春很快 生命或更慢)
遇上秋色時可如金
遇上春光時可能匆匆變做紅
誰都即將變做誰
誰都即將變做誰
臨別贈你一束黑髮
臨別贈你一撮銀髮

呢首點可以唔比5分 S02唱廣東歌呀!!
兩把靚聲已經贏曬
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

Not too bad, sheshe 味濃

聽第一次就超級中意

痴線 真係起雞皮咁 5 分

一看這個組合, 已經打算給五分. 聽完後更加覺得值滿分.

成首歌個畫面好美

副歌收尾幾句好有《如髮》感覺!
都係周耀輝詞,一個林二汶唱,一個盧凱彤唱

又想穩人陪我唱XD

好正!!
佢地兩個合唱聲線上好互補
頭幾句感覺好台灣既廣東歌

又想穩人陪我唱XD
jaydeng 發表於 2016-10-23 13:37

Mememe
你做二汶定yoyo

Mememe
你做二汶定yoyo
Wing1211 發表於 2016-10-24 20:15

Yoyo

只係呢兩把聲已經要五分
兩聲合唱時好互補好融洽

二汶+YOYO
未聽已經覺得要畀5分

兩把聲夾到一個點 好好聽呀鳴鳴

真心好聽
曲詞都勁靚
今次buy二汶多d
5分
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

馮穎琪近年最柔的作品, 找上了擅長唱這類旋律的林二汶及岑寧兒. 完美戰勝連綿的高音之餘, 更在句子中間換人唱, 高難演繹而未有踩鋼線之感, 聽得非常超級舒服.
Music Picks 音樂選擇 為你而選
www.facebook.com/MusicPicks

個曲好classical
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

Yoyo
jaydeng 發表於 2016-10-24 23:09

好呀,我做二汶,點合唱

好呀,我做二汶,點合唱
Wing1211 發表於 2016-11-3 20:57

呢個真係唔知...

首歌兩隻字 : 完美
=========================================================
頭髮變白了,該染黑嗎?或者,還可以染紅染綠染金嗎?或者,還有 頭髮嗎?我們從頭上的視點俯瞰,看到一個一個頭,一圈一圈髮, 自有風景。即使有人禿了,至少頭上的皮膚是沒有皺紋的。慢慢,我 們看到一條白髮與一條銀髮在起舞……

評分人數

首歌兩隻字 : 完美
=========================================================
頭髮變白了,該 ...
chanchan0909 發表於 2016-11-7 10:29
瑕疵同銀髮白 邊首好聽啲

瑕疵同銀髮白 邊首好聽啲
nicholashin 發表於 2016-11-7 13:45
都係好歌 不要分那麼細啦

又會有人俾得落1分既?
如果呢首奇蹟地入到叱吒十大,903可以一舖番身贏返唔少人心

super match 啊簡直

其實份歌詞係講咩

完美靚聲

問個小問題
「第一章」係邊
係咪彳亍

回復 30# chanchan0909

47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

問個小問題
「第一章」係邊
係咪彳亍
b01091018 發表於 2016-11-18 23:16

所謂【老年】 第一章《馬上》 褟天楊
所謂【老年】 第二章《銀髮白》 林二汶 / 岑寧兒
所謂【老年】 第三章《何地有方》 馮穎琪 Feat. 麥浚龍
所謂【中年】 第四章《Keep》 一群熟男 - 何兆基 / 徐繼宗 / 周正鈞 / 林宇翔 / 譚智恒 / 謝國維
所謂【中年】 第五章《住》 黃耀明
所謂【中年】 第六章《Let’s Sing!》 
所謂【青少年】 第七章 《模》 一群少女 - 朱茵怡 / 鄧卓敏 / 張菀青 / 馮力高 / 朱慧雯 / 葉蔚菁 / 林敏華 / 杯
所謂【青少年】 第八章《無敵哪吒》 一群香港聲樂學院小朋友 - 姚僖霖 / 薛芷晴 / 劉心嵐 / 廖凱晴 / 鄧曉梃 以及 兩個大人 - 李淑嫻 / Clara Lee
所謂【青少年】 第九章《剎那的烏托邦》 岑寧兒

二汶唱得好正呀,5分

所謂【老年】 第一章《馬上》 褟天楊
所謂【老年】 第二章《銀髮白》 林二汶 / 岑寧兒
所謂【老年】  ...
chanchan0909 發表於 2016-11-19 09:32
係咪會出大碟

係咪會出大碟
nicholashin 發表於 2016-11-20 21:20

Likely, since 銀髮白 is not included in Eman's <People Like Us> CD. However, it might be a 數碼大碟

係咪會出大碟
nicholashin 發表於 2016-11-20 21:20
可能會出 希望下個月會出到啦

汶姨同岑寧兒身型差唔多,把聲都咁夾,大碼twins
誰又妄想一曲一世,讓人忠心到底~

真係好好聽!希望個 project 會出碟!

未聽已經覺得要滿分,聽完覺得痴咗線,好正