返回列表 發帖
我諗係行文學路線既作品掛
matthew1990 發表於 2016-10-28 13:57

雖則一首都冇聽過
但叫classical 唔得咩
47. Bring Him Home
week16
1 . 林芊瑩 Let Go

好多提名好噴
雖然我鐘意今生不回家 不過唱得咁差都可以入選最佳演繹?
Juno無提名好可惜,距比王梓軒好咁多

女歌手人選正常既
我好得閒入五大都幾驚訝
同埋農夫首噴歌都有提名
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

最佳男歌手演繹
周國賢
今生不回家
最佳歌曲
我好得閒
PUN到一個點
估唔到女神無提名
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

完全唔知點解班評審咁愛佢同ivana
kayzzz 發表於 2016-10-28 19:37

所以我同你都做唔到評審咯

山林道大滿貫
JM 2016

完全唔知點解班評審咁愛佢同ivana
kayzzz 發表於 2016-10-28 19:37

JANICE 改變。希望令評審對佢改觀啦。。

女神,Gin Lee 同小巧竟然0 入圍。。。

女神,Gin Lee 同小巧竟然0 入圍。。。
victor1991415 發表於 2016-10-29 07:40

今年入圍女歌手演繹每個人都各有特色,算係水準高嘅一屆,講真你講嗰幾位入唔到圍其實唔驚奇

女神連最歌5強都入唔到就有啲奇怪,某程度上反映左行內人嘅口味唔係好欣賞首歌

今年入圍女歌手演繹每個人都各有特色,講真你講嗰幾位入唔到圍其實唔驚奇

女神連最歌5強都入 ...
kayzzz 發表於 2016-10-29 08:11
女神拎唔到提名 我覺得係班CASH會員睇人唔睇歌 甚至係唔buy首歌嘅message
我的志願呢種題材出咗幾百首都入到最佳歌詞 就顯示說教唔係佢哋嘅最大concern
以女神本身嘅歌曲質素 如果畀愛將Kay唱 就算同歌曲訊息完全唔夾都會拎到好多範疇嘅提名

小巧三首絕對唔係演繹得好 但曲詞編比好多獲得提名嘅優勝
Gin Lee我覺得得光環值得提名

而我覺得穿花蝴蝶完全唔值呢度任何一個範疇嘅提名 Janice今年嘅歌根本好普通
其實編曲同男歌手差唔多咁嘔血 派咗台嗰四首都係below average到合格水平 利申未聽過Listening

女神拎唔到提名 我覺得係班CASH會員睇人唔睇歌 甚至係唔buy首歌嘅message
我的志願呢種題材出咗幾百首都入 ...
nicholashin 發表於 2016-10-29 08:30

似係唔buy首歌個message同欣直啲哭腔
肥蝴蝶唱到首悶歌聽得過,抵佢入圍,當然我偏好佢,但覺得佢處理好多歌個flow都好好

似係唔buy首歌個message同欣直啲哭腔
kayzzz 發表於 2016-10-29 08:48
咁入到曲詞編嘅歌得山林道同矛盾一生有其他範疇嘅提名 哭腔嘅影響唔會太大
可能首歌message同娛樂圈嘅價值觀相違背 所以會得出女神旋律差過這首歌的名字是秘密 歌詞差過夜幕天星

如果幫首歌加到分已經值提名 咁陳柏宇無理由無提名啦
我又聽唔出衛蘭幫到首歌太多 只係佢把聲本身真係好聽

咁入到曲詞編嘅歌得山林道同矛盾一生有其他範疇嘅提名 哭腔嘅影響唔會太大
可能首歌message同娛樂圈嘅價值 ...
nicholashin 發表於 2016-10-29 08:54

雖然旋律好聽,但其實好多人都覺得女神個旋律似曾相識,唔知會唔會有影響

另外女神歌詞真係咁好咩?
我個人認為jason幫到首歌加分而又係今年嘅歌,只有 沒有你我什麼都不是,但首歌應該趕唔切入圍,其他歌佢演繹合格啦,但應該都好過入圍某啲歌手

雖然旋律好聽,但其實好多人都覺得女神個旋律似曾相識,唔知會唔會有影響

另外女神歌詞真係咁好咩?{:4_9 ...
kayzzz 發表於 2016-10-29 08:59
完整、清晰表達訊息 搶耳嘅hookline 配合歌者形象 用字淺白得黎不留俗套 語句通順 絕對係Wyman近年其中一份出色歌詞

當愛的味道用咗排比同通感已經拎到提名
林夕交份行貨畀Alfred都得到好多認同
夜幕天星呢啲零記憶點嘅歌詞都叫好
唯一解釋到女神無最佳歌詞提名就係CASH會員唔buy個咁前衛嘅訊息

完整、清晰表達訊息 搶耳嘅hookline 配合歌者形象 用字淺白得黎不留俗套 語句通順 絕對係Wyman近年其中一份 ...
nicholashin 發表於 2016-10-29 09:11

歌詞提名真係好噴 如果山林道唔贏真係
該死的快樂都無
生於斯都好過夜幕啦
Jason's Playlist 2024
Week 15 拯救我自己 - 陳慧敏

完整、清晰表達訊息 搶耳嘅hookline 配合歌者形象 用字淺白得黎不留俗套 語句通順 絕對係Wyman近年其中一份 ...
nicholashin 發表於 2016-10-29 09:11

覺得女神唔好聽
但如果由cash會員角度 可能佢地唔提倡先詞後曲既寫法
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

咁你有乜心水?
kayzzz 發表於 2016-10-28 17:28

周奕瑋 Feat. 群星 - 乘風
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

周奕瑋 Feat. 群星 - 乘風
hinz 發表於 2016-10-29 14:02

你暗示jarvis唔係星?

其實cash 真係好偏愛Kay 同Ivana
個人覺得該死的快樂曲詞編都好,唱我反而覺得一般
男歌手演繹冇jason 真係估唔到
女歌手我覺得煩可寧/女神/月球下的人都係遺珠呢

男歌手演繹冇jason 真係估唔到
victor1991415 發表於 2016-10-29 15:25

其實係由出道到呢家都未入過圍

頒緊。。。

得獎名單
最佳合唱演繹:終於好天氣 - 方皓玟 / RubberBand
最佳樂隊演繹:沙燕之歌 - Supper Moment
最佳女歌手演繹:穿花蝴蝶 - 衞蘭
最佳男歌手演繹:過客別墅 - 張敬軒
最佳正統音樂作品:神女影畫交響曲 - 羅偉倫 / 羅堅
最佳旋律:山林道 - 周博賢
最佳歌詞:山林道 - 黃偉文
CASH 音樂成就大獎:鍾鎮濤
最佳編曲:穿花蝴蝶 - 周錫漢
CASH 最佳歌曲大獎:山林道

恭喜肥蝴蝶攞獎

Jw有去,睇黎有機拎最歌

唱到就嚟斷氣攞最佳演繹
Erm ok so that's good singing

唱到就嚟斷氣攞最佳演繹
Erm ok so that's good singing
JasOh103 發表於 2016-11-1 21:25

邊個先

邊個先
kayzzz 發表於 2016-11-1 21:27

故居新居~~~~~

故居新居~~~~~
JasOh103 發表於 2016-11-1 21:29

都話係含涙投佢

山林道開始掃獎
作曲, 填詞
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 拯救我自己 - 陳慧敏

山林道開始掃獎
作曲, 填詞
kevinlai1621 發表於 2016-11-1 22:06

最歌應該係矛盾一生?

最歌應該係矛盾一生?
kayzzz 發表於 2016-11-1 22:08

唔可以kay攞埋咩

唔可以kay攞埋咩
kevinlai1621 發表於 2016-11-1 22:10

Jw有去,通常D人知道有獎攞先去

kayzzz 發表於 2016-11-1 22:12

都可以係白果
   蝴蝶都攞兩項

Kay 得到歌曲獎
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

Kay 得到歌曲獎
星勤 發表於 2016-11-1 22:26

痴線,好驚喜

班Kay fans又可以用嚟打飛機了
nicknicknick 發表於 2016-11-1 22:31

開心到我不停咁Dancin in circles
即係轉住咁跳舞

點解又贏
好心讓下個位啦

點解又贏
好心讓下個位啦
JasOh103 發表於 2016-11-1 22:33

最佳歌曲係佢首次以獨唱歌曲獲得喎

笑,某會員狂踩嘅蝴蝶兩個入圍兩個奬攞晒

祖兒呑蛋
可能今年佢同cash評審關係一般

恭喜肥蝴蝶攞獎
kayzzz 發表於 2016-11-1 21:18

好耶年尾掃埋十大

Cash金帆音樂獎頒獎典禮
28 mins ·
周錫漢憑穿花蝶虫攞到「最佳編曲」,呢首歌嘅arrangement真係令首歌生色不少呀
穿花蝶虫..........
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

班Kay fans又可以用嚟打飛機了
nicknicknick 發表於 2016-11-1 22:31

你會唔會?小心唔好打咁多
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

祖兒呑蛋
可能今年佢同cash評審關係一般
bagfgfcde 發表於 2016-11-1 22:39
明明玩家編曲好過穿花蝴蝶好多 雖然同「最佳」都有段距離

nicholashin 發表於 2016-11-1 22:52

仲有GEMGEM都輸左俾電單車
等睇佢拍片啦

nicholashin 發表於 2016-11-1 22:52

學你話 高唔高質依d好主觀嘅

仲有GEMGEM都輸左俾電單車
等睇佢拍片啦
bagfgfcde 發表於 2016-11-1 22:54

GEMGEM要去搵個紅過佢嘅男朋友, 邊有時間拍片

kayzzz 發表於 2016-11-1 22:12

佢都未係嗰啲level
[其他分享] (零難度) 如何自行製作伴奏音樂
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=22055&page=1&extra=#pid1902279

佢都未係嗰啲level
matthew1990 發表於 2016-11-1 23:00

依個頒獎禮好似係一早知自己有無奬
好似咋

笑,某會員狂踩嘅蝴蝶兩個入圍兩個奬攞晒
kayzzz 發表於 2016-11-1 22:38

超開心。。真係轉了曲風。唱法。評審勁BUY 。。

So happy you could die?
nicknicknick 發表於 2016-11-1 23:09

個B女咁旺佢 最好攞埋個最女返屋企當玩具

超開心。。真係轉了曲風。唱法。評審勁BUY 。。
kk8733 發表於 2016-11-1 23:17
祝呢班被免免祝福既評審好運