返回列表 發帖

[改編分享] 【真噴水詞萬聖節專輯】Paperdoll - Bga Chiu

新晉歌手Bga Chiu萬眾觸目搵鬼買萬聖節專輯<Paperdoll>

喊驚主打<頭七無異>
法事首選<墳>
落棺推介<一>
特別收錄Demo <When I Die>及<恐怖為何物>

專輯封面:

特別版附送精美Paperdoll一隻 (設有3個款式:Tissue Paperdoll / Mock Paperdoll / Term Paperdoll),HK$199
平裝版售價HK$128

即日起全城有壽

[改編分享]
改編歌名:一 / 瓜 / 墳 / Paperdoll / 收嘢 / 撞到 / One Dies At A Time / 一離咪 / 鬼同你聽歌 / 頭七無異 / When I Die / 恐怖為何物
原曲歌名:一 / 認 / 圓 / Superman / 哈囉 / 問好 / One Day At A Time / 一釐米 / 孤雛 / 獨一無二 / 最幸福的眼淚 / 戀愛為何物
原唱:AGA / 李幸倪 / 吳雨霏 / 李克勤
改編者:Kitston / Ken Ho

改編歌詞:
1. 一 (OT: 一 – AGA)
一枝花送殯步入黃泉
一鞠躬裝香後氣喘
貴客要自理別要心酸

你心痛 不要心碎 不能哭幾轉

如何傷心如何不想舉殯
還是要留下安息的一吻
逝去的 也會化成相印
盡了最照顧的本分
何用以遺憾蓋過所有運

仍然悲觀仍然想起相襯
還是當同樣多一本家訓
未慣的 也會慣從小鎮
就缺少我倆的的福分
同樣你 如確幸

2. 瓜 (OT: 認 – AGA)
寧願嚇餐死 南瓜嚇親你
我太相信若嚇 就自然嚇靈魂都飛
若去鬼屋擔心未死 若嚇到懵不用人念記
誰料你一張飛竟需兩舊四

3. 墳 (OT: 圓 – AGA)
墳是美滿
墳是那塊令人甜睡軟墊
墳是殭屍出處那麼新鮮
吽出殭屍的腳癬

墳是欠缺
墳是無血沒頭還是要啜
最怕你插兩刀不再噴血
驚都驚不過十月

誰等 等 等 等不到墓園
誰怕 怕 怕 怕入了賊船
竟驚無人還腳軟
企上全部殭屍花圈

原來墳墓的草真亂
曾經很亂今晚亂聽晚亂
墳邊土地雖則是不夠鉛
如有些污積你別怨
為何墳墓的草一斷
旁邊戀人的嘴唇都即斷
何止嘴唇右手都斷 腰都斷 衫都調轉
故此請不要到我的墳公轉

4. Paperdoll (OT: Superman - AGA)
I want a paperdoll
你掟落黎我就會收到
驚我收不到叮囑你要燒好
靈媒話 佢對眼也會看到 啲款確係老套

5. 收嘢 (OT: 哈囉 - AGA)
人已去我到了靜夜 你悄悄去到下面 收嘢 收嘢~
你說要有嘢代步 我去買架奧迪吧 收嘢 收嘢~

這晚你要全鳴謝 謝謝我落禾輋 唔難搵點搵到寶車

沒有衣紙不可燒衣紙如無便借
如要生果可揀水晶梨要無糖先要蔗
不要太快慰冥幣還需另借
你那會滿到要瀉 也求燒多啲衣不然劫舍

6. 撞到 (OT: 問好 – AGA)
你好嘢鬼咁都撞到 嚇死咩點解崩後腦
看清楚點解崩大牙 索味有另一番味道
你知道鬼點樣撞到 你點解死都不用腦
不需撞到 不必撞到 何況我心依家卜卜嘅跳 彈高

7. One Dies At A Time (OT: One Day At A Time - AGA)
何以殭屍向前走 停滯呀伯甩埋條手
你別停下不翻轉頭 回頭無用看 十萬隻都有
唯有殭屍買烈酒 停著買醉走和唔抖
以後無力抵擋眼前 這巨禽獸
I’ll die when it’s time

8. 一離咪 (OT: 一釐米 - AGA)
殭屍 跳近多一釐米
能讓右眼望真啲
唇彩你用最高貴
其實長期做殭屍
能怎跳六層樓梯
前方有大窿即刻跌低

9. 鬼同你聽歌 (OT: 孤雛 – AGA)
無頭人話佢坎坷 沒人伴佢聽歌
走廊中飄下蕩下直到夜深捉住我
若陪伴你聽歌 問題就會多多
我永遠並非一個

10. 頭七無異 (OT: 獨一無二 – Gin Lee & AGA)
日後若有仔處理後事
我恐怕欠缺了親生一位孝子

若是為省錢火葬便是
卻了解下半世花錢再無下次

着壽衣不需猜疑 對住條屍
你呀姨哭足七晚怎可不介意

問旁人熔爐如太熱 火葬何妨一試
熔了腳指肚腩大痣熔埋手指

Oh~No~ 黃泉重逢呀媽似女人
黃泉巫婆會纏住尾陣
牛鬼多發問 從前點解漸漸財困
吸個巫婆印 行橋要小心仆親

道別便告知心裡憾事 (I used to scare everyone)
最可怕你替我燒衣偏偏無紙
或是做歌改編冇食字
說到底讓你笑喪總怕你大意

怪就怪這位篋神 這男孩子
更要於種種佳節專輯中放肆
怪二人想法誰幼稚 想法何其相似
填到最底太過類似重頭開始 Oh~No~

Oh~No~ 黃泉重逢呀媽似女人
黃泉巫婆會纏住尾陣
牛鬼多發問 從前點解漸漸財困
吸個巫婆印 行橋又要笑笑怕傷心 Baby~

黃泉原來呀嬸似女人
叢林埋藏我如若割腎 才剛好托運
喃嘸師傅日夜培訓
想有人陪瞓 然而我只得桶金

個仔也好應該慶幸同時分一半帛金加一塊純銀
加下被殮木囚禁 馬上落棺
慢慢就怕被焚

閻羅王仍會想吃菜心
閻羅王狂吃如像有孕
頭七都接近 明明當天在食魚雲
哽了舊魚雲 哽了魚頭骨
猶如吃壽司犧牲  下?~

吃穢酒七日及時
遺下孝子 若要死每人能一次
七天的意義 可分享女子 胎痣

11. When I Die (OT: 最幸福的眼淚 - 吳雨霏)
When I die~ 如萬聖節請位保母
佢用單手掩飾恐怖 卸下妝竟變做
喬寶寶 喬寶寶 驚得早 臨病發作丁點苦惱
明日斷氣不找保母 廢事激得氣道像跳蚤

12. 恐怖為何物 (OT: 戀愛為何物 - 李克勤 & AGA)
恐怖為何物 人人扮鬼我被詐騙
連南瓜燈也破碎欠缺紅白線 裝作那兒有蜘蛛
如牆燈閃 都只是舊有物破沒有特意扮垂簾
恐怖為何物 人人話可怕話中箭
如糖果不夠派我說也難避免 這個細路太奄尖
如何奄尖 天天扮萬聖扮相扮嘢亦欠自然 始終玩厭
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

2016必買超值大碟
格式嘅Track 12係咪調轉左原曲同改編歌名呢

2016必買超值大碟
格式嘅Track 12係咪調轉左原曲同改編歌名呢
KITSTON 發表於 2016-10-31 00:08

希望至少賣到一隻

我買一隻啦
隻GINadoll 送俾美霏打小人用
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

我買一隻啦
隻GINadoll 送俾美霏打小人用
matthew1990 發表於 2016-10-31 17:26

多謝支持 GINadoll要特別訂造,請問你想用咩Paperrrr呢?以上列左3款供選擇

Mock paper doll有冇model answer?

Mock paper doll有冇model answer?
HOTMAN 發表於 2016-10-31 20:15

你問下janice man有冇answer

HOTMAN 發表於 2016-10-31 20:15
你問下janice man有冇answer
RVHOCPC 發表於 2016-10-31 20:18

周秀娜都可以問下

「一枝花送殯步入黃泉」係咪有語病?
[quote]The most iconic pop singers are for the most part are average on the technical front but all have extremely unique and distinct tonal qualities. This matters more than ever in today’s current industry.[/quote]

多謝支持 GINadoll要特別訂造,請問你想用咩Paperrrr呢?以上列左3款供選擇 ...
KITSTON 發表於 2016-10-31 17:59

美霏應該想要印有Gin大頭相既海報摺既GINadoll

「一枝花送殯步入黃泉」係咪有語病?
matthew1990 發表於 2016-10-31 21:31

好似係logic問題等我畫清界線先:拿,呢句唔係我寫架
美霏應該想要印有Gin大頭相既海報摺既GINadoll
matthew1990 發表於 2016-10-31 21:33

無poster paper揀喔