返回列表 發帖

「真誠」而「莊重」地鼓勵人類滅絕的《停止繁殖》

今年的香港樂壇,沒有一首流行曲比林奕匡的《停止繁殖》更有衝撃性,更能反映香港人當下的心情。這一個星期不止出現了人大第五次釋法,還有美國的總統大選,每一天的新聞都將人壓得透不過氣,移民又可到何處去,留下又可怎樣自處? 近日全球上演的電影《Inferno 地獄解碼》題材也在講人口過剩現象,這個方向解讀《停止繁殖》也可相通,環境破壞加快了末日步伐,全球暖化,天氣極端,青天有雹,城市變沙漠。

然而《停止繁殖》作為廣東歌,主要市場當然是香港人,而大家第一時間聯想到世代的逼迫,當然不是自然生態,而是人為政治。「何時又有不公平變成磊落」中一個「又」字標示了見證著不公平的事已不止一次,還要給漂白成「光明磊落」,這是一個黑白價值觀不再能堅守的世界。「期待過出世然後上學」的「過」字讓這期待成為過去式,即不復存在,出世不再值得期待。「報警察還是音樂,全部閉幕」,當正義與文化都被侵蝕後,就只剩一片空白 (荒漠)。

這首歌對於詞人陳詠謙與唱作人林奕匡來說,都是矛盾的產物。陳詠謙剛迎接家庭中的新生命,還為其後代寫了深情的《給兒子的信》,竟然突然宣揚「絕種」訊息。 林奕匡近年走陽光勵志路線,溫暖地傳揚《頌讚詩》而廣受樂迷受落,年頭的《一雙手》就是絕佳例子,於是曲詞的組合帶來《停止繁殖》有其驚喜之處,派台的時期亦相當配合時勢。

林奕匡雖然自己譜曲自己演繹,但這種講求爆發力的唱法並不是其擅長,只是這可算作其暗黑系的曲風還是有跡可尋,如聽過出道作《雨落大地》就不會對新歌意外; 關於社會現象的觀察則更早見於其成名作 (同是陳詠謙填詞) 《高山低谷》。《高山低谷》既有貧富懸殊的暗示,也有自身星途的代入,而《停止繁殖》就講得更白,減少個人自況而強化時代的視野。《停止繁殖》與如詩歌般的《一雙手》有強烈對比,是希望到絕望,恩典變詛咒。

從前這類社會歌的代言人是陳奕迅,《時代巨輪》《六月飛霜》《主旋律》有類近曲風與爆發性的演繹,但現在的陳奕迅已變得成熟世故,只有《無條件》與《四季》等曲的單調乏味。大概這是上了殿堂的代價,旋律慢熱耐聽,卻沒有新鮮感,不會刺激感官與思考。之後也有周柏豪代表年輕人,《傑出青年》《自由意志》《天下大亂》等均為表表者,只是唱功聲線所限,得不到更多注目。當下香港樂壇對迫切的社會議題表示反應的,最有說服力的已到林奕匡。

陳詠謙也不是首次接觸這題材,但用字最絕,火氣最猛要數今次。之前與周柏豪合作無間,今次就換上了林奕匡。「停止繁殖」這歌名是一個對世界絕望的宣言,不再將生命延續下去,不想下一代留在痛苦之中 – 從歌名到主題,都有種「語不驚人勢不休」的氣勢,是質疑,更是控訴。近期港式流行曲就以其最貼近時事走向,而近年香港具批判性的流行音樂作品都如此悲傷,如此沉重,就只怪社會氣氛確實如此。(My Little Airport 與雞蛋蒸肉餅等獨立單位不在主流範圍之內)

「停止繁殖」這宣言其實相當危險,因會導致人類絕後,又或奉信的行動者會像《地獄解碼》劇情一樣,實行恐怖主義。這種專屬年輕人的「譁眾取寵」,就像候任議員游蕙禎的「扑野空間」言論,就像青年新政在立法會宣誓所示的姿態。聽林奕匡演唱《停止繁殖》的辛苦又肉緊,既沒有照著歌詞去唱,副歌的「無」字有時隱去不見,過場一段英文說唱不清晰,愈後愈失控,混亂而不「莊重」。不知林奕匡對社會現實的了解如何,但其唱腔並不字正腔圓,可能也不夠「真誠」。之前已講過陳詠謙成家立室,也不見得對這命題「真誠」。

但這代表這種作品不應存在嗎? 《停止繁殖》不應該得到傳播與討論嗎? 《停止繁殖》的意思就真只可照字面解讀嗎? 一個議題的推進,從不應只有單一的主觀判斷,誇張的說法可以引發更多思考,可以刺激想像。正如林奕匡談到這首歌時說道:「停止繁殖」不是一個答案,而是一個問題。「這世代逼我們絕種,你有否畏懼」也是一個問題,我們面對這世代,應該因著畏懼而不遺傳下去嗎? 若然還要延續,那我們應該繼續安睡,不去抗衡世界嗎?

只是如果連誇大其詞的權利或自由都將要失去之時,我們大概真的需要想想是否要停止繁殖。大概這正是極端議題的弔詭之處 – 經過極權打壓後,本來不成熟不在主流討論空間的話題,反變得「真誠」與「莊重」起來。

全文:

延伸分享:
我的年度十大 2014 – 林奕匡《高山低谷》你快樂過生活 我拼命去生存
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

32個like!

寫得好好
多謝你寫出左我既想法 更加將好多個點連成線 變成一篇文章
文中好多事件大致係巧合 但解讀得相當合情理
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

寫得好好x2

inferno

"但這代表這種作品不應存在嗎? 《停止繁殖》不應該得到傳播與討論嗎?"

講得好岩
文化產物從來都只係引發反思, 並唔係宣揚乜乜物物,
呢首歌其實好反映到而家時勢, 唔講唔代表冇事發生緊
好心D人有番D獨立思考, 最終決定其實都係自己個人

望返兩年前
而家個氣氛唔同左好多
聽返「停止繁殖」個沙灘節live又別有一番滋味
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

望返兩年前
而家個氣氛唔同左好多
聽返「停止繁殖」個沙灘節live又別有一番滋味 ...
John 發表於 2018-10-12 02:20

你覺得而家個氣氛係變成點樣?

我始終熟美國政治多過香港政治
所以我呢個問題係真心問的,我係真係想知

如果用美國政治嘅角度去睇
兩年前係 唔好做人好過,而家係 就算死都要抗爭到底
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

你覺得而家個氣氛係變成點樣?

我始終熟美國政治多過香港政治
所以我呢個問題係真心問的,我係真係想知
...
Bluejays 發表於 2018-10-12 17:21

我覺得如果用魚比喻,
2014、2016係會典下典下,好似林奕匡唱停止繁殖live,明知唱唔到都要夾硬上
而家好似變左死魚咁,好多人都冇左掙扎,個種控訴感都弱左好多
其實係樂壇都睇到,2012-2016年係好多控訴感好重嘅歌,但近兩年好大規模地回歸情歌
今年最熱播嘅歌,係「情人不愛你還不愛你」,係「使我們的愛情不正常」,唔單止冇控訴,仲係最開宗明義、最直白、最表面個種情歌
好似個鐘擺由「任我行、無盡、青春頌」,一口氣擺左去「心之科學、很堅強、小問題」咁

感覺好似雨傘耗左一半氣,立法會、DQ等風暴就消耗埋其他咁樣
尤其是DQ風暴由2016年10月12號開始,一路去到今日,2018年10月13號,涉及DQ果6個議席仲未完成補選
不停有選舉、不停有鬥爭,的確係令好多人麻木
而係選舉過程中,部分人個食相難睇程度、雙重標準程度,亦係以前難以想像,都令好多人對傳統泛民主派徹底失去信任
我認為呢樣野亦係冇人再動員到示威的關鍵原因

以一個局外人身份睇美國,
我覺得美國近期個分歧大得好緊要,大家都已經唔再願意聽對方意見
連第一夫人都加入戰團,自稱被bully
不過太多野講,慢慢再討論啦

我覺得如果用魚比喻,
2014、2016係會典下典下,好似林奕匡唱停止繁殖live,明知唱唔到都要夾硬上
而家 ...
John 發表於 2018-10-13 00:35

Re: 香港
我都覺得係咁,但唔敢肯定 ... 謝謝你嘅 confirmation

Re: 美國
我追美國政治追左廿幾年,從來未試過咁有火
我人處香港嘅死魚世界,但心中嗰度怒火反而大過兩年前
因為我從來都相信,美國係可以通過文化去影響全世界的
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

Re: 香港
我都覺得係咁,但唔敢肯定 ... 謝謝你嘅 confirmation

Re: 美國
我追美國政治追左廿幾年,從來 ...
Bluejays 發表於 2018-10-13 00:53

個對比幾有趣
美國係連Taylor swift都突然公開支持democrats
而香港正好相反,係連謝安琪都專心做人妻同沖涼

個對比幾有趣
美國係連Taylor swift都突然公開支持democrats
而香港正好相反,係連謝安琪都專心做人妻同 ...
John 發表於 2018-10-13 12:09

Gamergate
Comicsgate*
Star Wars The Last Jedi (1) De-Feminized Fan Edit (2) Russian Bots^
Roseanne Barr / James Gunn(Disney 每邊抄一個)+ Chuck Wendig <- 今日嘅新聞

當政治戰線滲透到普及文化時,影響嘅就唔係淨係美國

* Comicsgate (篇文中間有個link會彈你去Gamergate)
^ The Last Jedi and the strategic politicization of pop culture through social media manipulation

Gamergate
Comicsgate*
Star Wars The Last Jedi (1) De-Feminized Fan Edit (2) Russian Bots^
Roseanne ...
Bluejays 發表於 2018-10-14 07:24

Blue wave!

Blue wave!
John 發表於 2018-11-7 00:36

No Blue Wave la .... Big Loss .... but could be a blessing in disguise .... will explain later.

Blue wave!

House and Senate give you 2019. Governors give you 2020 and 2024. Especially Governors in red/purple states like Florida and Georgia. Without winning Governor in either Florida or Georgia is a net loss for the future even if you get instant gratification in 2019.

But .... what I mean by a blessing in disguise is .... both Florida and Georgia Governor candidates are too far to the left. If they won, that will embolden Democrats to pick lefty candidates for 2020 Presidential Election and they will lose. Since none of the lefty candidates win this cycle (including Texas), Democrats may be willing to settle for a moderate candidate for 2020 and that will be a good thing.

This blessing in disguise can be read back to Hillary losing too. If Hillary won, Democrats will lose HUGE in 2018. At least they now gain back the House and more importantly, six Governors.

Governors and Federal Judges are the ground work for the long term fight. It's where the Republicans started off with in 2008. And it's now where the Democrats are building their fight for the future. Hopefully, the Federal Judge system (not Supreme Court Judges, but Circuit Judges) is not beyond saving.

To me, it feels like Democrats are just playing catch up. When Republicans are done with what they need from Governors, they let Democrats take that. Because Republicans are now concentrating on the Judges.

The Republicans have taught us in the last 10 years that President, Senate, House are just for instant gratification and for diverting people's attention. The long play is being played somewhere else.

Blue wave!

本帖隱藏的內容需要積分高於 100 才可瀏覽

**** 本內容被作者隱藏 ****
Bluejays 發表於 2018-11-7 16:39

多謝你
得閒一齊討論

個post好高汁

個post好高汁
hehehaha 發表於 2018-11-8 01:45

一齊傾
我比較樂觀的

一齊傾
我比較樂觀的
John 發表於 2018-11-8 04:16

唔太熟美國嗰邊
我都係入黎學嘢
上面#16 jays段text幾有趣
認同流行文化從來都係政治一環
散播或收割意識型態
對某啲人容易掌控個世界一啲
或者人類比較善忘同跟大隊?

唔太熟美國嗰邊
我都係入黎學嘢
上面#16 jays段text幾有趣
認同流行文化從來都係政治一環
散播或收割意識 ...
hehehaha 發表於 2018-11-8 04:59

其實,Liberals 真係掌控左 主流新聞 電影 電視 音樂 幾十年
所以我明白點解右派咁憤怒
佢地仲要喺高中到大學一路比老師同學排斥
積埋積埋幾十年嘅怨氣,明白到要改變,就要從法律同教育開始做起
釋法要法官,改變國教要地方官,香港人應該明白
作為 Liberals,最後防線永遠都係主流文化,一定要保護

其實,Liberals 真係掌控左 主流新聞 電影 電視 音樂 幾十年
所以我明白點解右派咁憤怒
佢地仲要喺高中到 ...
Bluejays 發表於 2018-11-8 06:58

太多野想講
而家個情況我頗擔心
組織下慢慢討論

Florida Recount! 仲有希望!
真的,贏乜都冇用,Florida 輸就乜都輸哂
2000年 Recount 班律師已經被召回來監察了
Gillum (Democratic Governor nominee) 請了 Bush 個律師 haha

估唔到呢個post已經變左政治討論

無意審查,大家可以繼續傾,不過想講林奕匡今年叫做出左首為本土港獨派發聲既續集,《榮辱戰爭》明顯係《停止繁殖》既後遺同慨嘆,絕望感一脈相承,不過從主動到消極,由大膽宣言到投降姿態。

個世界咁亂,好需要荷里活去記載、去反映、去回應、去影響
所以我們需要 Star Wars The Last Jedi 同埋 Avengers Infinity War
但 ... 理性去面對,係感性地痛苦嘅
我寧願將自己埋喺樹洞裡面去看 The Greatest Showman
去相信世界可以咁簡單咁漂亮

回想轉頭,不得不佩服 Black Panther
佢真係可以做到正視世界但仍提供振奮嘅視野
或許,真係冇任何文化比流散文化更堅硬
喺 猶太流散贏家 Disney/Marvel 嘅護蔭底下
將 Afrofuturism 嘅黑人流散自強威力,介紹比全世界認識
場仗,係應該咁打嘅
Bluejays 發表於 2018-5-13 02:56

接近一年之後,我已經再冇力氣去重睇
The Last Jedi, Infinity War 同 Black Panther 了
但仍然可以隨時重睇 The Greatest Showman

因為 Hugh Jackman 呢兩日出嚟宣傳佢個 World Arena Tour
攪到我又重聽重睇好多 The Greatest Showman 嘅片
繼續又感動又亢奮又喊又唱又跳又叫

可能 ...
打硬仗,真係好難keep住度氣
打軟仗,會更有持久力

比個機會香港嘅創作人

註:
Art Film 唔係戰場
要國民級電影先夠影響力去打仗
仲要最好係比細路睇,先可由細教育
其實 Disney 算好努力,呢幾年都係 on the right side of history
當 Disney 開始變,就係失守嘅先兆

睇到呢張相 又諗起《停止繁殖》同呢個post

香港人而家打緊一場硬杖 規模係前所未見咁大 思想都有好大改變 社會都唔再一樣
偏偏主流樂壇受到打壓 卻係心甘情願地退得更後 而且係好多人難以想像/預料/接受嘅程度
「大個報警察還是音樂 全閉幕 還假日同樂全部閉幕」巧合地言中今日嘅情況
而陳詠謙大幅減產後 就再無活躍填詞人寫到具社會意識、情理兼備嘅歌詞 佢個位仲要係由全港最垃圾嘅填詞人林寶頂上 落差實在太大……
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊