返回列表 發帖
寫得好好
多謝你寫出左我既想法 更加將好多個點連成線 變成一篇文章
文中好多事件大致係巧合 但解讀得相當合情理
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

望返兩年前
而家個氣氛唔同左好多
聽返「停止繁殖」個沙灘節live又別有一番滋味
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

你覺得而家個氣氛係變成點樣?

我始終熟美國政治多過香港政治
所以我呢個問題係真心問的,我係真係想知
...
Bluejays 發表於 2018-10-12 17:21

我覺得如果用魚比喻,
2014、2016係會典下典下,好似林奕匡唱停止繁殖live,明知唱唔到都要夾硬上
而家好似變左死魚咁,好多人都冇左掙扎,個種控訴感都弱左好多
其實係樂壇都睇到,2012-2016年係好多控訴感好重嘅歌,但近兩年好大規模地回歸情歌
今年最熱播嘅歌,係「情人不愛你還不愛你」,係「使我們的愛情不正常」,唔單止冇控訴,仲係最開宗明義、最直白、最表面個種情歌
好似個鐘擺由「任我行、無盡、青春頌」,一口氣擺左去「心之科學、很堅強、小問題」咁

感覺好似雨傘耗左一半氣,立法會、DQ等風暴就消耗埋其他咁樣
尤其是DQ風暴由2016年10月12號開始,一路去到今日,2018年10月13號,涉及DQ果6個議席仲未完成補選
不停有選舉、不停有鬥爭,的確係令好多人麻木
而係選舉過程中,部分人個食相難睇程度、雙重標準程度,亦係以前難以想像,都令好多人對傳統泛民主派徹底失去信任
我認為呢樣野亦係冇人再動員到示威的關鍵原因

以一個局外人身份睇美國,
我覺得美國近期個分歧大得好緊要,大家都已經唔再願意聽對方意見
連第一夫人都加入戰團,自稱被bully
不過太多野講,慢慢再討論啦

Re: 香港
我都覺得係咁,但唔敢肯定 ... 謝謝你嘅 confirmation

Re: 美國
我追美國政治追左廿幾年,從來 ...
Bluejays 發表於 2018-10-13 00:53

個對比幾有趣
美國係連Taylor swift都突然公開支持democrats
而香港正好相反,係連謝安琪都專心做人妻同沖涼

Gamergate
Comicsgate*
Star Wars The Last Jedi (1) De-Feminized Fan Edit (2) Russian Bots^
Roseanne ...
Bluejays 發表於 2018-10-14 07:24

Blue wave!

**** 本內容被作者隱藏 ****
Bluejays 發表於 2018-11-7 16:39

多謝你
得閒一齊討論

個post好高汁
hehehaha 發表於 2018-11-8 01:45

一齊傾
我比較樂觀的

其實,Liberals 真係掌控左 主流新聞 電影 電視 音樂 幾十年
所以我明白點解右派咁憤怒
佢地仲要喺高中到 ...
Bluejays 發表於 2018-11-8 06:58

太多野想講
而家個情況我頗擔心
組織下慢慢討論