返回列表 發帖

荒唐 - 鄧小巧

單選投票, 共有 85 人參與投票
71.76% (61)
8.24% (7)
5.88% (5)
2.35% (2)
11.76% (10)
您所在的用戶組沒有投票權限
歌曲: 荒唐
主唱: 鄧小巧

派台日期: 2016-11-14

作曲:謝國維
填詞:藍奕邦
編曲:謝國維
監製:謝國維

好想 拉低窗紗關掉電話自閉在這地牢
信從幻覺 放肆跳場勁舞
走出街上也許半分鐘已迷路

煙絲 深深呼吸一啖後就讓我輕到就像羽毛
膊頭極重 世態叫人暴躁
只想鎖在禁室裡騰雲駕霧

原諒我 我累了
如像自卑自欺極煩擾

你別阻我荒唐
藏於這密室裡吞吐著渴望
無奈呼出那煙幕
那種哀怨氣味猶如道破
生存無寄望
咬著一塊方糖
甜得我未想再給世俗抱著厚望
還是躺在沙發仰望天花而暈浪
更加平安

彷彿 奔波追趕生活全為讓我可晚上沒顧慮
既然白晝 永遠也難面對
只想偷嘗禁果也絕無畏懼
逃避裡 虛幻裡
難道暫且蕩失未容許

你別阻我荒唐
藏於這密室裡吞吐著渴望
無奈呼出那煙幕
那種哀怨氣味猶如道破
生存無寄望
咬著一塊方糖
還是躺在沙發仰望天花而暈浪
無用泊岸

偷得一晚善忘都可算種自醫的良方
讓那滿室芬芳 來鬆開綑綁

你別阻我荒唐
由得我沒知覺思緒在放浪
隨著呼出那煙幕
閉起雙眼看著薔薇盛放
可會更風光
咬著一塊方糖
還是躺在沙發放下身分和期望
暢飲迷湯

讓我這刻來 荒唐

吸毒宣傳歌?

好型
好似林二汶唱緊美之Style嘅歌
香港需要多啲呢類音樂
五分

2016最高汁女歌手

還是躺在沙發仰望天花余文樂

呢首超正, 一聽即愛
5分
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: 戀愛腦之死 - 陳健安

佢今年真係堅高質,新碟值得買隻嚟支持
4 plug 都好有style
希望企得穩陣腳啦

煙剷值1分
Happy and Blessed.

好高質

而家已經見到鄧小巧就直接5分....

不過最愛都仲係雅俗
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

今年首首歌都好正啊救命

标题

而家已經見到鄧小巧就直接5分....
不過最愛都仲係雅俗
hehemamama 發表於 2016-11-16 10:02

除咗煩可寧 其他几首都過得去 但都唔算handle得好
特別煩可寧果個新版本 簡直難頂
無力將天氣逆轉。

Not that good ..
聽多幾次先比分
利申:唔係鏡粉

拍MV o個時係咪真係食煙架?
如果係要扣一萬分

吸毒宣傳歌?
harryharry 發表於 2016-11-16 01:01

煩可寧 - 濫用安眠藥
強弱 - 願你記得軟藥沒有錯
荒唐 - 吸煙吸毒宣傳歌

我覺得小巧呢隻碟有少少似kay one的風格

我覺得佢把聲孭唔起首歌喎
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

我覺得佢把聲孭唔起首歌喎
星勤 發表於 2016-11-16 12:08
小巧四首歌都有呢個問題 只係完全handle唔到同唔太handle到嘅分別囉

小巧四首歌都有呢個問題 只係完全handle唔到同唔太handle到嘅分別囉
nicholashin 發表於 2016-11-16 13:36

原先聽開頭好期待 聽完副歌都係有d失望。
強弱同呢首如果換個駕馭到既女歌手唱  應該做到CM神曲
年度推介:
AGA - MAD
關智斌 -  乾爹

強弱同呢首如果換個駕馭到既女歌手唱  應該做到CM神曲 ...
CBY0710 發表於 2016-11-16 20:41
CM吹捧小巧好勁架喎 喺CM嘅地位好高 換歌手先會做唔到CM神曲

CM吹捧小巧好勁架喎 喺CM嘅地位好高 換歌手先會做唔到CM神曲
nicholashin 發表於 2016-11-16 23:15

我都唔明點解
暫時我覺得半杯水係佢職業生涯唱得最出色嘅作品
Happy and Blessed.

咁樣叫駕馭唔到,如果王菲而家先出道,可能比呢度會員話唔識唱歌。

四首歌之中,我同意煩可寧比較失色,呢首編曲確精彩,最靚聲一定係強弱。

咁樣叫駕馭唔到,如果王菲而家先出道,可能比呢度會員話唔識唱歌。

四首歌之中,我同意煩可寧比較失色,呢 ...
powerful 發表於 2016-11-16 23:18

同小巧比較係王菲被黑得最惨嘅一次。個人都認為小巧駕馭力不足嘅,首先講聲線,算厚實但厚得蒞太渾濁。有人覺得佢把聲似二汶,似kay,但我就覺得差好遠囖,缺乏穿透性。再講唱功,確實唔差但未至於一啲人吹到嘅咁高質,相信仍有一定嘅進步空間,感情方面不過不失。

女金mode?
唔想香港樂壇死,聽廣東歌吧!
廣東歌only...

我覺得INFO 好似開到荼蘼

wchild 發表於 2016-11-17 11:27

同感+1

我覺得佢係想試走王菲型格路線

同小巧比較係王菲被黑得最惨嘅一次。個人都認為小巧駕馭力不足嘅,首先講聲線,算厚實但厚得蒞太渾濁 ...
kop1874 發表於 2016-11-17 02:41

大致認同,我覺得雅俗佢唱得唔錯,其他三首唔係好差但係麻麻

真係實力派就講唔上,問題係其實佢唱左歌已經有超過六年,仲係得咁少進步,應該唔捱得耐

大致認同,我覺得雅俗佢唱得唔錯,其他三首唔係好差但係麻麻

真係實力派就講唔上,問題係其實佢唱左歌已 ...
kayzzz 發表於 2016-11-17 12:40

女新人黎講佢係超班

女新人黎講佢係超班
add 發表於 2016-11-17 22:46

名義上係女新人,但係其實唱左好耐喇

強弱同呢首如果換個駕馭到既女歌手唱  應該做到CM神曲 ...
CBY0710 發表於 2016-11-16 20:41

副歌失望+1
係跌得幾勁 唔夠穿透力亦唔夠迷幻

首歌唱得好過強弱 但都係略欠火候 感覺未到盡

佢聲線硬淨同柔弱轉換得好自然,當然會有樂迷嫌佢唱得太實。以studio version 我又真係覺得冇咩好挑剔,live未聽過另計。

冇諗過拎佢同王菲比,只係覺得王菲唱暗湧、開到荼靡,如果係新歌,應該都會被批評咁解。

反而我擔心既係,第一張專輯已經光芒盡露,會唔會已經底牌盡出,定第二張仲有更多料。

小巧 飾演唔到/進入唔到 藍奕邦 個 dark side,
呢首最明顯。

成個 A&R 策略,係咪真係對佢好?
捉到 niche market 嘅注意力,係咪幫佢嘅最好方法?
起碼 niche market 有一半嘅人都覺得有駕馭嘅問題。

埋沒左嗰個 「毫不費力就可以好動聽咁說一個故事」 嘅小巧,值得嗎?
當 小巧 嘅強項唔係唔 work,只係比較難凸出嘅時候,
係咪就應該轉入去一個 「好唔係佢」嘅領域?

一個以前最憎人吸煙嘅人,點樣去唱呢首歌?
我唔係反對 角色扮演/進入角色,但有啲野,唔係你就係唔係你。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

小巧 飾演唔到/進入唔到 藍奕邦 個 dark side,
呢首最明顯。

成個 A&R 策略,係咪真係對佢好?
捉到 nich ...
Bluejays 發表於 2016-11-17 23:37

你講出左點解大家覺得佢駕馭唔到既問題,因為覺得歌者要投入,但係荒唐點解唔可以從一個抽離既角度去唱呢?  

如果一定要有吸煙既人先唱出吸煙既神韻,咁就只得方法演技一條路。

我冇認為小巧唱到一種荒唐頹廢感,但我唔認為呢首歌只有一套既定既演繹方法。

你講出左點解大家覺得佢駕馭唔到既問題,因為覺得歌者要投入,但係荒唐點解唔可以從一個抽離既角度去唱呢 ...
powerful 發表於 2016-11-18 00:02

但我唔覺得現在嘅演繹,有任何嘅 indication 係 第三身 去唱。

仲有就係,「憎人吸煙」 係一種 原則 / 態度。
沒有盛世要賒 沒浮華暫借 沒時代 沒有記憶 來拉扯 燦爛地凋謝

反而我擔心既係,第一張專輯已經光芒盡露,會唔會已經底牌盡出,定第二張仲有更多料
powerful 發表於 2016-11-17 23:05

呢樣你反而唔駛擔心,佢大把料 ...
除左我上面提到 說故事 係強項外,跳唱都得 :P

nicholashin 發表於 2016-11-16 23:15

其實只要有個主流出身嘅歌手出啲 暗黑系 歌曲,都多數得到CM人吹捧

呢樣你反而唔駛擔心,佢大把料 ...
除左我上面提到 說故事 係強項外,跳唱都得 :P ...
Bluejays 發表於 2016-11-18 00:09

依個世界咁多道德議題,玩 說故事 都可以玩到幾隻碟
不過,以小巧公司背景,出主流跳唱歌曲應該無咩機會(幫VIU 唱果首 未知數 ,應該就係出主流歌特例)

其實只要有個主流出身嘅歌手出啲 暗黑系 歌曲,都多數得到CM人吹捧 ...
harryharry 發表於 2016-11-18 01:12
但前三首唔算暗黑

wchild 發表於 2016-11-17 11:27

同意+2
中段過場音樂都似

雅俗 > 荒唐 > 強弱 > 煩可寧

但前三首唔算暗黑
nicholashin 發表於 2016-11-18 04:53

唔識點形容,或者啲作品呈現出黎嘅世界觀會比較偏鋒就係依個公式

其實只要有個主流出身嘅歌手出啲 暗黑系 歌曲,都多數得到CM人吹捧 ...
harryharry 發表於 2016-11-18 01:12

[亂入] 玩家呢咁
鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

但我唔覺得現在嘅演繹,有任何嘅 indication 係 第三身 去唱。

仲有就係,「憎人吸煙」 係一種 原則 /  ...
Bluejays 發表於 2016-11-18 00:06

好有可能我唔係煙民,冇從呢個角度去睇啦。講真一聽首歌真係impress到我,而小巧既路線亦好鮮明,唔同曲風都見到佢既特色。

幾鐘意呢D歌詞,5分
난 어떡해야 해~널 보내줘야 해 이젠~내게 조금만 더 시간을 줘~

Really want to hear 關淑怡 sing this one

順從?
JM 2016

順從?
張少 發表於 2016-11-21 22:08

唔明
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

唔明
John 發表於 2016-11-21 22:15

歌詞第二句 「信從幻覺」
JM 2016

歌詞第二句 「信從幻覺」
張少 發表於 2016-11-21 22:17

好似both解得通
順從更好
「信從」有點夾硬

不過我幾buy隻歌
SSN Chart (7 Jun)  冠軍: 戀愛腦之死 - 陳健安  |  亞軍: 波希米亞(沒有)狂想曲

好似both解得通
順從更好
「信從」有點夾硬

不過我幾buy隻歌
John 發表於 2016-11-21 22:20

驚豔 有當年王菀之出道時既脫俗
JM 2016

個production都幾完整啊,成首歌soundscape都好強,唔錯啊