返回列表 發帖

[改編分享] 【告別之前】歲月神偷 (OT: 不同班同學 - 張敬軒)

我正式宣布出埋呢篇詞就暫時淡出唱作分享區,皆因短期內都無咩時間可以作詞架啦 (不過依然會繼續版主工作同上黎睇o既,只係無咁active)

不如就等呢首作品成為小弟告別之前o既一份禮物啦,希望大家鍾意

特別鳴謝John o既演繹,辛苦晒

[改編分享]
改編歌名:歲月神偷
原曲歌名:不同班同學
原唱:張敬軒
改編者:KITSTON
改編歌詞:
不留情的偷
年華多乾脆  有沒有緩緩節奏
尚在初春  怎麼會  忽然無聲經已是晚秋
年輪蠶食了  假如無法私有
誰又可安樂一輩  像孩童玩夠
最後理想也放下  非凡人生  消失資格  都難免內疚

竟連綿不休
人群終歸都走散  別離同窗密友
為何受害的  沒權還手  那個歲月神偷
未夠一生怎肯罷休
前程如信命  不由人擔憂
有沒有方法異能  配對抗這魔咒
為何尚會未夠  未有自首  難以望透

不留情的偷
從前的廣闊宇宙  已連年折扣
剩下仿佛  只擁有  失眠惶恐  驚怕又顫抖
難捱疲累嗎  假如輪廓消瘦
時代之始是一仗  巨輪前獨鬥
到下世紀至發現  只是未識  把握所有  至對往昔追咎

偏連綿不休
時和分總給操縱  就如櫥窗木偶
為何受害的  沒權還手  那個歲月神偷
未夠一生怎肯罷休
前程如信命  不由人擔憂
為何尚會未夠  未有自首  難以望透

有沒有方法自救
往日最優秀鋼盔生了鏽
但也必須戰鬥
渡過多幾個仲夏與秋

來年和昨日  不留情的偷
人人都很多傷勢  問誰能修復補救
為何受害的  沒權還手  這個歲月神偷
尚要搶多少次至罷了休
無人能過問的茫然接收
為何尚會未夠  未有自首
明明在盼望見  夜裡星宿  何以白晝

估唔到
不過見你近排都作少左詞
加油 有時間個陣咪當興趣作下新歌

評分人數

• KITSTON

SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

冇粗口諧音 好失望

估唔到
不過見你近排都作少左詞
加油 有時間個陣咪當興趣作下新歌 ...
John 發表於 2016-11-28 00:59

多謝
冇粗口諧音 好失望
RVHOCPC 發表於 2016-11-28 12:06

你估我係你?

多謝

你估我係你?
KITSTON 發表於 2016-11-28 15:22

自救個救會唱高音d

推下先
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

特別鳴謝張敬軒o既演繹,辛苦晒

呢首似得好交關
同之前全日愛,你救哪一個兩把聲黎既
(利申: 鍾意全日愛d wow wow wow)

特別鳴謝張敬軒o既演繹,辛苦晒

呢首似得好交關
同之前全日愛,你救哪一個兩把聲黎既
(利申: 鍾意 ...
kel_kelvin 發表於 2016-12-6 01:35

真係似

nicholashin 發表於 2016-12-10 07:57

被你發現了

真係似

被你發現了
KITSTON 發表於 2016-12-10 13:30

籌備多時 年度力作

籌備多時 年度力作
John 發表於 2016-12-10 18:15

無人睇

評分人數

無人睇
KITSTON 發表於 2016-12-14 12:40

撐嗄 之前都有聽

但聽講sem尾係不宜發佈歌曲
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

聽多次先

無人睇

我睇我睇

John 發表於 2017-1-18 12:10

榮休作要每個月推一次先得

我睇我睇
HOTMAN 發表於 2017-1-18 14:55

感謝支持呀

好聽好詞,只是歌詞有點難記

真係好似張敬軒 尤其尾音同高音位都好似!
曲本身無咩停頓位 好一氣呵成咁
加埋詞真係好有歲月怱怱不留人既感覺
填詞

好聽好詞,只是歌詞有點難記
username 發表於 2017-1-21 17:40

份詞的確仲有好大改善空間,我都嫌唔太順口

真係好似張敬軒 尤其尾音同高音位都好似!
曲本身無咩停頓位 好一氣呵成咁
加埋詞真係好有歲月怱 ...
seaTsen 發表於 2017-1-22 00:54

多謝支持

無人睇

重溫中

幾時凱旋回歸

支持

支持
我愛廣東歌,特別愛歌詞

想問下
若覺得食雞髀最愉快
為何鄧小巧不釋懷
呢首幾時出街