返回列表 發帖
千嬅會唱紫色

等我又亂9咁黎先,叱咤生力軍2010-2016

C Allstar - 夏天的故事
Aga - 花與愛麗斯
吳業坤 - 寒舍
林奕匡  ...
hehehaha 發表於 2017-7-15 07:24

林奕匡 - 火鳥
會唔會唱死佢

回復 145# Jacz

AGREE!!!

真係好多選擇,
希望 "抬起我的頭來"唔好再被亂改,
AAL果個台型先係呢條歌的真靈魂,
無拉拉變跳舞歌,真係唔係咁好
Make it simple.

失驚無神聽返好不容易遇見愛
真係好正
不過如果係新世代歌手應該carrie唔到隻歌 =.=

不如搵人唱色惑
欣宜唱會勁過地震
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

真係好正

不如搵人唱色惑
欣宜 ...
John 發表於 2017-7-16 15:55

鄧小巧唱啦色惑
個女人擺明行Yum路線

真係好正

不如搵人唱色惑
欣宜 ...

好不容易遇見愛可以係大合唱,
咁就好似係送俾楊千嬅咁。

好不容易遇見愛可以係大合唱,
咁就好似係送俾楊千嬅咁。
stone@stone 發表於 2017-7-16 17:36

諗起mark lui作品展A Music群星壓軸合唱就算世界無童話
SSN Chart (29 Mar)  冠軍: 回復原廠設定 - SADJAY  |  亞軍: Control Freak - 小塵埃

真係好正

不如搵人唱色惑
欣宜唱會勁過地震

好不容易遇見愛 應該係美千07年之後我最鍾意既歌,聽到宜家都未聽厭
btw,有冇人唱過呢首歌? 堅係難唱,次次都唱到斷氣咁滯,我發覺係無論點唱都唱唔到佢個種細膩

次次見到欣宜跳舞就諗起渡邊直美

回復  Jacz

AGREE!!!

真係好多選擇,
希望 "抬起我的頭來"唔好再被亂改,
AAL果個台型先係呢條歌的真靈 ...
stone@stone 發表於 2017-7-16 14:49

「楊千嬅 」又係好鍾意亂改

真係好耐冇聽過呢兩首歌既原版了

好不容易遇見愛 應該係美千07年之後我最鍾意既歌,聽到宜家都未聽厭
btw,有冇人唱過呢首歌? 堅係難唱,次 ...
Jacz 發表於 2017-7-17 11:19

好不容易遇見愛...
副歌最尾一句好易唔夠氣
因為用哂d氣「離開」

有d位好易over左 尤其最後一次副歌好有衝動義氣腔上身

千千有成堆呢類自戀快歌喎  

內有惡女 / 吹牛娃娃 / 滿漢全席 / 適量運動與均衡飲食 / 家有幾米 ...
Jacz 發表於 2017-7-7 23:51

老老實實呢堆快歌真心正
可唔可以唱多次新世紀福音戰士

好想入場睇

千嬅琴晚ig po咗知更
如果唱埋就好啦
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

千嬅琴晚ig po咗知更
如果唱埋就好啦
fifty1205 發表於 2017-7-18 10:37

嘩 呢隻真係遺珠
估唔到佢會記得
我都爭d唔記得

嘩 呢隻真係遺珠
估唔到佢會記得
我都爭d唔記得
John 發表於 2017-7-18 16:23

千嬅D遺珠先最正

千嬅tag 超齡。 佢又提Single隻碟賣得差,真係咁差咩

真心,可唔可以live唱番次「single」~

千嬅tag 超齡。 佢又提Single隻碟賣得差,真係咁差咩
Nathan 發表於 2017-7-20 07:59

Single好似賣左萬4張,unlimited既一半都無

Phil 演唱會請過佢,都叫有d交集
Supergirls 千嬅話欣賞佢地,又請過佢地睇戲
欣宜就千fa 叫做share過 ...
mychart- 發表於 2017-7-14 23:04

Sg唔記得邊個有睇千嬅演唱會,應該都有機會,糖妹會唔會都有機會

Nathan 發表於 2017-7-20 07:59

隻碟其實相對幾悶下
前有電光幻影、Make Up
後有unlimited
夾係中間水準爭一截

隻碟其實相對幾悶下
前有電光幻影、Make Up
後有unlimited
夾係中間水準爭一截 ...
hehehaha 發表於 2017-7-23 23:22

Plug既歌都好麻麻

歌手楊千嬅接受電台訪問,宣傳11月初於會展舉行的演唱會,她透露去年聖誕收到邀請做這個騷,希望以其他人的角度出發,最後決定用音樂劇形式:「聽我啲歌嘅人未必淨係因為喜歡我,而係歌詞抒發到佢哋嘅感受,希望同一班歌手朋友演繹,但要再開多幾次會,唔一定係後輩。」她坦言很喜歡與不同歌手合作,可以認識新事物和新樂手。

提到年底於紅館舉行跨年演唱會,千嬅指之前未準備好開騷,但今年就很想作出新表演:「收到消息話批嗰陣我去緊旅行,好興奮亦都有壓力,即刻食咗兩碗拉麵,因為返去要鍛煉就冇得食!」

瑞瑞有mon post?

歌手楊千嬅接受電台訪問,宣傳11月初於會展舉行的演唱會,她透露去年聖誕收到邀請做這個騷,希望以其他人的 ...
mychart- 發表於 2017-7-24 08:29

關邊個post 事?

回復 171# mychart-

音樂劇形式,但唔見得千嬅肯俾好多時間排,咁咪好似十年前新城漫遊大千咁整場災難出嚟

點解個Show可以越搞越唔吸引?係咪千嬅想大家將啲錢留嚟睇跨年演唱會

Single好似賣左萬4張,unlimited既一半都無
joshua 發表於 2017-7-23 23:02

我記得當時隻馬好貴,佢簽唱會都帶埋去,最後好似擺返係佢赤柱富豪海灣屋企門口
Unlimited其實賣佐幾多? 我記得當時好似係fans籌錢幫佢係網上賣廣告

Plug既歌都好麻麻
joshua 發表於 2017-7-23 23:28

隻碟plug歌真係好失敗,唔怪得之肥佬嬲豬

當年1st plug 應該plug 「超齡」,2nd plug 「烈女」,3rd plug 「Single」,4th plug 「詭異」,「扭到十」,「風彩依然」呢d玩味野喇

回復  mychart-

音樂劇形式,但唔見得千嬅肯俾好多時間排,咁咪好似十年前新城漫遊大千咁整場災難出嚟{:4 ...
阻住 發表於 2017-7-24 09:55

音樂劇形式
佢有冇咁多時間去準備呀

不如簡簡單單同返人山人海合作,唱返堆遺珠咪得囉

音樂劇真係好悶,特別係睇唔明個陣

我記得當時隻馬好貴,佢簽唱會都帶埋去,最後好似擺返係佢赤柱富豪海灣屋企門口
Unlimited其實賣佐幾多?  ...
Jacz 發表於 2017-7-24 12:07

聽講當年好似系PACO唔中意1st plug系超齡  但係我又覺得長信不如短訊都唔差

聽講當年好似系PACO唔中意1st plug系超齡  但係我又覺得長信不如短訊都唔差 ...
chj0928 發表於 2017-7-24 16:26

長信 係食正當年電話sms吧
其實當時我都覺得好悶,依家聽返又覺得好好聽,不過都係鍾意超齡多d

3rd plug 應該要plug 花與愛麗斯
唔plug 悶爆ge超齡
密切留意KAY強勢冠軍新主打:講不出的原因

joey2009 發表於 2017-7-24 20:32

仲要因為呢首歌而得罪wyman

回復  mychart-

音樂劇形式,但唔見得千嬅肯俾好多時間排,咁咪好似十年前新城漫遊大千咁整場災難出嚟{:4 ...
阻住 發表於 2017-7-24 09:55

漫遊大千真係大災難,千嬅又忍唔到笑,好記得唯一一次睇千嬅領銜既show,未完已經好多人走

又要夾硬plug我的醉愛

joshua 發表於 2017-7-25 03:45

長信,烈女,醉愛
全部唔係廣告歌就係電影宣傳曲

joey2009 發表於 2017-7-24 20:32

花與愛麗斯太小品,3rd plug 應該plug single.
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

1st plug:烈女
2nd plug:我等我在
3rd plug:single
4th plug:花與愛麗斯or風采依然
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

joshua 發表於 2017-7-25 03:45

「我的醉愛」 你唔講我都唔記得佐有plug
Single  2nd Edition 既bonus track我成日記錯佐係「郎來了」,可見「我的醉愛」真係好冇存在感

1st plug:烈女
2nd plug:我等我在
3rd plug:single
4th plug:花與愛麗斯or風采依然
我等我在 發表於 2017-7-25 10:08

「烈女」 plug咁早,年尾頒獎禮成績未必會咁好架喎,特別係903

「我的醉愛」 你唔講我都唔記得佐有plug
Single  2nd Edition 既bonus track我成日記錯佐係「郎 ...
Jacz 發表於 2017-7-25 11:03

仲有唯有愛隨身

仲有唯有愛隨身
艾石仔 發表於 2017-7-25 12:38

呢首真係零存在感到一個點  
除佐收錄係 「Love 05 情歌集」 之外
咁多年既精選都唔見再收錄

其實Single派得唔差喎
最搶耳個d已經派哂
千嬅果隻碟擺明唔想做K歌, 長信都係應酬下paco, 但質素所限邊去到小城大事咁爆
烈女反而仲搶耳

跟住其他歌都係極side track格
好聽, 但派上電台都係播幾個星期就唔會再播

呢個情況下派千千自己鍾意既超齡都好應該
之後我的醉愛有戲上, 咪搏一搏, 橫掂派詭異/花與愛麗斯都唔會播得勁, 我的醉愛起碼算新歌

歌手楊千嬅接受電台訪問,宣傳11月初於會展舉行的演唱會,她透露去年聖誕收到邀請做這個騷,希望以其他人的 ...
mychart- 發表於 2017-7-24 08:29

即刻食左兩碗拉麵
好好笑

其實Single派得唔差喎
最搶耳個d已經派哂
千嬅果隻碟擺明唔想做K歌, 長信都係應酬下paco, 但質素所限邊去到 ...
John 發表於 2017-7-25 15:46

當年仲有同一峰既拉闊,
所以點都唔會播得差既

好似每年千千HEA / 產量唔高/ 轉會 既時候就會有拉闊

當年仲有同一峰既拉闊,
所以點都唔會播得差既

好似每年千千HEA / 產量唔高/ 轉會 既時候就會有拉闊 ...
艾石仔 發表於 2017-7-25 17:43

長信主要食當時sms剛剛開始hit個勢
可惜個曲真係唔知想點, 拖下拖下咁, 要K又K唔哂, 又冇高潮, 林夕仲要間唔中填一兩句噴詞 (咩講出來先有種=.=)

烈女就搶好多, 同埋真係有hookline, 一句烈女不怕死已經夠玩

其他歌都係好聽但難hit
但好感恩千嬅做左呢隻碟出黎
起碼擺去2015年係唔會再做到, 因為要有起碼四五隻歌plug得下先可以撐起出碟

可惜個曲真係唔知想點, 拖下拖下咁, 要K又K唔哂, 又冇高潮, 林夕仲要 ...
John 發表於 2017-7-25 17:49

Plug我等我在或者風采依然會好少少,個人就想plug長恨哥哥多d

長信不如短訊,果句而你敢勾引我稱呼傻豬先係全首歌精髓所在

可惜個曲真係唔知想點, 拖下拖下咁, 要K又K唔哂, 又冇高潮, 林夕仲要 ...
John 發表於 2017-7-25 17:49

當年第一次聽,真係唔覺得會買得差,
音樂上,《詭異》同《扭到十》都好正,
《超齡》如果個編曲唔係咁清,可能會再受歡迎d,
但《超齡》真係岩一個咁清的編曲。

電光幻影、single同unlimited,真係一個可一不可再的楊千嬅音樂時代。
由火鳥到如果大家,
千嬅唱片的音樂類型變得愈來愈「單一」。

《超齡》如果個編曲唔係咁 ...
stone@stone 發表於 2017-7-26 18:05

我都覺得近年千嬅唱得太多K歌
題材相近都算,因為如果大家都擁有海都算係一張概念碟,題材統一係冇問題
但曲風嘗試就的確比昔日既楊千嬅少
幸好都仲見到佢有搵新人幫手寫歌,算係延續千嬅優良傳統

stone@stone 發表於 2017-7-26 18:05

超齡如果加beat就會整cheap哂變普通K歌

大碟構思:Unlimited>電光幻影>Single

歌詞:Unlimited>電光幻影>Single

旋律、編曲:Single>電光幻影>Unlimited

演繹:Single>電光幻影>Unlimited

包裝造型:電光幻影>Single>Unlimited

銷量:電光幻影>Single>Unlimited
----------------------------
個人:Single>電光幻影>Unlimited

超齡如果加beat就會整cheap哂變普通K歌
John 發表於 2017-7-26 18:44

同埋要千嬅有感情的聲線先成就呢個編曲,
其他人唱都好易出事。

最近聽番千嬅舊歌,感覺又番黎了,我諗香港填詞人都比曬最好既詞千嬅,好到肉。

美千開始錄歌喇,今次合作既有阿Carl