返回列表 發帖
回復  mychart-

紅館熱身show
黃家正 發表於 2017-6-16 15:02

紅館唔係話爭倒數咩,兩個月兩個show得唔得呀

回復 51# mychart-

話唔掂轉做生日show
舞來舞去 不日內開始錄音。

話唔掂轉做生日show
黃家正 發表於 2017-6-16 15:10

其實真係開得太多冬天show,
可唔可以搵次做夏天

Play it loud,夏天的故事,下半場經常被ignore

人山人海係咩黎?
cathay1996 發表於 2017-6-16 15:01

你唔係行內人咩, 人山人海都唔識?

回復 53# mychart-

佢夏天開show會掛七號風球
舞來舞去 不日內開始錄音。

人山人海係咩黎?
cathay1996 發表於 2017-6-16 15:01

蔡德才、于逸堯等音樂人
Dear flop Gin Lee,your  songs are very bored&low!>_<

佢夏天開show會掛七號風球
黃家正 發表於 2017-6-16 15:17

會急屎tim

人山人海係咩黎?

笑大人個口咩......其實你小學畢業未??

楊講既大project就係個show?
希望包埋隻同人山人海既album啦

721AXA 發表於 2017-6-16 15:42

唔知呢d人會唔會出現呢,都好耐無合作

李端嫻
亞里安
何秀萍

淨係唱佢同于逸堯合作嗰啲都好正 希望有埋小飛俠!

其實真係開得太多冬天show,
可唔可以搵次做夏天

Play it loud,夏天的故事,下半場經常被ignore ...
mychart- 發表於 2017-6-16 15:13

夏天好似冇咁易病,兩次冬天開都病

不過聖誕跨年至少有幾日係唔憂賣飛

幾時先可以係紅館唱一次還未夠快 (美千最正既快歌)放煙花,吹牛娃娃,內有惡女,離題萬仗...

721AXA 發表於 2017-6-16 15:42

痴線真係好期待!!希望有飛入場

都幾肯定有小品SIDE TRACK聽

痴線真係好期待!!希望有飛入場

都幾肯定有小品SIDE TRACK聽
Kyle_ 發表於 2017-6-16 17:28

仲有D好正好有玩味既編曲

又叫人唔好講自己又喺度ff 同邊個合作會點點點

余春嬌今年要爭女金?

有冇機會其實係Fa x at17

幾時先可以係紅館唱一 ...
Jacz 發表於 2017-6-16 17:10

放煙花04有唱過(接住開大)
個remix好正

蔡德才、于逸堯等音樂人
我等我在 發表於 2017-6-16 15:17

佢地好紅咩?有咩咁特別?

幾時先可以係紅館唱一 ...
Jacz 發表於 2017-6-16 17:10

認真做,隨時係minor classic 2.0
但如果12 /2月有show,唱過的歌就可能唔再唱

我下半年得12月係香港 好灰
Make it simple.

認真做,隨時係minor classic 2.0
但如果12 /2月有show,唱過的歌就可能唔再唱

我下半年得12月係香港  ...
stone@stone 發表於 2017-6-18 19:11

覺得 楊千嬅 x 人山人海 係一定會有火花

11月開拉闊,未必年尾或生日又有紅館掛? 時間好似唔夠喎

又要錄新唱片,又要練歌,排舞,仲要練新樂器...

sosad, 就算開拉闊你係香港都未必有飛睇

有没有实况歌单啊?

覺得 楊千嬅 x 人山人海 係一定會有火花

11月開拉闊,未必年尾或生日又有紅館掛? 時間好似唔夠喎

又要錄 ...
Jacz 發表於 2017-6-18 21:55

如果認真、全力投入,其實都唔係唔得,
但中間會overlapping 2個show的rehearsal。

btw,今次跨年搶唔到,真係未必再有機會了。
Make it simple.

如果認真、全力投入,其實都唔係唔得,
但中間會overlapping 2個show的rehearsal。

btw,今次跨年搶唔 ...
stone@stone 發表於 2017-6-20 19:00

千嬅話紅館應該有好消息wo~~
話等公司安排幾場

下禮拜五 (7/7)叱咤樂壇時段會播美煎x側田拉闊

出promo la
一千零一個楊千嬅 笑中有夢
但promo又冇提人山人海

HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

hinz 發表於 2017-7-7 18:50

好吸引既title
不過同紅館show近到咁, 會唔會用呢個當紅館既預演

hinz 發表於 2017-7-7 18:50

是咪有得聽一千零一個先
呢場真心想搶霏睇

是咪有得聽一千零一個先
呢場真心想搶霏睇
Frankiekiekie 發表於 2017-7-7 19:09

唔唱一千零一個真係拆台

唔唱一千零一個真係拆台
艾石仔 發表於 2017-7-7 20:52

唱哂成隻music box好無?

hehehaha 發表於 2017-7-7 21:19

家有幾米不了

家有幾米不了
艾石仔 發表於 2017-7-7 21:27

千千自戀快歌黎講明明好正

唔唱一千零一個真係拆台
艾石仔 發表於 2017-7-7 20:52

「一千零一個楊千嬅」
咁多個人 成1001個 係咪即係人山人海
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

hehehaha 發表於 2017-7-7 21:19

要求聽笑中有淚(2002叱吒live版)
SSN Chart (22 Mar)  冠軍: 三生有幸 - Yan Ting  |  亞軍: 唔明你講乜 - 陳健安

幾多年未試過單拖開拉闊

要求聽笑中有淚(2002叱吒live版)
John 發表於 7/7/2017 21:42
我驚唱到Let's Begin第五場咁喎

我驚唱到Let's Begin第五場咁喎
kwanie 發表於 2017-7-7 22:13

支持
最鍾意睇千千喊 (好變態)

(個post好似開始比嬅粉騎劫)

支持

(個post好似開始比嬅粉騎劫) ...
John 發表於 7/7/2017 22:15
正呀

咁淨返一場唔係嬅粉就人山人海粉架啦

連續2個月都有睇美麗嬅

支持

(個post好似開始比嬅粉騎劫) ...
John 發表於 2017-7-7 22:15

假如讓我說下去 (萬紫千紅live)
BTW今次又會咁早宣傳既

Andy Hui (Jan), 拉闊#1 Justin + Gin (Jun), 拉闊#2 Miriam (Nov), does it mean only 3 concerts in 2017?

千千自戀快歌黎講明明好正
hehehaha 發表於 2017-7-7 21:29

千千有成堆呢類自戀快歌喎  

內有惡女 / 吹牛娃娃 / 滿漢全席 / 適量運動與均衡飲食 / 家有幾米 / 娃娃夫人 / 忌廉溝鮮奶 / 偷吻杜魯福

千千有成堆呢類自戀快歌喎  

內有惡女 / 吹牛娃娃 / 滿漢全席 / 適量運動與均衡飲食 / 家有幾米 ...
Jacz 發表於 2017-7-7 23:51

仲有make up入面「啼笑因緣 」
人山人海何秀萍 填詞

好耐乾淨無follow 拉闊
而家咩途徑先有飛?

好吸引既title
不過同紅館show近到咁, 會唔會用呢個當紅館既預演 ...
721AXA 發表於 2017-7-7 18:52

好明顯拉闊係minor classic
紅館演唱會就迎合街客搞major classic (L&G 2.0 )
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

小弟小作,歡迎指正
「楊千嬅」的另一種可能性

​​前段時間傳出了楊千嬅今年會有拉闊音樂會的消息,到這幾天商台開始了正式的宣傳,開始有廣告聲帶出現。

暫時聽到的聲帶中,選用的背景音樂分別是「紫色」和「一千零一個」,都不是主流演唱會大熱,在當年Minor Classics演唱會中也沒有入選。(這難免讓人聯想這次會是Minor Classics 2.0嗎?)另一個消息是,這次拉闊音樂會會與人山人海合作,這個組合想必也是鐵粉們期待已久的重聚,如果作實,那麼今年的音樂計劃是否也會圍繞着人山人海的創作班底進行呢?

但本人想起的卻是另一個線索:今年5月份的時候,商業電台叱吒樂壇節目中的「叱吒至尊訪」環節,楊小姐被問到新生代音樂的想法時,就提出了這樣的觀點:看到許志安與幾個年輕樂隊(Dear Jane、RubberBand、Supper Moment和觸執毛)的合作有很好的火花,而且他在台上享受的表現也令楊小姐本身重新考慮自己是否也要走出原有的「非安全地帶」。

同時回頭看看這幾年來的楊小姐的音樂路向也是十分「明確」的:踏破深海後修成正果的感動和感恩,不管是愛情友情還是親情都圓滿幸福羨煞旁人。不管是歌詞還是歌曲風格都強烈地貫徹這個主題:《如果大家都擁有海》喜歡的人會覺得很感動聽下來很舒服,但不喜歡的人就會覺得都是走舊路的大路抒情歌,太離地,三幅被。

但事實上這幾年她也不是沒有嘗試過新的曲風,例如3年前的《色惑》單曲策劃,走的是模仿Madonna的性感誘惑風;再早些年份的第三張國語專輯主打《Ready or Not》則是模仿當時爆紅的Lady Gaga妖艷風格。但事實上喜歡她的歌迷都會覺得,這兩個策劃都淪為衣不稱身的試驗,Let's Begin演唱會上也有為《色惑》一曲正過名,但歌迷並沒有單單因為這首歌而願意埋單,普遍想法都是「試試就好,你開心就好」。​

那麼問題來了。丁太有沒有可能走出這個困局,來給大家眼前一亮刮目相看一下?​

私以為答案是有的,並且她也不是沒有成功過。曾經她依靠極其有感染力的抒情風和濃烈少女味的小清新風格來建立自家品牌,但她當年的嘗試卻遠不止於此。

那些年裡那個「型格」的楊千嬅,本人是十分非常極其懷念的。

而事實上,有好幾首我認為「入型入格」的歌,已經在好幾個演唱會中翻牌並得到一定知名度:屬於Soft Rock的《處處吻》《私奔》《熱血青年》,EDM風格的《新世紀福音戰士》《開大》《放煙花》。除此之外,「楊千嬅」這個品牌做出來的快歌,卻幾乎都被忽略了。

一、BandSound 的 楊千嬅:

1. 《吻所有女孩》曲:周國賢 詞:​林夕(收錄於2006年《Unlimited》專輯)

屬於非常清爽跳脫的Soft Rock,當年一推出的時候歌迷都一致認為眼前一亮。儘管當時的楊千嬅已經開始步入成熟知性的熒幕形象,但歌曲中的她還是能給予聽者一種她站在樂隊的最前面,抱着麥克風杆一邊蹦跳一邊呼喊的清新感。

2. 《談談情探探聽》曲:Barry Chung 詞:于逸堯(收錄於2002年《MvsM下半場》專輯)

​當年TVB劇集《情事緝私檔案》的主題曲。貫徹她在歌曲形象中一貫的自立硬朗,如果《可惜我是水瓶座》是用Ballad來表達結束一段關係的堅決,那麼這首就是用BandSound來表達類近的情緒,而且也不失精彩。

​3. 《繼續努力》曲:梁基爵 詞:黃偉文(收錄於1998年《1 to 100》專輯)

​早年非常成功的一首搖滾,可惜大概是因為派台成績不太理想,在往後的演唱會中甚少選用。但這首反而是本人的其中一首最愛:流利暢快的鼓點像是吶喊一樣,搭配自我鼓勵中帶着無奈的歌詞,簡直是代表着千千萬萬個默默無聞平凡人的心聲呀。

4. 《內有惡女》曲:陳輝陽 詞:黃偉文(收錄於2000年《Kiss Me Soft, Play It Loud》專輯)

這張專輯的風頭完全被 Kiss Me Soft 那邊​搶去,另一邊的快歌面除了當年2000年演唱會主題曲《放煙花》之外其他幾乎毫無存在感,但事實上卻都是佳作:這首「兇狠」中帶着「可愛」的 Pop Rock 想必除了當年的楊千嬅之外也沒人其他人能勝任這首歌 —— 不知道今天的楊千嬅能否勝任?

5. 《忌廉溝鮮奶》曲:假音人 詞:陳浩峰(收錄於2003年《Make Up》專輯)​

另外還有一首類似《內有惡女》那樣走「瘋癲」路線的這首,也是給人酣暢淋漓的痛快感。事實上這樣的曲風在演唱會中應該是很能帶動氣氛的,如果純粹因為考慮商業因素,考慮「街客」不能接受這種「另類」​的楊千嬅的話,那麼這些作品就犧牲得太可惜了。

除此之外,還有其他好幾首走Pop Rock路線的Side Track單品也是值得推介的,例如《偷吻杜魯福》《別阻我開心》《照相本子》《啼笑因緣》《夏日戀人》等等……

二、EDM 的 楊千嬅​:

​1. 《吹牛娃娃》曲:C.Y. Kong 詞:因葵(收錄於2000年《Kiss Me Soft, Play It Loud》專輯)

雖然楊小姐不擅長舞蹈,但她當年在電子音樂中的嘗試也是走在潮流尖端的。給她寫過《姊妹》和《一個人的童話》的江先生,居然也曾經獻出過一首風格完全迥異《吹牛娃娃》,而且因葵的詞也是若有所指,讓人意猶未盡。

2. 《還未夠快》曲:蔡德才 詞:于逸堯@人山人海(收錄於2002年《MvsM下半場》專輯)​

這首堪稱「楊小姐電子音樂中最好聽的一首」​,沒有像《Play It Loud》那樣劍走偏鋒,易入口之餘于先生的歌詞也類似《楊千嬅》中四句警世名言一樣的精警;想象一下這首作為演唱會的開場暖場曲目,也是非常動感熱烈的。

3. 《吵我》曲:​C.Y. Kong 詞:黃偉文(收錄於2004年《電光幻影》專輯)

整首歌的格局就是想讓你跳進舞池,跳出苦悶,屬於楊千嬅曲庫中少有的帶有濃厚舞曲風味的一首,個人認為比《色惑》《開大》之流更具感染力。可惜這種曲風在楊千嬅曾經的專輯中都是只屬於實驗性質,當年專輯中這首個完結後突兀地接上《小城大事》也是讓人意外啊。

除此之外還有諸如《離題萬丈》​《新世紀福音戰士》《詭異》也是不可多得的EDM作品;還有一些不屬於搖滾或者EDM的型格作品,諸如《大慈善家》《適量運動與均衡飲食》《娃娃夫人》等,本人也十分希望能它們能獲得重生啊。

事實上也不是不喜歡Ballad的楊千嬅,但聽得太多你的美滿故事,總會覺得有點膩,我反而是希望能看到一個既能做美麗媽媽,也能在音樂事業上大展獨特個性的楊千嬅​,立體一點或許會更加精彩。不知道11月份的楊千嬅,會不會給我們驚喜?​​​​​

小弟小作,歡迎指正
「楊千嬅」的另一種可能性

​​前段時間傳出了楊千嬅今年會有拉闊音樂會的 ...
Frankie318 發表於 2017-7-9 11:47

好正!
其實千嬅side track 真係正過唔少主打
快歌嚟講其實慳d, 男女關係科,扭到十呢d 真係好少聽又好好un

回復 97# Frankie318

Soft Rock仲有首學習街童超級正

好正!
其實千嬅side track 真係正過唔少主打
快歌嚟講其實慳d, 男女關係科,扭到十呢d 真係好少聽又好好 ...
victor1991415 發表於 2017-7-9 12:28

我想聽龍爭虎鬥
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮