返回列表 發帖
唔唱一千零一個真係拆台
艾石仔 發表於 2017-7-7 20:52

「一千零一個楊千嬅」
咁多個人 成1001個 係咪即係人山人海
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

唱哂成隻music box好無?
hehehaha 發表於 2017-7-7 21:19

要求聽笑中有淚(2002叱吒live版)
SSN Chart (26 Apr)  冠軍: 也許沒有未來神 - per se  |  亞軍: 撞到正 - 泳兒

我驚唱到Let's Begin第五場咁喎
kwanie 發表於 2017-7-7 22:13

支持
最鍾意睇千千喊 (好變態)

(個post好似開始比嬅粉騎劫)

「還未夠快 / 放煙花 / 內有惡女 / 吹牛娃娃 / 繼續努力 / 吵我 / 詭異 / 扭到十 」
呢幾首D人真係由L&G ...
Jacz 發表於 2017-7-9 14:56

詭異同還未夠快都係好適合演唱會唱的歌
有舞台感, 接埋私奔0違和

吹牛娃娃都可以好型
而且配合到佢唔需要郁動太多既舞台風格

內有惡女就難同其他歌夾
同埋佢應該唱唔返果種感覺
好似夏天的故事d少女歌咁 好難唱得返

總之唔好翻唱埋d nobody就還得神落
同埋抬頭已經唱得太濫
隻歌又唔係真係hit爆全城個種
熱血青年反而因為隻歌hit, 係帶動到氣氛
唱開熱血青年咪試下男女關係科囉, 我諗千嬅fans對呢隻都會好有回憶

個個都有寶/彈珠人的愛心炸彈/男女關係科/照相本子/內有惡女
柴娃娃開心party fun +低b props

吹牛娃娃 ...
mychart- 發表於 2017-7-15 01:25

楊小姐真係好多低b 自high歌

「詭異 / 放煙花 / 還未夠快 / 內有惡女 」
我將呢四首擺落個list度,由一首既intro聽到另一首既outro再接 ...
Jacz 發表於 2017-7-15 01:53

講開大日子
其實我覺得隻歌真係唔掂 成隻兒歌咁
失憶周末正好多=.=

反ot先
放煙花我其實覺得舞台感唔夠強
聽就好正(Mass production mix仲正) 但要擺上大台可能要再編過曲

佢真係好多歌
因為佢仲係會認真做碟 (就算最近隻碟都係好統一風格好認真做)
所以真係揀極都揀唔哂歌

如果唱新歌, 我會想聽愛在旁若無人的太空
但呢隻碟d歌同其他歌好難夾, 因為風格太統一但又同楊小姐其他歌爭太遠

金堅唱斗零踭
Jacz 發表於 2017-7-15 01:55

聽住佢唱搖~曳~風~騷~~~
今次真係聲音騷了喇

「詭異 / 放煙花 / 還未夠快 / 內有惡女 」
我將呢四首擺落個list度,由一首既intro聽到另一首既outro再接 ...
Jacz 發表於 2017-7-15 01:53

男女關係科可能唔好講歌名
同佢講「新紮師妹隻歌」再打兩句歌詞佢可能記得

點會唔係零號
但上次拉闊合作過,唔覺得今次會有
mychart- 發表於 2017-7-15 02:00

其實今次拉闊都幾伏
用楊千嬅個名宣傳 點知唔係楊小姐
仲要而家903力捧d新世代歌手通常都係祖粉

我估會類似07年個「又一個叱吒十年回歸音樂會」咁
楊小姐壓軸出場唱兩三隻歌就算

其實講到低b歌,以下呢幾首邊首最低b?
娃娃夫人,忌廉溝鮮奶,家有幾米,內有惡女,吹牛娃娃,金 ...
Jacz 發表於 2017-7-15 02:04

如果唔計兒歌系列
我投忌廉
隻歌真係好痴線 如果講粗口就係好(數字8+1)

我反而覺得「放煙花」好適合大台唱喎,不過千奇唔好又編成01年拉闊個隻rock版,完全唔岩feel

「太空」我 ...
Jacz 發表於 2017-7-15 02:17

長信同郎來了邊忽hit
擺明係造佢女銅先播咁多

失驚無神聽返好不容易遇見愛
真係好正
不過如果係新世代歌手應該carrie唔到隻歌 =.=

不如搵人唱色惑
欣宜唱會勁過地震

好不容易遇見愛可以係大合唱,
咁就好似係送俾楊千嬅咁。
stone@stone 發表於 2017-7-16 17:36

諗起mark lui作品展A Music群星壓軸合唱就算世界無童話

好不容易遇見愛 應該係美千07年之後我最鍾意既歌,聽到宜家都未聽厭
btw,有冇人唱過呢首歌? 堅係難唱,次 ...
Jacz 發表於 2017-7-17 11:19

好不容易遇見愛...
副歌最尾一句好易唔夠氣
因為用哂d氣「離開」

有d位好易over左 尤其最後一次副歌好有衝動義氣腔上身

千嬅琴晚ig po咗知更
如果唱埋就好啦
fifty1205 發表於 2017-7-18 10:37

嘩 呢隻真係遺珠
估唔到佢會記得
我都爭d唔記得

其實Single派得唔差喎
最搶耳個d已經派哂
千嬅果隻碟擺明唔想做K歌, 長信都係應酬下paco, 但質素所限邊去到小城大事咁爆
烈女反而仲搶耳

跟住其他歌都係極side track格
好聽, 但派上電台都係播幾個星期就唔會再播

呢個情況下派千千自己鍾意既超齡都好應該
之後我的醉愛有戲上, 咪搏一搏, 橫掂派詭異/花與愛麗斯都唔會播得勁, 我的醉愛起碼算新歌

歌手楊千嬅接受電台訪問,宣傳11月初於會展舉行的演唱會,她透露去年聖誕收到邀請做這個騷,希望以其他人的 ...
mychart- 發表於 2017-7-24 08:29

即刻食左兩碗拉麵
好好笑

當年仲有同一峰既拉闊,
所以點都唔會播得差既

好似每年千千HEA / 產量唔高/ 轉會 既時候就會有拉闊 ...
艾石仔 發表於 2017-7-25 17:43

長信主要食當時sms剛剛開始hit個勢
可惜個曲真係唔知想點, 拖下拖下咁, 要K又K唔哂, 又冇高潮, 林夕仲要間唔中填一兩句噴詞 (咩講出來先有種=.=)

烈女就搶好多, 同埋真係有hookline, 一句烈女不怕死已經夠玩

其他歌都係好聽但難hit
但好感恩千嬅做左呢隻碟出黎
起碼擺去2015年係唔會再做到, 因為要有起碼四五隻歌plug得下先可以撐起出碟

當年第一次聽,真係唔覺得會買得差,
音樂上,《詭異》同《扭到十》都好正,
《超齡》如果個編曲唔係咁 ...
stone@stone 發表於 2017-7-26 18:05

我都覺得近年千嬅唱得太多K歌
題材相近都算,因為如果大家都擁有海都算係一張概念碟,題材統一係冇問題
但曲風嘗試就的確比昔日既楊千嬅少
幸好都仲見到佢有搵新人幫手寫歌,算係延續千嬅優良傳統

當年第一次聽,真係唔覺得會買得差,
音樂上,《詭異》同《扭到十》都好正,
《超齡》如果個編曲唔係咁 ...
stone@stone 發表於 2017-7-26 18:05

超齡如果加beat就會整cheap哂變普通K歌

美千開始錄歌喇,今次合作既有阿Carl
Jacz 發表於 2017-7-29 10:04

咁髮力
好驚佢又一個唔該女金

原來唔止我一個咁諗
覺得佢好似認為婚後要走成熟路線而少左D玩味既歌 (色惑係好另類, 純粹係d one-off s ...
masterdragon 發表於 2017-8-1 01:39

就算陳奕迅, 隻準備中都叫有隻起點終站玩下野
千嬅近年音樂上都幾保守
傳說已經算耳目一新=.= 起碼聽到新唱腔

木偶奇偶記
小星星
如果東京不快樂
一個人的童話
斗零踭
hehehaha 發表於 2017-8-1 23:02

張野好多暗示!

離開黎明後

呢幾首都fresh gei
呼吸須要
斗零踭
金絲雀
沒有目的地愛了
色惑
房間密碼
剛剛好

唱腔有 ...
mychart- 發表於 2017-8-2 01:43

斗零踭堅正,係聽到佢好有自信好自豪好昂首闊步
剛剛好雖然有點K歌但都算新野

黎明時期其實都唔係咁差,只係有d歌編曲唔嗲唔吊
例如不認不認/別阻我開心,moov live示範左其實可以編得好型
大慈善家又係到喉唔到肺

講起黎生
明日再會聽返都仲覺得好正
同埋隻歌真係打動到千嬅自己

的確首歌係寫出人生去到一個階段
有時夜晚諗返唔同往事 又會有唔同感受
林若寧係寫得有沙石
但呢種沙石有時又更切合人當刻既感情

但係L&G個氣氛真係冇得比
個個都勁high
Let's begin可能大家都成熟咗
d fans冇咁癲 ...
electric 發表於 2017-8-6 08:40

菊花台悶到嘔奶
nobody全場唔知咩事

一唱返大路歌先氣氛好
其實2010個有發生過live幾好,成熟左但繼續有feel

encore氣氛最好

唱人地歌都算, 仲要唱外國歌, 玩野咩

大家唔好唔記得仲有開場唱ready or not全場黑人問號
gooloo 發表於 2017-8-8 12:58

不過覺得ready or not live型過cd版

但係插佢既都唔少呀唔好唔記得瓊姐既存在
Jacz 發表於 2017-8-8 22:31

楊千嬅16宗罪

菊花台係成part都好悶,就係因為呢part搞到我對小調有嚴重恐懼症

明明成part係小調,又黎兩隻大隻仔除晒 ...
Jacz 發表於 2017-8-8 22:37

紅館dum地真係好正
我諗以後都唔會再發生

小調個part因為有撈月亮的人,加返好多分
撈月亮的人中間用「等」做間奏好正,估唔到呢兩隻歌咁夾

翻唱方面,給我愛過的男孩們都ok既,不過都係無乜特色
L&G真係翻唱太多,Cover Girl/菊花台/nobody/給我愛過的男孩們/幸福摩天輪 (幸福摩天輪唔睇rundown都唔記得左, 明明個陣吊起幾特別)
佔成五分一rundown

個16宗罪真係明砌佢生豬肉
好佩服瓊姐
Jacz 發表於 2017-8-8 22:53

記得有個話咩乞獎

16宗既第一宗就係乞獎
話佢08年主動同無線解約務求換來最女
Jacz 發表於 2017-8-8 23:05

記得有句話咩「可見楊氏為人小家」
08年突然解約又簽返的確好可疑

encore dum地究竟係邊個帶起先既,之後let's begin都冇佐
當年真係dum到千嬅出返黎

我反而好記 ...
Jacz 發表於 2017-8-8 23:09

Let's begin幾好, 幾平衡
有集體回憶大hit歌
又有死忠鍾意既side track
而且個flow好順, 係帶大家走過佢個時光隧道
笑中有淚個part真心好感動

所以好擔心今年年尾個咁草草準備既紅館=.=

Let's Begin個rundown唔止靚,最勁係佢可以係每隻碟都有歌入到個rundown

同埋真係好似佢講咁,集合major ...
Jacz 發表於 2017-8-8 23:49

Let's Begin好開心佢終於拎返Single Unlimited同埋A Music時期d歌出黎唱

小家好似講佢同yy反面單野,話佢同yy講「你作俾我d歌唔x掂,下次我唔x搵你,我搵林夕包碟」
之後yy勁嬲, ...
Jacz 發表於 2017-8-8 23:44

08年應該點都有講下數,當年千嬅仲係有爭勝心,所以贏返個獎先咁激動
仲記得明日再會係TVB獨家預告plug先,個名仲叫「追憶」,娘到爆,後尾先改名

唔怪得你咁鍾意失魂記……
nicholashin 發表於 2017-8-9 00:31

當年知名嬅粉fiona886寫左篇文叫「心戚戚然,欲哭無淚——楊千嬅〈明日再會〉(追憶)」
結果比其他會員話以為千嬅死左

我記得有人話翻唱coco lee既歌

Ladies and gentlemen真係勁差,仲好記得有一場我就係坐佢出場個位 ...
joshua 發表於 2017-8-11 15:54

我都有印象佢好望死一邊

下!!!!!!!!!!!!!!!!!!有快樂與哀愁

痴線 個rundown正到
我好愛千嬅