返回列表 發帖

2017 JOOX / MOOV / KKBOX / HMV MUSIC 音樂會討論主題

供討論2017年由JOOX / MOOV / KKBOX / HMV MUSIC所舉辦的各類型音樂會
HINZ TOP 20 Week 51
01 我心中尚未崩壞的部分 - 黄妍
02 著地 - 鄧麗欣
03 Pretty Liar - 章尾而

美珈 X SM KKBOX Live 歌單

1. Dreams x 夢中人 - SM + AGA
2. 天下無雙 - SM + AGA
3. 瑕疵 - SM + AGA
4. 問好 - AGA
5. Superman - AGA
6. 孤雛 - AGA
7. 獨一無二 x 大丈夫 - SM + AGA
8. 向孩子說愛情 - SM
9. 是你令我再次找到心跳 - SM
10. 吃定我 - SM
11. 很久沒擁抱 - SM
12. P.S. I Love You - SM
13. 風箏 - SM
14. 最安靜的時候 - SM
15. 幸福之歌 - SM
16. 一個靈魂的獨白 - Sunny唱,AGA彈Keyboard
17, 哈囉 - SM + AGA
18. 世界變了樣 - AGA
19. Better Me - AGA
20. 一 - AGA
21. 3AM - AGA
22. Nights Without You - AGA
23. Treasure (Bruno Mars cover) - SM + AGA
24. 紀念日 - SM + AGA

25. 靈感床 - SM
26. Wonderful U - SM + AGA
27. 無盡 - SM + AGA

啱啱先係youtube睇返
https://www.youtube.com/watch?v=tD5yCZN6now

一峰 x 美匡JOOX Live 歌單

1. 有淚多好 - Phil
2. 鏡子說 - 一峰
3. 安徒生的錯 - Phil
4. 錯得對 - 一峰 ...
阻住 發表於 2017-12-7 22:21

現場氣氛唔錯,林一峰一向唱得。對Phil 唱live無任何expectation下覺得幾好了,只係唱高山低谷時走左幾粒音,另外見佢玩式士風有驚喜。

一峰 x 美匡JOOX Live 歌單

1. 有淚多好 - Phil
2. 鏡子說 - 一峰
3. 安徒生的錯 - Phil
4. 錯得對 - 一峰
5. 難得一遇 - Phil
6. 草原 - Phil
7. 重回布拉格 - Phil
8. 遇見 - 一峰 + Phil
9. 有人共鳴 - 一峰 + Phil
10. 大城小子 - 一峰
11. 第一個早晨 - 一峰
12. 你讓我飛 - 一峰
13. Goodman - 一峰 + Phil
14. 一支煙的時間 - 一峰 + Phil
15. 是日休息絕不工作 - 一峰 + Phil
16. 我和你 - 一峰 + Phil
17. 一雙手 - 一峰 + Phil

安可﹕
18. 高山低谷 - Phil (一峰吹口琴)
19. 回到花開的那天 - 一峰 (Phil吹色士風)
20. The Best Is Yet To Come - 一峰 + Phil

一峰 x 美匡JOOX Live直播傳送門:
http://www.joox.com/hk/zh/live?a ... d8d8e9&page=ugc

係電腦睇到

JOOX Presents:林一峰 X 林奕匡 Mr. Nice Guys音樂會
日期:2017年12月7日 (星期四)
時間:8pm
地點:九 ...
阻住 發表於 2017-11-10 22:41

抽中左, 哈哈!

JOOX facebook: 我到底睇緊啲咩?到底而家係邊個開騷?ILUB啲嘢又點會咁易俾你估到吖,今次係佢哋同JOOX ...
阻住 發表於 2017-10-25 12:31

現場氣氛好過多JW/坤哥好多倍。。

JOOX Presents:林一峰 X 林奕匡 Mr. Nice Guys音樂會
日期:2017年12月7日 (星期四)
地點:九展3/F Rotunda 2
換飛詳情將會稍後公布

Source: JOOX facebook

開賣日期及時間:27/10 早上10點
KKTIX購買連結:  
門票組合詳情:
1) 藍區門票+KKBOX 180天白金帳號  ...
阻住 發表於 2017-10-25 20:03

15MINS ALL SOLD (好彩買到)

KKTIX購買連結:  
門票組合詳情:
1) 藍區門票+KKBOX 180天白金帳號  ...
阻住 發表於 2017-10-25 20:03

我想睇 AGA, 我朋友想睇 19 MOMENT , 岩曬希望搶到飛

KKBOX LIVE AGA X SUPPER MOMENT : FIRST DATE
8pm
會展 Hall 5FG
ed8671ed 發表於 2017-10-23 21:21

KKTIX購買連結: https://kkbox.fm/K2T2jw
門票組合詳情:
1) 藍區門票+KKBOX 180天白金帳號 = $580
2) 紅區門票+KKBOX 180天白金帳號 = $480
3) 黃/綠區門票+KKBOX 90天白金帳號 = $380

Source: kkbox fb

JOOX facebook: 我到底睇緊啲咩?到底而家係邊個開騷?ILUB啲嘢又點會咁易俾你估到吖,今次係佢哋同JOOX首度合作,要玩就玩盡佢,一於拉埋最灸手可熱嘅2個音樂單位C ALLSTAR同SUPPER MOMENT落水,至於會點玩法,當然要親身喺現場睇先最爽啦!1123,記得save the date,仲要痴實JOOX更多詳情公布,星期五就正式換飛!

《JOOX Presents ILUB C ALL MOMENT演唱會》
日期:2017年11月23日 (四)
地點:旺角麥花臣場館

KKBOX LIVE AGA X SUPPER MOMENT : FIRST DATE
8pm
會展 Hall 5FG
ed8671ed 發表於 2017-10-23 21:21

想睇呀。。。。

一隊本地樂隊 = Supper Moment

證據:
阻住 發表於 2017-10-10 11:58

8pm
會展 Hall 5FG
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

KKBOX LIVE: AGA X (一隊本地樂隊) 音樂會
2017年12月10日 (星期日)
8pm
會展Hall 5FG
阻住 發表於 2017-9-15 23:30

一隊本地樂隊 = Supper Moment

證據:https://www.smartone.com/tc/serv ... t/kkbox/charges.jsp

回復  表妹保莉

補充

1. 自戀影院 - 盧巧音 x 傅珮嘉
2. 代你發夢 - 盧巧音
3. 三角誌 - 盧巧 ...
阻住 發表於 2017-9-17 22:03

今次真系好正 短短個半鐘setlist 基本上系完美
完全系90年代末/00年代初歌迷至愛精選
同埋冇唸過Candy會唱算數 同埋Maggie首我太好人
Candy真人好怕羞好搞笑!

回復 102# 阻住

讀書時期的K歌

好滿足嘅流行經典 20 年大型 K 房音樂會
論盡音樂 #愛香港樂壇而存在
https://www.facebook.com/stupidmusichk
Follow 埋我 IG 啦
論盡樂迷,敢愛敢恨

回復  表妹保莉

補充

3. 三角誌 - 盧巧 ...
阻住 發表於 2017-9-17 22:03

Thanks! 唔該得好似漏左首歌
第一首歌就未入到去

回復 101# 表妹保莉

補充

3. 三角誌 - 盧巧音
4. 算數 - 盧巧音
5. 喜歡戀愛 - 盧巧音
6. 我太好人 - 傅珮嘉
7, 一支煙的時間 - 傅珮嘉
8. (我們的)鬼故事 - 傅珮嘉
9. 轉 - 傅珮嘉
10. 垃圾 - 盧巧音 x 傅珮嘉
11. 絕 - 盧巧音 x 傅珮嘉
12. 愛.這件事情 - 盧巧音 x 傅珮嘉

Encore:
13. 深藍 - 盧巧音 x 傅珮嘉
14. 好心分手 - 盧巧音 x 傅珮嘉

KKBOX x 1563: Taste of Music (盧巧音 X 傅珮嘉)

3. 三角誌 - 盧巧音
4. 算數 - 盧巧音
5. 喜歡戀愛 - 盧巧音
6. 我太好人 - 傅珮嘉
7. 一支煙的時間 - 傅珮嘉
8. (我們的)鬼故事 - 傅珮嘉
9. 轉 - 傅珮嘉
10. 垃圾 - 盧巧音 x 傅珮嘉
11. 絕 - 盧巧音 x 傅珮嘉
12. 愛。這件事情 - 盧巧音 x 傅珮嘉
Encore:
13. 深藍 - 盧巧音 x 傅珮嘉
14. 好心分手 - 盧巧音 x 傅珮嘉

Thanks 阻住

KKBOX LIVE: AGA X (一隊本地樂隊) 音樂會
2017年12月10日 (星期日)
8pm
會展Hall 5FG

希望呀DEEP加場啦, 咁先有機睇到呢場直播

原來fb得頭七首, 但fb真係順好多, 即係唔係我手機+wifi問題la
阻住 發表於 2017-9-5 20:58

用app睇,好似要自己較返個解像度,720p,上次我睇佢啲廢live,較完先唔lag
Infinity & Eternity

又一個係被 k房奶水餵大

現場氣氛唔錯。坐前排見到欣宜,AGA , Mag.

見倒輝陽、Mag

好在無唱《女人味》
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

徐浩成晚黑面

藍血人走音走到...
雖然佢一早就喺ig話自己把聲唔得

點解連呢啲mini concert都要玩偽encore咁樣衰

鏗鏗今晚live都幾差lol

cover歌之夜

用佢app睇lag咗半粒鐘先知原來fb都有直播

Rundown
01 准我留下 (羅嘉良 cover)
02 不想獨自快樂 ( ...
阻住 發表於 2017-9-5 20:50

係咪無買版權

lag到唔想睇XD

原來fb得頭七首, 但fb真係順好多, 即係唔係我手機+wifi問題la

Rundown
02 不想獨自快樂 ( ...
阻住 發表於 2017-9-5 20:50

說好的女人味呢
Gin Lee AGA come back
肥婆馬上收皮

Rundown
02 不想獨自快樂 (蘇永康 cover)
03 歲月如歌 (陳奕迅 cover)
04 終身美麗 (鄭秀文 cover)
05 司機 (余文樂 cover)
06 甘心替代你 (鄭伊健 cover)
07 我們的紀念冊 (Twins cover) x 18相送 (Shine cover)
08 開學禮 (李克勤 cover)
09 壞孩子的天空 (陳冠希 cover)
10. 假如讓我說下去 (楊千嬅 cover) (with 歌迷)
11. 自欺欺人 (趙學而 cover)
12. 電燈膽 (鄧麗欣 cover)
13. 重新長大
14. 我的志願

Encore
15. 面具
16. 藍血人
17. 根
18. 神奇之旅
19. 青春頌

有錯請指正, 我無一首係聽到哂成隻

唱咁多電視歌

JOOX下禮拜二會現場足本直播鏗鏗個Playlist Live

KKBOX x 1563 at the East
TASTE of Music #06 盧巧音 x 傅珮嘉
2017年9月17日 (星期日) 20:00

今次係Taste of Music最後一場

逆插玫瑰 x 一支煙的時間?

老實講瓊姐影響力細左好多啦自從陳伯推唔起 C Allstar投票又唔多人
㩒個Like有幾難 我apply左到而家都未 ...
frankie_0401 發表於 2017-8-21 12:20
我總覺得柏宇粉同CA Star粉唔係熱心投票果類,fans唔投點推都無用,但演唱會場場爆喎。

咁快講有冇人同你去? 抽到先算啦。

其實坊間反應好兩極化,但佢轉歌路係嚇親以前buy佢乖仔形象的tvb fans. 不過呢班人多數只中意睇免費電視, ...
Ching2015 發表於 2017-8-21 09:18

老實講瓊姐影響力細左好多啦自從陳伯推唔起 C Allstar投票又唔多人
㩒個Like有幾難 我apply左到而家都未搵到人同我去
d人寧願睇JKLM

KKBOX x 1563: Taste of Music (Robynn & Kendy X 黎曉陽)

1. Photograph - R & K / Michael (cover ed Sh ...
kevinlai1621 發表於 2017-8-20 20:24

最後有encore多次photograph

藍血人好似出哂事喎...我睇坊間都唔係好多好評

利申我都有Apply抽飛 ...
frankie_0401 發表於 2017-8-20 23:11
其實坊間反應好兩極化,但佢轉歌路係嚇親以前buy佢乖仔形象的tvb fans. 不過呢班人多數只中意睇免費電視,聽劇歌同睇You tube, 未必會買碟同買飛睇演唱會。

King Jer share左個post帮佢宣傳,睇黎都幾難攞到飛。

我唔係咁睇,我覺得有班人只係支持tvb同tvb力捧嘅藝人,一旦離開大台,嗰班人係會離棄你,就算視帝視后都 ...
Crooks 發表於 2017-8-18 14:23

班人只係支持tvb同tvb力捧嘅藝人是原因香港音樂無法進步, 忠毒太深. 他們可以說fred的歌很好這麼大的笑話

Michael唱少一首
同埋Ed Sheeran首歌係叫Photograph
nicholashin 發表於 2017-8-20 23:22

證明我對英文歌0認識
  其實好似set野都幾徙時間

anyway, 今次crossover係有d心思嘅
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

KKBOX x 1563: Taste of Music (Robynn & Kendy X 黎曉陽)

1. Photography - R & K / Michael (cover ed S ...
kevinlai1621 發表於 2017-8-20 20:24
Michael唱少一首
同埋Ed Sheeran首歌係叫Photograph

你對佢的standard set得好高下喎。其實我的志願,痛醒同藍血人幾正呀! 有問題的可能只係根同你在我在。 ...
Ching2015 發表於 2017-8-17 23:17

藍血人好似出哂事喎...我睇坊間都唔係好多好評

利申我都有Apply抽飛

1. Photograph - R & K / Michael (cover ed Sheeran)
2. 負攝石 - R & K
3. Shout n' Cry - R & K
4. 急救中 - R & K
5. Say Goodbye - R & K
6. I will be Alright - Michael
7. 快樂很慢 - Michael
8. Mr. Weather Man - Michael
9. 無敵 x 敗部 - R & K / Michael
10. 放不低 - R & K / Michael / Vicky Fung (cover 鄭秀文)
11. We Don't Talk Anymore - R & K / Michael (cover Charlie Puth)
CKKL Music Choice 2024
本周冠軍歌: Diff. - Gin Lee

我唔係咁睇,我覺得有班人只係支持tvb同tvb力捧嘅藝人,一旦離開大台,嗰班人係會離棄你,就算視帝視后都 ...
Crooks 發表於 2017-8-18 14:23

有同感,而家佢改緊歌路同形象,除左忠粉外,華納想同佢target另一批真係樂迷的fans,其實的tvb粉都有部份成左佢忠粉,其他唔再follow佢都無法。