返回列表 發帖

2016 你o既年度十大最愛

差d唔記得開post
睇番上年個post wuby姐係第3個回post嗄
雖然今年美霏冇出歌但好希望佢會番黎發表佢既年度十大嗄

照規矩
不限派台 不限語言 只要係今年 只要係你最愛 就有得上榜
歡迎打埋感想原因 打得好有分加嫁<3
歡迎大家互相交流下

2015:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=10385

2014:
http://www.cmusichart.com/discuz/viewthread.php?tid=7625

*原因等我慢慢打 第10首仲未諗到

1st 王菀之 - 該死的快樂

2nd Lady Gaga - Million Reason

3rd P!nk - Just Like Fire

4th 王菀之 張敬軒 - 友誼的小船

5th Iggy Azalea - Team

好un既rapping 入腦既旋律 powerful既電音
再加上一個極型極好睇既dance video(official mv sucks)
成功搶走霸佐兩年第五既RitaOra

6th Miss 薛凱琪

7th 鄭欣宜 - 女神

8th 容祖兒 - 玩家/閃光彈

9th Gwen Stefani - Make Me Like You

My 2016 Guilty Pleasure,
當外國歌手同人分手之後 出番隻數臭Ex同曬新歡幸福既歌係十分正常嗄
上年年尾出完隻used to love you
歇斯底里咁問自己點解會鐘意Gavin(Ex)
今年年頭就出番首曬佢同新歡Blake叔甜到漏既新歌
首歌唔單止節奏輕快 加埋佢個種獨有既唱腔
加埋個勁fancy既mv 今年GP之首!

10th 。。。?

English Top 10
1) Million Reasons
2) When We Were Young
3) Mercy
4) We Don't Talk Anymore
5) NO
6) Into You
7) Piece By Piece(Idol Version)
8) Cold Water
9) Ride
10) Let It Go
Jason's Playlist 2024
Week 12 白髮齊眉 - 鄧小巧

留左___Y個位
《數愛》是香港女歌手謝安琪將於不日推出的第三張國語專輯,是她第十三張專輯。

夢灯籠
前前前世
Sparkle
なんでもないや

咁就4首
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

我有十首十大第十位

終於記得打啦haha.. 好多身邊嘅人都話廣東歌愈做愈差 一年差過一年 我就覺得其實如果有心留意廣東歌,你總會搵到自己心中嘅佳作以下歌曲排名不分先後

1)你是你本身的傳奇 - 方皓玟
一首屬於香港人丶為香港人打氣嘅歌 歌詞每一句都打動到我 真係聽親都會起雞皮(感動)
「只要相信夢 定能飛」

2)山林道 - 謝安琪
飲水思源 一首講自己初衷嘅歌
「問我初衷鏗鏘的答 不吞吐」

3)四季 - 陳奕迅
雖然平淡 卻很有味道 有一種釋懷嘅感覺
「就算讓世事再翻演 會否不改變 仍是會 離別 糾纏 拔去穿心一箭 感恩不怨」

4)孤雛 - AGA
私心鍾意呢首 歌詞係心聲
「難停留在你心窩 做回路過孤雛 雖知這一世令你幸福或者不是我

5)舊街角 - 連詩雅
今年小品之中嘅冠軍
時光總不留人 難得過去幸運 明日如何地變 仍是努力去捉緊」
待續
利申:唔係鏡粉

無人知道雙子座 容祖兒
山林道 謝安琪
矛盾一生 JW
小故事 JW
女神 鄭欣宜
穿花蝴蝶 衛蘭
失戀的意義 衛蘭
舊街角 連詩雅
你是你本身的傳奇 方皓玟
強弱 鄧小巧
這首歌的名字是秘密 鍾舒漫
有事發生 Super Girls
兄兄我我 C AllStar
脂肪葡萄 陳詠謙

今年同自己果個list好相似,都係女多男少,不過今年更加嚴重。11首女歌手,2首組合,1首男歌手。雖然少咗兩個一線女歌手(薛凱琪、王菀之)但係呢年都有唔少新血,例如JW、鄭欣宜。我自己嘅愛將鍾舒漫同埋連詩雅繼續穩佔一首十大,而方皓玟亦都力保一首十大。當然亦都唔會漏咗兩個女金級數嘅女歌手(一個係成日拎女金,一個係攞過0次女金但係地位不亞於女金)。有少少驚喜嘅一定係新人鄧小巧都有一首十(四)大。點解今年係十四大呢?因為有兩個歌手攞咗兩首,包括係JW同埋衛蘭。JW有跨年嘅矛盾一生同埋年尾作品小故事,另一方面衛蘭雖然淨係得兩首歌但係整體嚟講兩首都聽得出係精挑細選嘅作品。(失戀的意義個十大可能原先係官恩娜攞)。講完咁多女歌手,不如講下組合同埋男歌手。相對而言今年組合都埋男歌手都無一d好滿意嘅作品。但係Super Girls同埋C AllStar嘅新嘗試好值得鼓勵。另外肥仔謙嘅快歌都走唔甩。

終於好天氣 方皓玟 RubberBand
雙雙 Gin Lee (feat. Eric Kwok)
夜幕天星 C AllStar
告別以前 陳柏宇
後知後覺 馮允謙
四不像 泳兒
親熱 鄭融

另外以上呢啲係考慮過嘅十大,但係最後都係foul咗。不過唔代表唔值得聽。

年度男歌手 - 陳柏宇
年度女歌手 - JW年度組合 - CAllStar
年度新人 - 鄧小巧
年度專輯 - 從缺

年度男歌手曾經諗過張敬軒。雖然陳柏宇2016無一首歌本人特別喜愛,但始終陳柏宇的確係領先咗一整年。年度女歌手曾經諗過係容祖兒、鄭欣宜、GinLee、方皓玟(媽、好難揀呀)。最後用咗排除法搞掂。容祖兒太老、鄭欣宜未做到首首主色、GinLee年尾收皮、方皓玟作品數目稍為不足。(我知d原因好牽強,個個都咁出色我點揀得落手呀~)至於組合,Super Girls、小塵埃、SM、DJ都係考慮之列。最後揀咗CAS。至於專輯。因為冇一張係有完整theme而且質素高嘅專輯所以就寧缺勿濫(可能係我聽太少專輯所以冇嘢啱)

評分人數

鄭欣宜 - 女神
陳柏宇 - 告別之前
AGA Gin Lee - 獨一無二
連詩雅 - 一走了之
楊千嬅 - 剛剛好
C AllStar - 兄兄我我
王菀之 - 該死的快樂
JW - 矛盾一生
馮允謙 - 後知後覺
謝安琪 - 山林道

評分人數

我最喜愛的十大:
1. 女神
2. 矛盾一生
3. B面第一首
4. 四不像
5. 我不是歌手
6. 紅棉路上
7. 同一
8. 新貴
9. 一雙手
10. 剛剛好

次喜愛系列:
11. 山林道
12. 我的情書
13. 你是你本身的傳奇
14. Fabulous
15. 浮沙之路
16. 有人共鳴
17. 十年後的我
18. 四季
19. 我好得閒
20. 羅賓
梁詠琪 《時間遇上我們- 澳門站(23/3)台北小巨蛋(13/4》 獨一無二·專屬台灣的全國語rundown

留位
真高興給你愛護過  根本你不欠我什麼

留位

我又來留個言先

留作

留位><
無力將天氣逆轉。

12大
Jan 舊街角 - 連詩雅

Feb 炮火 - 鄭俊弘

Mar 煙花 - 鄧養天

Apr 最真心一對 - 何雁詩

Mar 有事發生 - Super Girls

Jun 終於好天氣 - 方皓玟 / Rubberband

Jul 犀利 - 鄭秀文

Aug 平常心 - 王梓軒

Sep 強弱 - 鄧小巧

Oct 小故事 - 王灝兒

Nov 看不清 - Another Kitchen

Dec 七歲 - HANA
47. Bring Him Home
week13
1 . Beanies        今晚抹掉你

1. 方皓玟 – 你是你本身的傳奇
作曲︰方皓玟 填詞︰方皓玟 編曲︰伍仲衡 監製︰許創基、曾奕文

「只要相信夢定能飛 高與低 得與失 即使無法躲避
 你是你本身的傳奇 憑著你志氣會成大器 學會爭氣 未能放棄」

從年頭聽到年尾,還是這一首跨年作品最觸動人心。雖然曲詞編唱都
只是穩打穩紮的貨色,但是歌曲背後的能量卻不可忽視。你是你本身
的傳奇,即使不完美,莫忘初衷,最終都可以成為大器。香港加油。

2. C AllStar – 日暮途遠
作曲︰陳健安 填詞︰小廣 編曲︰何兆基 監製︰簡敬慈

「既似戰線也似一個樂園 按我意志上演
 繼續 趕路 斜陽後有晚星無數 迷失 尋找 遇到」

另一跨年作品。最愛前奏的音樂,讓人聯想到西部牛仔電影日落西山
下那種滄桑絕望感。填詞也有心思,以「心愛心碎心結到心靜」對應
「相信相愛相距再相認」。雖日暮途遠,莫忘初衷,總有解決辦法。

3. 陳柏宇 – 沒有你,我甚麼都不是
作曲︰馮家俊 填詞︰林若寧 編曲︰陳浩然、馮家俊 監製︰陳浩然

「遇上你我變得罕有 我踏上奇遇裡漂流
 無論結尾 眼淚做報酬 評語或拍手 旅程難過都豐收」

入行十週年,以這首歌作為小小的總結,感謝這十年來遇過的每一個
人,包括唱片公司、製作人、電台DJ、還有追隨了這麼多年的粉絲
等等。無論別人對你評語或拍手,希望你莫忘初衷,繼續做好音樂。

4. 方皓玟、RubberBand – 終於好天氣
作曲︰方皓玟、RubberBand 填詞︰呂甜、RubberBand
編曲︰RubberBand、許創基 監製︰RubberBand、許創基

「Don't be afraid 換個拍子將悲劇抽起
 在這片低窪中一起 捱到試煉成大器 終於有好天氣」

方皓玟與RB是兩種截然不同的聲音,一冷一熱,產生意想不到的化
學作用。即使今天無情的風雪澟冽進擊著,聽著這首節奏感的歌,莫
忘初衷,咬緊牙關撐多秒,黑暗遲早退潮,「聽日一定會好天嘅」。

5. 趙學而 – 其實怕選擇
作曲︰許創基、曾奕文 填詞︰林夕
編曲︰許創基、曾奕文 監製︰許創基、曾奕文

「誰願你表白 寧願我選擇 何謂錯 對過也能出錯
 誰亦有感情 情亦有生命 停頓了 哪個會來找我 只因剛好經過」

旋律平伏,編曲也淡然無味,單靠婆婆的聲線撐起歌曲,憑著其張力
唱盡都市男女的空虛、寂寞、凍。可惜那時沒有看《綠豆》,未能完
全體會歌曲的意思。無論如何,莫忘初衷,選擇其實又有甚麼好怕?

6. 洪卓立 – 痛
作曲︰金大洲 填詞︰袁兩半 編曲︰藝琛 監製︰張敬軒

「痛的速度 一波一波於身體分佈 存在因素 再混混亂亂若即若無
 某種溫度 要一起相擁才會得到 漆黑摸索 心思交錯 哭泣嘔吐」

這一首歌盛載著歌者出道近十年承受著的痛。全靠筆鋒銳利的歌詞、
扣人心弦的過場音樂和用心開解歌者心結的監製,大家才知道原來洪
卓立也唱得起這種類型的作品。莫忘初衷,自然沒有捱不過去的痛。

7. 泳兒 – 四不像
作曲︰周炳輝 填詞︰林夕 編曲︰周奕聰 監製︰梁榮駿

「其實你可有打算承受我 其實我跟你戀愛憑甚麼
 講真話可不可 你若很怕認識我 不乖巧可愛的最初 想講清講楚」

又一位出道十年的歌手。出道之時聲勢不俗,可惜被同門師姐打壓,
定位不清晰之下最後落得四不像的下場,浪費了脫俗的聲線。一定要
莫忘初衷,繼續唱下去,只要遇到好歌,就可以重新得到樂迷愛戴。

8. 鄭秀文 – 浮雕
作曲︰鄺尚開 填詞︰周耀輝 編曲︰孔奕佳 監製︰蔡德才

「原諒我越滿足越容易憂傷 難道最後的幸福是這樣
 街燈之下我與你 美到浮雕一樣 還說著 還笑著」

音域廣闊的旋律、意識流的歌詞、華麗又黑暗的編曲、真假音交替的
演唱,美得像是一件毫無生命的浮雕藝術品。生於這世上,難道就只
可營營役役過活?莫忘初衷,認清方向,才不至越滿足越容易憂傷。

9. 鄭欣宜 – 女神
作曲︰藍奕邦 填詞︰黃偉文 編曲︰何山、孔奕佳 監製︰何山、藍奕邦

「不要低頭 光環會掉下來 你是女神 手裡面利劍不要鬆開
 不要失儀 溫柔到最後來 你是女神 優雅地撥去一切的感慨」

在光環中出生,肥過、瘦過、被阿諛奉承過、也曾受盡抨擊,這一首
度身訂造的歌曲經欣宜口中唱出來最具說服力。從跪求男友不要離開
到蛻變為女神代言人,證明莫忘初衷,切勿自暴自棄,自會有出路。

10. 鄭秀文 – 我不是歌手
作曲︰鄺尚開 填詞︰林若寧 編曲︰何秉舜 監製︰蔡德才、何秉舜

「怕唱到最尾一句 絕望便沒法躲避 斷了氣就算凄美 不足以留低你
 你聽覺喪失知覺 聽不清楚我悲喜 我似對著了空氣 感覺甚麼滋味」

歌者一貫出色的重低音煽情演繹,字字直插樂迷的心。唱得如何歇斯
底里、聲嘶力竭,那個「你」還是毫無反應,故事完整地交代歌者內
心的掙扎。可惜旋律蒙上抄襲陰影,希望作曲人莫忘初衷支持原創。

今年自己喜愛的十大
1. 山林道 謝安琪
2. 芝麻開門 李幸倪
3. 你是你本身的傳奇 方皓玟
4. 矛盾一生 王灝兒
5. 沒有你,我什麼都不是 陳柏宇
6. Miss Fiona 薛凱琪
7. 有事發生 Super Girls
8. 穿花蝴蝶 衛蘭
9. 我好得閒 容祖兒
10. 女神 鄭欣宜

以下都好鍾意,不過忍痛foul 左
11. 我不是歌手 鄭秀文
12. 還不夠遠 盧凱彤
13. 四季 陳奕迅
14. B面第一首 梁詠琪
15. 不同班同學 張敬軒
16. 四不像 泳兒

最喜愛合唱歌
1. 結 麥浚龍 薛凱琪
2. 獨一無二 江海迦 李幸倪
3. 終於好天氣 Rubberband 方皓玟

年度男歌手 陳柏宇
年度女歌手 鄧小巧
年度組合 小塵埃
年度新人 鄧小巧
年度專輯 方大同 JTW

評分人數

Lm

LM
張敬軒 // 泳兒 // RubberBand // MC張天賦 // 陳蕾 // MIRROR

LM

十大仲未排好 頭9首都決定咗 最後一首可能唔係銀髮白嚟
今年嘗試用播放率作標準 但因為我無好認真統計過自己聽咗幾多次
所以都半fail 同埋有啲歌聽好多次都唔入圍 (例如四季, 新貴, 緋荔榭‧少年....)

該死的快樂 王菀之
王菀之呢個名已經值得我比十大 無咩好講 好歌一首

雅俗 鄧小巧
小巧啲歌真係好正 雅俗由第一日派台就聽 聽第一次就好喜歡
本來想比十大第一位 諗諗下
原來以往幾年十大嘅第二位先係頒比聽得最多嘅歌
所以就同原來第二位嘅該死的快樂換位

穿花蝴蝶 衛蘭
派台嗰陣讀書好辛苦 每一日都諗好想做好自己
我展翅 可不可得到認同」實在係心聲

卜卜卜 小塵埃
又係一首第一次聽就上癮嘅歌
佢地上一隻碟無買到 今次呢隻買咗
絕對無令人失望 Jonathan把聲都好好J

山林道 謝安琪
其實自己唔係咁好謝安琪 呢首歌亦都係聽得最少
但都決定比十大第五位 因為歌詞寫得好
作為出道十年嘅紀錄作品 恰到好處

乜青 陳柏宇
陳生無邊首歌係今年特別喜歡 但乜青好hit中自己嘅心聲
呢個世代 呢個社會 好多人同事都不喜歡
但我仍然抱住「乜都信可以最好」嘅心態

不同班同學 張敬軒
雖然大家都唔鍾意張生又拎男金
但今年嘅緋荔榭‧少年、羅賓、不同班同學同風起了我都好喜歡
明年如碰著 10年的他 有沒有資格令人 既敬佩且驚怕」
嗯,到底我做唔做到呢?

玩家 容祖兒
今年成隻J-POP都係咁聽 聽得最多係K歌新貴 同閃光彈
無邊一首特別突出 但玩家係佢少數黑暗嘅作品
雖然唱得唔好 但編曲好
作為容粉 十大有容姨作品一啲都唔意外啦

多少年 JW
本身對JW呢三部曲無咩好感 但離開香港嗰排 有個frd 日日唱....結果上左癮
個曲其實幾好loop 因為唔係有咩特別原因 真係純粹聽得多 所以排喺第九位

銀髮白 林二汶 / 岑寧兒
(都未決定呢首歌係唔係十大)

仲有好多首其實今年都成日聽但最後決定唔入十大嘅歌 (排名不分先後)
風箏 / 圓 /  這首歌的名字是秘密 / 夢花鏡影 / 浮沙之路 /
光環 / 終於好天氣 / 沙燕之歌 / 四季 / 還不夠遠 /
(無女神.....其實我真係對呢首歌無感覺)

個人獎項:
年度男歌手:
陳柏宇 > 張敬軒 > 周國賢

年度女歌手(未決定 - 五強)
容祖兒 / JW / Gin Lee / 盧凱彤 / 林二汶

年度組合/樂隊 :
小塵埃 > Supper Moment > C All Star

年度新人:
鄧小巧

年度唱片:
A Little Louder - 小塵埃

評分人數

鬥命長    多出街
怪物來    不必見怪
無論鐵路會崩壞    方向未會被活埋

其實我覺得頒獎禮寫完十大 呢度寫多次好無謂
所以想介紹十首無乜人理但其實幾高質既派台歌曲比大家
會唔會同時拎埋我十大就睇我頒獎禮啦

關心妍 - 像我這樣的一個雅茲迪女子
雖然係福音歌 但旋律同歌詞都係Jade近年難得既高水準
而且關心妍既演繹難得係幫首歌加分 而唔係單單交功課

曾詠欣 - 灰色的小紅帽
上年聽隻EP o個陣已經覺得呢首好唔簡單 曾詠欣仲要有份作曲
可惜佢今年消聲匿跡   

Nowhere Boys - 亂世超人
又係我上年新人獎得主 Nowhere Boys今年可以話全身發力
我就好鍾意主音把聲既

孫燕姿 - 在,也不見
食字可以係低級趣味 但林夕呢份詞用既食字係幫首歌昇華
其實孫燕姿今年表現絕對唔差 但歌曲往往被忽視

陳凱彤 - 少女時代
陳凱彤今年其實出隻唔錯既EP 呢首係其中一首出色既作品
P.S. 英皇寧願幫泳兒2.0買點擊率都唔幫佢買都幾慘

林海峰 - 今天我
好多人見到「林海峰」就無認真看待佢既歌 但唔代表佢今年幾首作品不值一聽
以社運勵志歌曲描述「今天我」 反思遊行唱K文化同今日既香港 係主流樂壇黎講走得幾前

梁詠琪 - 紅棉路上
係就係聽幾粒音都up到成個班底出黎 但就係鍾意呢種慢慢滲出既感動
btw 呢首歌唔係叫紅綿路上 希望某人簽名可以改翻

李榮浩 - 不說
第一次聽到「男人的冰箱 總放著甜點」係覺得幾噴既
但李榮浩既歌總係愈聽愈觸動人

sp'ACE - 找片天空接收我們
呢隊樂隊出左好多普通既歌 呢首係難得既佳作
敢於高呼我們要「自由的玩 自由的活」 如此熱血既歌唔太多

評分人數

大吟釀~經歷
你是你本身的傳奇~振作
山林道~自省
四季~看透
請跟我走~心聲

今生不回家~香港
逃出阿卡拉~畫面
銀髮白~靚聲
麥克折射線~型爆
停止繁殖~久違

評分人數

1.《空間感》      陳慧琳
2.《女神》         鄭欣宜
3.《非安全地帶》許志安
4.《羅賓》         張敬軒
5.《你是你本身的傳奇》   方皓玟
6.《山林道》      謝安琪
7.《我的志願》   許廷鏗
8.《百姓》         吳業坤
9.《穿花蝴蝶》   衛蘭
10.《玩家》       容祖兒

喺哩個聽成人情歌為主流既社會,聽厭了那些情情塔塔!
選擇10首非情歌,以歌唱出自己的故事!

評分人數

Let’s Сelebrate

2016 年度十大最愛歌曲

第10位: 親熱 - 鄭融
Stephanie今年唯一一首既派台歌, 鄭融式既情歌終於都回來~雖然唔及東京百貨,紅綠燈咁代表作,但足以成為本年10十大之一

第9位: 新貴 - 容祖兒
印象中JOEY已經有好幾年不在我十大最愛歌曲之列, 好典型既JOEY情歌又返黎!另外不得作曲既鄺尚開, 一個很陌生的名字!但今年分別為2位天后作左2首年度歌曲!

第8位: 四季 - 陳奕迅
四季變幻莫測, 有著不同的環境不同既心情!由EASON去唱感覺更加特別深!!

第7位: 我的志願 - 許廷鏗
真人真事既MV絕對可以令一首歌感上添花!呢首就係其中一首! 成首歌最鍾意就係呢一句 "人越大越難自選 怕吃不起虧損"

第6位: 從未知道你最好 - 陳展鵬/胡定欣
今年唯一一首我最喜愛既大台劇集歌曲!!日日被洗腦,終於洗到十大最愛歌曲之一!

第5位: 一雙手 - 林奕匡
勵志歌點聽都唔會厭, 上年首<有人共鳴>成為我2015年十大最愛歌曲之首!!今年再派一雙手上台, 輕易成年度十大~

第4位: 我不是歌手 - 鄭秀文
之前提過鄺尚開今年為2位天后作左幾首歌, 終於都到佢!!原因唔使多講!!

第3位: 兄兄我我 - C AllStar
每年總有一首C AllStar  既歌能成為年度歌, 今年男人的浪漫!!

第2位: 女神 - 鄭欣宜
"不要低頭  光環會掉下來" 每個案都可以發光發亮,絕對唔可以睇少自己!!呢首歌絕對係今年十大之一!

第1位: 尋找消失的過去 - 黃劍文
今年VIU台瑪嘉烈與大衛系列-綠豆插曲, 2016年十大最愛歌曲之首!

尋找消失的過去 (瑪嘉烈與大衛系列-綠豆 片尾曲)

作曲: 周慧敏
作詞: 林夕
編曲: Jim Ling
監製: 舒文@zoo music
主唱: 黃劍文

難道最初 急於一起 知己卻未曾知彼
還是你心 不生不死 分開去愛看誰更妒忌
能同在 起因都乾脆 都為害怕獨居
告別原因都瑣碎 純為愛戀得太進取

大家都在尋找消失的過去
只能重複相處到疲累
在迷戀之後迷失之前不算敵對
不必有人愛便告吹
若果只為無法留下找證據
無謂謙虛 不只他想插隊
不要為了選擇誰 和自己過不去
別信新生活會推翻過去

情還在 起因非登對 只為共處樂趣
厭倦原因都瑣碎 純為我比他愛鬥嘴

大家都在尋找消失的過去
只能重複相處到疲累
在迷戀之後迷失之前不算敵對
不必有人愛便告吹
若果只為無法留下找證據
無謂謙虛 不只他想插隊
若你肯因我落淚
何妨重頭面對
沒有真感情也枉稱愛侶
就當賭氣 陪我忍痛 捱下去

評分人數

留位留位留位

夜幕天星-C Allstar
剛剛好-楊千嬅
月球下的人-Gin Lee
告別之前-陳柏宇
被滿足的愛-衛詩;San E
B面第一首-梁詠琪
煩可寧-鄧小巧
鴛鴦襪-容祖兒
Believe In Live-方皓玟
笛子姑娘-林憶蓮

評分人數

LM

唔隔硬 揀左依幾首~
緋荔榭‧少年
告別之前
山林道
請跟我走
四不像
我的志願
四季

評分人數

年年十大,啱自己心水越嚟越少
衝過去(Powerful Mix)- 鄭秀文
我不是歌手 - 鄭秀文
懶人包- 鄭欣宜
無表面傷痕-鄭欣宜
你是你本身的傳奇 - 方皓玟
山林道-謝安琪
HERO-張智霖
非安全地帶-許志安
慢慢走- 許魏洲
大吟釀-Kolor

評分人數

LM 廣東十大&外語十大

LM喔

第一位 山林道-謝安琪
每一次聽都能找到新的力量,告訴自己勿忘初衷。
第二位 四季-陳奕迅
個人感情上加分 莫名喜歡“友情愛情兩邊都發現 虧欠 情路上跌損”和自己感情有關
第三位 We Don't Talk Anymore
分手真係好難頂啊
第四位 壞與更壞-林宥嘉
給予驚喜的宇宙前男友
第五位 你前來·我過去-麥浚龍
像傷口與藥談戀愛
第六位 一走了之-連詩雅
明白分手的豉油 橫豎用不到白頭。談無望的戀愛真係讓人絕望
第七位 Miss Fiona-薛凱琪
dadadadadadadadada 年度最愛快歌
第八位 百姓-吳業坤
大家都愛普通 沒傳奇
第九位 矛盾一生-JW
舊年不喜歡 今年莫名翻兜loop好耐
第十位 雙雙-Gin Lee
如果沒那個合唱版我大概會更喜歡

其他遺珠:
你是你本身的傳奇-方皓玟
好好聽的雞湯
B面第一首-梁詠琪
舊街角-連詩雅
羅賓-張敬軒
哪裡只得我共你-DJ

年度男歌手 麥浚龍
問世這張碟明明比去年那張正好多
年度女歌手 連詩雅
美厠不是年尾hea住做絕對值三甲
年度組合 Dear Jane
NONO 其實三部曲只喜歡哪裡只得我共你
年度新人 鄧小巧
年度專輯
問世-麥浚龍

評分人數

年年十大,啱自己心水越嚟越少
衝過去(Powerful Mix)- 鄭秀文
我不是歌手 - 鄭秀文
懶人包- 鄭欣宜 ...
我等我在 發表於 2016-12-13 22:20

Hero,霏安全地帶
DONG'S Weekly Music 20 Cuts - Week 6 #1 - 慶 祝 無 意 義 (per se)

年度,,,十大。醉愛*
愛一個上一課 煙霞 怯 男朋友與歌 早有預謀 舊日回憶的山丘 沙堡壘 蒸餾 我杯茶 戀人未滿

真十大等頒獎啦

溫書溫到悶悶哋,就係度打篇嘢啦
以下排名不分先後,全部都係我今年聽完有深刻印象嘅歌

1. Over Over
首先呢個combination幾新鮮
香港終於出到一隊主流嘅 girl band (雖然係短期性嘅)
講返首歌 一聽已經覺得好有壓場感
最鍾意shiga唱嗰句「今天我感覺很壓場 今天我姿態很偶像」
將霏妹讓世界豔羨嘅精神以另一種方式表達比世人聽
依家我做親present都會諗起呢句去定驚

2. Runaway
「求情是白費心機 明明是你太卑鄙」
呢句係我好想對某prof. 講嘅嘢
btw JW 今年嘅所有歌我都好滿意
最鍾意嘅歌會係呢首
有少少懷念00s 因葵、夏至出嗰啲噴詞快歌

3. 慶祝
我好鍾意睇regen賣萌噶
佢跳舞真係10級正 希望手機版勁舞快啲有佢啲歌比我跳
佢粒酒粒固然係重點
但都唔會忽略首歌嘅訊息嘅
每一日都值得慶祝丫嘛

4. .....
Happy and Blessed.

年度,,,十大。醉愛*
愛一個上一課 煙霞 怯 男朋友與歌 早有預謀 舊日回憶的山丘 沙堡壘 蒸餾 我杯茶 戀人未 ...
bagfgfcde 發表於 2016-12-14 22:58

無 抱抱

btw L 定 M 頒完獎 PO
二〇二三年度全女班投票
投選你最喜愛的歌曲歌手演唱會

第十位:終於好天氣
第九位:圓
第八位:乜青
第七位:卜卜卜
第六位:苦茶
第五位:銀髮白
第四位:穿花蝴蝶
第三位:紅棉路上
第二位:你是你本身的傳奇
第一位:山林道

評分人數

年度,,,十大。醉愛*
愛一個上一課 煙霞 怯 男朋友與歌 早有預謀 舊日回憶的山丘 沙堡壘 蒸餾 我杯茶 戀人未 ...
bagfgfcde 發表於 2016-12-14 22:58

點解可以同我爭咁遠

爭氣、逃避你、習慣失戀、這分鐘更愛你、再見我的初戀
隆重登場、舊日回憶的山丘、墻紙、怯、這麼近(那麼遠)

真十大我真係數唔出, 因為今年聽過嘅派台歌真係得幾十首, 不過應該有呢幾首

山林道、無人知道雙子座、你是你本身的傳奇、自由飛翔、四季、穿花蝴蝶
❤️  明白  我再流連也是總不配  是兩種命  是兩種人  ❤️

NO.1  劊子手最後一夜 - 麥浚龍

NO.2  今生不回家 - 周國賢

NO.3  銀髮白 - 林二汶 x 岑寧兒

NO.4  如髪 - 麥浚龍 feat. 盧凱彤

NO.5  孤嶺花 - 謝安琪

NO.6  女神 - 鄭欣宜

NO.7  雙雙 -  Gin Lee feat. Eric Kwok

NO.8  終於好天氣 - 方皓玟 x RubberBand

NO.9  兄兄我我 -  C Allstar

NO.10  星期一太空漫遊 - Blaster

其他:

百姓 - 吳業坤

親愛的黑色 - 何韻詩

其實怕選擇 - 趙學而

孤雛 -  AGA

四不像 - 泳兒

尋找消失的過去 - 黃劍文

請跟我走 - 陳柏宇

卜卜卜 - 小塵埃

懸崖花 - 林欣彤

獨一無二 - Gin Lee / AGA

評分人數

LM先啦

點解可以同我爭咁遠

爭氣、逃避你、習慣失戀、這分鐘更愛你、再見我的初戀
隆重登場、舊日回憶 ...
風見志郎 發表於 2016-12-15 09:24

其實係我求其打十首歌出黎姐
美祖=5分

LM先 今年要俾啲心機寫

溫書溫到悶悶哋,就係度打篇嘢啦
以下排名不分先後,全部都係我今年聽完有深刻印象嘅歌

1. Over Over
首先 ...
jose 發表於 2016-12-15 00:01

聽講Regen會準備退出幕前..唉,佢D solo作品買少見少了....

1. 山林道- 謝安琪(https://www.youtube.com/watch?v=qqqFoC6nZ8k)
2. 後知後覺- 馮允謙 (https://www.youtube.com/watch?v=B-M...)
3. 女神- 鄭欣宜(https://www.youtube.com/watch?v=EbJhct_HTu8)
4 . 百姓- 吳業坤  (https://www.youtube.com/watch?v=vH4Ga2nkP1g)  
5.  我好得閒 -   容祖兒  (https://www.youtube.com/watch?v=nq2Qoausw7I)  
6.  愛情小品- 林奕匡 (https://www.youtube.com/watch?v=5Bu...)
7.  月球下的人 -  Gin Lee (https://www.youtube.com/watch?v=W73...)
8.   非安全地帶- 許志安 (https://www.youtube.com/watch?v=yAF...)
9.  Miss Fiona- 薛凱琪  (https://www.youtube.com/watch?v=pIA6xQOB6NI)
10.孤雛-Aga (https://www.youtube.com/watch?v=ZyORtO7kTaw)

評分人數

1. 該死的快樂
2. 還不夠遠
3. 紅棉路上
4. 今生不回家
5. 停止繁殖
6. 結
7. 很不低調
8. 多少年
9. MISS FIONA
10. 親愛的黑色

(睇番自己心水最HEA GE FIONA 竟然有1.5首==)
年度男歌手 周國賢 (真心首首高汁, 大人的科學我會比第11位)
年度女歌手 盧凱彤
年度組合 小塵埃
年度新人 鄧小巧
年度專輯 盧凱彤 《你的完美有點難懂並不代表世界不能包容》

評分人數

光環
穿花蝴蝶
山林道
多少年
一樣不一樣

懸崖花
被滿足的愛
雅俗
孤雛

評分人數

*原因等我慢慢打 第10首仲未諗到

1st 王菀之 - 該死的快樂

2nd Lady Gaga - Million Reason

3rd P! ...
屮SiU霖屮 發表於 2016-12-13 00:39

第8位分開計即係有10首囉

第8位分開計即係有10首囉
harryharry 發表於 2016-12-16 19:55

我又唔鐘意比兩首TOP10比美祖
要抵制美祖嗄